HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Se veled, se nélküled

2012.11.24. 14:32 Pézsma


Megérdemeljük-e a változást, ha nem készültünk fel rá?

A múlt hétvégi Együtt 2014 vs. LMP meccsből és utóéletéből leszűrhető néhány érdekes tanulság. Az egyik, hogy ennek a lényegében eredmény nélküli oda-vissza tapogatózásnak váratlanul milyen nagy visszhangja volt, és mennyi indulatot gerjesztett.

Az tisztán látszik, hogy az együttműködési javaslat elutasítás után az LMP egyelőre nem találja az utat. Jelenleg se irányvonal, se vezetőség. Schiffer András, a „Csillebérci győző”, aki a kongresszuson sikerre vitte a különutasság határozatát, ugyan elindult a frakcióvezetői posztért, a frakció azonban 8:7 arányban leszavazta, más pedig nem vállalta a megmérettetést. Egyelőre tehát teljes a patthelyzet, a párt egyik szárnya blokkolja a másikat, a vezetők oda-vissza puccsolják egymást. Hogy is írta József Attila: „ügyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret.”

The North Pole

pooh_pole.jpgEmlékszik még valaki az idén nyáron indított „Új Pólus” nevű ellenzéki kezdeményezésre? (Csak a válasz után ér meglesni ezt a linket.) Nem nagyon, vagy csak homályosan, igaz? Amolyan játszótéri homoksüti-party jellege volt és az is maradt: nem vette komolyan senki.

Pedig a szereplők tulajdonképpen ugyanazok voltak, mint az elmúlt pár hét eseményeiben. És a benne résztvevők: azaz az LMP, 4K a Milla és a Szolidaritás is szóról szóra ugyanazt mondta, mint most. Ebben a kezdeményezésben elvileg tehát mind együtt voltak a „tiszták”, mégsem történt semmi.

De vajon miért?

Nyilván hiányzott valami a képletből. Például a súly és a tét. Az Új Pólus nem mozgatta meg a remény-tartalékokat, egyszerűen nem tudott elég hihető és lelkesítő alternatívával szolgálni. Az átlagember azt sem vette észre, hogy létezik.

A Milla és a Szolidaritás valószínűleg felmérte, hogy a punnyatag „Új Pólusból” a választásokig hátralévő időben franc se lesz. Így hát bevállalták a technokrata, válságmenedzser Bajnait, akinek szintén jól jött a tömegbázist szolgáltató Milla, és az országosan jelenlévő Szolidaritás. Az „Új Pólus” impotensnek bizonyult, befulladt ideálképével szemben tehát felállítottak az E14 rizikósabb, de kormányváltás szempontjából reálisabb alternatíváját.

Ilyen helyzetben találta magát októberben az LMP: az egykori fő szervezőből hirtelen külső meghívott vendéggé vált. Legyorsulták, és rendezői helyett statisztaszerepet kínáltak neki.

Lássuk be, ehhez azért nem könnyű vidám pofát vágni.

Most pedig áll a bál, zajlanak az események, pedig tulajdonképpen csak egy dolog változott: megjelent a színen Bajnai, és persze vele együtt egy masszívnak tűnő támogatottság, ez pedig színt vitt a semmibe.

Az első tanulság tehát, hogy mintha az ellenzék szereplői jobbára csak a múlttal való konfliktus fénytörésében válnának érdemben láthatóvá. Ezen kontrasztanyag nélkül nem igazán képesek megfesteni maguk körül a vizet.

Együtt távolodás

break-up.jpgE14-ügyben elsőként, amolyan megelőző becsúszó szereléssel, a mérési hibahatáron belül mozgó 1%-os támogatottsággal rendelkező 4K nyilatkozott. Az általában is lopakodó módban működő frissen bejegyzett párt most is szinte csak annyi időre tűnt fel a radaron, amíg kinyilvánította, hogy nem fog össze az E14-el, egyedül akarja megnyerni a választásokat, majd visszahullott a hideg űrbe.

Azonban az LMP múlt hétvégi (korántsem éppen egyhangúlag meghozott) együttműködést elutasító határozata izzította be igazán a diskurzust. A döntésre adott sajtóreakciók amolyan fordított gaus-görbe eloszlást mutattak: a vélemények alapvetően két szélsőérték körül csoportosultak.

Az egyik végpont szerint az LMP eljátszotta a kormányváltáshoz szükséges összefogás lehetőségét, és ezzel tulajdonképpen Orbán malmára hajtja a vizet. Ráadásul az új választási matematika szerint külön indulva saját magát is kigolyózza a parlamentből. Azaz nem csak a Fidesz leváltását remélőkkel, hanem saját magával is alaposan kiszúr. Emellett többségében azok érvelnek, akik nincsenek túlságosan elájulva az LMP eddigi teljesítményétől, és akik számára Bajnai elfogadható figura. Emellett elegendőnek érzik azt a távolságtartást, amit az E14 eddig az MSZP-vel, a DK-val, és az ex-SZDSZ-es arcokkal szemben mutatott.

A Schifferrel fémjelzett különutas döntést támogatók ellenben azzal érvelnek, hogy így a párt megőrzi tisztaságát, kiáll elvei mellett, miszerint számukra elfogadhatatlan a múltban bármilyen szerepet vállalt politikussal való együttműködés (itt most nagyvonalúan lépjünk túl azon, hogy Schiffer éppen Gyurcsánnyal és Bajnaival dolgozott együtt anno az Új Nemzedék nevű KISZ-utódszervezetben). Ez az elvhű gerincesség, állítják, valószínűleg többet is hoz a konyhára, mint ahányan az együttműködés elutasítása miatt elfordulnak tőlük. Ez a végpont érdekes módon elsősorban nem Bajnai szerepére koncentrál, hanem szinte automatikusan hozzácsapja az E14-hez az MSZP-t, Gyurcsányt és Kunczét, növelve így a fény-árnyék hatást.

Ha összeadjuk ezt az előzményt, magát a csatlakozási felkérést, és az esemény utózöngéit, akkor azt látjuk, hogy az alapvető gondot nem a folklór jellegű összeesküvés elméletek jelentik, miszerint Bajnai-Milla nem más, mint Gyurcsány szálláscsinálója, vagy éppen Orbán fizetett ügynöke. Hanem maga a tárgyalásképtelenség.

Lose - Lose

a-lose-lose-d-villain-vector_34-18680.jpgAz E14 – LMP rangadó egyik szomorú tanulsága, hogy a tárgyalási, egyeztetési készségek és képességek tekintetében jelenleg az ellenzék nem áll túl fényesen. Egyelőre a résztvevők szinte mindegyike alapvető, amatőr hibákat követett és követ el. Ráadásul a folyamatban sok helyütt tetten érhető az a szektás betegség, amely a Fidesz példáján teljes érettségében és pompájában tanulmányozható.

Az E14 részéről:

  • Bár érthető a tökölést elunó Milla és Szolidaritás fentebb vázolt „árulása”, az együttműködési bizalmat mindez valószínűleg nem segítette elő.
  • Szintúgy nem volt túl szerencsés lépés, hogy a hivatalosnak tekinthető felkérést az LMP kongresszusa előtt két nappal küldték el. Ez így majdhogynem ultimátum jellegűen hatott, hiszen szinte egyáltalán nem hagyott időt a párton belüli érdemi egyeztetésre, még ha sejthető is volt, hogy befut valamiféle meghívás.
  • Az E14 szervezeti struktúrája, vezetői szerkezete és építkezési elvei meglehetősen homályosak, kiforratlanok, mintha folyamatos alakulásban lennének, amihez nehéz egyértelmű viszonyt kialakítani.

Az LMP részéről:

  • A párt részéről a legnagyobb probléma, hogy az egész együttműködési kérdésben végig passzív és reaktív képet mutatott, ami a tanácstalanság és az önbizalomhiány jele. Az Új Pólus idején ez a bénultságban volt érzékelhető, az E14-el való párbeszédben pedig abból, hogy nem fogalmazott meg saját álláspontot, feltételrendszert, nem tudta, és azóta sem tudja az ügy kapcsán pozitívan kifejezni a saját üzenetét.
  • Tovább erősödött a pártról az a kép, hogy politikai sikertelenségének egyik oka a súlyos belső megosztottság, amely szinte megbénítja a pártot, elszívja erejét és figyelmét az érdemi cselekvéstől. Nem igazán világos, hogy személyes ambíciókról vagy elvi szembenállásról van-e inkább szó, a legvalószínűbb persze, hogy ezek valamilyen keverékéről.
  • Schiffer továbbra is az Új Pólus kezdeményezést próbálja erőltetni, holott az minden fronton teljes kudarcnak bizonyult.

Az ellenzéki térfélen egyelőre tehát tart a tapogatózás, sok bénázással tarkítva. Ami figyelmeztető jel, hogy úgy tűnik, az egyes csoportok a retorikai szándékon túl nem találják a megfelelő formát a kormányváltó tartalomhoz. Azaz az eszközt a célhoz.

Pedig mindez nem spórolható meg vagy trükközhető ki a folyamatból. Ha érdemben jutni akarnak valamire és valódi alternatívát akarnak felmutatni, akkor a szereplőknek egyaránt potensnek és kompetensnek kell mutatkozniuk a társadalom felé. Hiszen ha a közös cél érdekében egymással sem képesek érdemi párbeszédet folytatni, élhető kompromisszumot kötni, hogyan lesznek majd képesek kezelni a kormányzás során a rengetegféle, gyakran ellentétes érdekű társadalmi és szakmai érdekcsoport ügyes-bajos dolgait? Hogyan lesz ebből új demokratikus kultúra?

Discussion2.gif

A tárgyalási, együttműködési alkalmasságot bizonyítani kell, mivel olyan kormányzó politikai erő már van, amelyik az egyeztetést és kompromisszumot a gyengeség jelének tekinti, és mindent makacs agresszivitással, szektás szűklátókörűséggel próbál megoldani. Az ellenzéknek a mit mellett el kell sajátítania a hogyan művészetét. Be kell bizonyítania, hogy képes konstruktív vitákból kölcsönösen előnyös megállapodások, vagy legalább egyértelmű, tiszta képletek létrehozására. Máskülönben sosem lépünk ki a diktatúrák eszközhasználatának és beszédmódjának bűvköréből.


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

10 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr684923062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.26. 11:15:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2012.11.24. 20:01:24

Korrekt...
Jó poszt,mint általában itt mindegyik!

Hogy ez mennyire idegesítő....

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.24. 20:35:36

Zsebretett kezekkel a tökeivel játszva, pökhendien, lépett be az EU-s tárgyalásokra O.Viktor, meg is botlott valamiben az ország nemzeti szégyene.
A leminősítés miatt megint szívni fogunk.
A világ nem erre a kis majomra hallgat, hanem a közismert minősítőkre.

Ez a csürhe már 100x annyit lopott mint elődei.

Orbán az Isten áldjon meg, takarodj már a jó büdös fenébe és/vagy a p.csába!
Még van egérút!

varnai 2012.11.24. 21:20:31

A tárgyalaást és együttműködést nem utasítottuk el, csak a belépésre mondtunk nemet. A taktikai dolgok még koraiak, pl. az egyéni körzetek...

A kongresszus a képviselőkről nem, csak az általuk támogatott koncepciókról tudszavazni, ez lett a vége. Azért háttérként ezt érdemes elolvasni:

fifty-fifty.blog.hu/2012/11/23/zs_mint_zsarolas_az_lmp_szeplotlensegenek_a_vege

rockjano 2012.11.24. 22:40:34

@varnai: A probléma az hogy az LMP egy olyan lehetőséget mulasztott el ami nem fog valszeg visszatérni.

AZ E14-ben a saját valós súlyánál sokkal fontosabb szerepet játszhatott volna mint elsőként csatlakozott szervezet.

Olyan nincs hogy együttműködünk de nem lépünk be. Ez egy nem létező fogalom. Persze lehet még halasztani de semmi nem fog változni.

Az LMP nem mondhat olyat hogy Bajnaival nem mert ő az egész mozgalom alapja lelke, mozgatórugója ha tetszik ha nem, és a választók egy jelentős rétegének hiteles személy akármit is gondol Shiffer róla. Az E14-et Bajnai miatt mérik annyira amennyire. Nem lehet egy teljes politikát az elmúlt évek tagadására építeni.

Ha valaki az LMP-ben olvasta a választási rendszert az pontosan tudja hogy teljes szoros együttműködés esetén van csak értelme az egésznek és lehetőség Orbánék leváltására.

Tehát KÖZÖS EGYÉNI JELÖLTEK és KÖZÖS LISTA. Máshogy NEM MEGY.

Azaz az LMP-seknek akár a DK egyéni jelöltjét is KELL támogatniuk. És ezt meg kell a választókkal értetni.

Ez nem Bajnai vagy Gyurcsány miatt van így hanem mert Orbánék így akarták, mert pontosan tudják mit csinálnak.

Ebből a töketlenkedésből csak Orbán uralmának meghosszabbítása lesz és súlyos árat fog ezért fizetni mindenki az ország és az LMP is.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2012.11.24. 23:34:09

amit nem értek itt, hogy az lmp tényleg ne tudott volna arról, mi készül október 23-án? kétlem. ha pedig igazam van, akkor könnyen lehet, hogy az e2014-esek nem elárulták az lmp-t, majd ultimátumot küldtek, hanem lehet, hogy hívták az lmp-t egyszer, nem ment, aztán hívták még egyszer, megint nem ment. persze ez csak spekuláció. de az nagyon vicces, hogy a nyilvános politikai diskurzus teljesen elvált a ténylegestől. a nyilvános megszólalások alapján egyszerűen értelmezhetetlen, ami történt: 1) az e2014 egy deklaráltan nyitott együttműködés, nem jelenti az együttműködők identitásának feladását, 2) a jávoristák azt mondták, nyitva kell hagyni a csatlakozás lehetőségét, de csak nagyon kemény feltételekkel, 3) a schifferisták azt mondták, együtt kell működni és tárgyalni is, csak csatlakozni nem kell. ez, amit kifelé mondtak. mondja meg valaki, mi ezek között az álláspontok között az érdemi különbség? SEMMI. miért nincs mégis tárgyalás és együttműködés? mert valójában senki sem azt gondolja, amit mondott. az e2014 valószínűleg az lmp betagozódását várta, de alapvetően hülyéknek tartja az lmp-seket, bár jávoristák egy részét kevésbé; a jávoristák be akartak lépni az e2014-ben, de féltek tőlük és utálták a schifferistákat; végül, a schifferisták valószínűleg utálják mindkét másik csoportot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.25. 06:56:24

@varnai: "A tárgyalaást és együttműködést nem utasítottuk el, csak a belépésre mondtunk nemet."

a belépésről való tárgyalást utasítottátok el. azért nem semmi, hogy az lmp azt se tudja, mit utasított el.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.25. 06:59:21

@varnai: és azért azt gondoljuk meg, mit lehet tárgyalni egy olyan párttal, aki a belépésről való tárgyalást is elutasítja?!

ahogy a cikk írja, egy ilyen pártnak nyilván nincs feltételrendszere, mert ha lenne, akkor ezzel vállalná a tárgyalást, és nem elutasítaná.

azért azt a leghülyébb óvodás is tudja, hogy jobban néz ki, ha az LMP tárgyal, és ha nem lép be, akkor legalább pontosan kommunikálja, hogy mi miatt nem lép be, és mi lenne a feltétele a belépésnek.

amit az LMP most kommunikált, az nem más, minthogy: "mi antiszociális hülyegyerekek vagyunk". és schiffer az is.

irónika 2012.11.25. 08:56:13

Az LMP-nek kinyitottak egy ajtot. O pedig anelkul, hogy benezett volna, mi van ott duhos kismalackent bevagta azt.
Van egy olyan sejtesem, hogy az LMP ugy jut az SZDSZ sorsara, hogy a zsirosbodon szelet sem latja soha!

márta)) 2012.11.25. 12:56:24

"Bajnai Gordon a televíziós interjúban ezzel kapcsolatban elmondta: számára nem egyértelmű az LMP döntése, mivel a pártot nem csatlakozásra kérték fel, hanem arra, hogy tárgyaljanak a csatlakozásról."

Az LMP-ben azt sem tudják valójában, miről is kellene dönteni?
Egyébként nem kötelező csatlakozni, a választásokon önálló pártként is megmérettethetik magukat, meg amúgy is, van még mit fejlődniük, mármint a nagybetűs politikai életben.
Szerintem.
:(

miaturo 2012.11.26. 12:24:38

Én is azt gondolom, mint Fourey: okt. 23 előtt már hetek-hónapok óta a levegőben volt Bajnai színre lépése. Nem hiszem el, hogy nem voltak háttértárgyalások. Legalábbis kellett volna, hogy legyenek. Végülis 2,5 év óta már ki kellett volna találni a stratégiát. Azoknak a véleményére kezdek hajlani, akik szerint ez a stratégia: az ellenzék blokkolása.
süti beállítások módosítása