HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Pyrrhos ármádiája

2012.12.23. 15:58 Pézsma

pyrrhus-2.jpgTúléltük a Magyarország elleni elsöprő erejű, de végül kudarcba fulladt támadást. „Az ellenség nem érti, hogyan sült fel, de elég, ha mi tudjuk.” (Matolcsy György)

„A Békemenet a rendszerváltozás történetének egyik legnagyobb pillanata, mely megvédte a szuverenitását, a demokráciát és a magyar kormányt akkor, amikor az forradalmi lépésekre kényszerült, és szembekerült a múlt erőivel.” (Kövér László)

„Az oktatás átszervezése az elmúlt két és fél év egyik legnagyobb tette.” (Orbán Viktor)

Arra gondoltam: nem lenne elég egy kicsit kevesebb elsöprő győzelem és világra szóló diadal, mielőtt a fejünkbe szállna a dicsőség és túlságosan elbíznánk magunkat? Hová tesszük a rengeteg zsákmányt? Mit kezdünk a számtalan hadifogollyal és iriggyel? Mi lenne, ha cselből szüneteltetnénk a hódításokat, és pihentetnénk kicsit a Magyarországon világhíres hadvezéreket? Legalább a nagyobb ünnepek idején. Hogy a világ maradék része egy pillanatra azt higgye, van esélye? Esetleg meghagyhatnánk ezen szánalmas veszteseknek a méltóság látszatát: megőrizhetnék barbár és primitív szokásaikat otthoni használatra, elég lenne a konyhában kitenni a vezénylő tábornokok képét, vagy ilyesmi. Ezzel megmutathatnánk, hogy a győztes sereg és ideológia fölényét nem kell elviselhetetlen megaláztatásnak érezniük. Így szégyen nélkül, nyíltan kifejezhetnék hálájukat, ahogy titkon mindig is érezték. Hadd örüljenek a felszabadításnak, hiszen ez a győzelem voltaképp közös diadal! A szív diadala, a szabadság felemelő lesújtottsága, az önátadás boldog melankóliája! Mert nem szégyen a hála, és a sírás sem túlzás ilyenkor. Hiszen tudják ők is, hogy a győztesek viszik a nagyobb terhet: tehetségük és erejük fényes, de súlyos páncél erényükön. Csak bírják, győzzék egészséggel, kitartással, hittel! Fel ne adják, meg ne inogjanak, mert jaj, mi lesz velünk, ha csillaguk már nem világítja be az árva, szomorú földet?! 

Hát hová jutnánk nélkülük?! Hová?!


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr104978853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.23. 19:14:35

Réges-régen az ókori Mezopotámiában az uralkodók minden évben feliratokat készítettek, amelyben eldicsekszenek vele, hogy mely városokat rombolták le porig és irtották ki teljesen a lakosságukat. Minden évben.
Újra és újra.
Ugyanazokat.

laci0011 2012.12.23. 19:30:33

Ezek a hatalomtól elkábultak a saját elméjükben dúló zűrzavaron próbálnak csak diadalt aratni.

JT_Biopower 2012.12.23. 19:37:43

"szomorú földet?!"
A napokban ezért mentette meg a kormány a világvégétől? Hálátlan kutyák vogymuk!

nandras01 2012.12.23. 21:14:06

de azt azért remélem, hogy amikor majd a diadalmenet élén, a harci szekéren állva fogadják a nép üdvözült rivalgását, lesz mögöttük egy rabszolga, aki a memento morit súgja a fülükbe.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.24. 01:16:39

@nandras01: A helyzet az, hogy Pyrrhosban legalább volt annyi realitásérzék, hogy az asculumi győztes csata után felismerte, hogy valójában elvesztette a háborút. ("Még egy ilyen győzelem, és végünk.") 
Ezek a félnótások viszont azt gondolják, hogy majd megmenti őket a makacs hazudozás.
Valójában már halottak, most már csak terjesztik.

esferenc 2012.12.24. 04:30:57

Almodoztok itt, nyilvanosan. Ez jutott.

dr.Hüppögő Balneológus 2012.12.25. 06:41:44

@Pézsma:
Sztem a párttagkönyv, lecserélhette a vöröset, narancsra, szép is az.

Szúrófény 2012.12.26. 17:29:15

Kedves komám Gábor!

Tudod azér, hogy én itt élek a vadonba, nem maradok ám le semmirül. Valaki jótét lélek hozott nékem televíziót. Csodálkoztam erősen, mert nékem addig egész másféle vízióim vótak, de hát azok inkább a titkos vágyaim vótak, például, hogy egyszer elzavarják a kommunistákat is, mint Ők engemet, meg a csendőrt, de hát nem vált be, vagy legfeljebb félig. Mer hiába zavarták el őket, mint az orosz hadsereget, csak visszaszivárogtak, de még vissza is választották őket. Hová tettétek az eszeteket fiam?
Tudod nékem mán mindegy, de néktek? Aki csak azt lesi, melyik párt ígéri neki nagyobbat, a potyaleső képibe az meg is érdemli amit kap a péziért, meg a szavazatáér! Az is ingyen van, mint az ígéret. A papoknak legalább annyi eszök vót, hogy a túlvilágra ígérték a jólétet, oszt onnan nem gyöttek vissza reklamálni!
No szóval korábban le vótam maradva, mint a gúnyám a divatról, de az nem zavart. Hanem amit a kisablakba látok, feketén fehéren, attól bizony eltátom a bagólesőmet, mint az ostoba választó, hogy Ő nem ilyen lovat akart. Azt meg direkte csodáltam, amikor megostromolták a székházat! Rágyöttek vóna, hogy onnan hazudnak nékik? Dehogy gyöttek! Annál sokkal butábbak! Csak a maguk verzióját akarták bémondatni, de odáig nem ér a szabadság! A szabadság a hazugságé, meg a hatalomé! Néki szabad bármit mondani, néked szabad a szabadban aludni, ha ahho van gusztusod, vagy ha az asszonyod kidob.
Sokan aztat gondolják, hogy én buta vagyok, én meg rájok hagyom, mint a kormány a választást, jól úgyse tudnak a választani, a rosszat meg könnyű nyújtani nékik. Úgy vagyok én ezzel, mint a Rákosi cigánya, az is csak colostokot kért az ígéret hírére. Minek az neked Te cigány? Hát megmérni, hogy milyen nagy lószaporító szerszámot fogunk mi kapni. Vót realitásérzéke, vagy élettapasztalata? A magyarnak nincs magához való esze mondjad má! Minek kéne történnie, ami észre térítené? Szesz tilalom, mint az oroszoknál? Rögtön beszüntették, mert kijózanodtak, oszt visszakövetelték a cárt! Nálunk es mindent beszopnak, mint az oroszok a permetezőszert! Annyira nem akarnak élni a szocialisták által épített kapitalizmusba?
Lásd tőlem is elvették a fődet, kastélyt, mire mentek vele? A fődem parlagfüves, (az se vót az én időmbe!) a kastély üres, rajok szakadt. Nem a hűségtől, csak a gondozatlanságtúl. Azt hitték tán, hogy a kastélytartás ingyen van, mert ingyen szerezték? A mai eszemmel megértem őköt is, aki csak vályogházhoz szokott, arrúl tudta, hogy aztat tapasztani köll, meg a szalmatetőt javítani. A cserépről azt hitte tán, hogy az örök. A vakolást meg festeni se kell, vagy javítani, ha lemállik, mint róluk a műveltség. Ki nem maga szerezte a jólétet, az irigyli, és inkább le, mint megbecsüli! Meghát vén fát legfeljebb metszeni lehet, de az átültetésbe belépusztul, mint a kommunisták a hatalomba!
Közreadja a címzett.

Squid 2012.12.28. 12:37:52

Szerintem a kormány megfogadhatná ezt az egyszerű teljes korképet festő tanácsot az egyik történelmi géniuszunk tollából:

"Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet"

:D
süti beállítások módosítása