HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Süss fel nap!

2012.10.28. 14:46 Pézsma

Jó lenne tudni, kinek szólt be az időjárás, hogy most ő kerül sorra?! Esetleg az IMF-el cimborál? Tagadja a Turul-hitet? Nem regisztrált a Nemzeti Csapadékképző Hivatalnál?

levelek_03.jpg

Az időjóslás állami monopolizálásának ötletére valószínűleg Kádár-koponyája is elismerően biccent valahol egy gyűjtő vitrinében. Az eset már nem is állatorvosi ló, inkább mamut: a valaha élt legnagyobb és legszőrösebb szárazföldi emlős, a közönséges gyapjas hülyeség eleven díszpéldánya.

Persze az egész nem a meteorológiáról szól. A szakmai pro és kontra érveket sokan több helyen kifejtették az elmúlt napokban. Ami érdekesebb, hogy az időjárás államosításával a Fidesz saját törzsfejlődésében elérkezett az MSZMP-kompatibilis megoldások praktikumához. Ezek a módszerek kidolgozottak, a felnőtt lakosság a génjeiben hordozza őket, az idő pedig tesztelte hatékonyságukat.

Az meteo-eset modellértékű és jól mutatja, hogy a „fülkeforradalmárokat” mennyire a régi szocialista reflexek mozgatják.

Ennek a kádári reflexnek a működése nagyon egyszerű:

  • végy egy állami intézményt
  • lásd el valamilyen adatkezelési feladattal
  • rendelj hozzá apparátust
  • finanszírozd közpénzből

A többi innentől már automatikus:

  • Az apparátus függővé válik a közpénztől, azaz az államtól.
  • A felhasználóktól (lásd még: állampolgárok) már el sem kell szigetelődnie, mivel sosem volt köze hozzájuk.
  • Az intézmény éli a maga intézményi életét: fő- és alosztályokat növeszt, igazgatókkal, helyettesekkel, osztályvezetőkkel és ezek koordinálóival, adminisztrálóival és felügyelőivel. Lehet, hogy valaki foglalkozik közülük az intézmény céljában megfogalmazott dolgokkal is, ez néha elkerülhetetlen, de ennek nincs jelentősége.

A kulcs a feladatként kapott adatkezelés lesz. A gondozott információ bármi lehet: hír (MTI), tévéadás (MTVA), statisztikai adat (Statisztikai Hivatal), bibliográfia (OSZK), térkép-információ (FÖMI) vagy épp a napi középhőmérséklet és szélirány (OMSZ). Nagyon fontos, hogy ez az információ kizárólag csak ennél az intézménynél legyen megtalálható és csak ő kezelhesse, az állami függés pedig teljes legyen. Amíg ez biztosított, addig az állami intézmény egészséges, szőre fényes, orra nedves, és jól idomítható.

És ezért fontos a monopólium. Ez biztosítja, hogy ne legyen verseny és semmi ne szökkenhessen szárba a hatalom kontrollján kívül. A verseny ugyanis egyrészt bizonyíthatná, hogy lehet jobban, hatékonyabban is működtetni valamit, mint ahogy az állami intézmény teszi, ami persze csorbítaná tekintélyét. A kontrollon kívül elért siker konkurencia a hatalom számára, ami veszélyeztetné a rendet (és elharapózva könnyen elvezethet a hangos zenéhez, hosszú hajhoz vagy akár a rasszok közötti házassághoz).

A megoldás egyszerű és egyértelmű: cipőt a cipőboltból, megszüntetni a versenyt, államosítani és monopolizálni. Követni a keleti despotizmus szellemiségét, amely iránt kormánykörökben oly mély mostanában az áhítat. Senki nem lehet okosabb a szultánnál, kánnál, mandarinnál, főtitkárnál, vagy az ő megbízottjánál! Minden kincsnek a kincstárban a helye!

Az ilyen típusú hatalmat nem a szolgáltatói, hanem a tulajdonosi szemlélet, egyben a kihívástól való félelem mozgatja. Kontrasztként elég összehasonlítani a mostani adatmonopolizálási szándékot például az angolszász felfogással. Hogyan gondolkozik az összegyűjtött közadatokról a fényes kelet és a rothadó nyugat.

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

arnyek_02.jpgNálunk a szocialista örökség szellemében az állami intézmények egyszerűen túszul ejtik az adatokat. Az adat létüket igazoló hivatkozási alappá válik. Egy intézmény értelmét nem feladatmegoldó képessége vagy hatékonysága adja, hanem a léte. Saját létét pedig leghatékonyabban nem a teljesítményével tudja igazolni, hanem éppen az információs monopóliummal.

Hogy működik ez mondjuk Angliában vagy az USA-ban? A közpénzből létrehozott adatok kötelezően nyilvánosak, azokat közre kell adni. De ennél még tovább is mennek. Nem olyan régen az angoloknál például külön versenyt hirdettek, hogy ki tud minél ötletesebb, hasznosabb, hatékonyabb online alkalmazásokat létrehozni a nyilvánossá tett adatokból. Ők ugyanis a másik oldalról, nem a tulajdonos, hanem a szolgáltató szemszögéből néznek a kérdésre. Azt vallják ezek a hanyatló puhányok, hogy mindenki úgy jár jól, ha a közösség hozzáadott értékkel növeli ezeknek a nyers adatoknak a társadalom által hasznosítható értékét. Nem csoda, ha a végüket járják.

Az egyik szemlélet tehát eltiltja az állampolgárt a pénzéből létrehozott információtól, eszköztelenné és kiszolgáltatottá teszi, a másik felfogás pedig éppen arra biztatja, hogy bánjon vele minél szabadabb és kreatívabb módon.

Nálunk pedig ahelyett, hogy azt tanulnánk el, hogyan vonható be a felnőtt állampolgár a konstruktív, közös hasznot hajtó tevékenységbe, egyre határozottabban jön vissza az állampolgárt kiskorúnak, alattvalónak kezelő hatalmi logika. És egyre inkább újra azok leszünk, akikkel rendelkeznek, de akik nem rendelkezhetnek semmi fölött.

A meteorológia kapcsán most épp arról van szó, hogy az állami intézményt meg akarják védeni a piactól, hogy verseny nélkül kényelmesen tudja kitermelni saját működési költségének tőle elvárt 60-70%-át. Erre pedig a monopólium a legkényelmesebb módszer. Így nem szükséges költséghatékony működésen, progresszív üzletpolitikán, kölcsönösen előnyös szakmai együttműködésen, felhasználóbarát szolgáltatáson törni a buksit. Mert apu elintézte, hogy ezekkel mind ne kelljen a továbbiakban sem foglalkozni.

Hogy az állami intézmény modellszerűen olyan maradhasson, amilyen 10-20-30-40 éve is volt: pazarló, deprimált, motiválatlan, gőgös, lekezelő, túlbürokratizált, korrupt és lassú. És ne zavarjanak be a képbe olyanok, mint mondjuk az időjárás-jelentésben az idokep.hu vagy a koponyeg.hu, akik hozzáadott értékkel (sőt, az időkép korszerű eszközök telepítésével is) képesek megnövelni az alapadatok értékét, fontos számukra a felhasználó elégedettsége, kicsik, innovatívak és alkalmazkodóak. Bizony, meg kell akadályozni, hogy ez a szemlélet elterjedjen!

Irodai kafkadőrök (Gémkapcsolt intézményi parancsolatok)


gemkapocs_01.jpgFontos látni, hogy a politikai elit attitűdje többek között azért tükrözi máig tartóan a Kádár-korszak ostobaságát, mert a hatalma alá tartozó intézményi rendszer kiváló háttér és táptalaj ennek a mentalitásnak a megőrzéséhez.

És ami a politikamentes időjárás esetében igaz, az százszorosan igaz a közélettel, gazdasággal, kultúrával kapcsolatos állami intézményekre. Ezért lett állami monopólium a hírszolgálat, ezért etetik politikusok kézből a farokcsóváló közmédiát, ezért nem lehet szinte semmilyen közadathoz egyszerűen hozzájutni, ezért pokoljárás bármilyen állami intézményben az ügyintézés, ezért nem működik és béleli korrupció az egész miskulanciát.

Ezek az intézmények ugyanis pontosan ismerik és betartják saját túlélési szabályaikat:

Ne spórolj! Ha gazdaságosabban használod fel az erőforrásokat, akkor jövő évben alapból kevesebbet kapsz. Ezért a biztonsági játék az, ha folyamatosan forráshiányt jelzel, adósságot halmozol fel, ezt ugyanis előbb-utóbb úgyis leírják. A gazdaságos működés tiszta ráfizetés.

Ne törd meg a kontraszelekciós kört! Sose felejtsd el, hogy az előrejutás garanciája az alkalmatlanság, csak azt nevezik ki a felette állók, akitől nem félnek, hogy a fejükre nőhet. Ezért minden alkalmat ragadj meg szervilizmusod, önállótlanságod és alkalmatlanságod demonstrálására. Ha te nevezel ki, saját biztonságod érdekében kövesd ugyanezt a logikát.

Maradj túlterhelt! A túlterheltség hangsúlyozása egyrészt felment a határidők és a minőség követelményei alól, és így időben és minőségben bármeddig szétteríthető a feladatok elvégzése. Másrészt kiváló lehetőséget nyújt a korrupcióra, amellyel megváltható a gyors és pontos munkavégzés.

Keringesd a felelősséget! A legbiztosabb módja a döntési felelősség elhárításának, ha végtelen ideig keringeted a döntést az erre kiváló alkalmat adó túlbonyolított rendszerben. Delegáld, nevezd át, hivatkozz hatáskör hiányára, küldd vissza kiegészítésre, és végső esetben hívj össze egy bizottságot.

Folyamatos átszervezés! Az előzőhöz kapcsolódik: mozgó célpontot ugyanis nehezebb eltalálni. Ezért a folyamatos átszervezés sokat segít a felelősség és feladatok elöli menekülésben. Az átszervezés egyrészt lázas tevékenységet sugall, másrészt segít szétszórni a felelősséget, a vándorló, áthúzódó ügyek, feladatok, hatáskörök segítségével. Külön bónusz, hogy a folyamatos átszervezés végtelen lehetőséget nyújt a káder-kártyák újrakeverésére, fokozva így a bizonytalanságból fakadó függést.

(Ha tudtok még, írjátok meg a kommentekben!)

Az időjárás monopolizálásának ügye csak egy aktuális és feltűnő hülyeség-csepp abból a mocsárból, amely a hazai közhivatalok világát jelenti. Mivel a politikai elit tagjai ennek a mocsárnak a rákászai, ezért sorsuk szorosan összekapcsolódik. A pártpolitikai csetepaté miatt ennek a területnek a változatlansága és rohadása kevésbé van szem előtt, mégsem lehet egymás nélkül megváltoztatni őket. Aki itthon változást akar elérni, annak ezt a közeget és gondolkodásmódot is meg kell változtatnia.

Ha esik, ha fúj.


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

48 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr204874935

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meteo-monopoly? 2012.10.28. 21:25:51

"Állami monopólium lesz az időjárás-jelentés" - olvashatjuk és hallhatjuk a hírportálokon és a hírműsorokban tegnap óta, amikor Illés Zoltán környezetügyi államtitkára nyilatkozott a közrádióban. Az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyan...

Trackback: Indul a konzultáció konzultációja 2012.10.28. 21:25:41

Levelet küld a kormány: a konzultáció megvolt, most jön a konzultációról való konzultáció - és így tovább, amíg csak futja a majd egymilliárdból (azaz 976 millióból), amit a kormány erre a célra csoportosított át. Hiába, ez legalább olyan fontos tevéke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 16:15:23

Az a baj h ez nem a "Fidesz" hanem az egész ország ilyen. Nem véletlenül vannak olyan szavak az állam felé való viszonyban mint bevallás meg kérvény. Bűnös alattvaló, kussolj. De aki azt hiszi hogy a millás kis balosbolsi buksikban más lehet, valsz az is nagyot téved.

873ujr3rk 2012.10.28. 17:34:54

először blog kapcsán, felmerült bennem h megnézzem a többi bejegyzést.

magyar ember teli szájjal:

az imént ha nem értettem félre, azt hallottam h az mr1-en!, hogy a 30 alattiak harmada munkanélküli.

"Spanyolországban rekordszintű, 25,02 százalékos volt a munkanélküliség az idei harmadik negyedévben, ami a legmagasabb az euróövezetben - a spanyol statisztikai hivatal pénteken ismertetett adatai szerint."

Spanyolországban molotov koktélokat dobálnak és összecsapnak a rendőrökkel.
Görögország szintén.
De előtte az észak afrikaiak is.

Szerintem náluk sem a megállapodott középkorúak változtat(t?n)ak.

873ujr3rk 2012.10.28. 17:35:44

de mondjuk ez off, elnézést.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.28. 17:59:32

Dolgoztam közszférában pár évet, a kafkadőrös bejegyzés rész (is) nagyon stimmel.
Én azért léptem le, mert nem birtam a lassú tempót, a látszólagos tehetetlenséget, és a hatalmi arrogenciát.
Elképesztő, hogy mekkora állami gépezet próbál kiépülni megint, leszarva a versenyszférát.

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 18:07:06

@873ujr3rk: Hát én nem sok molotovkoktél-durranást hallottam mostanában. Pedig ha a spanyoloknál 25%, itt meg 33%...

biobender 2012.10.28. 18:08:50

@magyar ember teli szájjal: Ez persze nem igaz, bár momentán egy fityeszhívőnek ez lehet az egyetlen vigasza. a Párt egy rakás trágya, de ezért a magyarok felenek?

Például az emútnyócévben NEM történtek ekkora baromságok. Akkor nem magyarok éltek az országban?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.10.28. 18:13:59

rendezzünk konzultációt, ki milyen időjárást szeretne. Aztán amelyik győz, azt törvénybe iktatjuk.

sulcus (törölt) 2012.10.28. 18:26:42

@morgás joga mindenkit megillet:
Aztán amelyik 2/3 al győz, visszamenőleg törvénybe iktatjuk.
Igy egy kicsit közelebb az igazsághoz...

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 18:29:29

@magyar ember teli szájjal:

Kedves magyar ember teli szájjal,

természetesen nem arról van szó, hogy a Fidesz miatt lenne ilyen. Ezt nem is állítja senki.
A Fidesz szimplán csak úgy hagyja, ahogy volt, ill. régi-új ötletekkel még úgyabbul.

És persze minden kormány hozzáad a képhez még valami csak rá jellemzőt.
Néhány államigazgatásban dolgozótól például mostanában azt hallom, hogy senki nem mer döntetni semmiben, mert mindenki retteg, hogy félrenyúl és kegyvesztett lesz, ezért tulajdonképpen áll a munka. Néznek felfelé, és várják, hogy szóljanak az istenek.

No, ez például a centrális erőtér hozzáadott értéke a rendszerhez :)

Lehetne mesélni az előzőekről, meg az az előttiekről is, de most náluk a labda.

bohumil stejskal 2012.10.28. 18:36:08

minden esetre ez egy kurv@jó írás volt, és tökéletesen logikus...

de ha már állami kézben lesz a "napsütés", akkor bizony lehet államosítani (emelni) a díjszabást a rádióknak, tévéknek az időjárás jelentésre...vagy inkább kertévé ne is mondhasson be időjárással kapcsolatos előrejelzést, hanem legyen egy külön állami csatorna, amit kénytelen lesz a pubikám megnézni...nehogymá valami csöcsgép noémi dekoltázsa elterelje a figyelmet a tényekről!

amúgy egy csomó terület van még, amit államosítani lehetne, pl. az autószervizeket, gumijavítókat - akkor már rögtön kötelezővé lehetne tenni a km-hez kötött időszakos felülvizsgálatokat, ha nem viszed a verdát, ugrik a forgalmi.
a gumikat max. 30.000km vagy 3 év után kötelezően cserélni kellene. :)

de ha már a dohányeladást államosítják, lehetne ugyanúgy az alkoholeladást is központosítani. SŐT! miért van az, hogy akárki süthet meg árulhat kenyeret? mekkora biznisz lenne már valamelyik komának...
ideje lenne felállítani egy hivatalt, ahol csak azon agyalnak, mit lehetne még államosítani és ahol persze gyárthatnák ehhez az ideológiát, a minél okosabb indoklásokat! :o

az az igazság, hogy rohadt parazita az összes politikus, elzavarnám őket 5 év kemény fizikai munkára napi 12 órában szar pénzért, hogy megbecsüljék a dolgot és tudják a helyüket.
de 5 évnél tovább nem hagynám őket melósként senyvedni, szépen agyoncsapni őket oszt megetetni a disznyókkal na.
vagy azt nem illik?... :)

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 18:43:23

Köszi, nagyon jó összefoglaló!

Bürokrácia kutatások bizonyították, hogy már egy 15-20 ezres bürokrácia képes zárt körben totálisan felesleges feladatokkal ellátni magát.
Nálunk ez megy.

Az államigazgatás, önkormányzatok, a különféle állami hivatalok gyakorlatilag a politika jutalmazási terepei. Csak azért van fenntartva a rendszer, hogy magas fizetéssel jutalmazni lehessen a klientúrát.

A számítógépek világában egy ekkora országnak elég lenne maximum 10 ezer igazgatási szakember.
Ez és a totálisan felesleges bürokratikus faszságok megszüntetése ezer milliárdos nagyságrendű megtakarítással járna.
Csak épp a kedvenc seggnyalókat kéne kirúgni, a haveri nómenklatúrát.
Ezt persze nem fogják megtenni, ezért folyamatosan fog rohadni le minden, a totális káoszig.

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 19:26:56

@biobender: @Pézsma: Ezeket a dolgokat én nem vitatom, de egy tűzoltószakszervezet meg egy milla, kiegészítve TGM-ekkel, Lendvai Ildikókkal és DK-kal, Kunczékkal, LMP-kkel (kívülről vagy tagként, mindegy), ebben nem fog változást hozni.

Gordonról elhinném h szakpolitikai oldalról rendbe tudná hozni az egészet, legalábbis jobbá tudná tenni, de emlékszem én Sárközy professzor államigazgatási reformterv-csoportjára is még Megyó idejéből - és most ugyanazoktól az arcoktól várják / várjuk a megváltást. De szemmel láthatólag ez csak engem zavar, nektek elég fityeszfanozni meg elmondani még egyszer hogy derosszafidesz. Ezt persze lehet, de akkor megint ott vagyunk hogy azért szavazunk hogy ne a másik jusson hatalomhoz. Ez megvolt 2006-ban is (és bocs, de Fletóra szavaztam), látjuk mi lett a vége.

Szóval összefoglalva, aki nem teszi fel a kérdést hogy mit kínál ehelyett az alternatíva (szvsz az Együtt 2014), az komolytalan.

Argus 2012.10.28. 19:38:10

@magyar ember teli szájjal:
Ha jól értem, akkor ne csinálunk semmit, mert úgysem lesz jobb.
Hát kedves "polgártársam" ezért tartunk itt!

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 19:46:22

@magyar ember teli szájjal: Hadd mondjak el erre két sztorit, mindkettő a MÁV-nál történt, az egyik több évtizede, a másik már a közelmúltban.

Mesélik, hogy az átkosban elérte a komputerizálás a MÁV-ot is, kaptak is pár hatalmas szekrényméretű gépet. Igen ám, de senkinek lövése nem volt róla, hogy mi a bánatot is kezdjen ezekkel a masinériákkal. Addig-addig frusztrálta őket a dolog, mígnem végül fogták és egy töltés mögé elásták az egészet :)
(Az a baj, hogy ez a sztori túl jó, hiszem is meg nem is, de nem tartom lehetetlennek.)

A másik sztori prózaibb, és arról szólt, hogy a MÁV-hoz felvettek egy középvezetőt valamelyik osztályra. Egy hónap múlva furcsa változás történt, az a folyosó, ahol az ő osztálya volt, tiszta lett, növények jelentek meg rajta, az dolgozók mosolyogtak és nem késtek. És mindennek nem a lazsálás volt az oka, mert az osztály jobban teljesített, mint addig bármikor. Viszont egyre feltünőbb lett a különbség az összes többi osztályhoz képest, egyre több lett az irigy, míg nem egy év után az illetőt kirúgták, helyre állt a rend és mindenki megbékélt.

Talán érthető, mire próbálok utalni. Egy csapásra nem lehet mindent megváltoztatni, az úgy nem megy. De el lehet indítani a változást, lehetséges módosítani a képleteket. A svédek vagy norvégok nemrég még nőket gyújtottak fel és templomokat erőszakoltak meg, ma pedig...

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 19:55:41

@Pézsma: Nem éthető, mit akarsz mondani. Amit mondasz, mindkettő példa azt támasztja alá amit mondok. De gondolom cáfolni szeretnél.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.10.28. 20:04:43

@magyar ember teli szájjal: Ma egy bejegyzésem alatt a Szabotázson már kifejtetted a szekpszised minden összefogással kapcsolatban, de abban Argusnak van igaza, hogy akinek csípőből nem tetszik semmi, de alternatívát sem javasol azok miatt tartunk ott ahol. A másik amit egy kedves Fidesz komment kommandósnak továbbá még elmondtam: "Ezzel a logikával egyébként az a baj, hogy ha nem szavazol senkire azzal igazából a Fideszre szavazol, mert ők majd megint busszal viszik a Békemenetet az urnáig. Azt pedig nem lehet vitatni, hogy az ország történetének egyik legkárosabb kormányzása zajlik jelenleg. Fékek és egyensúlyok rendszerének lebontása, elvándorlás, kilátástalanság, recesszió, hanyatlás, csak azért hogy a Közgép és a Főnök gyarapodjon." Pézsma egyébként fasza a bejegyzés is meg a blog is keep it pushin'!

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 20:17:21

@magyar ember teli szájjal: Mindkét példa arról szól, hogy ha nincs hit és szándék a változásra, akkor annak zavaró jeleit vagy egyedi példáit könnyű kiiktatni, eltüntetni. Nevezhetjük ezt tanult tehetetlenségnek, kognitív disszonanciának, akárminek. Arra írtam reakciónak, amit írtál, hogy úgyis minden mindegy. Ezek az emberek is így gondolkoztak, és amíg ez az uralkodó nézet, addig nem is nagyon változik semmi, ez az attitűd ugyanis konzerválja a rossz állapotokat, még akkor is, ha lenne lehetőség a módosításra.

Igen, a változtatás folyamata nagyon nehéz, naná, de nem lehetetlen. Egyszerre kell hozzá szakértelem, szándék, példa, kitartás, alázat és áldozat. És még úgy sem biztos, hogy sikerül. Viszont ezek nélkül biztosan nem megy.

És ez nem pártokról vagy ideológiákról szól. Felőlem ezt a változást a saját területén végigvihetné a Fidesz vagy a KDNP is. De nem teszik. Az MSZP és SZDSZ sem tette. És azt sem tudjuk, hogy a régi-új fiúk fogják-e.

Feltehetően nem is külső aktoroktól kell ezt várni. Ezért kell a példa és az aktivitás, hogy kiderüljön, hol van valódi szándék és tett. Aki bizonyít, én annak hiszek.

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 20:24:16

@Komjaga: tudom hogy találva érzitek magatokat, és sajnálom. Örülnék, ha ti is, én is, mindenki hiteles formációt láthatna az Együtt-ben, de ez messze nem így van, nyilvánvaló okokból (amiről könnyebb nem tudomást venni, ahogy te is teszed). Attól még a tény tény marad, erre az Együtt szekérre most mászik fel ugyanaz a sok ember, aki miatt Orbánnak most kétharmada van (Fletó, Lendvai, stb). Ti sem hiszitek h azért kapott a Fidesz kétharmadot, mert az istenadta nép hirtelen megtért Orbánistenhez. Nem, azok miatt van kétharmad, akik most megint előbuggyannak a csatornából. Csak nem mindenki érzi kutya kötelességének hogy befogja az orrát és azt mantrázza hogy jó illat lesz, jó illat lesz.

Alternatíva: a kritika, kőkeményen.

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 20:25:48

@Pézsma: Akkor kritizáld őket. Ne azt kritizáld aki kritizálja őket. Ez egyszerű.

biobender 2012.10.28. 20:27:14

@magyar ember teli szájjal: Az a helyzet, hogy a fityisz olyan sebesseggel es intenzitassal nyom minket vissza a kadar-rendszer legszarabb idoszakaba, hogy most tenyleg mindegy, hogy lendvai vagy a gyurcsany vagy a tuzoltoszakszervbezet csak takaritsak ki a szemetet az orszagbol.

Es igen, kepzeld el, a pufajkas horn nem irta at az alkotmany pedig tobb mint ketharmada volt. Mara oda sulyedt az orszag, hogy nekem pl. ENNYI mar eleg is lenne.

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 20:30:43

@biobender: Ez igaz. És még egy érv az EU (nekem). Viktor EU Szkeptikus és ez nagyon veszedelmes a jövőnkre nézve.

magyar ember teli szájjal 2012.10.28. 20:32:02

@Pézsma: Akkor érdemben kérdezem, mire számítasz a bürokrácia területén az Együttől?

biobender 2012.10.28. 20:46:53

@magyar ember teli szájjal: Igen, ezt mar el is felejtettem, de pontosan igy van.

Ez sajnos azt jelenti, hogy van egy demokratikus minimum : alkotmanyossag, europaisag kb. ennyi es barki aki ezt betartja az mar vallaszthato. Az a helyzet, hogy ezt eddig minden szoci kormany betartotta. A fityesz is az elozo korben de azert rezgett a lec. Most meg alatta kusznak a trutyiban.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 20:57:00

@magyar ember teli szájjal: Bajnai sok időt tölött a versenyszférában, ami előny, és a hazai pártviszonyok között ritkának mondható. Ez segíthet a hatékonyság növelésében.
Egy csomó szakmailag használható embert kivágtak politikai okokból a közigazgatásból (nem csak most, ciklusokon keresztül). Szvsz lehet esély a javulásra, ha kezdetnek meg tud szólítani úgy két-három tucat kulcsfigurát, és úgy építkezik, mint nyugaton teszik: tudvalevő, hogy A-kategóriások vezetők rendszerint A-kategóriás munkatársakat választanak, B-kategóriások viszont C-t, azok D-t és így tovább.

Viszont ha már az elején becsúsznak a rossz kompromisszumok, azaz lejárt, hiteltelen arcok lepik el a látóteret, akkor az utóbbi lefelé vivő spirál indul el, és a fene megette az egészet, meg se állunk megint Z-ig.

Pan Modry 2012.10.28. 21:04:46

@Pézsma:
Ez igaz, azert is volt peldaul Oszko Petya Bajnai penzugyminisztere.

Nem pedig egy olyan senkihazi mint most Matolcsy vagy Gyurcsany Veres Janija.

Minosegi vezetok nem egetik magukat olyan beosztottakkal akik a seggnyalos szervilizmuson kivul mashoz nem ertenek.

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 21:34:29

@magyar ember teli szájjal:

" h azért kapott a Fidesz kétharmadot, mert az istenadta nép hirtelen megtért Orbánistenhez. "

Orbán azért kapott 2/3ot, mert elhitette a parasztokkal, hogy mindenkinek jobb lesz.

"Mindenre van pénz, ha nem lopják el"

Ennek aládolgozott az oligarchák kezében levő média is, amely szintén azt remélte, hogy neki jobb lesz. Elnézve Széles, Csányi, Simicska elvtársak állami százmilliárdokkal való kisámfázását, nekik be is jött.

Emlékszem a kampányra, a Moszkva téri hamburgeres sírva kért, hogy szavazzak a Fideszre, félárba adta a választások előtti este a hamburgert :o)))
Azóta átkozza őket, mert kevesebb lett a fizetése és Orbán gyakorlatilag pont az ellenkezőjét teszi,mint amivel meghülyítette őt.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.10.28. 21:39:19

Egy év sorkatonaságomból kb. 3/4 évet töltöttem úgy, hogy kvázi a civil dolgozókkal együtt jártam munkába, szóval mondhatni, ott dolgoztam. Ez alatt a nem túl hosszú időszak alatt kettő átszervezés volt.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.10.28. 21:44:45

Az állami alkalmazottat amikor kirúgják, igencsak csodálkozik, miért nem tud elhelyezkedni, illetve a munkáltatók meg azon csodálkoznak, hogyan lehet ilyen lomha valaki (és persze kiteszik még a próbaidő lejárta előtt).

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 21:49:11

@ern0: ern0,

jó neked, mákod volt :))

Jómagam másfél évig szívtam, és az egyik legjobb poén az volt, hogy az esőköpenyt például majd minden évszakváltáskor megváltoztatták műanyagról vászonra majd mondjuk negyedév múlva vászonról műanyagra. Mégpedig azért, mert ezért „újítási díjat” (komoly, vazzeg) lehetett felvenni. Mit mondjak, feltartózhatatlan újítási láz tombolt a századnál :)

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 21:49:57

@magyar ember teli szájjal:
"erre az Együtt szekérre most mászik fel ugyanaz a sok ember, aki miatt Orbánnak most kétharmada van"

Én nem látom azt a felmászást, amit te említesz.
Annyit igen, hogy rájöttek, magukban szart se érnek.

Szerintem olyan nyomás alatt lesz tartva Bajnai, hogy egyszerűen nem engedhet meg magának leharcolt arcokat egy kormányban.

Ráadásul ezeket a leharcolt vagy vagy bevalottan lekaraktergyilkolt arcokat mostanság épp a Fidesz és a kormány legitimizálja, mivel nem nagyon találtak ellenük semmit, hiába hazudozott éveken keresztül a Magyar Nemzet és a pártmédia.

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 21:56:44

@Pézsma:

Mondok jobbat!

1984ben beadtam egy újítást, ami jelentős energiamegtakarítással járt volna.
Visszadobták, hogy nem éri meg, meg különben is, egy fiatal ne akarjon újítani, mert tapasztalatlan és nincs gyakorlata.

Egy év se telt el, és beadta a cég energiaosztályának a vezetője, és volt pofája velem megcsináltatni a melót.
Amikor nekiálltam hőbörőgni, akkor bevettek újítási közreműködőnek.

Na ez volt az első és utolsó újításom a szocialista népgazdaságnak.

Mr. Waszabi 2012.10.28. 21:57:31

Jaj, nem kell mindjárt ördögöt látni. Csak tavaly a médiatörvény módosításakor elfeledkeztek az időjárás jelentés monopolizálásáról, csupán a hírgyártásra és hírmondásra koncentráltak. Bizonyára arról lehet szó, hogy szeretnék erősíteni a nemzeti egységet, megalapozni a kiszámíthatóságot az időjárás előrejelzés tekintetében is, ne ossza meg a dolgozó nép fejét a sokféle, egymástól eltérő, manipulatív kapitalista meteorológus. Tudni vélem, hogy Aigner Szilárd a múlt héten búvárnak álcázott imprlsta ügynöktől (három-csíkos ruha volt rajta:) vette át az ürgebőrbe varrt jövőheti prognózist.
Éberség, elvtársak, éberség! A mcsks-rthadó-kptalista-imprlista nyugat nem alszik, veszélyben a szabadságharc.
Bacsó forog a sírjában szerintem...

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 22:03:58

@Putyilov gyári melós: Mr. Waszabi kollegával szólva: Szerénység, Pelikán, ne tömjénezze magát! Szerénység! :)))

Eftárs, tudhatná, hogy az ego nem számít, amikor épül a haza!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.10.28. 23:03:11

Nevetséges, hogy a libsibolsik, akik 45+8 évig garázdálkodtak Magyarországon, még mindig foggal-körömmel ragaszkodnak a zsákmányhoz. Pedig lassan bele kell törődniük, hogy a kecske visszarúg.

Trebit 2012.10.28. 23:19:21

Az itt a legnagyobb baj hogy a magyar irigy, lusta és széthúzó.
Ez a meteorológiai "átszervezés" még csak felvetés, még nincs törvény belőle. Addig míg lehet vitázni róla.
Érthető az állam oldala is hogy a drága nemzetközi díjak (műholdképek stb.), hiteles mérőállomások, infrastruktúra stb. fenntartása nem olcsó. Valahogy jó lenne ha önfenntartó lenn a rendszer. Sőt még fejlesztgetni is. A mai világban az információ a legnagyobb érték. Aki birtokolja az irányít, stb.
Példa. Ha én keresek egy telefonszámot akkor a szolgáltató készségesen ingyen segít ebben. De ha én egy vállalkozás lennék és a telefonszámokat összegyűjteném egy adatbázisba és pl. kéretlen reklámmal bombáznék mindenkit akkor igen gyorsan be lennék perelve.
Szerintem most az állam így érzi magát mint a telefontársaság.
Egyik út hogy lekorlátozza az adatok felhasználását, tehát lányegében monopolizál.
Másik út hogy ezekkel a szervezetekkel szorosabbra kellene fűzni az együttműködését (ami most kb egyirányú) Ha segítenek fenntartani a rendszert akkor megoszthatják egymás között az információkat.

De ez úgy sem fog létrejönni mivel ez Magyarország. :) És ez nem a Fideszen stb párton múlik hanem az teljes lakosság erkölcsi morálján.
Navajognak hogy miért van ennyi adó. Mert a magyar mindenhol csak a kiskaput nézi. A nyugati adórendszerrel a fele adó sem jönne be. A vállalkozó elkerüli az adót, nem fizet a munkásnak, a munkás ott lop ahol csak tud és ott kell állni felette hogy csinálja a munkát és mellette még is feketézik. Az orvos nyavajog hogy nincs fizetése de sz@rik a betegekre és közben meg kapja a hálapénzt megszámolhatatlanul.
Vajon miért lép meg mindenki az országból aki dolgozni akar de nem a létbizonytalanságban (itt nem a pénzhiányra gondolok hanem hogy állandóan a lavírozáson kell gondolkodni, a stressz öli meg a magyarokat.)
De mindegy pár száz év és teljesen beolvadunk és kihalunk innen. És akkor kihal ez az érdekes állatfaj. :)

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 23:35:52

@Trebit: Kedves Trebit,

nekem egyszer anyám mondta a következőt: „az emebrek nem olyanok, amilyenek lehetnének, hanem olyanok, amilyenek lehetnek”.
Azt hiszem, igaza van.

Gondolj bele, amikor megjelent az eva, sokkal több pénz jött be belőle, mint várták. Mert olyan kompromisszum volt, amelyet sokan elfogadtak. Azt mondták, oké, ennyit megér, hogy nyugodtan aludjak, és befizették. Most, hogy kezd elszállni, és hozzá jön kismillió izé, megint kezdik nem befizetni, és a túladóztatás kisebb bevételt hoz.
Érdekes módon van egy sáv, amelyben a legtöbb ember kommunikációképes. Ez igaz a szolgáltatásokra is, és még egy csomó mindenre is. Igaz lehetne a meteorológiára is. persze gondolkozni kellene rajta.

Sokan vannak, akik szívesen csinálnák, amit a jenkik úgy mondanak: do the right thing, azaz cselekedj helyesen. Ha látják értelmét.
Szerintem éppen ezért mennek sokan külföldre (akiket én ismerek, azok biztosan) keresik azt a környezetet, ahol ez működhet. Mert ott még lehetnek ilyenné.
A cél az lenne, hogy itthon is lehessenek.

Például, ha megtárgyalnák velük ezt az idjárás dolgot, és nem egyszerűen izomból az orrukra csapják az ajtót. Ki tudja, talán még egy win-win szitut is össze tudnának hozni. okos emberek sok mindenre képesek, ha beszélgetnek.

magyar ember teli szájjal 2012.10.29. 06:18:23

@Putyilov gyári melós: Na erre kíváncsi leszek. De komolyan

Ha nem veszi be őket akkor azok szidják akik mindenároni összefogást akarnak, ha meg nem, akkor azok akiknek elfogadhatatlanok azok az alakok. Nézzük, mi lesz.

873ujr3rk 2012.10.29. 10:03:11

@biobender: " Az a helyzet, hogy a fityisz olyan sebesseggel es intenzitassal nyom minket vissza a kadar-rendszer legszarabb idoszakaba, hogy most tenyleg mindegy, hogy lendvai vagy a gyurcsany vagy a tuzoltoszakszervbezet csak takaritsak ki a szemetet az orszagbol. "

semmiképpen. ha nem megy lendvai, gyurcsány, mszp nélkül, akkor meg sem szabad próbálni. ld:

Lamperth Mónika
Kovács László
Draskovics Tibor
Veres János
Kóka János
Szilvásy György
Kiss Péter
Molnár Lajos
Szekeres Imre

ha nem haragszol nekem kb teljesen mind1 h marad-e Viktor, vagy az a társaság jön vissza akik a fentieket bírták prezentálni.
nem elég hogy elloptak vagy elbasztak bármit amihez hozzáértek, de teljesen kiürítették az olyan fogalmakat mint demokrácia, jogegyenlőség, tolerancia, esélyegyenlőség etc, illetve kétharmadhoz segítették a fideszt.
ha azt gondolod ők a válasz a fideszre, sztem rettentőt tévedsz.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2012.10.29. 14:27:09

Néha bizakodok, hogy ez a rendszer már nem tartható sokáig fenn.
Az emberi leleményesség valahol mindig utat tör. Pl. chipsadó: systemmedia.hu/index.php/tovabbi-hireink/2823.html
Hasonló, mint a szlovák rendszámos válasz a regisztrációs adóra.
A szlovár rendszámos történetből kimaradtam, de a tranzakciós adóval kapcsolatban komolyan gondolkodom a céges, és magánszámlák átvitelére Szlovákiába.
Szerintem az időjósok is hasonló határontúli megoldásban gondolkodhatnak, ha egyáltalán lesz valami ebből a hülyeségből.

P.Freddy 2012.10.29. 15:49:01

@873ujr3rk:

"ha nem megy lendvai, gyurcsány, mszp nélkül, akkor meg sem szabad próbálni."

Te tévedsz. Mindenképpen meg kell próbálni, akárkivel, ugyanis Orbánnál AKÁRKI jobb. Ha éltél volna a Kádár rendszerben, akkor neked is a zsigeredig marna Orbán-féle társadalmi savazás. A magyarság tönkretétele van folyamatban olyan mértékben, ami a törökdúláshoz mérhető.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.10.29. 20:50:12

@Trebit: Kedves Terebit! Gondolom te is magyar állampolgár vagy. Ebben az esetben a következő érvelés nem mentes az intrapszichés konfliktustól: "Érthető, hogy büntetnek minket, hiszen becstelen szemétládák vagyunk." Mert amit leírtál az kb annyi. Pézsmának abban igaza van, hogy amennyiben racionális adózási rendszer lenne itthon, - értem ezen, hogy nem kéne lassan a 2/3-át minden bevételnek leadózni aztán egyél, ha tudsz - akkor lehetséges, hogy a vállalkozók is szabályosan játszanának. A másik, ha az OMSZ szeretne önfenntartóvá válni, akkor pl ésszerűsítse az infrastruktúráját szüntesse meg a felesleges kapacitásokat, legyen effektívebb. Illetve állapodjon meg a piaci szereplőkkel, hogy az adatok másodközléséért, ha abból profit származik, mint az EU-s szokások is tartják, valamilyen ellenszolgáltatást kérhet. Nem az a megoldás, hogy a lehetséges piacát kinyírja, aztán majd állambácsi elrendezi.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.10.29. 20:58:19

@magyar ember teli szájjal: Csatlakozok Putyilovhoz:
"Szerintem olyan nyomás alatt lesz tartva Bajnai, hogy egyszerűen nem engedhet meg magának leharcolt arcokat egy kormányban.

Ráadásul ezeket a leharcolt vagy vagy bevallottan lekaraktergyilkolt arcokat mostanság épp a Fidesz és a kormány legitimizálja, mivel nem nagyon találtak ellenük semmit, hiába hazudozott éveken keresztül a Magyar Nemzet és a pártmédia."

Semmi nem utal arra, hogy explicite az történne, amit mondasz. A másik, hogy felsorolsz embereket, akiket, mint a véres kardot kell állandóan körbehurcolni, egy része kapcsán lehetnek jogos pontok, de általában azért jöttök ezzel, mert ez a trendi. Észre sem veszitek, hogy bizonyos százalékban értelmetlen az egész, a Fityisz kitalálta, elfogadtátok, mert a közbeszéd része, anélkül, hogy ki lenne tárgyalva miért is, vagy le lenne fixálva, hogy az alábbi okok/bizonyítékok alapján. Mint tudatalatti igazság elkönyveltétek, hogy akire a Fityisz kimondta, hogy halál rá az minden esetben meg is érdemli. Egy részetek észre sem veszi, hogy a Fidesz szekerét tolja ezzel, a másik része meg azért is csinálja. Széthúzás, káosz=le lehet nyúlni a zsozsót. Az Együtt esetében gondolom nehéz megbirkózni azzal, hogy nem az elmútnyócév alapján von le konklúziókat, hanem egy minőségi program folyamán a jelenéért vállal felelősséget.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.10.31. 16:07:12

"Keringesd a felelősséget! A legbiztosabb módja a döntési felelősség elhárításának, ha végtelen ideig keringeted a döntést az erre kiváló alkalmat adó túlbonyolított rendszerben. Delegáld, nevezd át, hivatkozz hatáskör hiányára, küldd vissza kiegészítésre, és végső esetben hívj össze egy bizottságot."

Ezt talán még maga Sir Huphrey Appleby sem fogalmazhatta volna meg pontosabban ;-)

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.31. 18:12:39

@vadász2: Yes (Prime) Minister, anyám, az mekkora sorozat volt :) Hiába, ezek a kulturálatlan angliánusok, képesek még ebből is viccet csinálni, és milyen jót!
A magyar változattal, azt hiszem, leginkább Kusturicát kellene megbízni :)
süti beállítások módosítása