HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

A nyomorultak

2013.01.15. 19:35 Pézsma

A Bayer-ügy utóélete pontosan megmutatja, milyen rugóra jár az elmúlt évtizedben tragikusan lezüllött politikai kultúra óraműve. És azt is, miért borzalmas és folytathatatlan ez a gyakorlat.

bayer2.jpgIsmét elveszni látszik egy esély arra, hogy a társadalomban meginduljon a problémák és traumák feldolgozásának egy újfajta, józan és problémaközpontú metódusa. Pedig némi bölcsességgel a politikai elit példát mutathatott volna arra, hogy képes módosítani beszáradt reflexein.

A legtöbb ép érzékű ember számára, politikai oldaltól függetlenül, egyértelmű volt, hogy egyes, kiragadott eseteknek a kollektív faji bűnösséggel való összemosása felelőtlen, mocskos és gusztustalan tett. És az sem volt kérdés, hogy ennek képviselője nem comme il faut. Amennyire viszolyogtató és ostoba volt maga a megnyilvánulás, annyira jó lehetőséget adott volna arra, hogy a politika kinyilvánítsa, hogy amiként az erőszak, úgy ez a fajta beszédmód sem elfogadható a társadalom számára.

Minderre voltak is biztató jelek, a jobb oldal több képviselője (pl. Navracsics, Deutsch), kicsit ugyan kényszerből és langyosan, de azért jelezte, hogy a többszörösen kitüntetett, pártállamilag jól fekvő békeharcos bizony elvetette a sulykot. Első reakcióként maga a lap is visszakozott, és majdhogynem elnézést kért. A valódi nagykutyák persze nem nyilvánítottak véleményt, óvatos hallgatással nem támadták a harcostársat, de nem is támogatták a védhetetlent.

Amennyiben a fókusz megmaradt volna a konkrét szereplőkön, azaz a hírlapírón és az újságon, úgy az eset jó példát adhatott volna arra, hogy a szélsőséges, gyűlölködő beszédmód a közös polgári értékek mentén elszigetelhető és megbélyegezhető. Ez nem valamelyik oldal, hanem a társadalom és a politika közös győzelme lehetett volna. A jogvédelem ellátja a jelzőrendszer szerepét, a kormányzó hatalom pedig demonstrálja, hogy az ilyen típusú megnyilvánulásokat nem engedi fel a mainstream-be, és a megosztó törekvésekkel szemben a társadalom egészét képviseli.

Ez olyan konszenzust biztosíthatna, amelyre mint közös alapra lehetne építeni egy, a problémát mélységében és lényegi szinte kezelő programot. Olyat, amely magában foglalja a szegregációt, nyomort, faji előítéleteket, iskolázottságot, foglalkoztatást és egy sor más kérdés érdemi kezelését. Hitelesen, szakmai alapon a gyakorlatban. Enélkül ugyanis nem megy.

Ehelyett a szereplőknek közös erőfeszítéssel sikerült újra kisakkozniuk a jól ismert, sehova nem vezető, kizárólag az indulati energiákat tovább gerjesztő megosztottságot. Ehhez pedig csupán arra volt szükség, hogy a résztvevők önző érdekből és megszokásból a lehető legrosszabb pozícióba kényszerítsék a másikat.

gyurcs_felirat2.jpgAmikor a kezdeti bizonytalan, többféle kimenetet is magában hordozó állapotban a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció úgy gondolta, hogy jó ötlet lesz a figyelemért cserébe emelni a tétet, és a régi reflexeknek megfelelően rátolni az egész balhét a Fideszre, azzal nagyjából el is dőlt, hogy az egész újra beledöglik az aktuálpolitikai csula-versenybe. Mindenki villámgyorsan rátalált a jól kikoptatott vájatra, az MSZP nyomban csatlakozott az érdekeibe vágóan direkt elhibázott célratartáshoz, a buliba mindig késve érkező Szolidaritás pedig rendesen alávágott az Együtt 2014-ek azzal, hogy jelenlétével egy fals irányzékú akcióban tette közvetett részessé a mozgalmat.

Az esettel a főszereplők mellett ugyanis veszített a politikai megfontoltságot kommunikálni próbáló E14 is. Mégpedig a hezitáló tétovaságával, majd a Szolidaritás önjáró lépésével, amellyel rácsatlakozott az MSZP-DK kezdeményezésre. Egyrészt elvesztette így a saját álláspont markáns kinyilvánításának esélyét, másrészt követő színben tűnt fel egy nem túl szerencsés motiváltságú akcióban. Bajnai hiába ismerte fel, hogy hiba Bayer helyett a Fideszt támadni, álláspontját nem tudta érvényesíteni. Ha az E14 szándéka szerint valóban párttá válik, nagyon gyorsan változtatnia kell, és az ilyen improvizatív, határozatlan tökölés helyett követhető és következetes állásfoglalásokkal és tettekkel kell fellépnie, különben el fog vérezni a gátlástalan profi taktikusok bozótharcában.

A DK-nak és az MSZP-nek a tagság hitéletének megerősítése miatt természetesen épp olyan elemi érdeke, hogy a Fidesz ellen vonuljanak fel, mint amennyire a Fidesznek óriási megkönnyebbülést okozott, hogy végre a régi ellenfelekkel foglalkozhat, és nem Bayer kormányvédő főcivil vérciki baromsága miatt kell mentegetőznie. Mivel a Fideszt, mint pártot magát támadták meg, teljes gőzzel beindulhatott a mi-ők retorika és terelés, és a felek megmaradhattak a lámpa leverése utáni kocsmai verekedés pusztai hagyományánál.

A legnagyobb nyertes az egészben természetesen Bayer és az általa képviselt „üsd-vágd-nem-apád” berserker retorikai őrjöngés. Röhöghet a markába, miután második cikkével kajánul ablakot rajzol a horogkeresztből, és örülhet, hogy a DK-MSZP hathatós segítségével elérte, hogy a Fidesz beszálljon a segge megvédésbe, törlesztve mintegy a békemenetekért. Amelyek nem mellesleg, így visszamenőlegesen is kaptak egy - valószínűleg sok résztvevő által amúgy nem kívánt - radikál-szélső bukét.

Az MSZP és a DK persze mindent elkövet, hogy rátolja az ügyet a Fideszre, védekezésre kényszerítse, karbantartva így a saját rajongóit, és fenntartsa a fasiszta-Fidesz látszatát. Akkor is, ha jól tudják, hogy a Fidesz a legkevésbé sem faji, sokkal inkább egyfajta elcseszett szociáldarwinista lendülettel, vagyoni alapon szegregál. Mivel számára is kényelmesebb, a Fidesz elfogadta ezt a diskurzust, azon az áron is, hogy a szoci-szapulásért cserébe tulajdonképpen egy gyékényen árul egy vállalhatatlan figurával. Pedig egy egyértelmű és nyilvánvaló elhatárolódással, horribile dictu, Bayer kizárásával nagyon pozitívan is kijöhetett volna a szituból. Közép-megoldásként megmaradhatott volna a higgadt távolságtartásnál is. Egy zsebnáci mögé való védelmező felsorakozás azonban nem éppen polgári cselekedett, és a legkevésbé sem bölcs lépés. (Emellett a baltás-ügy után a "Ne álljatok a gyilkosok pártjára" felirat pedig legalábbis megmosolyogtató.)

Tömören: Gyurcsány célja az volt, hogy kiprovokálja a Fideszből, hogy ne elítélje, hanem védje meg Bayert. Az pedig meg megvédte, hogy provokálhasson Gyurcsánnyal.

A végeredmény egyelőre tehát az a meddő acsargás, amely megakadályozott bármilyen érdemi cselekvést az elmúlt évtizedben, viszont segített megőrizni a törzsgárdák harci szellemét a politikai anyag-csatában. A direkt-süketeknek ebben az ostoba harcában azonban mindannyian vesztesek vagyunk. Mert ahogy egy indiai közmondás tartja: „ahol az elefántok szeretkeznek, ott százszor jaj a fűnek!”


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

262 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr885020302

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyomorultak 2013.01.16. 10:00:02

A legnagyobb nyertes az egészben Bayer és az általa képviselt „üsd-vágd-nem-apád” őrjöngés.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sötéthülye.tahóbarom 2013.01.16. 09:50:51

Magyarországon olyan szinten virágzik a belemagyarázás kultúrája, hogy egy nyilvánosan megszólaló bárkinek nagyon oda kell figyelnie minden szavára, különben azonnal kiforgatják a felét. Ez történt most is, méghozzá vicces módon mindkét oldalon.

Bayer remélhetőleg azt akarta írni, hogy a bűnözők ellen kellene határozottabban fellépni, de sokan úgy értették, mintha a cigányok elleni fellépést szorgalmazná (mondjuk nála éppen el tudom képzelni, hogy direkt volt így meg úgy is érthető). Az ez ellen fellépő jogvédők meg megint csak azt akarták mondani, hogy konkrét bűnözőket kellene elítélni és nem cigányokat általában, de ezt meg sokan úgy hallották, mintha a gyilkosokat védenék. Kábé ugyanazt mondják, mégis teljesen mást hallanak a másiktól.

Nehéz eldönteni, hogy mindkét oldal ennyire hülye, vagy csak direkt játsszák.

Terézágyú 2013.01.16. 09:56:17

@notib:
"mert Én, veled ellentétben már nyitott szemmel és füllel jártam gyermekvédelmi intézményekben, és a cigány gyerekek elég szembetűnő jegyekkel rendelkeznek, bizony kicsi ágyú, a valóságot, a valóságban lehet megismerni..."

Akkor neked nem is kellenek felmérések, úgyis mindent tudsz már...
De jó neked!

wowerman 2013.01.16. 10:00:15

magyarország, mit vártál?

blah 2013.01.16. 10:06:52

@hopptarisznya: de nem érted a mondandóm lényegét!!! A cigányság nagyrészének magyarázhatod, hogy a fajtársaira haragudjon... Tanulatlan, alulinformált emberek akik egy teljesen más kultúrkörbe tartoznak. Nem a tanult cigány emberek vannak többségben, heló! És mit látnak? Hogy a társadalom elutasítja őket. Ezt kár lenne tagadni. Én sem szeretem őket. De akkor mi a megoldás? Várunk tovább a csodára? Kiírtjuk őket? Vagy megpróbálunk kicsit az ő fejükkel gondolkozni és a motivációjukat megérteni?

hopptarisznya 2013.01.16. 10:19:57

@notib: @Terézágyú:
kedves Notib! Igenis vannak szaamok. Hivatalos statisztika nincs, de ettol meeg folyamatosan keszulnek szociooligiai felmeresek, amelyek a keszito sajat gyujtesei. Amikbol aztan publikalnak valami cikket. Az indexen is volt egy ilyen atfogo cikk a ciganysagrol. index.hu/belfold/2009/09/09/tenyek_es_tevhitek_a_bunozes_a_ciganyok_vereben_van/

Hany szazalekeuk dolgozik. Iskolai vegzettseg, bortonviselt ember a csaladban, stb.. Pl amikor vegeigkerdeztek a bortonparancsnokat, vagy az iskolaigazgatokat, hogy szerintunk milyen a kisebbseg aranya. Sok ujdonsag nem derult ki. A cigok termeszetesen magasan felulreprezentaltak a bortonokben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 10:25:33

hát igen, pont a brutális gyilkosokról, és a társadalomban lévő rasszizmusról nem folyik a beszélgetés sehol.

Arról szól mára, hogy a fidesz rasszista, a baloldal meg gyilkosok pártja...

Gratulálok erről a helyről is a pártoknak, hogy ezt a lehetőséget is sikerült elszalasztani.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.16. 10:28:14

@rurodatu:

Akikről beszélsz, nem demokraták, a rendszer ami van, nem demokrácia. A maszlag szavad írja le pontosan, hogy mik és mi. De ne keverd ezt össze a demokráciával, ami nagyonis kívánatos. A baj, nem az, hogy rossz, hanem az, hogy nincs.

2013.01.16. 10:29:27

@Thelonius: Nem. Neki van igaza. A liberális, és a liberális párt az nem ugyanaz. Lehetek liberális, attól, hogy nem értek egyet a szadesszel, vagy az lmp-vel.
Bizonyos kérdésekben lehet, hogy épp a pártok nem liberálisak.
A liberális nem kell, hogy anarchista legyen.

hopptarisznya 2013.01.16. 10:29:27

@blah: az o fejukkel kell gondolkodni, de nem ugy ahogy te hiszed. A megfekezuskre, a szaporulatokra kell kitalalni csak rajuk vonatkozo kokemeny torvenyeket. Az europai megoldaok hatastalaok naluk. Ez tobb orszagban is bebizonyosodott. Es azt sem tartom jo otletnek, hogy altalos torvenyekkel szivassunk mindenkit, csak azert mert a cigok masbol nem ertenek. Lehetne ez egy uttoro kezdemenyezes Europaban. Es aki beleugat, annak szivesen exportalunk par cigot, hogy megmutassak, nekik hogy megy az integracio. Kanada, Olaszorszag, es Franciaorszag maar elveeareztek a ciganykezeles ugyeben. De ha van ujabb jelentkezo (esetleg Izrael) szerintem barmelyik kozepEU-s orszag adhat emberanyagot a kiserletezehez.

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.16. 10:32:19

@Hajdú Peter: És az feltűnt neked meg a Bayer-haverodnak, hogy itt az áldozatok is cigányok voltak?

Bayer meg a maga módján tehetséges bértollnok, pontosan tudja, hogyan kell bújtatva az egész cigányság ellen uszítani. Aki nem veszi észre, hogy ebben a cikkben nem a cigányság egy részéről (hiszen azokról, akikről Bayer beszél, úgy hívjuk: bűnöző, származástól függetlenül), hanem egészéről van szó, az vak, vagy szándékosan nem akarja látni.

A fideszről pedig már aligha tudnék kevesebbet gondolni, de ez a "gyilkosokat pártol", aki támadja Bayert duma még tőlük is gyomorforgató. Pláne ugye az azeri baltás-pajtás ügyének fényében...

kritikusolvaso 2013.01.16. 10:35:45

szerintem az ilyen problemakat egyedileg kell kezelni. pl az en esetem:

a suliba ahova a gyerekem jart nagy problema volt hogy a szegenyebb roma gyerekek egy resze csoportosan tevekenykedve einstandoltak a jobb modu csaladbol jott gyerekek napi penzet. Kesobb mar meghatarozott osszegeket koveteltek. Az en gyerekem eleg regota boxol es komolyan keszul hogy sportolova valhasson. Ha verekedesbe keveredik az iskolaban plane egy roma gyerekkel el is tilthatjak ezert nagyon szigoruan meg van tilta hogy barmilyen bunyoban rezstvegyen, beleszoljon.
Tehat ott alltunk hogy a gyerek nem vedheti meg magat viszont ot barmikor letamadhatjak.

Beszeltem az osztalyfonoktol kezdve az igazgatoig mindenkivel nem tudtak erdemben segiteni azaz a helyzet nem valtozott. Beszeltem a roma gyerekek szuleivel akik nagyon kedvesek voltak es probaltak is segiteni de egyszeruen nincs rahatasuk arra hogy mit csinal a gyerekuk amikor bandazik a suliban.

A vege az lett hogy sikerult egy nagyobb roma sraccal beszelni a csoportbol es kvazi beket kotottunk hogy az en gyerekemmel ezt nem csinaljak es nem vegzljak tekintettel a sportoloi eletere. Cserebe a gyerekem nem szol bele ha latja hogy masokkal ezt csinaljak.

es tartottak is a szavukat a gyerekem eltiltas nelkul vegigment a sulin...

magyarul senki ne varja hogy a problemajat masok oldjak meg mindenki torekedjen megoldani azokat onerobol.

Avenar 2013.01.16. 10:41:53

"Problémaközpontú metódus"

Sok csoport sok különböző problémát akar megoldani, egymás problémáit meg nem veszik észre, vagy lekicsinyítik.

Bayer problémája az, hogy a Jobbik szavazatokat szív el a Fidesztől. Ezt probálja megoldani. A baj az, hogy ehhez egy olyan témát hozott fel, ami nagyon súlyos probléma Magyarországon, de megoldást ő se lát (a "ne legyenek" túl ködös elképzelés).

Bayer szerintem az eredeti célját elérte, csak közben a mellékhatások kissé nagyobbak lettek a vártnál.

blah 2013.01.16. 10:43:41

@hopptarisznya: várjál, honnan tudod, hogy én mit hiszek? Az általad vázolt megoldást nem igazán tartom komolyan vehetőnek. Most akkor mi lesz? Kevesebb cigány fog problémát okozni? Ezzel mit oldottál meg? Akkor már inkább irtsuk ki őket és akkor nem végzünk félmunkát. Viszont akkor semmivel sem leszünk különbek és a problémára adott ilyen válasz ragadós lehet és egy napon majd a magyarok szaporulatát akarják egyesek korlátozni... mondjuk Romániában.
Ha a valós igényük szempontjából próbálnánk meg vizsgálni a helyzetet talán könnyebb lenne. A kulturális hátterük már predesztinálja őket bizonyos igények kielégítésére. Ha talán innen közelítenénk az integrációhoz és nem onnan, hogy megpróbáljuk rájuk kényszeríteni azt ami bár nekünk evidens de amit nagy részük úgyse fogadna el, talán többre mennénk. Én hiszek benne, hogy meg lehetne nekik találni a helyet a társadalomban. És asszem ez lenne e békés együttélés alapja nem pedig a babujgatás vagy éppen a neveljük meg őket tűzzel vassal...

pizzaboy 2013.01.16. 10:50:09

@Terézágyú: ki a francot érdekel bayer? Arra próbáltam volt utalni, hogy ez fickó csak egy gumicsont, ami oda lett dobva, hogy rágódjunk rajta. A tényleges probléma pedig lassan 20 éve konzekvensen a szőnyeg alá van söpörve.

Terézágyú 2013.01.16. 10:51:57

@pizzaboy:
"ki a francot érdekel bayer? Arra próbáltam volt utalni, hogy ez fickó csak egy gumicsont, ami oda lett dobva, hogy rágódjunk rajta. A tényleges probléma pedig lassan 20 éve konzekvensen a szőnyeg alá van söpörve. "

Ezt mondja a cikkíró is.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.01.16. 10:52:13

@kritikusolvaso: "magyarul senki ne varja hogy a problemajat masok oldjak meg mindenki torekedjen megoldani azokat onerobol."

Te nem megoldottad a problémát, csak kikerülted.

kritikusolvaso 2013.01.16. 10:53:56

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): ez attol fugg hogy definialjuk a problemat.

az en problemam az volt hogy a gyerekemet vegzaljak aki nem vedekezhet. ezt a problemat megoldottam.

a suliban valo bunozes problemajat nem oldottam meg valoban, de ez nem is volt celom...

sjános 2013.01.16. 10:54:57

Kedves Mindenki! Mondjuk főleg a "kedves keresztény érzelmű" hozzászólókat kérdezném :)...ha már itt tartunk hogy "cigány bűnözés"..meg rassz...és faj...és általánosítás. Azt Valaki kifejtené nekem, hogy mi az hogy Magyar???? Ki a Magyar?? Ki veszi a bátorságot, hogy eldöntse valakiről??? Mi alapján?? Ne gyertek a piros pöttyökkel, ami lila...ok?? Szóóóóval...ebben az országban ahol kb. 23 nemzetiség keveredett az évszázadok alatt (és bizony a romák is kötnek vegyes házasságot:) akár tetszik, akár nem), ahol 150 évig pihent a török, ahol száz éveken át, az uralkodó osztály nem "magyar" volt..és most a dúlásokkal járó erőszakoskodásokat hagyjuk is ki...de volt itt kun betelepítés is stb...Szóóóóóval, ki a Magyar? Lehet követ dobok egy tóba, de szerintem innen indul ennek az egész ügynek a legszégyenletesebb része! A bűnözés....az bűnözés! A típusa meg általában az iskolázottságtól és a szocializációtól függ! Semmi köze a származáshoz!
Ha a romák ugyanolyan oktatási, életviteli lehetőségekhez jutnának....nyugodjatok meg...fehérgalléros bűnözés lenne náluk is! Ügyvédek hada védené Őket, mert megtudnák fizetni! És így nagyobb számban úsznák meg! Mint pl, az igen "tisztelt értelmiségi bűnözők"...sorolhatnánk a csőd bűntetteket....volt valami Postabank....Hajdúbét....stb..ugye ugye??....mintha, nem cigány származású vezérigazgatók ücsörögnének mindenhol! Szóval....a rabló ne mutogasson a tolvajra! Ez nem nemzetiségi kérdés! Ez szimplán bűnözés!

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.16. 10:59:24

"Itt tenyleg mindenki hulye?"
Nem, csak a posztolo.

pizzaboy 2013.01.16. 11:04:07

@Terézágyú: az oké, de megint rossz oldalról lett megközelítve a dolog. Vajon a cikkben mikor merül fel először a neve? Segítek: a 2. szó az. Innentől kezdve lehet megmagyarazáni a bizonyítványt, csak már nehéz jól kijönni belőle.

toportyánzsóti 2013.01.16. 11:05:03

Orbánnak köszönhetjük gyurcsányt,gyurcsánynak pedig orbán kétharmadát.Ezek ketten 1 bibliai csapás az országnak,valahol máshol kéne folytatniuk...

chabusch 2013.01.16. 11:12:07

@sötéthülye.tahóbarom: naigen, számomra is ez a legérdekesebb az egész történetben: a jogvédők értelmezése és felháborodása a valódi rasszizmus, miután mindezzel egyenlőségjelet tettek az "állatok" és a "cigányság" közé (amelytől aztán jól elhatárolódtak), holott Bayer nem ezt írta, és tényszerűen sincs egyenlőségjel a két csoport között.

fidesz 6 tagkönyv 2013.01.16. 11:16:49

Üdv mindenkinek.Látom mindenki lelkesen dolgozik,ez nagyon dicséretes jó munkahely ráértek))).Nagyon sok itt az okos azt látom.Tényeket mondok,Jeszenky Gézát is meghurcolták a mit mondott a cigókról pedig IGAZA volt olyan helyen dolgoztam,hogy tudom igaz amit mondott.Ez a Bayer érthetetlen alak,ha felkel és tükörbe néz nem gondolja,hogy ilyen fejjel nem kéne az utcára mennie????,csak azt remélem,ha haza megy este az anyjának nem köszön.Ez volt a felkonf,ami az igazságot illeti,őt ne bántsa senki mert amit mond az tökéletesen igaz(fáj kimondanom mert útálom).Ha ilyen emberek nem volnának itt cigó uralom lenne,be kell őket zárni egy jól védhető helyre az összest,kivétel nélkül mert ha úgy alakul a helyzet a VII.ker cigókból is ugyan az mentalitás jön ki (ha van nekik) mint az Ózdiakból.Kérlek titeket(az összes győzikét aki itt van)hagyják ezeket az embereket békén.IGAZUK van.

Nemjuteszembesemmijó 2013.01.16. 11:21:34

@mahet: beteg az te vagy barátocskám, ez a hozzászólás is szépen mutatja az egész ballib tábor agybaját: kétségbeesetten próbáltok rárepülni mindenre, mint légy a szarra, hogy rasszistázhassatok, és ezért már azon a 200 megjelent félnótás agysorvadásos nyuggeren kívül mindenki röhög rajtatok.

Werber közismert gyűlöletkampányairól, és véletlenül zsidó, akkor kiírni a nevét egy plakátra = antiszemitizmus. Szó nincs rá, olyan szánalmasak vagytok. Nem baj, kihal az a néhány bolond nyugger, azt az mszp, meg a dk is okoskodhat szépen a parlamenten kívülről. de szép is lesz... :D

mahet 2013.01.16. 11:31:12

@Nemjuteszembesemmijó: én alapvetően jobboldali lennék, kérem tisztelettel. De Magyarországon egyelőre van MSZP (bal) és Fidesz (valami szélsőbal, nacionalista, kommunista katyvasz).

Jobboldali sajnos párt nincs, úgy látszik nincs rá igény.

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.16. 11:31:21

@Nemjuteszembesemmijó: Ez csak addig lesz szép neked, amíg a náci haverjaid a parlamentben ki nem találják, hogy te sem vagy igazi magyar, hanem csak egy állat...aki ugye ne legyél.

Nemjuteszembesemmijó 2013.01.16. 11:36:50

@Aureliano Buendía ezredes:

mivel nem szokásom késelni a klozethasználatért, továbbá vascsővel sem verek agyon idő embereket, sőt nem szoktam 20admagammal lincselni járni sem, ezért nem hinném, hogy ilyen veszély fenyeget, de azért kösz, hogy aggódsz.. :D

Nemjuteszembesemmijó 2013.01.16. 11:44:10

@mahet: én is az volnék, gazdasági téren is, nem is nagyon komálom se Bayert, se a Fideszt, csak a baj az, hogy megint egy cikk miatt megy a hiszti hetek óta, közben azzal senki nem foglalkozik, hogy miért van köztünk ezek az állatok (mert nehéz embernek nevezni azt, aki klozethasználat miatt kést ránt), és mit lehet velük kezdeni, védekezni ellenük.

Bayer cikkének semmilyen negatív következménye nem lett a romákra nézve, ráadásul ha tudnátok olvasni, jelentős részről beszél, nem mindenkiről. Jelentős rész bűnözőkben mérve meg lehet 10% is, az is elég jelentős.

Ez lett kiforgatva, hogy lehessen szidni a zorbánt. és a vadak még mindig köztünk vannak, csak idő kérdése egy újabb kselés, lincselés, rablógyilkosság, stb...

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.16. 11:47:41

@Nemjuteszembesemmijó: a zsidók se csináltak ilyet a '30-as években, ahogy azok a cigányok se, akiket a házuk előtt lepuffantottak. Csak politikai elhatározás kérdése, hogy kiket fosztanak meg emberi mivoltuktól.

TheloniusMonk 2013.01.16. 11:48:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Persze, mondhatod te magadról hogy liberális vagy, de minek ha számodra minden liberális párt anarchista. Lehet hogy számodra újdonság erejével hat, de ha liberális pártra példát keresünk, az LMP sehogy sem jöhet szóba, mert nem az. A brit LibDem-ek, a német FDP pl. liberális pártok....

na4 2013.01.16. 11:50:07

Jó a Bayer cikk, nincs vele semmi baj. Ilyen moslekokról éppen ilyen stílusban kell írni.

mahet 2013.01.16. 11:52:31

@Nemjuteszembesemmijó: A Bayer cikk elleni tiltakozásnak SEMMI köze ahhoz, hogy cigányok bűnöznek. Pont ez a lényeg.

A bűnözőket el kell fogni és kell elítélni - ez egy probléma

Az ilyen cikkeket el kell ítélni - ez egy másik probléma. Nincs szoros összefüggés a kettő között

TheloniusMonk 2013.01.16. 11:54:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A fogalomzavar nem ideológia, te meg fogalomzavaros vagy, nempedig liberális...

BKV - Önnek megyünk 2013.01.16. 12:07:28

@mahet: ez igaz hiszen az osszefuggesek eszrevetelehez agyra lenne szukseg...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.16. 12:17:06

Oszinten, tabuk nelkul kellene arrol beszelni, hogy a ciganyokat nem lehet hasznalni semmire, de ok szulik a sok gyereket.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2013/01/a-moralis-nihil-gyermekei.html

Ha nem errol beszelunk, az ismet csak a velemenyter politikailag korrekt terroristainak sikeret bizonyitja.

fidesz 6 tagkönyv 2013.01.16. 12:27:22

@Doomhammer: Teljesen egyetértek veled.A legnagyobb probléma az,hogy otthon a gyerek azt látja nem dolgozik senki ha felnő ő sem fog,családi ragály.Aztán szépen bele tanul a lopásba,késelésbe,gyilkosságba,stb.Minél előbb egy zárt helyre kell mindet csukni,csak engedéllyel jöjjenek ki du 18 órára vissza.KIJÁRÁSI TILALOM

2013.01.16. 12:39:58

"A brutális cigánytámadások tömegével történnek, csak az áldozatok túlnyomó része nem híresség, így a cionista média el tudja tusolni az eseteket, és a tájékozatlan tévénéző hiheti azt hogy csak néhány eset történt a több száz helyett."

Ott a pont.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 12:41:04

@Thelonius:

Ennek inkább nézz utána, mert nagy tévedésben vagy...

pástétom 2013.01.16. 12:41:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Már bocs hogy beleszólok, de nem állom meg: abból, amit leírtál, te lehetnél akár un. nemzeti liberális is, (a nemzeti liberalizmus köti össze a liberalizmust a politikai térkép jobb térfelével), de sokkal inkább tűnsz jobboldalinak, csak bizonyos liberális alapelveket sok baloldalihoz és konzervatívhoz hasonlóan magadénak vallasz. Nagyon helyesen, mert a liberalizmus egyetemes alapelvei egyben az emberiség egyetemes alapjogai is: egymás mellett élő kultúrák tiszteletben tartása, egyéni - és közösségi szabadságjogok (pl. szólás-sajtószabadság),stb. Egy "normális" bal-vagy jobboldali ember ezekkel azonosúl - anélkül, hogy a fő ideológiai áramvonalat tekintve tulajdonképpen liberális lenne. A szabad piac szentségét pedig a konzervatívizmus is képviseli kezdettől fogva - nem véletlen, hogy Nyugat-Európában bevett szokás, hogy jobboldali pártok és liberálisok (nem csak a nemzeti liberálisok!) elég jól együtt tudnak kormányozni, hiszen gazdaságpolitikai felfogásuk meglehetősen hasonló. Amikor e pártok között összezördülés mutatkozik, az éppen az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása (p. a melegkérdés!), és ez akár szakításhoz is vezethet.

Viszont egy liberális soha nem becsmérelné a többi liberális irányzatot, pláne nem kérdőjelezné meg létjogosultságukat. Nem, te a konzervatív gondolkodásmódoddal inkább jobboldali vagy. Mégegyszer mondom: a szabad piac ideológiája (amit felhoztál igazolásnak) nem liberális privilégium.

JohnHenry 2013.01.16. 12:44:06

@Naaaa!: "És az pont az ilyen elvtelen cigányvédőknek köszönhető."

nem, ez annak köszönhető, hogy a rendőrséget évtizedek óta lejáratják a napi politikai harcokban és ávót emlegetve minden feladatot elvesznek tőlük a pártok.

ugyanez megy persze a társadalom minden területén, lásd pl. tandíj, ami ellenzékben nem kell, kormányon már kell stb stb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.16. 12:44:16

@fidesz 6 tagkönyv:
Szanalmas, hogy a balliberalisok azon rugoznak, vajon emberek-e az ilyenek. Persze, emberek, de nem emberi modon elnek. Akkor meg mirol beszelunk?

tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/02/libsik-bune.html

Rigor Mortis 2013.01.16. 12:51:02

A posztíró naiv. Magyarországon a cigányozással csak nyerni lehet.

2002-ben az egész ország attól zengett, hogy suttogó propaganda útján elhitették a választókkal, hogy OV cigány. Ezzel OV bukott. Ez döntött el mindent. 2006-ban megismételték.

Ekkor döbbent rá a Fidesz, hogy neki is lépni kell a témában, ezért írta meg 2006 őszén Bayer a Cigányliszka c írást. Később finom lépéseket tettek az ügyben, pld többx megszólaltatták a borsodi vajdát.

2010-ben a Jobbik a cigányozással bekerült az Országgyűlésbe. 2014-ben is be fog jutni.

Ha felmerül a cigánytéma, Bayer ír valamit, majd a párt többsége elhatárolódik tőle, hiszen Brüsszelben néppárti körökben már vállalhatatlan az, ami K-Európában szavazatot hoz.

Amíg az MSZP és mutációi, DK és tsai nyíltan elhatárolódnak a rasszista retorikától, közben a háttérben továbbra is cigányozzák Orbánt.

Tehát még 1x: a cigányozással nálunk nyerni lehet, mindenki cigányozik a maga módján. Aki nem látja, az vak, v naiv.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 12:55:04

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Mondjuk az LMP nem jó példa, mert nem liberális párt, hanem baloldali-zöld-antiglobalista.

A klasszikus liberalizmus 5 fő alapelve:
1. a kapitalizmus igenlése,
2. a demokrácia igenlése,
3. az egyéni szabadságjogok elidegeníthetetlensége,
4. társadalmi egyenlőség, de nem anyagi, hanem jogi értelemben,
5. szekularizmus, mint állami vallássemlegesség, de nem ateizmus vagy vallásellenesség.

Mind az ötben a klasszikus konzervatívizmus éa szocializmus mást hirdet. (Klasszikus konzervatívizmus ma már nemigen létezik, szocializmus viszont sajnos igen.)

A szocializmus mást hirdet:
1. a kapitalizmus elutasítása mint igazságtalan rendszer (marxisták), de legalábbis erős korlátozása (szocdemek),
2. a demokrácia igenlése (szocdemek) vagy elutasítása mint áldemokrácia (marxisták),
3. a kollektív szabadságjoknak az egyéni szabadságjogok elé helyezése,
4. társadalmi egyenlőség, anyagi értelemben,
5. állami vallástalanság vagy vallásellenesség.

2013.01.16. 12:57:20

@Rigor Mortis:

Hát igen, nyugaton vállalhatatlan a cigányozás. Nem is tépik ezzel a szájukat, inkább simán kitoloncolják a retkes cigánybűnözőket.

JohnHenry 2013.01.16. 13:00:29

@libbancs: a bűnözőket és nem kollektíve mindet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 13:00:50

@pástétom:

Nem becsmérelek én semmit. Csak annyit mondok: a szoclib ideológia fából vaskarika. Nem lehet össze nem egyeztető elveket összemosni.

S természetesen mindegyik fő ideológia sokat változott története során. Csak egy példa: a korai liberalizmus nacionalista volt, pl. Kossuth liberális volt és nacionalista (sőt: soviniszta), s ebben akkor nem volt semmi furcsa. A XIX. vége felé azonban a liberalizmus már szakított a nacionalizmussal, az átment a konzervatív oldalra, így a mai liberalizmus kifejezetten antinacionalista. A konzervatívizmus meg antinacionalistaként kezdte, ma meg jellemzően nacionalista. A magyar történelemben is így volt. A magyar konzervatívok elutasították a nacionalizmust a XIX. században.

Nemzeti liberális nemigen lehetek, mert magam is antinacionalista vagyok.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 13:09:37

Persze, a DK is hülye, az MSZP is az, az E14 is hülye, Millástul, Szolidaritásostul, csak te vagy a helikopter.:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 13:17:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

ott qrtad el leginkább, hogy a "szoclib" ideológiában a "szoc", az nem ugyanaz, mint a létező szocializmus.

odáig igazad van, hogy a szoclib ideológiában a gazdasági téren van egy feszültség, amelyben kompromisszumot kell kötniük, de emberjogi értelemben nincs.

"1. a kapitalizmus elutasítása mint igazságtalan rendszer (marxisták), de legalábbis erős korlátozása (szocdemek),"

no látod, a szocdemek kompromisszumra tudnak jutni a liberálisokkal

"2. a demokrácia igenlése (szocdemek) vagy elutasítása mint áldemokrácia (marxisták),"

megint

"3. a kollektív szabadságjoknak az egyéni szabadságjogok elé helyezése,"

ez így hülyeség. milyen egyéni szabadságjogok fontosak a liberálisnak? a különféle kisebbségek jobai, zsidók, cigánzok, homoszexuálisok, melzik országban éppen mi.

namost megint bizonyos elszállt kommunista rendszerben lehet, hogy elnyomtak kisebbségeket, de a szocdemek megint abszolút jól egyetértenek a liberálisokkal.

"4. társadalmi egyenlőség, anyagi értelemben,"

ez ugyanaz, mint az első

"5. állami vallástalanság vagy vallásellenesség."

itt is ugye tök jól kijönnek a szekuláris állammal

szóval csak a gazdasági kérdésben kell kompromisszumot kötniük, és megvan a szoclib ideológia vagy koalíció. létezik is, kár a vizet kapálnod!

Lucky Larry Silverstein 2013.01.16. 13:19:22

Pézsma

Nna, rugózzunk tovább

1. Ha valakinek feldolgozatlan traumája van az te vagy.

2. Bayer még mindig nem cigányozott általánosítóan

3. A bünözőcigányokkal kapcsolatban nyugodtan lehet általánosítani, sőt kell is. Ők ugyanis tovább rabolnak és gyilkolnak azóta is: kuruc.info/r/35/106676/

4. És integrálódnának: kuruc.info/r/2/106700/

BKV - Önnek megyünk 2013.01.16. 13:20:10

@JohnHenry: "bűnözőket és nem kollektíve mindet." es tegyuk hozza hogy bayer is azokrol beszel

traktoroslány 2013.01.16. 13:27:33

@JohnHenry: A bűnözők közül is csak azokat, akik nem a saját állampolgáraik. A saját állampolgáraikat ugyan hova toloncolnák ki ? A holdra?

Antonia40 (törölt) 2013.01.16. 13:30:09

@kritikusolvaso: Hát ez zseniális megoldás volt, gratuálok! Lehet hogy a te gyerekedet már nem szekálták többé a kicsi barna gengszterek, de bokszolóként végignézte frankón hogy másokat vegzálnak, péppé vernek stb? Mondjuk ezek a kis szörnyek már 10-12 évesen késsel járnak iskolába, úgyhogy én inkább sikítva kivettem volna az iskolából a gyerekemet és akkora balhét csapok hogy a Marsig elér.

kritikusolvaso 2013.01.16. 13:36:40

@Antonia40: a keseles azert inkabb mar nagyobbaknal fordulhat elo. Kivenni nem akartuk a gyereket mert ott voltak a baratai szerette a tanarait stb. es ugy gondoltuk hogy nem fogunk elmenekulni par kezelhetetlen gyerek miatt hanem inkabb megoldast talalunk... a sajat reszunkre
azert nem masok reszere mert arra nem tuok jo megoldat... ha tudtam volna jobbat azt tettem volna, ez van.

a masik ok hogy nem akartunk elmenni masik suliba mert azzal magunk is tettunk volna a szegregacioert ami ugye nem szep dolog...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 13:40:49

@rabelais:

"ott qrtad el leginkább, hogy a "szoclib" ideológiában a "szoc", az nem ugyanaz, mint a létező szocializmus"

Ilyet nem is állítottam. A szoclibben a szoc, az középbal (szocdem) és nem szélsőbal (marxista).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 13:42:48

@rabelais:

"milyen egyéni szabadságjogok fontosak a liberálisnak?"

A liberalizmus alapja: nem lehet szabad egyének nélkül szabad társadalom. A marxizmus szerint pedig nem létezik egyéni szabadság, csak kollektív szabadság. A szocdem a kettő között próbál sikertelenül egyensúlyozni.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 13:42:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor nemt udom, miért hoztad elő a amrxista elemeket. felejtsd el, és mindjárt sokkal kompatibilisebb lesz a szocdem a libbel!

Lucky Larry Silverstein 2013.01.16. 13:42:54

Amikor a '70es években bizonyos körzetekben nagyon elfajult a bünözés az USAban, Hollywood kijött a Bosszúvággyal(ami megért vagy 5 folytatást).

Magányos bandagyilok, rendőrség félrenéz, bünözési statisztika ugrásszerüen javul(sok embert ihletett meg Paul Kersey). Ez kell ide is, az angolszászok nagyon gyakorlatias emberek, kéremszépen.

Napsugaras_szép_jónapot! 2013.01.16. 13:43:30

Bayer nem egy lovag, de most őszintés és kitűnően fogalmazott.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 13:44:41

@rabelais:

"itt is ugye tök jól kijönnek a szekuláris állammal"

A szekularizmus tartalmán múlik. A mai modern szekularizmus bújtatott vallásellenesség. A klaszikus liberalizmus szekularizmusa NEM ezt jelentette, hanem azt, hogy ne legyen államvallás és a vallásokat semlegesen kezelje az állam, azaz se ne preferálja, se ne ellenezze őket.

traktoroslány 2013.01.16. 13:45:04

@Antonia40: Igazad is van meg nem is. Igazad van, ez nem megoldás, ügyesen megvédte a saját gyerekét, de ez csak rövid távú rossz megoldás volt, mert arra tanítja a gyereket, hogy hallgasson, ha rosszat lát, és csak a saját személyes bajával törődjön.
Nincs igazad, mert nem tud mást tenni. (Mondjuk nem is a szülő feladata az iskolai fegyelem biztosítása.) Szól a tanároknak, azok pedig széttárják a kezüket jó szélesre. Én is most fogok egy hasonló ügyet intézni, az én gyerekemet is vegzálják. Már többször szóltam - meg más szülő is szólt - , voltak intők, figyelmeztetők, igazgatói, aztán 1-2 hét és minden folytatódik tovább. Képtelenek rendet tartani a pedagógusok, és ez még alsó tagozat! Ennek több oka lehet, pl. néhány tanár teljesen alkalmatlan, de amikor 25-30 kis gyerekre egyetlen felnőtt felügyel, de közben még haladni is kell a tananyaggal, hát bizony történnek olyan dolgok, amiket a tanár nem is lát. Szerintem max. 10-15 fő lehetne egy osztályban.
Marsig érő balhé? Minek? Akkor több pedagógus lesz, és lesz idejük majd a gyerekekkel a szünetben is foglalkozni? Vagy mi lesz majd jobb a balhé után?

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 13:45:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"IV. A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt. Az
egyes ember természetes jogainak gyakorlása tehát más korlátokba nem
ütközhetik, mint azokba, amelyek a társadalom többi tagjai számára ugyane
jogok élvezetét biztosítják; s e korlátokat a törvény határozhatja meg."

Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata

Ezzel liberális és szocdem is egyetért

A marxizmust felejtsd már el te hülye, épp az imént írtad, hogy az nem jön ide, mi a fasznak nyomod?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 13:47:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A mai modern szekularizmus bújtatott vallásellenesség"

ez nem a szocdem és nem a liberális véleménye, hanem a te rögeszméd. az világos, hogy te nem vagy kompatibilis ezekkel az ideológiákkal, de nem ez volt a vita tárgya!

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.01.16. 13:49:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Maxval,
azért én kibékülnék egy skandináv típusú szocdem sikertelenséggel :)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 13:49:24

@Lucky Larry Silverstein:

"Magányos bandagyilok, rendőrség félrenéz"

ja, mert az ilyen ember igazságos szokott lenni, hatékonyan bünteti meg a bűnösöket, és csak azokat, és utána szépen lenyugszik, és jogkövető, békés nyugdíjas lesz.

bazdmeg, miért hollywoodi filmekből akarod te megismerni a világot?! mekkora fasz vagy!

Netuddki. 2013.01.16. 13:52:33

@Rigor Mortis: "2002-ben az egész ország attól zengett, hogy suttogó propaganda útján elhitették a választókkal, hogy OV cigány. Ezzel OV bukott. Ez döntött el mindent. 2006-ban megismételték."

Muhaha! Ti tényleg hülyék vagytok ha ezt bemesélitek magatoknak. 2014-ben megint ez lesz a magyarázat?

J.László 2013.01.16. 14:13:54

@Rigor Mortis:
Hát, igen. A legnagyobb vicc az egészben, hogy épp az emberjogista liberálisok cigányoznak a leghangosabban. Csak el kell olvasni a hozzászólásokat az index legkülönbözőbb blogjain.

J.László 2013.01.16. 14:21:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"a korai liberalizmus nacionalista volt, pl. Kossuth liberális volt és nacionalista (sőt: soviniszta), s ebben akkor nem volt semmi furcsa. A XIX. vége felé azonban a liberalizmus már szakított a nacionalizmussal, az átment a konzervatív oldalra, így a mai liberalizmus kifejezetten antinacionalista. A konzervatívizmus meg antinacionalistaként kezdte, ma meg jellemzően nacionalista."

Ez pontosan így van. Ezért kaptam mindig agyvérzést, amikor az SZDSZ a XIX. századi nagy szabadelvűekre hivatkozott (néha még Kossutha is). A XX. századi "liberalizmusnak" semmi köze a XIX. századi szabadelvűséghez.

Azt azonban sajnálom, hogy Te antinacionalista vagy.

kzoltana 2013.01.16. 14:23:45

Eközben Bajna fórumának megzavarására készülnek Debrecenben. Engedi Kósa?
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3713_bajnai_forumanak_megzavarasara_keszulnek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 14:25:20

@Pézsma:

Biztosan, de az is zsákutca. Mint a marxizmus, csak lassabban látszik a csőd. A szocializmus nem műkődik, még antimarxista, demokratikus változatban sem.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.01.16. 14:40:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Valószínűleg meglepné őket, ha azt mondanák nekik, hogy maguk szocializmusban élnek :)
Szerintem inkább adaptációs készségről van szó, és könnyen lehet, hogy túlértékeljük az ideológiai cimkék szerepét. Adva van egy protestáns, alapvetően szűk, összetartó közösség, a társadalmi hierarchia viszonylag lapos. És próbálják belőle kihozni a legjobbat.

Egy másik környezetben más feltételek és előzmények mellett valószínűleg az ő receptjük nem működik. Már csak azt kellene kisütni, hogy a mi környezetünkhöz milyen modell adaptálható a legnagyobb sikerrel.

TheloniusMonk 2013.01.16. 14:41:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Aki a homoszekszualitást betegsének tartja, annak manapság csak szélsőséges pártok maradnak. Civilizált országban ilyen szöveget nemhogy a liberális pártokban nincs helye, de baloldali vagy jobboldali sem....

dr kíváncsivagyok 2013.01.16. 14:42:12

Tömören: Gyurcsány célja az volt, hogy kiprovokálja a Fideszből, hogy ne elítélje, hanem védje meg Bayert.

Bírom az ilyen összeesküvés-elméleteket....netán a Kennedy gyilkosságról is nyilatkoznál ?
Az nem fér a szemellenzős fejedbe , hogy a rossz ellen tiltakozni kell ????????????????,

2013.01.16. 14:49:33

@Thelonius: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hisz pont ezt mondom, a pártok nem képviselik a liberalista ideológiát.

dr kíváncsivagyok 2013.01.16. 14:50:08

@Napsugaras_szép_jónapot!:
"Bayer nem egy lovag, de most őszintés és kitűnően fogalmazott. "

Hát valóban nem....

dr kíváncsivagyok 2013.01.16. 14:51:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:
" liberalista ideológiát. "

Ez jó ! A kommunista meg kommunális ?

dr kíváncsivagyok 2013.01.16. 14:53:25

@Napsugaras_szép_jónapot!:

"Bayer nem egy lovag, de most őszintés és kitűnően fogalmazott. "

Hát valóban nem.... az sem kérdéses , hogy őszinte volt ! hogy kitűnően fogalmazott ? Nektek náciknak mindenképpen !

2013.01.16. 14:54:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért azt tisztázzuk, hogy a liberalizmusnak legalább négy vállfaját különböztethetjük meg. A klasszikus csak egy.

dr kíváncsivagyok 2013.01.16. 14:56:29

Ezt figyuzd ! Ezeknek az elvakult fideszvallásúaknak nem számít , csak a bal-lib ellenségnek se legyen jó !

"Az egész unióban Magyarországon drágul legjobban az élet
Már lényegében egy éve nincs még egy olyan ország az unióban, ahol jobban drágulna az élet, mint hazánkban- írja az Mfor. "

J.László 2013.01.16. 14:56:57

@dr kíváncsivagyok:
A "liberálisok" három témája:
1. nácik,
2. buzik,
3. 2006.
Itt az indexen gyakorlatilag nem lehet végigolvasni egy bármilyen témában írt cikk hozzászólásait úgy, hogy 5 perc alatt ne e három téma valamelyikénél kössenek ki. Csúcs.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 14:57:16

@Thelonius:

Mindegy minek nevezzük, a lényeg: eltérés a normától.

kritikusolvaso 2013.01.16. 15:01:40

@dr kíváncsivagyok: baloldali liberaliskent mondom en mindig akkor hagyok ott egy blogot amikor te megjelensz. cikis vagy az a helyzet

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 15:02:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Képviselik.

Az SZDSZ kezdetben tisztán liberális volt, a liberalizmus többféle irányzatával. Aztán viszont csak a szoclib irányzat maradt.

Szerintem a gondok Pető Ivánnal kezdődtek, aki gyakorlatilag elindította a pártot a törpepárttá válás útján, amikor a Tölgyessy-féle irányzat száműzve lett a pártból. Én tudom persze, hogy Petőnek a szándékai jók voltak, az MSZP-t akarta europeizálni ezzel, de a dolgok aztán nagyon rosszul alakultak. Most már mindegy, ez 20 éve volt. A mai helyzetben új liberális párt kell. Én Bajnaiban bízom egyelőre, úgy tűnik alkalmas erre a szerepre.

rezvez 2013.01.16. 15:05:44

@dr kíváncsivagyok: "Az nem fér a szemellenzős fejedbe , hogy a rossz ellen tiltakozni kell? "
Bayer Zsolt azt tette.

J.László 2013.01.16. 15:10:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"...Petőnek a szándékai jók voltak, az MSZP-t akarta europeizálni ezzel..."

Az MSZP-t nem lehet "europeizálni". Ezt egy gyerek is tudja. Pető ezek szerint ezt nem tudta, talán épp ezért alakultak nagyon rosszul a dolgok.

Bajnai ugyanez lesz pepitában. Feltéve, ha egyáltalán valamilyen formában megméreti magát. Eddig ez nem volt szokása.

rezvez 2013.01.16. 15:10:48

Kíváncsi vagyok, vajh' az új fogalom, AZ ÖREGEZÉS mikor lesz tiltott?
A tapasztalat az most is előítéletnek neveztetik.
A cigánybűnözés cáfolata meg csak annyi, hogy valaki ismer rendes cigányt is.

Macropus Rufus 2013.01.16. 16:01:08

megértem az, hogy miért írta a Bayer amit írt. Viszont sötétségéről tett tanubizonyságot azzal, ahhogy írta. Egy igaz faszkalap és kész.
Egy olyan ember aki az írásból él, annak tudnia kell úgy foglamazni, hogy mindeki tudja mire gondolt, de még sem lehet belekötni. (sorok közt olvasni)

Vannak dolgok amit nem lehet leírni/kimondani még akkor sem ha az az igaz. Vagy meg lehet tenni, de akkor jön a kellemetlen magyarázkodás.

Erre szokták azt mondani, hogy az igazi diplomata úgy kűld egy a picsába, hogy várod az indulást.

Zsoltika barom módjára foglamazott (az, hogy miről írt jelen esrtben már másodlagos, ahhogy feljebb valaki kifejtette: feledésbe merűl) A Fideszre nézve nagy bajt hozott ui. mindehol már úgy lehet olvasni a dologról, hogy Bayer aki a Fidesz 5. számú tagkönyvének a tulajdonsoa. Ez azért olyan jó fényt nem vett a Fideszre kűlföldön. És ugye a Viktor ott akar vagítani. Itt már mindenki hülyének nézi részben. Tehát kint azt látják, hogy a 5. párttag ezt írta. És a párt vezetőjének egy szava nincs hozzá, sőt a kormányoldali média megvédi az illetőt. Ennél nagyobb öngólt nem is kaphatott volna a Fidesz. De ezt mondjuk leszarnám, ha ezzel együtt nem kapnék én is egy stigmát a fejemre: a magyar lasan de biztosan a rasszista szinonímájává válik.
Továbbá nem is lesz megtalálva ez miatt a megoldás. Mert mi a megoldás? Minden cigányt ki kell írtani, minden zsidóból szappant kell csinálni... És ha elfogynak??? A gond nem fog megoldódni, csak egyre kevesebben lesznek azok akikre lehet hivatkozni, hogy azért sza rneked, mert ő itt van....
Ez nem megoldás. Az nem megoldás, hogy amint nekünk szar, megtaláljuk, hogy kinek szar még.

Ami meg a cigány bűnözést illeti: a sok igazság harcos hol a picsában volt(van?) akkor amikor államunk és pártunk csupa fehér emberből álló bagázsa több ezer milliárd forintot nyúl le tőlünk? Aminek közvetett követkeménye az öngyilok, a még szegényebb réteg még lejebb csúszá (cigók dettó).stb...
Vagy ez a tipikus magyar mentalítás: az én paktányom jó patkány. Nem baj, hogy nagyobb kárt okozz összeségébe mint a másik. Sebaj. Az csak egy rohadt zsidó/tot/cigány/stb...

Soha nem lesz itt rend. Soha.
Tegnap néztem a Budapest retrot. 22 év alatt felhúztak több mint 200ezer lakást (56 után). Most 22 évvel vagyunk a rendszerváltás után. Baszott nagy adósággal és ennek semmiféle látszatja komolyabban nincs... Rosszabbak mit amik 89 elött voltak... Sokkal rosszabbak. (ami nem azt jelenti, hogy 89 elött jobbak voltak. Csak nem voltak enynire hülyék)

rezvez 2013.01.16. 16:22:36

@Macropus Rufus: "Vannak dolgok amit nem lehet leírni/kimondani még akkor sem ha az az igaz. Vagy meg lehet tenni, de akkor jön a kellemetlen magyarázkodás."
De miért annak kell magyarázkodni, aki igazat ír?

Macropus Rufus 2013.01.16. 16:45:38

@rezvez: vannak dolgok amiket sajnos nem lehet. És ebben a helyzetben magyarázkodnia kell annak aki igazat ír. Tudod álltalában nem szeretik azokat az embereket akiknek ami a szívén az a száján.
Ha szépen burkoltan körbeírja, akkor is mindeki tudja, hogy kikre és mire gondolt. De még sem lehet belekötni és nem kell magyarázkodnia, ui. ő nem azt írta. Azt csak a másik fél magyarázza bele. Holott mindeki tudja miért írta azt amit.
Így dolgoztak régen, 89 elött a hasonló írok mint ő. Sorok közt kellett olvasni. És ott tényleg elkűldték a kormányt a fenébe, de nem lehetett belekötni mert konkrétan mondjuk Cipling állatmeséjéből a Tücsök és a hangya volt teritéken, csak úgy volt írva az egész, hogy adta magát mondjuk a tücsök a komunista a hangya a kapitalista. Csak ezt nem írták le. Már is nem kellett magyarázkodni.

A Bayer hülye és most beszopta. Rajta keresztűl a Fidesz is kapott egy tacsnit. Egy jó nagyott.
Már csak ezért is kiraktam volna a Bayert a soraim közűl. Túl sok kárt okozz. De mivel megtartotta magamellett, ezért most már a neki is magyarázkodnia kell. Hülye lépés volt a részkről nagyon.

Macropus Rufus 2013.01.16. 16:49:42

@rezvez: + az igazság fájdalmas szokott lenni. Evidens, hogy a másik fél támadni fog, ergo: aki kimondta az igazságot magyarázkodásra kényszerűl.
Bayer is ott hibázott, hogy álltalában a cigényságról beszélt ua. tudjuk, hogy csak a 90%-uk bűnöző :D Tehát nem álltalánosíthatott volna. Ha ugyan ezt úgy írta volna, hogy kiemeli, a leírtak elsősorban azokra az állatokra vonatkozik akik csak a kést ismerik megoldásként, már nem is lett volna baj belőle. Nem írja le, hogy cigány de a cikből következik, hogy még is. De akinek nem inge ne vegye magára. Viszont ő a teljes cigányságra gondolt, ami még nem baj, de le is írta. Na ez már komoly.

rezvez 2013.01.16. 17:12:05

@Macropus Rufus: "ua. tudjuk, hogy csak a 90%-uk bűnöző"
:) Én is 90%-ra szoktam becsülni, hogy ne mondják, rosszindulatú vagyok. :)
A galléros, milliárdokat lopók azért kevésbé (nem kevésbé) irritálók, mert nem vernek agyon, nem szorítanak kést a torkodnak, nem fenyegetnek. Azt viszont látod, hogy a kertedből leszedték a termést, a lakásból kipakoltak... .

Bellagio 2013.01.16. 19:35:41

bayer egy szellemi fogyatekos. Minek beszeltek ennyit rola?

rezvez 2013.01.16. 19:49:17

@Bellagio: Bárcsak Ő lenne az egyedüli. Sokkal jobban állunk szellemi fogyatékosok dolgában.

TheloniusMonk 2013.01.16. 20:47:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem semmi a produkciód - a liberális az az egyén szabadsága hogy egyforma legyen :)

Napsugaras_szép_jónapot! 2013.01.17. 16:04:02

@dr kíváncsivagyok: Elnézést, ön szellemi fogyatékos? Mit nácizik itt, mint egy utolsó szerencsétlen zsidó?
süti beállítások módosítása