HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Nyuszi-e vagy?

2012.10.21. 21:52 Pézsma

game_of_chicken.jpg

Éljen Hannibál, éljen Nyúl!

A jelenlegi hazai politika egyik jellegzetessége, hogy a kormányzó erő azt szuggerálja: végső soron minden kérdés egy farokméregetős „gyáva nyuszi” meccs.

Game of chicken – a játékelméletben ez egy zéró összegű, nem kooperatív játék neve. Mindez annyit tesz, hogy a két játékos csak egymás kárára növelheti a saját nyereségét, és a nyereség maximalizálása érdekében együttműködés helyett kizárólag versengenek.

Életbeli példája, amikor két helyi vagány autóval rongyol egymás felé, és az a gyáva vesztes, a csirke, vagy nyuszi, amelyik először elrántja a kormányt. A politikában ilyen volt mondjuk az épp most félévszázados Kubai rakétaválság, Hruscsov és Kennedy nukleáris chicken-játszmája, de volt ilyen vetülete az 56-os forradalomnak is. A játék jellegzetessége, hogy mindkét fél nem nyerhet, viszont könnyen végződhet dupla vereséggel, azaz teljes katasztrófával.

A közelmúltban idehaza ez a játszma folyt úgy általában minden politikai és gazdasági kérdésben: alkotmány, alkotmánybíróság, médiatanács, magánnyugdíj, bíróságok, földosztás, oktatás, választási törvény, stb. Tulajdonképpen nem is létezett más problémakezelési minta. A közös jellemző, hogy nincs konszenzuskeresés, kompromisszumkészség, tárgyalásos út, együttműködés, csak full gáz és reflektor. Ez persze sokban köszönhető Orbán Viktor konfliktus-kereső személyiségének, akit mintha állandó bizonyításkényszer hajtana az erőfitogtatásban. Még ott is, ahol ennek a játéknak se értelme, se haszna. Nevezhetjük akár fordított McFly-szindrómának is:

A probléma az, hogy a game of chicken az egyik legrosszabb prognózisú játék-típus, és közeli rokona az orosz rulettnek. Lehet benne nyerni egyszer-kétszer, de a katasztrófa előbb-utóbb garantáltan bekövetkezik.

A kormány lemészárolhat intézményeket, megalázhat egyes társadalmi csoportokat, felrúghat írott és íratlan megállapodásokat, mivel az aszimmetrikus hatalmi viszonyok miatt a gyengébb vagy kevésbé agresszív játékosok kitérnek előle. De a játék logikája miatt egyszer csak a visszahatás is hasonló erejű lesz, amiben vagy ő bukik nagyot, vagy jön a frontális ütközés és a totálkár, ami a legrosszabb kimenet.

A stratégia része az agresszivitás és elrettentés is. Egy sofőr annál nagyobb eséllyel nyer, minél kevésbé tűnik racionálisnak és beszámíthatónak. Erre az ellenfél egyetlen racionális válasza ugyanis az, hogy feladja és elviseli a gyáva nyuszi hálátlan szerepét, hisz így legalább életben marad.

A döntő mozzanat a teljes, végleges és visszavonhatatlan elkötelezettség kinyilvánítása, mert így gyakorlatilag csak az ellenfél/ellenség kezében van választási lehetőség: meghátrálhat, vagy ellenkező esetben a bekövetkező katasztrófa miatt magára vessen.

A kormány jelenleg is több ilyen játszmát futtat. Az egyik legnyilvánvalóbb az IMF-vel való meccs. A kormány demonstratívan többször is megtette, hogy kész tények elé állította „ellenfelét”, azt üzenve, hogy számára már nincs visszaút, odaátról tessenek manőverezni.

Bár ez ügyben jelenleg úgy tűnhet, hogy a Bokrost lekőröző Matolcsy-csomaggal, és Orbán „mondjatok egy számot” kiszólásával a Fidesz rántotta félre a kormányt, ez valójában max indexelés. Orbán már régen nem akar együttműködő Európa-politikát folytatni, neki ez mind csupán belpolitikai muníció-gyűjtés, és jelenleg számára még a karambol is több haszonnal jár, mint a megegyezés. Az ország leamortizálódása ebben a képletben érzékelhetően valamiféle járulékos kár.

Ezért lehet látványosan szószegő a partnereivel, és ezért tettetheti hülyének magát, amikor a hitelért cserébe várt testsúlycsökkentésre a zsírégető testmozgás helyett úgy reagál, hogy láncfűrésszel levág négy lábujjat, és drámaian megkérdezi: na, mennyit vágjunk még, hogy elég legyen, kutyák?!

Rizikó

Risk.jpgA történet legszomorúbb eleme azonban, hogy Orbánnak a magyar társadalommal kapcsolatos viszonyára is igaz ez a chicken game felfogás, ami egyszerre tragikus és katasztrofális.

Ilyenek azok a húzások, amelyek mögött semmiféle társadalmi támogatás vagy egyeztetés nem áll, és a döntéshozó részéről az egyetlen érv a „félre az útból”! Mint például a felsőoktatás totális tandíjasítása vagy éppen az előzetes választási regisztráció ügye.

Jelenleg ez az értelmezési keret az uralkodó minden területen, amihez kiválóan passzol a kormányzat által olyannyira kedvelt háborús retorika. És mindez igaz a holdudvarra is. A békemenet szervezésének egyik indoka például az, hogy a „belső támadások felerősödtek”. Ez az ötvenes évekből előguberált beszédmód jól tükrözi az általános  logikát, amely igyekszik mindent és mindenkit élet-halálharcot vívó táborokra osztani. Ez tökéletesen illeszkedik a fenti logikájú játszmába, a totális hívek és totális ellenzők armageddoni összecsapásába, ahol a gyávák megszégyenülten kitérnek a dicsően továbbrobogók útjából.

Ennek a kételymentes ámokfutásnak kellene összetartania a tábort, vállalva a szélsőségesen irracionális tetteket is, hiszen azok éppen a győzelem biztosítékai.

Nem túl biztató kép, és a Fidesz kormányzása sajnos jelenleg pontosan ezt a stratégiát követi.

carchicken (1).jpgRáadásul a játékelméletben további fontos elem a megelőző játékok kimenetele. Mérő László tolmácsolásában: ha valaki egyszer meghátrált, akkor legközelebb is ő fogja feladni, mivel ekkor már mindketten ismerik az előző játék lefolyását. A győztesnek pedig nem áll érdekében feladnia korábban megszerzett vérszomjas hírnevét, ami újra a korábbi vesztest kényszeríti kitérésre.

Nagy valószínűséggel ez a mechanika a magyarázata annak, hogy miért ekkora a csend és a remegés nálunk a nyuszifarmon a rombolás közepette.

Ráadásul a fent említett irracionális agresszió a félreugró vesztes számára egyben felmentést is ad. Hiszen így meg tudja magyarázni a vereséget: az ellenfele „őrült”, nincs mit tenni, jobb nem hergelni stb. Így a játék egy zsákutca, ahonnét nincs visszaút.

Úgy tűnhet tehát, hogy a Fidesz chicken game stratégiája kiválóan működik: részegen, kiszerelt a fékkel és behegesztett kormánnyal újabb győzelmek felé robog.

Kérdés, mit lehet ilyenkor tenni? Elkerülhető-e egyáltalán a katasztrófa?

Superchicken

Super-Chicken_02.jpgAz eleve feladással szemben alapvetően két megoldás lehetséges. Az egyik, amikor a mindenen átgázoló nyerési szériában lévő sofőr találkozik egy még elszántabb és még irracionálisabbnak tűnő ellenféllel, aki pluszban mondjuk egy köteg dinamitot is szerel a kocsija elejére, lelocsolja magát benzinnel és a robogás közben vidáman csattogtatja öngyújtóját. Az utóbbi napokban éppen egy ilyen hír érkezett: a kajászói gazdák önkényes földfoglalása

Az üzenet egyértelmű: ha a földosztó hatalom látványosan szarik a helyiekre, akkor ők ezt látványosan visszaszarják. Ha ugyanis az ígéretekkel ellentétben egyetlen helyi gazda sem kap földet, ellenben az államtitkár telekszomszéd cimbije még többet is kap, mint amire pályázott, akkor nincs miről vitázni. Mivel érvnek és vitának helye sehol nincs, és várhatóan nem is lesz, fel hát a traktorra, és indulhat a csirkézés:

A bizarr az, hogy a kajászói gazdák döntése akkor jön be, ha minél többen csatlakoznak hozzájuk. Azaz szegnek törvényt, és licitálják túl a korrupció pofátlanságát az önkényes földfoglalás vakmerőségével. És a veszély is nyilvánvaló: ha a kormány nem akar nyuszinak mutatkozni, azaz visszavonni, újrapályáztatni, és ezzel a nyuszi-imidzssel felbátorítani a többi kisemmizett, átvert gazdát, akkor még jobban be kell keményítenie.

Ez a hátrányból induló superchicken stratégia tehát a játék elfogadása, a nyílt konfrontáció, ahol a minél makacsabb és végletesebb eszközöket használó fél győzedelmeskedhet. És ahol persze egyben a legnagyobb az esély is a légzsák nélküli nagy csattal végződő karambolra.

The name of the game

A másik lehetőség jóval bonyolultabb és másféle bátorságot igényel. Ennek lényege, hogy igyekszik kimozdítani a szituációt a chicken game keretei közül.

A kormányzati kommunikáció jelenleg minden erővel igyekszik megerősíteni, hogy csoportok, sőt személyek harcáról, illetve háborújáról van szó. A békemenet szervezői például egyenesen Orbán Viktor megvédését tekintik fő feladatuknak, mondván, az ő felkent személye a szabadság záloga. A békeharc mellé a személyi kultusz szinte automatikusan sorol be.

csirkefoci.jpgA csirke-játék logikája ugye az lenne, ha az ellenzék kiállítana egy saját kiskakast, egy emberként felsorakozna mögé, és már indulhat is a klánháború, amelyben az győz, aki nagyobb farkat és tarajat mutat. A békemenet Milla-tüntetésre való rászervezése pontosan ezt a logikát követi, és azt sugallja: annak van igaza, aki nagyobb demonstráló tömeget villant. És akár akarja a Milla akár nem, ez bizony így egy Orbán-Bajnai szkanderré változik.

A versengő tömeg-textúra alapú érvelés azonban egyedül az érvek kizárására jó.

Az alternatív megoldás az lehetne, ha a személyekre és pártokra vetített kakaskodás energiáját az érintett állampolgárok konkrét ügyekre tudnák terelni. Ezekben ugyanis a szimpla kék sarok – piros sarok logika már korántsem elég. A hitvita helyetti konkrét kérdés kikényszeríthetné a konkrét válaszadást. Ennek segítségével pedig megfordulhat a jelenleg uralkodó feudális logika, ahol a hívek a pártok érdekeit szolgálják, őket védik vagy támogatják. Ennek éppen fordítottja állna elő, amikor az állampolgár a konkrét ügyekre adott válaszok és érvrendszer alapján választ a pártok közül.

Jelenleg tény, hogy a regnáló Fidesznek, csakúgy mint a kétpárti váltógazdaságra törekvő MSZP számára (amint stratégiai anyaguk is kifejti) ez a jelenleg is zajló game of chicken a legkedvesebb forgatókönyv. Ebben ugyanis nem kell magukat érveléssel, szakmaisággal fárasztaniuk, bőven elég a fanatizálás és a populista érzelmi politizálás, amelyben nagy gyakorlatuk van.

Ennek eredménye azonban már rövid távon is csupán egy társadalmi roncstelep, teljes balkanizálódás.

Westminster-and-his-Rubber-Chicken_02.jpgNincs mese, hogy ezt elkerüljük, nagyon gyorsan meg kell változtatni a játékot. Ha pedig a társadalom végre megunja az útról minduntalan erőszakkal lepofozott nyuszi-szerepet, akkor vegyes stratégiával kell készülnie. Egyrészről sarokba szorított helyzetekben ötvözni kell a bátorságot és a szolidáris kiállást: ide tartozik a sztrájk, bojkott, demonstráció, népszavazás, azaz egy demokrata minden tiltakozásra alkalmas eszköze. Másrészt pedig minden erővel igyekezni kell átformálni a játékteret, hogy abban az irracionális erőpolitika helyett a mi érdekeinket szolgáló ügyközpontú, érvelő viták kapják a fő helyet.

Máskülönben: game over.


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr324861758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2012.10.22. 03:01:16

"....a két játékos csak egymás kárára növelheti a saját nyereségét..."

Az egyik játékos ismert. Ez rendeben van. (dehogy van!)
A másikat csak most kezdik összerakni.
Mi van, ha mindkettő - egy időben - rántja el a kormányt és ezért ütköznek?

Aptyuka 02 2012.10.22. 06:20:13

Nagyon tetszett!
Orbán Viktor valóban konfliktust kereső személyiség - ahol nincs konfliktus, oda gyárt egyet.

laci0011 2012.10.22. 07:00:32

Autókkal csinálva beválik a játék,most viszont emelte a tétet ez a pökhendi buta szolga és vasúton akarja a marha...

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2012.10.22. 09:45:23

"Autókkal csinálva beválik a játék,most viszont emelte a tétet ez a pökhendi buta szolga és vasúton akarja a marha..."
Ja, vagy villamossal betonfallal szemben.
Viszont mintha az mszp is ezt a játékot akarná játszani, ahogy a szerző írja. (Az más kérdés, hogy élesben puhapöcsök hozzá.) És ez elég nagy gáz.
Már több éve fennt van a neten Beleznay írása a kibulizottorszag.net, újra és újra eszembe jut.
Csak a civil ellenállásban látom a megoldást, mint a gazdák.
Forgatom a Civil bátorság című könyvet, de egyenlőre leragadtam ennyinél.

Putyilov gyári melós 2012.10.22. 10:16:20

Nem hiszem, hogy Orbán Viktor játékelméleti szakirodalmat olvasna. Ő jóval egyszerűbb lélek, aki ALFA HÍMNEK hiszi magát a falkában.

A bizonyítási kényszere kóros kisebbrendűségi érzésekből ered, akárcsak a legtöbb diktátoré.

Az alfa hímet csak egy érdekli, mindenáron megőrízni a dominanciáját, uralkodó szerepét falkában.
Nem engedheti meg magának, hogy gyengének lássa a falka többi tagja, mert akkor színre lép a trónkövetelő.
Ezért termelte ki maga körül a sztálini időket idéző milliárdokba kerülő hatalmas hazugságipart, amely az összes vesztes játszmáját győzelemnek próbálja beállítani.
(lásd, pl. mostani szégyenletes brüsszeli elverését)

Orbán csak az erőből ért, mint egy farkas vagy hiéna vagy egy kóbor kutya. Ha elverik, akkor egy időre meghúzza magát, nyalogatja a sebeit, de az állati ösztönei, a belső mentális kényszerei újra és újra arra vezetik, hogy fellépjen az alfa hím szerepéért.

Egész addig, amíg nem jő a vadász és le nem lövi, mint egy veszett kutyát.

"Egyezkedni értelmetlen, Orbán csak az erőből ért"
velemenyvezer.blog.hu/2012/10/18/egyezkedni_ertelmetlen_orban_csak_az_erobol_ert

magyar ember teli szájjal 2012.10.22. 11:31:35

Szerintem ez egy buta elemzés, pedig ezt tartom a legjobb elemzőblognak eddig. Egyrészt nullaösszegűnek nevezni a nukleárismkonfliktust badarság, hiszen élünk. Másrészt 80% bizonytalan, róluk nincs szó. Épp azért bizonytalanok mert ez nem kell nekik.

magyar ember teli szájjal 2012.10.22. 11:35:25

@magyar ember teli szájjal: Ja igen, és az imf előtti ismételt riadt hajbókolásnak mi is az előnyös belső üzenete a fentiekből levezetve? Mert abból amit írsz épp az ellenkezője jönne ki, egy munkásökölvasököl felajzott békával.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.22. 12:03:15

@magyar ember teli szájjal: @magyar ember teli szájjal: Kedves magyar ember teli szájjal,

a zéró összegű játék csak annyit jelent, hogy a játékosok csak egymás kárára növelhetik nyereségüket.
És így van pontosan, ahogy írtad: élünk, mégpedig azért, mert Hruscsov és Kennedy is elrántotta a kormányt, ellenkező esetben nem levelezgetnénk békésen, vagy sugárvédő kardigánban tennénk ezt :)

lásd: index.hu/tudomany/tortenelem/2012/10/14/a_hideghaboru_legforrobb_pillanatai/

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.22. 12:30:45

@Putyilov gyári melós: Szerintem sem :) Persze ezek a játékok nem igényelnek tudatosságot, és a legtöbb ember nem is tudatosan játszik. Ezek pusztán leíró jellegű döntési modellek adott helyzetekre, amelyek segíthetnek megérteni egyes szituációk természetét és dinamikáját. (Érdekes patrióta mellékszál: a játékelmélet alapjait Neumann János fektette le.)

Egyébként szvsz OV jól tenné, ha a tippmix mellett más is lekötné az érdeklődését, mivel ez politikusok számára igen csak hasznos tudás. A jenki döntéshozók, ahogy pl. a fent említett Kennedy-ék is a rakétaválság idején, szintén használták az ilyen jellegű elemzéseket.
Nem tudom, talán, ha lenne egy ilyen nevű focicsapat :)

nandras01 2012.10.22. 15:54:47

jó a posz, megéri hankisst olvasgatni :)
amúgy, az igazi probléma, hogy az ilyen, chicken game típusú zéró összegű játékból nem nagyon lehet kiszállni, mivel a játék elindításához elegendő az egyik fél akarata is.
tipikus példája ennek a két állam közötti háborús szituáció.
ha az egyik fél eldönti, hogy háború lesz, akkor az is lesz, a másik fél akarata ellenére is.
a háború elfogadásának egyetlen alternatívája van, a teljes behódolás, ez azonban nyilvánvalóan nem valós opció, így a háború óhatatlanul kitör.
a békéhez már kooperatív stratégia szükségeltetik, azonban ez, ill. ennek a pontnak a felismerése és elfogadása mindkét fél részéről csak két esetben következhet be:

- vagy az egyik fél behozhatatlan előnyre tesz szert
- vagy mindkét fél belátja, hogy elfogadható veszteséggel már nem javíthatja pozícióját

persze, van egy harmadik lehetőség is, még ha ez nem is tartozik a racionális tevékenység halmazába:
- az egyik fél behozhatatlan előnyre tesz szert, a másik fél ennek ellenére a teljes megsemmisülésig folytatja a harcot

félek, hogy nálunk egyre inkább erre a harmadik opcióra hajaznak az események...

nem várt fordulat 2012.10.22. 18:43:28

tetszik az írás, ezt érdemes volt elolvasni.

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.22. 18:52:58

A hasonlat ott sántít, hogy Orbán döntései ellen az elmúlt két és fél évben szinte soha nem ment senki itthon.

Amikor viszont mentek ellene, akkor Orbán volt az, aki kitért.

Például, amikor a csajok kikeltek magukból a családon belüli erőszak parlamenti elsunnyogása miatt.

Lényeg a lényeg: nem Orbán pajtás robog felreflektorozva, padlógázzal. A szembe forgalom lapít és sunnyog.

mrs. white 2012.10.22. 19:24:26

Nekem tetszett az elemzés. Azzal egészíteném ki, hogy ez nem egy újkeletű dolog. Az mszp is játszotta ezt a játékot, folyamatosan erre tette a tétet, vagy Orbán és a fidesz vagy az mszp.
Tehát Bajnaival vagy anélkül, egy baloldali szövetségben amiben az mszp benne van garantált a folytatás. Szerintem a civil kurázsi és ellenállással szemben igazán nagyot egy választáson lehetne dobni. Sem az mszp-re sem a fideszre nem tenni. Egyszersmind elutasítani a kétosztatú politikát. Az meg tragédia hogy ebben a helyzetben nincs egy új friss erő ami ezt kihasználná. Pedig igény az lenne rá.
Tehát marad az lmp jobbik bajnai függetlenként illetve a tényleg független képviselők.

tükörfúró 2012.10.22. 19:50:53

jussatok el az egész eredetéig, ne az eredményt vizsgálgassátok, a folyamatot értsétek meg:

www.kibulizottorszag.net/

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.22. 20:41:47

@magyar ember teli szájjal: Hruscsov félrerántotta. Bele is kellett mennie az enyhülésbe, pedig sztem nem akarta.

@tükörfúró: úgyúgy.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.22. 20:58:35

@No_Fidesz_No_Problem: Azt hiszem, ezt azért te sem pontosan így gondolod :)
Gondolj az alkotmánybíróságra, bírói nyugdíjazásra, médiatörvényre, földosztásra stb. stb. Az ezekkel szembeni (igaz nem túl erős) ellentartást legázolták, OV csak akkor tért ki, ha nagyobb kamion jött szembe, pl. az EU.

Igen, itthon nyusziszag van, az okára az én tippem az, ami a Rizikó c. fejezetben áll: az eddigi játszmák tanulsága miatt.
Ezért van szégyenletes kussolás pl. az egyetemek részéről, és egy még ennél is érthetetlenebb bénultság például a választási regisztrációval kapcsolatban.

Először ezt a bénultságot kell lerázni, és kilépni a nyuszis papucsból. Csak az nyerhet, aki elhiszi magáról, hogy képes nyerni.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.22. 23:19:39

@enfa: Egyetértek, kamikáze pilóták általában kevés tapasztalatra tesznek szert karrierjük során.
A konstruktív megoldást ezért jelenthetné az, ha magát a játékot sikerülne megváltoztatni. Indulati és erőpolitizálás helyett valódi szakmai, társadalmi párbeszéd és érdekegyeztetés ilyen kitörési pont lehet (játékelméleti fogalmakkal: egy kooperatív és nem zéró összegű modell felépítése lenne szerencsésebb).

Az igazi kérdés, hogy ezt milyen úton lehet elérni?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.10.23. 10:04:00

@tükörfúró:

Igen. Ahogy a likelt elején áll:

„A fogalomrendszer, mely mellékvágányokra vezet, az, melyet hagyományosan a képviseleti demokrácia viszonyainak értelmezésére, az ilyen keretekben zajló események megértésére használnak. Magyarországon azért visz félre, mert a demokratikus keretek valódi tartalom nélkül, csak formális értelemben léteznek.”

Játékelmélet, ugyan már!

Mintha az történne ami a színpadon ugrál, nem valami egész más! És ilyesmiről beszélésre, ennek a rágicsálására vész el minden energia. Persze, hogy semmi nem változik, kivéve, hogy minden fokozatosan süllyed.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.10.23. 10:07:08

@Pézsma:

Elősorban a valóság nézésének az útján. Semmilyen érdekes elmélet nem fog anélkül segíteni. Jobb, ha elfelejted amiről itt írtál, ha jót akarsz az országnak. Oda nem tartozó.

nandras01 2012.10.23. 10:30:41

@Pézsma:
"A konstruktív megoldást ezért jelenthetné az, ha magát a játékot sikerülne megváltoztatni. Indulati és erőpolitizálás helyett valódi szakmai, társadalmi párbeszéd és érdekegyeztetés ilyen kitörési pont lehet
Az igazi kérdés, hogy ezt milyen úton lehet elérni?"

a válasz sajnos elég egyértelmű: sehogy.
amíg az egyik fél az érzelmi, indulati politizálást folytatja, és a tábora vevő is erre, sőt, elsősorban erre vevő, addig a másik fél hiába próbál racionális érvekkel előjönni.
egyszerűen visszhangtalan marad minden józan érv, amíg azt le lehet söpörni az "emútnyócévvel", a "nem leszünk gyarmat"- tal, a "sem brüsszel, sem moszkva nem diktál nekünk" c. blöffökkel.
ezért igaz, hogy az ilyen tipusú játék elkezdődik, ha az egyik fél a kezdés mellett dönt.
ha orbán a számháború mellett dönt, akkor a másik félnek bele kell abba menni, különben óhatatlanul a vesztes pozícióban találja magát.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.23. 11:35:59

@ByA: Kedves Bya,
egy ilyen keret természetesen fogalmi támpontokban nyújt segítséget, törvényszerűségeket ír le, és így támogathatja a megértést. Erre való. És persze épp úgy a valóság nézésének útján jött létre, mint mondjuk a fizika, ami szintén egy absztrakciós szint és önmagában még nem gőzmozdony :)
Ez egy eszköz, hogy ki mire használja, egyáltalán hasznos-e számára, milyen következtetésekre jut, az már egyedi.

Van egy buddhista mondás, amely így szól: ha egy szútra segít, olvasd, ha nem segít, tépd el!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.10.23. 11:41:49

@Pézsma:

Tisztelettel, nem értünk egyet.

Ez így minden csak nem hasznos.

Szócséplés.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.23. 11:47:24

@nandras01: Igen ebben van igazság, főként, ha valaki olyan helyzetben van, hogy irányíthatja a folyamatot. A beindításban ugye az akadályozhatná meg, ha nem érné meg neki elkezdeni, mert nagyobb lenne a várható kár, mint a nyereség.
Jelenleg ez azért tehető meg, mert nincsen semmilyen komolyan vehető visszatartó erő: törvény, morál, nyilvánosság stb. Ergo ezeket kell visszaépíteni, hogy ez a magatartásmód ne legyen kifizetődő.

Emellett meg kell mutatni, milyen alternatív metódusban lehet ezt működtetni. És itt jön, amit mondtál: át kell venni a kezdeményezést, és megmutatni, milyen eltérő válaszlehetőség létezik a kikényszerített hirig helyett. A választó látnia kell, hogy mi között választhat. Jelenleg sajnos ez még nagyon hiányzik, az ellenzéki oldali zűrzavar és perpatvar még az alternatíva megalapozását is reménytelenné teszi jelenleg, nemhogy a kibontását.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.23. 11:49:18

@ByA: Nem baj, nem kell mindenben egyetértenünk, képzeld, mennyit unatkoznánk :)

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.23. 12:03:38

@ByA: Nem veszett el, hogy úgy mondjam, ő a Pézsma makrancos personaja, megfelelő holdállásnál kitör :)

nandras01 2012.10.23. 14:00:03

@Pézsma: a folyamat beindításának megakadályozásáról már kár agyalni, hiszen már beindult.
azon sem lehet változtatni, hogy a racionális érvelésre nincs lehetőség.
a helyzet azonban egyáltalán nem reménytelen, mivel a jelenlegi helyzet, bár hasonlít a "ki ugrik félre először" chicken game játékra, mégsem ugyanaz. a félreugrós játékban nem lehet kicsit félreugrani, és úgy csinálni, mintha nem, ezzel szemben a jelenlegi helyzetben, ha a kihívó nem nyeri meg egyértelműen a számháborút, az általa az utcára hívott tömeg nem egyértelműen és látványosan számosabb, mint a másik, akkor a kihívott fél a nyertes.
remélem, hogy így lesz :)

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.23. 14:08:23

@nandras01: Igen, én is azt hiszem, hogy most a békemenet afféle damage controll-ként került bedobásra.

nandras01 2012.10.23. 14:15:46

@Pézsma: valószínűleg igazad van, bár ezzel igen nagy kockázatot vállal orbán- igaz, hogy neki lételeme a kockázatvállalás...
ha nem nyer egyértelműen, akkor veszít, bár ez a veszítés nem azonnal ható nyereség a másik oldalon, de ha másban nem, az önértékelés felértékelődésében nagy segítség lehet.
süti beállítások módosítása