HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Tanuló vezetők

2012.12.06. 18:11 Pézsma

Kiváncsi lennék, hányan kezdtek ma transzparensek fabrikálásába, röplapok és sztrájkfelhívások szövegezésébe. A felrobbant tandíj-bomba ügye ugyanis a rendszertűrés egyik legfontosabb tesztjét is elhozhatja. Ugyanúgy, mint a magánnyugdíjpénztárak esetében a Fidesz itt is pontosan az ellenkezőjét teszi annak, mint amivel kampányolt. A Fidesznek itt nem működik az a mindent vivő aduja, hogy de ezt akarja a kétharmad, ezért választották meg őket. Mivel ennek pontosan az ellenkezője igaz.

Orbán, Góg és Demagóg igaz örököse, az önellentmondások mestere, hajléktalan-üldöző hadjáratával kapcsolatban fejtette ki épp a minap:

„Nem csak kisebbség, a többség is létezik, az ő véleményük is nyom a latba, ezért nemzeti konzultációt fogok indítani ... hogy kikérjem az emberek véleményét, hogy mit szeretnének ezzel a kérdéssel tenni.”

Csakhogy a tandíj kérdésében 2008-ban megtörtént a „nemzeti konzultáció”, mégpedig pont a Fidesz kezdeményezésére, csak épp nem kedélyes levelezgetés, hanem ügydöntő népszavazás formájában.

plakat_tandij.jpg

Mivel a Fidesz a legnyilvánvalóbban szembemegy egykori saját érveivel és állításaival, amelyeket könnyűszerrel lehet idézni (lásd pl. ittitt vagy itt). A kérdés nem az, hogy megtörtént-e a szószegés és átverés. Hanem az, hogy a társadalom miként reagál minderre?

Az alap-, közép-, és felsőfokú oktatás előkészítetlen, szakmaiatlan felforgatása ugyanis szinte minden család életét közvetlenül érinti. És amennyiben sem a szülők, sem a diákok, sem a tanárok nem érzik úgy, hogy határozott fellépésre van szükség, azaz sztrájkra, demonstrációra, petícióra, a demokratikus nyomásgyakorlás minden lehetséges eszközének bevetésére, akkor a Fidesz elérte célját. Akkor a társadalom lemondott az önvédelemről, érdekérvényesítésről, bármiféle megrendelői szerepről a politika felé.

Ergo: tényleg bármit bárhogyan meg lehet tenni velünk. És meg is tesznek. 

Pedig nagy tétekről van szó. Az oktatás ilyen jellegű átszervezése jelentősen gátolja a társadalmi mobilitást. Így egy lépéssel megint közelebb kerülünk az átjárhatatlan kasztokra épülő, szétszakadt dél-amerikai társadalmak modelljéhez. Kiegészítve egy keleti típusú diktatórikus hatalmi struktúrával, amely, mivel még EU-tagok vagyunk, persze inkább amolyan „irányított demokrácia”. (Lásd ehhez Matolcsy friss Kína-áhítatát.) Mindez igen kevesek számára jelent nyerő párosítást, ezért a választási szisztéma átszabása tulajdonképpen szükségszerű lépés a hatalom birtokosai számára. Az elitet természetesen a gazdaságilag szegregáló oktatásból kikerülő felső tízezer fogja adni, és így bezárul a kör. És ha már kialakult, akkor ez az önerősítő politikai-gazdasági helyzet nagyon nehezen számolható fel.

Kevesebb figyelmet kap, de a függési rendszer kiépítése az önkormányzatiság kivégzése, és a diákok röghöz kötése mellett intézményi szinten tovább fog erősödni a felsőoktatásban is:

„Átalakítják az egyetemek irányítási rendszerét is. A rektorok az egyetemek oktatási és tudományos életével kapcsolatos döntésekben lesznek illetékesek, az egyetemek gazdasági életével kapcsolatos irányítás azonban az egyetemi kancelláriák kezébe kerülnek. Ezek vezetőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára a kormány nevezi ki.”

Ezzel az amúgy is legyengített egyetemi autonómia tulajdonképpen teljesen megszűnik, és az egyetemek vezetése közvetlenül állami irányítás alá kerül. Mivel mindenki tudja, hogy akinél a pénz, az rendeli a zenét. Azaz a tandíjhoz (amely pedig a saját bevétel miatt akár a gazdasági önállóság biztosítéka is lehetne), most ráadásul még nagyobb állami beavatkozás is párosul.

Mindent egybevetve ez a rendszer, 27 milliárd forintnyi spórolás okán, egyesíti az elképzelhető összes rossz tulajdonságot:

  • Növeli a gazdasági (tulajdonképpen születési) alapú társadalmi különbségeket, amelyet az oktatásnak csökkentenie és nem növelnie kellene.
  • Csökkenti a tudományos élet autonómiáját, még jobban kiszolgáltatva így azt a politikai, ideológia befolyásnak.
  • A felsőoktatásban részt vevők számának visszaesése miatt csökken a magas hozzáadott értékű szellemi munka aránya. Azaz eltolódunk a fizikai, kétkezi, betanított munka és az alacsony képzettség és műveltség irányába (éppen, mint a vágyott keleten).
  • Leáll a társadalmi mobilitás, kontraszelekció jön létre, egymással nem keveredő, öröklődő „kasztok” alakulnak ki.

Tehát elő a kartont, a seprűnyelet és a filcet! Mivel ez vár ránk, ha a szakmai szervezetek, szülők és diákok nem demonstrálnak, a tanárok nem sztrájkolnak, a rektorok továbbra is fülüket-farkukat behúzva próbálnak megúszni.

Gyávaság és butaság mostantól egyet jelent.

____________________________________________________

Az oktatással kapcsolatban lásd még az alábbi Pézma posztot: Haláltánc


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr464951567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kov_vacs 2012.12.07. 10:03:10

Valami mozgás van.

A Rektori Konferencia tiltakozik:
www.mrk.hu/2012/12/06/a-magyar-rektori-konferencia-kozlemenye-6/

Hallgatói Hálózat Bp hétfőn tiltakozik:
www.facebook.com/events/394479777298843/

Szegeden a diákszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak:
index.hu/belfold/2012/12/07/sztrajkbizottsagot_alakitanak_szegedi_hallgatok/

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.07. 10:46:14

@kov_vacs: Igen, figyelem én is, remélem, nem csak alibiznek :)

Szúrófény 2012.12.26. 17:40:33

Egy elfogulatlan vélemény: Az ifjúság sohasem ad új történelmi gondolatokat. Az ifjúság mindig a már legnépszerűbbé beidegzett gondolatok, érzések megafonja.
Ha ezek a gondolatok és az érzések a múlt vagy a jelen érdekszövetségeinek vagy egy idegen hatalomnak ügyes és ravasz beidegzései: hogy a nemzet életösztönének elbódításával zsákmányukba kerítsék az országot: az ifjúság pusztító méreg és a jövőt megölő átok!…
Ha ezek a gondolatok és érzések a zsákmányszerzés és uralom vad ösztöneit szentesítik, az erőszak és a minden eszközzel célja felé csörtető ravaszság igézetét adják: az ifjúság aljas és a szétbomlás halálos mérgeit hordja magában.
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb.
süti beállítások módosítása