HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

A gyorsnaszád és a világítótorony

2012.12.21. 21:19 Pézsma

A tandíjjal kapcsolatos helyzet egyre inkább kezd hasonlítani a viccre, amikor egy ködös napon a kapitány észrevesz a hajója előtt egy közeledő fényfoltot, és felveszi vele a rádiókapcsolatot:

- Azonnal térjen ki észak felé 15 fokkal!

- Javaslom, hogy ön térjen ki dél felé 15 fokkal...

- Megismétlem, térjen ki észak felé 15 fokkal, máskülönben összeütközünk!

- Én nem tudok kitérni, térjen ki ön 15 fokkal....

- Én az amerikai haditengerészet tisztje, az amerikai flotta egyik legnagyobb csatahajójának kapitánya vagyok. Utoljára mondom: térjen ki!

- Én pedig a szolgálatos a világítótoronyban.

A tandíj-sztori politikai szempontból egyre inkább afféle példázattá válik, amiben a tandíj ügye és a felsőoktatás szakmai kérdései apropóként szolgálnak egy tágabb tanulsághoz.

A jelenlegi chicken game-ben Orbán gyorsnaszádja ugyanis most valami olyasmivel került szembe, amivel eddig nem találkozott: elérte a hétköznapi józan ész felszín fölé kibukkanó sziklaköves talapzatát.

A diákok ugyanis nem valami bonyolult, csalinkázó dolgot képviselnek, hanem végtelenül egyszerű, fundamentális szempontokat. Ilyeneket:

  • Ha a Fidesz azért kampányolt 4 éve, hogy ne legyen tandíj, akkor tartsa be ígéretét és ne vezesse be.

  • Ha mégis bevezeti, ne hazudja azt, hogy nem is vezeti be.

  • Ha nem sokkal ezután azt hazudja, hogy mégse vezeti be, miközben mégis bevezeti, ne csodálkozzon, ha nem veszik komolyan.

Szintén a szimpla józan ész és és erkölcsi érzék ellen való, ha

  • A diákokkal való egyeztetésnek hazudnak egy rémesen ciki PR-találkozót a kormánypárt ifjúsági szervezetével.

  • Átfogó kérdések kapcsán értelmetlen 3-5 napos határidőkkel dobálóznak.

  • Üres ígéreteket hangzanak el, amelyeket 24-48 órán belül megszegnek.

  • Ha a kormány érdemi tárgyalás helyett a tiltakozókat megpróbálja lejáratni és megfenyegetni.

  • Ha ez nem jön be, akkor jópofáskodással elütni a kérdést, egyszersmind politikai gyanúba keverni a diákokat.

Azaz ne hazudjanak nekik, hallgassák meg a véleményüket, és a kormányzat a kérdés súlyához és fontosságához méltóan, átgondoltan, szakmai alapon kezelje a helyzetet.

Mindezek nagyon egyszerű dolgok, bárki által átlátható baklövések. Ráadásul nincsen sajátos ideológiai töltésük, ami alapján politika szempontból védeni lehetne őket. Ezek az emberi kapcsolatok és gondolkodás legalapvetőbb elveit sértik.

Egy biztos: a NER politikai eszköztárának ilyen sűrűségű nyílt felvonultatása felér egy öngyilkossággal. A tandíj kérdése a kormány részéről emiatt kezd egyre inkább egyfajta orosz ruletthez hasonlítani. Azzal a különbséggel, hogy a Fidesz ahelyett, hogy sorban kivenné a tárból a saját egészségére káros skulókat, kamikáze elszántsággal éppenséggel egyre újabbakat tölt be. Ráadásul egyre gyorsabban és idegesebben.

A szokásos és az improvizált blöfföket ugyanis a diákok egyszerűen nem nyelik be, hanem lehívják őket, és mivel ezeknek nincs valóságfedezete, sorban ráégnek a kormányra. Így Orbán hiába tagadja le a nyilvánvalót, hogy nincs is tandíj. Állítja a talpáról a feje tetejére ugyanazt a rendszert: mondván, nincs keretszám, pontszám van, amely trükkről még a belső kormányzati források is kiszivárogtatták, hogy Orbán csak cinikus, időnyerő átverésként dobta be. Hiába ígéri meg a régi keretszámokat, miközben meghagyja a forráskivonást, átpasszolva a problémát az egyetemeknek. Hiába mondja, hogy minden teljesült, miközben két nap múlva bejelentik, hogy a közgazdászok, jogászok és még további 14 szak megy a levesbe. Hiába hallgatja el mindvégig az autonómia felszámolását.

Minden trükk napokon, olykor órákon belül bukik. De mi lehet az oka ennek a látványos bénázásnak? A szakmai kérdésekkel kapcsolatosan lásd az előző posztokat, most nézzük a kommunikációs zavarodottságot.

A Fidesz azért van igazán bajban, mert ehhez a szituációhoz, azaz a demokratikus párbeszédhez egyszerűen nincs cselekvési és kommunikációs terve. Mégpedig azért, mert bármiféle tárgyalást a gyengeség jelének tekint. Eddig nem is volt gond, az úthenger szinte ellenállás nélkül passzírozott a NER-be mindent: intézményt, demokráciát, alapjogot, gerincet.

lighthouse.jpgA diák-téma azonban megakadt a kormány torkán, mégpedig azért, mert itt nem a szokásos ellenfelekkel találta szemben magát. A diákok dinamikusak, alkalmazkodóképesek, gyorsan tájékozódnak, következetesek, képesek az önszerveződésre, tapasztalatlanok, viszont politikailag nem korrumpálódtak, idealizmusuk miatt szolidárisak és zavarja őket a nyílt hazugság, ráadásul már nincs vesztenivalójuk sem. Azaz mindazzal rendelkeznek, amivel a Fidesz jelenleg nem.

Orbán ugyanis már jó ideje nem tanul, csak tanítani hajlandó. Már régóta nem vesz részt semmilyen nyílt, érvelő vitában. Ahhoz szokott, hogy kizárólag a parlamenti interpellációk során kell néhanap kérdésekre válaszolnia, amikor is pár csúsztatással, góbésággal és „elmúltnyócév”-vel letudja az egészet. Az egyéni indítványok, a vita eltörlése, a bármikor újramikrózható alkotmány és a hamarosan visszaálló háromhetenkénti ülés miatt a parlamentnek amúgy sincs jelentősége. Így aztán Orbán rutinszerűen kinyilatkoztat, előír, kijelent a saját pártjában, saját kormányában és saját országában. Ebből a kegyúri pozícióból pedig bármiféle valódi tárgyalás vagy egyeztetés visszalépés lenne.

Ennek elkerülésére szemmel láthatóan bármire inkább hajlandó. Ugyanis az ilyen egy központ köré épült és egzisztenciális függőségre alapozott hatalmat nem a meggyőződés, hanem az omnipotens hatalomtól/vezetőtől való félelem kötési energiája tartja egyben. Ha azonban a hatalom mindenhatóságának hitében hasadás következik be, az láncreakciót indíthat el. Abban a pillanatban, hogy a birodalom jövője nem látszik biztosítottnak, a hűség azonnal meginog, az egyes szereplők elkezdik menteni a saját bőrüket és megindulnak a vészkijáratok felé.

Éppen ezért Orbánnak gyorsan lépnie kell valamit, amivel tekintélyét is megőrzi és a tiltakozást is semlegesíti. De még mindig nem a racionális, érdemben tárgyalni hajlandó, korrekt figura jelmezét veszi elő, amivel pedig a legnagyobb nyereséget söpörhetné be, vagy legalábbis menteni tudná a károk egy részét.

Hazárdjátékosként még mindig inkább a teljes, megsemmisítő győzelemre hajt. És úgy tűnik, ehhez előhúzza az eddig csak ingujjból kikandikáló pártpolitikai adut. Azaz megpróbálja rátolni a megosztó pártpolitikai indulatokat a diáktüntetésre. A péntek reggeli Kossuth rádiós beszéd ennek egyértelmű jele. Azt sugallja, hogy a diákok valójában csak az ellenzék által mozgatott és kihasznált bábok, és az egész hátterében a hiénaként vihogó MSZP és persze vélhetően maga Belzebúb, Fletó mancsa motoz. Azaz megpróbálja ezzel a gyanúkeltéssel a jól ismert „menny és pokol harca” politikai terepasztalra vinni az ügyet, hogy be lehessen vetni a már ismert forgatókönyveket. A tét: így próbálni meg csorbítani a tiltakozások hitelességét, amely téren jelenleg az össze-vissza hazudozó kormány áll vesztésre.

Mindez, talán mondani sem kell, ritka gusztustalan politikai pedofília. Ennek felhozásához Orbánnak már eléggé a kondér szurtos aljára kellett kotornia, ami növekvő pánikra utal.

És megint túl átlátszó. Különösen, mivel bár a pecsenyeszagot érző ellenzéki politikusok fel-feltűntek a rendezvényeken, a diákok mindannyiszor látványosan elzavarták mind a balosokat, mind a jobbosokat, visszautasítva, hogy a pártok saját céljaikra használják az ügyüket. Ide tartozik a Jobbikos jelképek becsempészésnek kísérlete, vagy a DK-s Vadai Ágnes erőszakos ügyvédkölcsönző akciója a hídfoglaló diákok bekísérésekor. Valamint ide sorolható az MSZP röplapos rátelepülési kísérlete is az ügyre, sör-virsli helyett ingyen szendvics-ücsi kombót ígérve (mondja, kedves Szanyi kapitány, maga tényleg ennyire süsü?).

Ha Orbán ezekkel a dörgölőzni szándékozó külső pártakciókkal próbálja kabátlopási ügybe keverni a diákokat, azzal megint csak magát járatja le.

Úgy tűnik, kormányzati oldalon még nem érett meg annak a felismerése, hogy a jelen esetben példamutatóan tiszta és nyílt kommunikációt képviselő világítótorony nem arra való, hogy a teljes tűzerőt bevetve, bármi erővel megsemmisítsék. Épp ellenkezőleg: segít elkerülni a veszélyt és megtalálni az utat. A kormány vagy felfogja ezt, vagy zátonyra fut.

(Gyűjtőknek az egyik legviccesebb és -részletesebb jenkik vs spanyolok verzió:)


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

47 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr414976814

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vonulj fel a kormányért, most díjat is nyerhetsz vele! 2012.12.22. 11:26:49

Kitüntették a Békemenetet. "A díjat a Fidesz alapítványa (melynek kuratóriumi elnöke Balog Zoltán) minden évben annak adja, aki a legtöbbet tette a polgári közösségek erősítéséért." (Index) Az egész éves fáradhatatlan munkáért jár az állami kitünt...

Trackback: Orbánnak tetszik a diákmozgalom: a Diákmozgalom pedig remélhetőleg pont leszarja ezt 2012.12.22. 11:25:27

A magyar politikai elit jelentős része tehetetlen, ha kiderül, hogy az emberek, az ügyek nemcsak eszközök a szavazatok megszerzésre. Itthon sajnos politikusaink eddigi tapasztalatai azt támasztották alá, hogy az ország három részre osztható: az egyiket...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kékcsillag 2012.12.22. 07:36:30

Nagyon jó cikk, jobban nem is lehetett volna összeszedni!!!!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.22. 07:54:27

A második videón még mindig röhögök.

"we have no fucking idea about our spot in the Spanish lighthouse ranking" - zseniális. De hogy a cikkre térjek, az is az.

ehes 2012.12.22. 08:12:47

Nagyon jó,gratula.Jól indult a napom,kösz'

rovidesz 2012.12.22. 08:38:45

cikk zsenialisan telitalalat.

OFF
'a video vicces, csak urban legend . a 25 tengeri merfold az majdne 50 kilometer. nem hiszem, hogy osszeutkozesveszelyt ekkora tavvolsagbol megiteljenek

ON

kivancsi vagyok, hogy a valasztasok elott viktor mer e miniszterelnokjelolt vitat tartani eloben. mint a hanytlo amerikaban :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.22. 09:11:49

@rovidesz:

OFF
nekem az gyanús, ahogy az amerikai rádiós, és főleg a kapitány azonnal spanyolra vált, még ha akcentussal is.
ON

PomberMaci 2012.12.22. 10:47:47

Teljesen hiteles képviselői vannak a hallgatóknak...

A leghülyébb közülük már 12 éve (igen, tizenkettő éve) járja az egyetemet, a legokosabb csak 8 éve. Lógós, pártérdekek (értsd, szoci) mentén politizáló seggfejek.

Továbbá vizsgaidőszakban ugyanmár melyik komoly egyetemről tudnak menni __pálinkásbutykos__ társaságában tüntetni a hallgatók? Ilyenkor még a szobában sem érdemes piálni, mert alig van idő felkészülni a vizsgákra.

Aki ennyire ráérős helyre jár, az legalább a melegedésért fizessen, ha már tanulnia nem kell.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.12.22. 11:24:14

Számomra most a legizgalmasabb, hogy tényleg fognak-e százezrek menetelni a tandíj bevezetésének érdekében, mert hisznek abban, hogy ez kommunista métely, elfelejtve, hogy pár éve még pont ellene szavaztak.
Ha ezt tényleg összehozzák, akkor érdemes lesz kimenni az utcára és röhögni rajtuk, mert ennyi marhát egyszerre soha nem fog látni senki!

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.12.22. 11:25:33

Mármint a tandij-mentesség kommunista métely...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.22. 11:44:34

Talán tényleg látják-ha nem is értik-hogy nem tudnak mindent erőből átnyomni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.12.22. 11:52:19

Nagyon jó poszt, összeszedte a lényeget. Gratula!

Azt nem fogják fel, hogy minden állat (az ember is) BÁRMIRE képes, ha a gyerekeit bántják, még totálisan irracionalitásra is.
Most jönnek az ünnepek, még a ritkán találkozó családtagok is összeülnek, és minden családban van érintett. A köztévé és közrádió agymosása innentől véget ér, és januárban sokan másképp nézik/hallgatják a hazug kommunikációt.
Amint bármit is tesznek a gyrekekkel, rájuk lesz gyújtva a parlament. Nem csak a fideszre, hanem az összes többire is.

mizrolist 2012.12.22. 11:53:14

@PomberMaci: ne zavarjon, hogy a HÖOK egészen mostanáig a diákok érdekeivel szemben is támogatta a Fideszt, minden egyes esetben. Nyilván akkor is a szocialisták mozgatták őket...
Ráadásul aki a képzését nem tudja le a tervezett időpont+1 év határidőn belül, az már ma is tandíjat fizet. A HÖK-ösökre is vonatkozik ez a szabály.

Tyreo 2012.12.22. 12:12:03

@PomberMaci: Te sem jártál még egyetem környékén láthatóan. Valóban a bölcsészek tényleg kevésbé érnek rá de pl BME-n a vizsgaidőszak sokkal könnyebb mint a szorgalmi időszak, magyarán mi ráérünk.

FF 2012.12.22. 12:17:46

@mizrolist: nem zavarja, bértroll. Most mindenhol megjelennek és a sok éve egyetemista diákvezetőkről szajkózzák a Párt agitpropját.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.22. 12:18:08

Tehát az - Orbán kontra diákok - felállás a helyes.

Azt mondod, Pézsma, hogy a tandíjat csak és kizárólag Orbán Viktorral kell megvitatni, és csakis diákoknak.

Aki nem Orbán, vagy diák, az ne ólálkodjon arra...

Akkor az már tuti, hogy Orbán az egyetlen politikus, aki ólálkodhat ?

A többi politikus valami hiéna, ugye.

Egyáltalán, minek van több párt, mikor van Orbánunk ?

Félázsiában elég egy párt, és annak a Szeretett Vezetője, viktor.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.12.22. 12:32:56

@Dr. simonmondja.:
Mivel a választott képviselők nem látják el feladatukat és mindent, MINDENT megszavaznak amit Viktor eléjük tol, ezért most úgy tűnik felesleges foglalkozni velük.
Ennek ellenére a helyes megoldás az lenne, ha mindenki a saját képviselőjét keresné meg és rajta kérje számon, miért szavaz az ország ellen! Ha minden képviselőn lenne nyomás a választók részéről, akkor Orbánt is nyomás alá lehetne helyezni. Ezt hívják demokráciának jobb helyeken.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.22. 12:39:47

@Madnezz:

Ezek az orbán-csicskák már rég lepacsizták maguknak az állami állásokat.

Már azokon marakodnak.

Szarnak ezek nagy ívben a választókra.
Nekik Orbán fizet.

A pártállami káderek nem hajhásszák a népszerűséget.
A választás meg olyan biztos, mint a kutya vacsorája.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.12.22. 12:45:00

@Dr. simonmondja.:
Igazad lehet, de az azt jelenti nincsen itt demokrácia, hiszen a démoszt nem képviseli senki, mert a szenátorokat a császár tartja el fügelevélnek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.22. 12:51:48

@Madnezz: Na, ezaz. Ezért nem értem, hogy a Pézsma szerint miért piszkos dolog ellenzéknek lenni.

Talán Pézsma hisz az egypártrendszerben ?

Cáratyuska megadja, ami jár, csak kérjétek, gyerekek ?

És ha szépen kéritek, és nem álltok szóba más pártokkal, csak Viktorra szavaztok,
na akkor talán megússzátok ép bőrrel....

slowMotion 2012.12.22. 13:18:00

Bréking nyúz ... januárban is lesz békemenet ... hiába, igény az van már rá ...

bogel 2012.12.22. 13:29:00

off:

"- Én pedig a szolgálatos a világítótoronyban."

This is a lighthouse mate
-->
Ez egy világítótorony, haver

Ez lenne hűebb az eredetihez.

épészmérnök 2012.12.22. 13:41:09

@Madnezz: "Mivel a választott képviselők nem látják el feladatukat és mindent, MINDENT megszavaznak amit Viktor eléjük tol, ezért most úgy tűnik felesleges foglalkozni velük. "

Az ellenzéki képviselők is MINDENT megszavaznak, amit Viktor eléjük tol?

Ez komoly?

2012.12.22. 13:56:55

Jaj, néha nem tudom, hogy nevessek, vagy sírjak? Ilyen egy ócska, köpönyegforgató, machiavellista politikai elitet...

Hosszútávon mindig megéri őszintének lenni, de erre még senki sem ébredt rá a Parlamentben. Így nem kell trükközni, sem szájból segget faragni.

Off

Te pohos, b...d meg anyád a szekér hátán!

On

Elnézést mindenkitől.

gomorra 2012.12.22. 14:25:12

Diákok, diákok, bennetek van az egyetlen reménye ennek az országnak, nektek kell cselekednetek sok félő és eltunyult ember helyett, csupán nektek lehet igazatok ebben az országban már, ne csüggedjetek soha, csak előre, kergessétek el ezt a gazembert, meg a hozzá hasonló előző gazembereket!

petikécske (törölt) 2012.12.22. 14:25:17

minden komunistát nyilvántartok. titeket is.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.22. 14:43:29

@Dr. simonmondja.: Kedves Dr. Simonmondja.

Hogyne mondhatnák el a pártok, szervezzenek rá saját eseményt, hívják el a sajtót, nylatkozzanak. Lesznek, amennyien lesznek, diákok is elmennek, amennyien, hatása is annyi lesz, amennyi. Megtehetik.

A diákok azért teszik jól, hogy pártpolitikusként távol tartják őket a rendezvényeiktől (magánemberként no problem, én is mindig látok a tömegben lmp-st, mszp-st, jobbikost), mivel ezek a figurák nagyon megosztóak. A tandíj ellen kimegy a fideszes, kdnp-s diák is, mert ez az ő ügye is, de valószínűleg nem szívesen toborozna és tolná a szekeret mondjuk az mszp-nek, amely ellen valszeg anno szavazott is a népszavazáson.

Tény, hogy az ellenzéki pártok ebben a kérdésben (is) impotensek voltak, ahogy a választási regisztrációval kapcsolatban és a többi ügyben is. Megszólító, mozgósító erejük lófütty.

A lényeg, hogy nem minden pártpolitika, és ez most éppen nem az, a diákok a saját és nem pártok nevében demonstrálnak. Van a diákoknak, tanároknak, rektoroknak érdekképviseletük, szervezeti bázisuk, jelenleg az a tárgyalófél. Viktor pedig magát nevezte ki ebben is, mint mindenben, omnipotens főbírónak, még ha annyira is ért hozzá, mint hajdú a harangöntéshez. Tárgyalnának a diákok a minisztérimmal is, de az már nem dönt semmiben, csak bólogat, mint a gémeskút.

Emellett persze készítsék el a saját mondásukat a pártok is, tegyék bele a programjukba, képviseljék a parlamentben, kommunikálják, és bízzanak benne, hogy az majd szimpatikus lesz a választónak, és beléjük fog ikszelni.

Ami miatt egyébként még nem szerencsés, hogy megkörnyékezik a diákokat, az az, hogy ezzel óriási esélyt kapna Orbán arra, hogy elterelje a konkrét kérdésről való beszédet. Hogy ezáltal ebből is elmúltnyócév, gyurcsányahibás és hasonló félrebeszélés legyen, amihez bármikor talál támogatókat. Ezzel most nem tud operálni, nincs politikai fogása a diákokon, itt a feladatra kellene koncentrálni. Ezért van bajban.

Szerintem.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.22. 14:50:40

@timargabor: Az én kedvenc részem: „velünk van egy kutya, a kajánk, két sör, és egy madár, amelyik most alszik” :)

nyünyüge 2012.12.22. 15:10:52

Azért vannak apró eredmények.
Tegnap kiderült, hogy a bíráknak mégsem kötelező hamarabb nyugdíjba menni, mint a többi állampolgárnak, ma meg, hogy a korengedményes nyugdíjak újraszabásáig fennmarad a jelenlegi szabályozás.

Hogy mit ártottak lelkiekben elsősorban, de sokaknak anyagilag is a korábbi -a világítótorony jelzései ellenére hozott - törvények, azt ki nem lehet mondani.

kvadrillio 2012.12.22. 15:11:39

Orbán kinyilatkoztatta, hogy jövő héten megjelenik a Magyar Közlönyben az Új Oktatási Törvénye: ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT HELYRE CSAK 200 IQ- FELETTI DIÁKOKAT VESZNEK FEL, AZ EGYETEMET KÖTELESEK 2 ÉV ALATT ELVÉGEZNI, AZ UTÓVIZSGÁKAT TELJES KÖRŰEN MEGSZÜNTETIK. MIVEL ŐK DIPLOMÁJUKAT SUMMA CUM LOOPING KIVÁLÓ EREDMÉNNYEL ABBAFEJEZTÉK, EZÉRT AHOVÁ NEKIK SIKERÜLT MÁRA AZ ORSZÁGOT VEZETGETNI, ONNAN CSAKIS ILYEN ZSENIK MENTHETIK KI !!!

incze 2012.12.22. 15:11:51

OK, got it, thank you.

No, ez nincs, és egyelőre nem is nagyon lesz. Sajna, a világítótoronynak annyi (két hülye spanyol, egy kutya, majd elmagyarázzuk, hogy nem így volt) - és senki sincs már a fedélzeten, aki elmondaná a kapitánynak, hogy az ott szárazföld, nem lehet elsodorni.

béla a görög (törölt) 2012.12.22. 15:22:41

Ismét tökéletes. Köszönöm.

Az ellenzéknek nem is igazán érdeke szerintem ebbe beleavatkozni. Minek? Nézik és röhögnek.

kvadrillio 2012.12.22. 15:23:21

@Kocsis Máté: ..HMM....ÉN A NYILVÁN TARTÓKAT IS NYILVÁNTARTOM ! :O)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.22. 15:30:41

@Pézsma:
Lehet. Lehet, hogy így jutnak valamire. Csak nem biztos.

Ha a diákok fidesz-szavazók, akkor Orbán bátran lemoshatja őket, mert úgyis rá szavaznak.

Csak akkor lennének tárgyalási helyzetben, ha másik pártot választanának. Vagy többet.

Amíg más pártot nem támogatnak, addig Orbánra nem veszélyesek.

A nemválasztókra magasról tesz a viktor. Akkor van bajban, ha ezek odaállnak valaki mellé.
Például Bajnai kiugrása milyen kavarodást okozott.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.22. 15:46:04

@Dr. simonmondja.: Ha úgy nézzük, bizonyos szempontból a Fidesz máris beindította a kampányt. Maga ellen. Nincs az az ellenzék, aki ennél jobban tudná mozgósítani a szavazókat. Ez a harakiri nálunk valamiért hagyomány.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.22. 15:57:39

@Madnezz: Meg persze a tandíj is :)
Mikor melyik.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.22. 15:59:16

@Tyreo: A bölcsészeknél meg mindig csak újév után vannak vizsgák.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.22. 16:12:23

@Pézsma:
Hát, pedig amíg a fiatalság meg a többi megbolygatott réteg - erkölcsi kérdésnek tartja, hogy az ellenzéknek a szagát se bírja,
addig Orbán fenn marad a csúcson.

És ha fennmarad, akkor egy ostoba focista korrepetálásával telik majd el a következő néhány évtized.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.22. 16:17:24

Gondolom, az ellenzék kicsit mosakodhatna többet is :))
De hát majd a szavazófülke magányában megszagolják.

David Bowman 2012.12.22. 16:20:11

@rovidesz: Azt a radar kirajzolja, és szól, hogy nem lessz ez így jó. Mondjuk kiírja a szembejövő sebességét is.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.22. 16:21:34

@Dr. simonmondja.: Attól tartok, kár belé a korrepetálás.
Most olvasom például, hogy osztják szét a nyelvoktatás milliárdjait.
index.hu/belfold/2012/12/21/egesz_nepemet_fogom_milliardokert_tanitani/
Van, aki közülük még nem is foglalkozott ilyennel, viszont járt már Felcsúton.
Oktatásügyi hitelesség, na :)

David Bowman 2012.12.22. 16:35:59

@kvadrillio:
A magunk módján mi is figyelünk.
Aki mögötted áll, az a mi emberünk.

k12pista 2012.12.22. 18:46:53

@PomberMaci: hüje vagy fijam
ijenkor a lekjobb tüntetni
még ha szopós fityesznyik vagy akkó' is
tanúni nem akkó köll amkó vizsga van hanem előtte pifikám

k12pista 2012.12.22. 18:48:52

Gratulálok a cikk írójának, de annak is, aki ezt a régi viccet megfilmesítette és feltette.
Ez van. Szórakoztató időket élünk:)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.12.22. 22:26:15

Lassan meg lehet írni azoknak a dalát, akik az első bátortalan lépéseket megteszik a kijárat felé, lásd patkányok, hajó, menekülés. Kicsit diffúz, mert nehéz definiálni, mi számít tutinak (az MMA az?), mi számít elfordulásnak, de biztos lesz látványos példa. Én egy monológot tudnék elképzelni műfajként, de lehet, hogy van alkalmasabb.

laci0011 2012.12.23. 10:08:48

Ha szerencsénk van,viktorka összehoz maga ellen 1 általános sztrájkot tavasszal.
süti beállítások módosítása