HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Kell egy csapat

2012.11.26. 18:16 Pézsma

Újabb felvonáshoz érkezett az LMP királydrámája: ismét a szakmailag legfelkészültebb, azonban politikusként talán legkevésbé alkalmas személy, Schiffer András viszi tovább a különutas ökolobogót. A kérdés már csak az, ki fogja követni?

regi_idok_focija_2.jpgAz amerikai pártok előválasztási procedúrájának van egy óriási előnye. Az egész folyamat mind a párt, mind a szavazók számára olyan, mint egy hosszú és alapos teszt vagy közvélemény-kutatás. Afféle kóstoló abból, hogy mire képesek a párt jelöltjei, mennyire tudják megszólítani a híveket, tudnak-e érvelni, szimpátiát kelteni, azaz képesek-e olyan támogatást szerezni a saját táborukban, amivel esélyesek lesznek az elnökválasztáson. Kimerítő, de roppant hasznos eseménysorozat, amelyben csiszolódnak a későbbi kampányelemek, felmérhető a népszerűség, kipróbálásra kerülnek a stábok, jelszavak és módszerek. És mivel a nyilvánosság előtt zajló nyíltsisakos vetélkedésről van szó, nem zárt ajtók mögötti puncsolásról, így a finisre forduló republikánus vagy demokrata jelölt tényleg számíthat a hívei és párttársai egységes támogatására. Mivel fair küzdelemben vívta ki a legitimációt, és győzött a jobb jelölt, így általában nem kell félnie hátbatámadástól sem. És mivel az ő stílusa és programja győzött, így a nagy versenyre annak fő vonalai is készen állnak.

Magyarországon ez a megközelítés jobbára ismeretlen. Pártjaink az európai, azon belül is jobbára a keleti stílusú építkezést gyakorolják. Ebben a párt belső erőviszonyai, „politikai és központi bizottságbeli” csatáinak eredményeképpen alakul ki a végeredmény, osztódnak le a lapok, külső tesztre legtöbbször nem kerül sor.

Külön pikáns, ha ezt a keleti metódus vegyül a bázisdemokráciával, mint az LMP vagy a 4K esetén. Az egész kicsit olyan lesz, mintha dezodort fújnánk az izzadtságra. A hiperpolitikus kremlinológia találkozása a lelkes és naiv amatörizmussal egészen sajátos helyzeteket képes eredményezni. Éppen olyanokat, mint amit az LMP esetén láthatunk, ahol keresztül kasul szelik egymást a tagság, a kongresszusi delegáltak és a frakciótagok állásfoglalásai, preferenciái és szempontrendszere. A tagság együttműködne, a delegáltak kis többséggel leszavazták az együttműködést, a frakciótagok pedig személyes csatáikat vívják.

Az ilyen ellentmondásokkal terhelt, rengetegféleképpen elromlani képes szervezeti felállást két dolog vihet sikerre. Az egyik egy mindenki által elfogadott, kiemelkedő képességű vezető, emberfeletti türelemmel és empátiával, aki a tagság és a pártelit gyakran különböző szempontrendszerei, mint afféle Szkülla és Kharübdisz között képes elnavigálni a szervezetet.

Vagy pedig egy nagyon felkészült, elegáns és következetes profizmussal működő összetartó stáb és szervezet, amelynek meggyőző ereje a megbízhatóság és szakértelem. Ilyenkor a vezetők akár tervezetten rotálódhatnak is, mivel nem a személyes karizma, hanem az olajozott belső működés adja a fő meggyőző s előrevivő erőt.

csabagyongye2.png

Ha a kettő együtt van, akkor az royal flush, ha viszont egyik sincs meg, akkor az bizony betli. Az LMP pedig egyelőre erősen közelít egy terített betli felé.

A HR felől: arccal-névvel jól beazonosítható figurát a párt szinte eddig csak Schiffer személyében tudott felmutatni. Viszont éppen Schiffer András talán a leginkább magának való, legmizantrópabb alkat az egész pártban. Ez az út tehát nemigen járható. (Nyugodtan próbálja ki bárki, hogy az LMP frakcióból egymás mellé tesz öt fényképet és öt nevet, és megkéri a környezetében élőket, hogy próbálják meg összehúzni a neveket az arcokkal.)

A másik irány szintén elveszni látszik. A profi szervezetmenedzseléssel eddig is sok gondja volt a pártnak, és az is hamar kiderült, hogy nem beszélhetünk összeszokott, együttműködő társaságról. A zöld rendszerkritikusok saját rendszerükben nem úgy működnek, mint egy profi csapat, inkább mint egy csapat kamasz. A meggyőzés helyett gyakoribb a dac és kifárasztásos módszer. A kommunikációban és nyilatkozatokban több a frusztrált és hisztis napközis hangsúly, mint a megbízható politikusi megnyilvánulás. Ahogy a jelenleg döntés mögött sem a meggyőződés és kiérlelt álláspont érződik, hanem mintha azt mondanák a győztesnek: „akkor csináld, ahogy akarod, vazzeg”.

regi_idok_focija_1.jpgMárpedig a fiatalsággal és tisztasággal szembeni szimpátia a politikában édeskevés. Értékelhető eredményhez megbízhatóság, komoly profizmus és önbizalom kell. Ehhez nem elég megnyerni pártbeli szavazásokat. Az ideológia önmagában szintén csak kifújt meleg levegő. Létre kell hozni egy erős, felkészült, összetartó csapatot, akár magukban, akár másokkal. Mégpedig olyat, amely nem meghasonlott keserűséget, hanem fertőző optimizmust sugároz. Mert akár együtt, akár külön, mások csak annyira fognak bízni bennük, mint ők magukban.

Egy biztos: ha nincs csapat, nem lesz tömeg sem.


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr484926802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HomicideWatch (törölt) 2012.11.26. 19:32:48

Hajrá fiúk, kitartás.
Higgyétek el Allan lesznek akik nem hajlandók sem a fideszre, sem Bajnai hiteles emeszpéjére szavazni.

No mszp, no fidesz, no problem.

HomicideWatch (törölt) 2012.11.26. 19:36:53

Szerintem pedig az mszp-be Bajnain keresztül beolvadni készülő pártok tünnek el hamarabb.

Madg 2012.11.26. 19:45:29

Miből gondolod, hogy "a tagság eggyüttműködne"?

kovego 2012.11.26. 20:36:35

royal flush helyett inkabb a durchmars lenne helyen valo, ha mar a betlit hasznaltad!

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.26. 20:47:12

@kovego: Igazad van :) viszont a royal flush és a betli köznyelvibb, a durchmarsot viszont tényleg csak az ultizók ismerik.

septem 2012.11.26. 20:52:19

schiffer magasan a legjobb politikus a csapatban. szerintem. bár, lehet, hogy csak vakok között, félszemű a császár effekt. kár, hogy a gyöngyöspatai táboroztatás, titokzatos mr. field és a taszos beágyazottság miatt soha ki nem törnek a pesti bélféreg státuszból.

mrZ (törölt) 2012.11.26. 21:01:18

Na az ilyen csapatból, profizmusból és önbizalomból volt már sok. Azért tartunk itt.
Jó írás, fáradj a pénztárhoz.

tatuman 2012.11.26. 21:07:47

@HomicideWatch: egyetértek ezzel. mármint esély így (értsd: önállóan) van több a megmaradásra. de ez így is max 7,5-8%... aztán, h ez kinek lesz jó az attól függ: ha kiesnek, vagy ha bekerülnek, és Sch. marad, akkor a fidesznek. ha bekerülnek és Sch. nem marad, akkor nem a fidesznek.

2012.11.26. 21:29:11

@septem:

OFF:
A TASZ-t én se komálom túlságosan.Bár elvileg a szabadcságjogokat hivatottak védeni, mégis mindig leragadnak egy szűkebb csoport ügyes-bajos dolgainál. Elhiszem, hogy vannak túlkapások, de közben a másik oldal sem szent, és általában a fele sem igaz annak, amit állítanak. Valahol nekem az az érzésem, hogy sokkal, de sokkal többször sértik meg a jogot, mint mások az ő jogaikat. (Ellnézést a azoktól, akikre ez nem vonatkozik.)

Nem érzem azt, hogy a TASZ politikai csiki-csukin túl bármilyen problémára képes lenne megfelelő választ adni. A TASZ működése egyáltalán nem viszi előrébb érintett emberek csoportjának az ügyét, inkább csak konzerválja az áldatlan állapatokat. Fontosnak tartom a szabadságot, és a szabadelvűséget, de mivel egy társadalom tagjai vagyunk, ezért az 'együttélésnek' megvannak a maga minimális követelményei.

ON:
Más kérdéskeben az LMP sokkal vállalhatóbb, bár bizonyos gazdasági kérdésekben lehetne liberálisabb. Ebből egyébként is hiány van jelenleg, sajnos.

2012.11.26. 21:30:25

@Kukoricajancsi: Jujj, szabadSág, hogy került oda egy c is?

HomicideWatch (törölt) 2012.11.26. 21:47:55

@Kukoricajancsi:
A TASZ tiltakozott-e a 2006-os rendőri túlkapások ellen? Azonosító nélkül verni a civileket?

is 2012.11.26. 22:36:13

@HomicideWatch: Azonosító nélkül verni a randalírozó, törő-zuzó, tankot elkötő tömegbe keveredett civileket.

Ez így egy hiteles, igaz mondat.

HomicideWatch (törölt) 2012.11.26. 23:13:20

@is:
A mostani civilek pedig hőzöngő, randarílozó, garázda cigányok közé keveredtek. De 2006-ban hol volt a TASZ?

Nem nondiscriminatory, h a TASZ egy külfõldről pénzelt politikai szevezet, akinek a Gyurcsány rezsim különb mint az Orbán rezsim?

Anyagilag megéri most jogvédőnek lenni, csak kettős a mérce az a baj.

rockjano 2012.11.26. 23:33:28

Az LMP-sek úgy tesznek mintha nem olvasták von a választási törvényt vagy az rájuk nem vonatkozna.

A sok marha szimpatuzánsuknak meg egyébként sincs gőze rólla...

Amidazophen 2012.11.27. 00:21:28

Schiffer tipikusan olyan politikus, mint az a futball drukker, aki ugyan kimegy a meccsre, szidja a birót, szidja a csapatokat, megmondja, hogy kinek hová kellett volna passzolnia a labdát. Teszi mindezt nagyképűen a háta mögött ülőnek, végig vele szembefordulva - s közben nem is nézi a meccset. Arról meg nem is beszélve, hogy nem ért a focihoz (ebben tökéletesen megegyezik Dávid Ibolyával).

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.27. 09:13:57

Aljas, simlis, szarházi, választási törvény a fidesz képére írva.

Tegyél meg mindent ellene.

A jellemtelen, sunyi, törpe nem mert név szerint szavazni, érzi, hogy elkaszálják!

Készülj a kormány és a valódi rendszerváltásra!

Látszik, hogy ég a pofátok jobboskák a Nemzeti Színház igazgató választásával is. Jellemtelen nemzeti szarok!

Fidesz- szocik takarodó!

Brix 2012.11.27. 09:45:46

Túl sok figyelmet és kritikát kap az LMP mind jobb- mind baloldalról mostanában. Ez azt jelzi, hogy jó irányban vannak. Persze, rizikós játékot játszanak, hiszen ezután a fideszből kiábránduló szavazókat kell majd megszólítaniuk, és ehhez egy kicsit változtatni kellene a párton és a programon is. Viszont, azt jól felismerték, hogy a baloldalon nincs tér a terjeszkedésre és csak akkor lehet kormányt váltani, és ami sokkal fontosabb: alkotmányozni, ha sikeröl megszólítani a volt fidesz szavazókat és a már eddig kormányzati szerepet vállalókból kiábrándultakat. Ez eddigi irányvonal nem hozott új szavazókat, most váltani kellett neki, vállalva annak kockázatait

petimegmondja 2012.11.27. 16:06:28

@HomicideWatch:

1. Ha utánakeresel, a TASZ ott volt és tiltakozott 2006-ban. Persze, nem Gyurcsányra hörgött és fröcsögött, mint a másik, amelyiknek Mrs. Joker volt a hangadója, hanem kizárólag a tényleges jogsértések ellen emelte fel a szavát.

@Kukoricajancsi:

2. Nem teljesen világos, hogy amiatt, mert adott magánszemélyek - tartozzanak akár X nemzetiséghez is - szabálysértést esetleg bűncselekményt követnek el, miért is kellene befognia a száját egy jogvédő szervezetnek, ha annak az államnak, amely meghatározza a jogszabályokat, a jogszabályok betartatásáért felelős képviselői - többnyire rendőrök -, ahelyett, hogy betartanák és betartatnák maguk is megszegik a nekik előírt szabályokat? Az államot képviselő rendőröknek maximálisan példát kellene mutatniuk és minden jogszabályt akkurátusan be kellene tartaniuk, mert ha nem teszik, akkor annak az az üzenete, hogy nem kell betartani a szabályokat, hiszen senki, még az állam sem tartja be.

Van vagy száz csoportosulás, amelyik a cigányok által elkövetett jogsértések miatt béget, miért ne lehetne 1-2, amelyik a cigányokat ért jogsértések miatt béget?

Csak emlékeztetőül, Martin Niemöller után szabadon:

Amikor elvitték a cigányokat nem szóltam semmit - nem voltam cigány.
Amikor elvitték a zsidókat nem szóltam semmit - nem voltam zsidó.
Amikor elvitték a jogvédőket nem szóltam semmit - nem voltam jogvédő.
Amikor engem vittek el már nem volt aki értem emeljen szót...

2012.11.27. 22:50:55

@petimegmondja:

Ha valaki igazán fel szeretné karolni a cigányokat, akkor minden erejével azon munkálkodna, hogy Magyarországon minél több munkahely jöjjön létre, valamint, hogy minél több lehetőségük legyen a cigányoknak a továbbképzésre. Ez nem Amerika, ahol egészen az ötvenes évekig kőkeményen elnyomták a négereket. Persze nem most jövök a falvédőről, tisztában vagyok vele, hogy vannak előítéletek, és túlkapások, de ha valaki képes szocializáltan viselkedni, az könnyen helyet kap a társadalomban. Ez is túlzás: megférünk békésen egymás mellett, ami a mai globalizált világban leginkább annyit tesz: nem is hederítünk egymásra.

Nekem veled szemben nincsenek illúzióim, a családban van több pedagógus is, és ismerőseim között is akad jó pár rendőr. Ráadásul egy olyan helyen élek, amelyik az egyik legérintettebb térség az országban. Az én tapasztalatom az, hogy a rendszer nem tud mit kezdeni velük, és hogy ennek a társadalmi csoprtnak egy része rengeteg konfliktust, és problémát gerjeszt. Persze a megoldás része lehetne, hogy védjük meg őket a túlzó előítéletektől, és keményen lépjünk fel a túlkapások ellen, csak hogy nem ez a probléma forrása. A gond a szegénységgel, a megismétlődő rossz megoldásokkal, a rossz hozzáállással van. Nekik megvan a maguk mentalitása, ami egy liberális környezetben nem párosul kellő felelősséggel.

Ha ragaszkodik hozzá a TASZ, szolgáltasson számukra jogsegélyt, de időnként olyan egyértelmű dolgokat magyaráznak félre, amiket még Csipkerózsika sem hinne el álmában.

Szúrófény 2012.12.26. 17:37:34

Hazugságdivatbemutató

A legnagyobb a világon. Egy ország a közönsége. A kifutó kelet-nyugati tájolású. Fővédnöke a politika. Főrendezője a sajtó! A bemutatók a politikusok.
A színpad megvilágítása vörös, némi valószínűvel feldobva. Az első fellépő, a „Megváltó” kistermetű, agresszív típusú „manöken.” Magabiztos, előre tekintő, lopva hátra tekingető, (meglátják e a kommunista múltat) Öltözete vattakabát, gimnasztyorka, dobtáras géppisztoly.
2. modell: a bízzatok bennem bő földig érő suba, rajta nemzetiszínű hímezés-hámozás. Jól takarja a görbe jellemet, és az alárejtett lopott vagyont.
3. modell, a széles néptömegek számára. Szegényes lepusztult, öltözet, rajta sok színes masnival, nemzetiszín pántlikával. A „jövőre jobb lesz kreáció,” Szétmállik a seggünkön a nadrág, ha a szükség úgy hozza. Az pedig hozza!
4. modell, „A nincs másik lenini út” Fő attrakciója a talpatlan sarkantyús, magyaros csizma! Bőgatyával vagy székely harisnyával. Vörös csillagos pitykével, az ümögön. Minden Dinka Fafejű emblémával.
5, Vidám kisgazda: pirosló tájkép mosoly, frissen barázdált arc, (sikerrel) jóllakott, nagygazda, joviális úriember, Alattam jó dógod lesz, csak légy hűséges szógám, jobbágyom, zsellérem, ha én ezt elérem.
6. „Isten megsegít testvérem” Földig érő, rózsaszín reverenda, ájtatos mosoly, előre tolt szavazó láda, „adakozzatok fele barátaim” Meglátjátok a túlvilági boldogsággal, semmi föl nem ér! De elfogytak a felebarátok, mert nekik mindig a rosszabbik fele jutott!
7. Az ifjú titán! Kidolgozott izmok, kinyúlt kötött pulóver, erőszakos nyomuló stílus.
Ha rászólnak hátrább az agyarakkal, a válasz titán különbek vagytok?
8. Műsoron kívül. A Sancó Panza külsejű, Dón Kivót- e törött kopjáját szétverte a vörös szélmalom lapát kereke!
1990
süti beállítások módosítása