HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Kutyákból szalonna

2013.03.21. 18:14 Chigavera

szaniszlotancsics.jpgA kortárs abszurd népszínház „Szomorú Szaniszló” című kacagtató rémbohózatának fordulatait valószínűleg még sokáig fogjuk idézni. Legyen azonban bármennyire sírva röhögős, ennek a kispolgári vérkabarénak a legfontosabb tanulsága nem az, hogy üdvös-e, ha az állam kitüntet egy médiában induló mentális paraolimpikont. A sokkal alapvetőbb kérdés, hogy tüntessen-e ki az állam egyáltalán bármilyen újságírót?

Az hogy a szabadságharc alkalmából most egy rasszista paranoidot ért utol az elismerés, egyáltalán nem működési hiba. Egyszerűen csak a megszakítatlanul velünk élő Kádár-kor logikájának csupasz bizonyítéka. Amikor az állam adja az újságíró-elismerést, az kábé olyan, mint amikor a szultán kiosztja az „Év férfija” díjat a háremére vigyázó eunuchok legjobbjainak.

Rendes újságírónak nem amiatt kell aggódnia és felháborodnia, hogy lehúzzák egy ilyen listáról, hanem attól kell félnie, hogy felkerül rá. Bármelyik rendszerben. Akik pedig most visszaadták a Táncsics-díjukat, azoknak bizony el sem kellett volna fogadniuk azt.

Az újságíró munkája elismerését ugyanis nem várhatja és nem is fogadhatja el a politikától. Már amennyiben az ethoszához az angolszász „watchdog”, azaz „őrkutya” felfogás áll közelebb. Nem pedig a keleti „élenjáró udvari propagandista” betűszomorító médialakáj életpálya-modellje.

A watchdog-modellben a nyilvánosság ellensúlyt képez a hatalommal szemben. Figyeli a hatalommal felruházottak kezét, hogy nem csalnak-e. És ugatni kezd, ha azt látja, hogy azok visszaélnek hatalmukkal, belenyúlnak a közösbe vagy rosszban sántikálnak. Ebben a modellben a jól teljesítő újságíró az olvasóval van, az ő érdekeit védi. Egyrészt morális okból, mert azt látja helyesnek, ha a szabadságát házát védi, amely saját működésének is alapja. Másrészt társadalmi okból, mert ezt várja tőle az olvasó, aki a nyilvánosságtól elfogulatlan, objektív tájékoztatást és vészjelző rendszert vár, hogy állampolgárként tények alapján, tájékozottan tudjon dönteni. Harmadrészt pedig gazdasági okból, mert nyugaton a sajtót jobbára nem az állam, hanem az olvasó tartja el, ami a függetlenségének nagyon fontos összetevője. Ahol pedig megjelenik benne az állam pénze, azt igyekeznek minél inkább elszigetelni a politikai befolyástól. Ezért lehet működőképes, minőségi és jobbára pártatlan például a mintaadó állami BBC.

Természetesen ez a minőségi sajtó ideálképe, és még a legjobbak esetében sem működik általánosan és evidensen. Viszont ez az elvárt norma, szakmailag az ehhez közelítő teljesítményt ismerik el, és magától értetődő, hogy bérfirkászoknak, ámokfutó rasszistáknak vagy mikrofonállványoknak nem adnak Pulitzer-díjat.

Mint ahogy ennek a képletnek az is része, hogy az igazán kemény játékosok, mint pl. egyes buldog-szívósságú oknyomozók, vagy éppen az illegalitásba jócskán átcsúszó, kormányzati piszkos ügyeket leleplező Wikileaks-gerillák sokkal inkább számíthatnak a hatalom bosszújára és üldözésére, mintsem buksisimogató dicséretére.

pulitzer-prize.jpgVagy esetleg el tudjuk azt képzelni, hogy lemondása előtt a Függetlenség napján Nixon még kitünteti egy csokinyuszival Bob Woodwardot és Carl Bernsteint a Watergate-ügy kapcsán nyújtott kiváló munkájukért? Vagy hogy mondjuk Gyurcsány Ferenc díjat ad át Bodoky Tamásnak a rendőri túlkapásokról szóló tényfeltáró anyagért? Esetleg Schnitt Pál kitünteti a HVG-t igazságkereső szorgalmáért?

Nyugaton ezért a kitüntetés egyrészt a sajtó iránti nagyobb bizalom révén, másrészt civil és szakmai oldalról érkezik. Mivel ez így természetes: azok jutalmaznak, akiket a sajtó szolgál.

No persze Keleten is azok jutalmaznak, akiket a sajtó szolgál. Csak itt éppen fordított a felállás. Errefelé nem az állampolgárok közössége, hanem a hatalom a megrendelő. A sajtó döntő része önkéntesen, kényszerből vagy gazdaságilag függ a hatalomtól. Tőle kapja forrásait, hirdetéseit, megrendeléseit, és persze díjait is. A polgárok az adóforintjaikból finanszírozott közmédiával kapcsolatban tulajdonképpen semmilyen módon nem tudják érvényesíteni civil érdekeiket. Ez a csata a TV és rádió 90-es évekbeli politikai bekebelezésével eldőlt: a hatalom esélyt sem adott a törvényileg és gazdaságilag független közmédia létrejöttének. A BBC vagy TV5-típusú független, minőségi közszolgálati média helyett a közmédiából nálunk szimpla politikai bordély lett, egyre tehetségtelenebb kurvákkal.

De az elvileg államon túli sajtó sincs sokkal jobb állapotban. A legtöbb esetben pontosan ismertek a politikai megrendelő-finanszírozók. Csoda hát, hogy ezek a „szabad” és „független” sajtótermékek nem az állampolgárok, hanem az őket eltartó gazda kegyeit keresik? Az olvasó választási lehetősége így jobbára abban áll, hogy kiválaszthatja, milyen típusú elfogultságra és politikai szolgálatra kíváncsi. Valódi újságírást pedig egyre kevesebbet kap.

Bár a helyzet idehaza elég súlyos, tegyük hozzá, hogy a hatalom példaképének választott Kínában vagy Oroszországban előrébb tartanak. Ha valaki ott watchdogot akar játszani, azt fedetten vagy nyíltan egyszerűen összeverik, kivégzik, börtönbe vagy munkatáborba küldik. Bőven van tehát még hova zuhanni, amiként a nemzetközileg mért sajtószabadsági mutatónk sajnos egy ideje már valóban csökkenőben is van.

táncsics.jpg

Nézhetjük akárhogy, a hatalom által jogilag és gazdaságilag ellenőrzött média-környezetben ilyen díjat kapni nem elismerés, hanem bélyeg. A watchdog megfelelője itthon az ölben tartott, kézhez szoktatott harci pincsi, aki csóválja a farkát a gazdinak, boldogan visszahozza botot, annak megy neki, akire uszítják, és ha mindent jól csinált, kap egy kis simit, tortát, egy darabot a fontosság érzetéből, vagy éppen díjat. Bárki meggyőződhet erről, ha végignézi a hazai rezsimek kitüntetési gyakorlatát, és a hozzá rendelt teljesítményt.

A hatalom a kutyakiképző módszereket persze az elmúlt időszakban fokozatosan továbbfejlesztette. Egypárti médiatanáccsal, gumiszabályokkal, blogerek feljelentésével. Alig pár hete pedig az alkotmány már nem is a szólásszabadságot védi, hanem éppen a szubjektív alapú cenzúra lehetőségének teremt alapot.

Táncsics-díj politikustól? Ugyan már! Táncsics munkájának díja az egykori rezsimtől a sajtóvétségért kiszabott börtönbüntetés volt, a nép által adományozott elismerése pedig a fogságból való kiszabadítása.

Nem visszaadni kell, ha valakinek van ilyen izéje, egyszerűen csak vágja a kukába!


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr275161219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.03.21. 19:10:51

A pofám leszakad. Nézd már meg idáig kitől kaptátok a díjakat és azt is nézd meg kik kapták.

90%-ukat egy ország utasította el, nekem ne mondja senki, hogy TótaW, Aczél és a többi egy ország kedvencei voltak, fürödtek a népszerűségben.

Az pedig látom fel sem tűnt, hogy ha nem baráti a kurzus, Izrael azonnal átveszi a díjak kiosztását.

A kormány helyében tényleg tiltakozásból nem osztanék díjakat. Rátok bíznám, persze a pénzt is ti teremtitek elő, kérjétek rá Izraeltől:)

panelburzsuj 2013.03.21. 19:26:01

@Fejesrob:

Ne zörögjé má, a kultúrminiszter kitalálta a legbölcsebb megoldást: nem a pártok, nem e kormány, nem a szakmai szervezetek fognak díjazni. De még csak nem is közönség - hanem az "ágazatot" felügyelő hatóság! ...

Hétköznapokon frekvenciát és büntetést oszt - ünnepnapon plecsnit.

Jövőre meg a kémelhárítás dönt az "Év spionja" díjról.

DezInf 2013.03.21. 19:32:03

@Fejesrob:

Állandóan sírsz,hogy az index ilyen,olyan komcsi.....csak libsi blogokat reklámoz.....

Csak egy kérdés: ha ennyire utálod a zindexet,akkor miért tülekedsz minden zindex által linkelt blogban?

Lehet,mégis szereted a zindexet?
Netalán ők szponzorálnak spongyabob ?

Fejesrob 2013.03.21. 19:37:07

@panelburzsuj: Tökmindegy, mert az uccsó szó Izraelé. Persze, el lehet játszani, hogy mekkora demokrácia, a díjakat is maga ossza.

El lehet képzelni, amúgy mi lehet a gazdaságban. Lehet, hogy a választásoknak pár év múlva nem lesz értelme.

Fejesrob 2013.03.21. 19:38:01

@DezInf: Mi a gondod? Te akkor miért nem vagy külföldön? Ilyen alapon?

panelburzsuj 2013.03.21. 19:44:47

@Fejesrob:

Orbán Viktor kormányát Izrael pattogtatja?

És Orbán tud erről?

panelburzsuj 2013.03.21. 20:02:08

Egyébként örömmel látom, hogy a blog ilyen rugalmasan képes igazodni az olvasói igényekhez!

Ugye, hogy megéri sűrűn jelentkezni? Máris milyen nagyszerű közéleti diskurzust sikerült generálni! ... :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.21. 20:04:09

Zavarja a ballib kultúrnácikat, hogy hazaszerető újságírókat is kitüntetnek végre, nemcsak a ballib seggnyalóit, mint 8 éven keresztül.
Aczél, Forró Tomi, Fajkasházi, Kálmán Olgi meg a többi tetűt.

regress 2013.03.21. 20:39:12

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: @Fejesrob: logikátok szerint 3-éve mineden kitüntetett zsidóbérenc.a kárpátia énekesét is köpködjétek ezután szorgalmasan.hihetetlen mennyi hülye van,szaniszló fertőző?

micsoda? 2013.03.21. 22:45:35

Lehet mondani bármit, a poszt a közhangulatot idézte.Csak azokat sajnálom akik valóban megérdemlik a kitüntetést. Ez ugyanaz, mint a rendszerváltás előtti időben. Személyesen, nem egy ember ismertem aki megérdemelten kapta a címet. Most meg dugdosnia kell. Ez esetben is, a történelem ismétli önmagát.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.21. 22:48:47

@regress:
"a kárpátia énekesét is köpködjétek ezután szorgalmasan.hihetetlen mennyi hülye van,szaniszló fertőző?"

A Kárpátia?

Óh, ha tudnák a rajongók, hogy a fiúk milyen baromi jól megélnek a sok népnemzeti-szittya lelkes éltetéséből. Olyannyira jól, hogy nem is verik nagydobra, miszerint nekik üzlet ez, semmi több.
Mint egy Lagzi Lajcsi supergroup nemzeti trikolórba csomagolva.
Ja, hogy de hát az ideológia, meg a dalszövegek???
Nem srácok, újra mondom: biznisz. Ti meg ennek bedőltök.

Azért ahhoz képest, hogy ez érezhetően nem egy jobbos beállítottságú írás, szinte csak ez az oldal tolong itt.
Ráadásul a színe-java, ugyanazok az arcok, akik minden blogon otthagyják kézjegyüket, minden kommentfolyamba belerondítanak egy szaftosat és nem hagynak ki egyetlen lehetőséget sem, hogy egy jót komcsizzanak, libsizzenek, bolsizzanak.
De aki nem szereti a tejfölt, az miért bont ki minden nap több magas zsírtartalmút???

Persze csak tessék, csak tessék; mi, ideológia- és mantramentes magyarok, jól szórakozunk rajtatok.

Bolsi Buster 2013.03.21. 23:18:05

Ez a szintü nk-i pörgés egy szar Táncics díj miatt kőkemény muníció a nk-i zsidóösszeesküvés hívőknek. Sokkal durvább mint egy átlag összeesküvés-hívő valaha gondolta.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.03.22. 00:01:33

Nem is tudom, feltűnt valakinek, hogy ez a kérdés nem a jobbos-balos becsípődésről szól? Vagy ahhoz már itt késő van Magyarországon?

panelburzsuj 2013.03.22. 00:17:41

@Pézsma:

Nem tudom, feltűnt-e a blogíróknak, hogy a posztok többsége csak arra való, hogy alattuk az árokidiotizmus pattanásai és kelései megjelenhessenek?

Amúgy a cikk szépen megáll a lábán, csak nemigen mutat semerre.

OK - teljesen szarrá ment a "magyar újságírás". Ez nem mai hír.

A hír az lenne: és akkor most mit, merre, hogyan?

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.03.22. 00:49:48

@panelburzsuj: Tudod, legtöbbször mulattat, mennyivel plasztikusabban mutatja be egy-egy böszmeteg komment hangvétele a problémát, mint bármilyen elemzés, de amikor ilyen komisz szél van, akkor nálam is kicsit másként kapcsol a humor-relé.

Merre, kérded? Műveljük kertjeinket! Az első lépcső a definíció lenne. Hogy pl. az állami újságíró-díj körüli purpárlé, az álprobléma. Az igény meghatározza a kínálatot. Az első kérdés tehát az, van-e jelentős igény Magyarországon objektív, tényszerű, nem propaganda alapú újságírásra?

panelburzsuj 2013.03.22. 01:50:30

@Pézsma:

Mi az újságírás? :)

1. Híréhség föltétlenül van. Rögtön az első elágazás: miféle (belföldi) hírforrásokra támaszkodhat a sajtó? Elbírna-e a magyar piac egy olyan "sajtómamutot", amely az állami hírügynökség anyagainak illusztrálgatásán túl jelentős mennyiségű "hozzáadott értéket" is tudna produkálni, kvázi saját "hírszerzést" fenntartani?

2. Roppant érdeklődés kísérné, ha a magyar sajtó "saját" tényleges működésmódját kezdené feltárni virtigli oknyomozó módszerekkel.

3. A legdurvább kérdés az, hogy a magyar társadalom vajon önmagáról akar-e "objektív, tényszerű, nem propaganda alapú" képet látni?

4. Az idült hiszteroid légkörben piszok kemény feladatnak tűnik annak "bizonyítása", hogy az őrkutya nem valaki "másik" kutyája.

Úgy hirtelen ennyi, mer késő van...

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.03.22. 02:18:13

@panelburzsuj: 1. Volt ugye piaci hírügynökség, de az MTI-államosítás és kötelező hírvásárlás kinyírta. Az MTI addig sem volt egy hajh de acélos valami, de ez a parodisztikus izé, amivé lett, pfff...

2. Önfeltárás. No igen, sokat elárulna. Konkrét példa: egy ellenzéki tüntetés képeit válogató MTI-s egy fotós ismerősömnek: „ez nem kell, ezen túl sokan vannak”. Any question? :)

3. Szerintem van ill. lenne igény és vevőkészség az objektív és tényszerű tájékoztatásra (igaz, ok, már nem sok van rá). Igény azonban nem csak kiszolgálható, de teremthető is. 0. lépés: nevelés, oktatás. Bár ez persze melós és időigényes. Emigrálni pl. könnyebb.

4. Tény, hogy egy beteg közegben „szupernormálisnak” kell lenni, és még úgy sem egyszerű. A nehezebb kérdés az, mennyire maradhat kívülálló egy zsurnaliszta egy alapjaiban elcseszett közegben? Ez az ún. „detached watchdog” alapállás közel sem olyan egyértelmű egy egzisztenciálisan folyamatosan kóstolgató közegben. Egy tuszi-hutu konfliktus közepén mennyire maradhat hidegvérű „observer” egy tudósító?

Az, hogy mi az újságírás, az éppen változik, erre majd térjünk vissza :)

nu pagagyí 2013.03.22. 07:22:33

A jobboldali seggnyaló újságírók alapítsanak maguknak saját díjat. Nem kell Táncsicsot beszennyezni szaniszlókkal. Biztosan találnak maguknak egy kellőképpen ocsmány csúszómászót, akiről elnevezhetik.

biohouse 2013.03.22. 07:46:25

@nu pagagyí: Bayer Zsolt vándorserleg
Bolgár György emlékdíj

biohouse 2013.03.22. 07:46:25

@nu pagagyí: Bayer Zsolt vándorserleg
Bolgár György emlékdíj

biohouse 2013.03.22. 07:47:53

Ellenben ki a legnagyobb klikkszámot kapó újságíró 2012-ben?

nu pagagyí 2013.03.22. 07:51:32

@panelburzsuj: A magyar piac elbírna bármit, csak nincs már magyar piac, az állam felszámolta. Ami nem került közvetlenül állami irányítás alá, azt holdudvari monopóliumok játszóterévé alakították. Ami maradt, az a piac paródiája, nem mér teljesítményt, nem ösztönöz semmire.

kerdesek05 2013.03.22. 10:09:29

ez olyan mint a szombathelyi díjkiosztó?:)
csináljunk ultragagyi díjakat magunk szórakoztatására, csináljunk köré gálát, bált, aztán attól már leszünk valakik?:)
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/citistar_selencion_dijatado_szombathely

media20.blog.hu/2013/03/19/rendoroket_kuldott_a_szerkesztosegre_egy_cikk_miatt

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/rendoroket_kuldott_a_nyugat_szerkesztosegere_a

toportyánzsóti 2013.03.22. 10:19:44

Folyamatos támadás van az elménk ellen.Ma már legtöbbet olyan gyógyszerekre költjük amik mentális gondokat orvosolnak.Ez a kormány a legaljasabb agymosó technikákkal próbálja az elménket befolyásolni!

tintamin 2013.03.22. 13:33:29

Vicces ez a vad komcsizás egyesektől, miközben Kádár mind a tíz ujját megnyalná annak láttán, milyen folyamatok zajlanak törvényi-intézményi szinten az országban...

panelburzsuj 2013.03.24. 16:46:06

@Pézsma:

Térjünk... :)

Jól értem-e, hogy a "watchdog"-elgondolás abból a ki nem mondott, de előfeltételezett helyzetből indul ki, hogy "a nép" eleve jobban működik, mint "a hatalom"? Jobban, hívebben, precízebben, hasznosabban ellátja azokat a "funkciókat", amelyek a politikai közösség működtetésében reá hárulnak.

Mi van, ha nincs így? Van-e valamiféle kiforrott terminus az olyanféle oknyomozásra, ami a társadalom elcsámpulásait, kisiklásainak okait nem eleve a "felül levők" köreiben szimatolja, hanem szélesebb keretben vizsgálódik, afféle "rossz egyezségek" következményeként tekint egy-egy jelenségre?

"Elbutulás önerősítő körei", "konszenzuális leromlás" - ilyesmire gondolok.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.03.24. 18:29:01

@panelburzsuj: Én kicsit másfelől közelíteném meg a kérdést. A demokrácia egyik alapkérdése, hogy milyen hatékonysággal működnek a hatalommegosztás és társadalmi ellenőrzés mechanizmusai.
Ismert tény, hogy a közösség (érdekes módon) viszonylag jó hatásfokkal választ az alternatívák közül. Hívhatjuk ezt akár társdalmi létfenntartási ösztönnek is. És ez teszi egyáltalán működőképessé ezt a rendszert, már persze, ha nem verik szét a kereteit és intézményrendszerét.

Ahhoz, hogy aközösség ezt a mérlegelő, kiegyensúlyozó szerepét el tudja látni, természetsen információra és részvételre van szüksége: oktatás, sajtó, civil aktivitás, az állami működés transzparenciája. A watchdog megközelítés ennek a része: monitorozza a működést, jelzi az anomáliát, és felületet ad a részvételhez, azaz információval látja el az állampolgárt, aki így tájékozottabban dönthet. Ha jól csinálják, pozitív eredménye az lehet, hogy a tájékozottság, részvétel és felelősség valóban felelőssé és megfontolttá tesz.

Ez persze nem biztosíték a jó és racionális döntéshez, szükséges, de nem elégséges feltétel. A polgár szabadon választhatja azt is, hogy egyáltalán nem tájékozódik, vagy ragaszkodik kedvenc elfogultságához – ez az ő felelőssége. Ezért is szokták azt mondani, hogy a demokrácia egyik gyengesége, hogy józan és felelős állampolgárt feltételez.

A propagandisztikus média éppen ellentétesen gondolkozik: a „tömeg” amúgy is hülye, és a manipuláció tulajdonképpen az ő érdekükben történik, hisz nem bízhatóak a döntések ilyen labilis hátterű birka-népességre. Az információ ezért eleve félrevezető lesz, ezért is hívják ezt irányított demokráciának. Ehhez kapcsolódik az a fajta szintesés, amit te „önerősítő elbutulásnak” hívsz, és amit a médiában RTL-spirál néven ismernek: azért adunk szemetet, mert úgymond arra van igény, és mivel szemetet adnak, egyre inkább zuhan az elvárt igényszint, így még silányabb szeméttel lehet elérni a szélesebb fogyasztói réteget, és így tovább. (A BBC pl. éppen fordított módon működött: nem lenyomta, hanem felépítette a magasabb igényszintet.)

Egy jól működő sajtónál a hatalom huncutságainak leleplezése és az általad említett szélesebb társadalmi folyamatok vizsgálata kiegészítő jelleggel vannak jelen. Ez utóbbira szolgálnak pl. jellemzően a riportok. Egy másik műfaj, ami az oknyomozó újságírás mellett szintén kiveszőben van a hazai újságírásból. Egyszerűen azért, mert ezek viszonylag idő és erőforrásigényes műfajok, nem lehet őket sajtótájékoztatókból, press release-ekből és pár csókos telefonból gyorsan összedobni, éls nem válthatóak ki szubjektív véleményecikkekkel sem. A kopasz hírek mellett ez lenne a valóság molekulaszerkezetének közelhajoló vizsgálata, Hetek olykor hónapok munkája kell hozzá, és ezt persze itthon senki nem fizeti meg. Így persze marad, ami van: manipuláció, hazudozás és hörgés. Nem túl jó alap.

panelburzsuj 2013.03.24. 20:29:35

@Pézsma:

Akkor be tudjuk lőni lassan, hogy mekkora is az a potenciális piac, amely olyan állampolgárokból áll, akik hajlandóak fizetni a közéleti döntéseiket releváns anyanyelvű információkkal támogató sajtóért? :)

("Vegyük észre", hogy itt egy olyan "protofeiníciót" sütöttem most el, aminek minden eleme lényeges....)

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.03.25. 02:49:08

@panelburzsuj: Már úgy érted, még egyszer kifizetni? Csak a köztévé ugye 73 milliárd közpénzt nyalt be tavaly.

Közvetlenül nem sokan, közvetve, pl. nagyobb reklámtűréssel már többen. A legtöbb emberben, érdekes módon, megmarad a kvalitátásérzék, még úgymond passzív üzemmódban is, azaz felismeri, ha jót lát, és javarészt a hazugságot is, bár a kognitív disszonancia ezt már azért erősen képes torzítani.

Az igazán nagy probléma akkor van, amikor a menüben nincsen igazán hiteles, annak tűnő, vagy legalább kellően meggyőző fogás. Akkor marad a hiányérzet.

A gond ugye az, hogy ez is olyan készség, amely nagyban fog a neveléstől, művelődéstől, gyakorlástól. Az alapjai megmaradnak (kb. ezt hívjuk igazságérzetnek, erkölcsi mércének), de azért le lehet rendesen gatyásítani. Ami egy jó ideje történik. És ezzel együtt csökken a változtatási képesség is, ami megint mintha cél lenne az utóbbi időben. Az igény tehát megmarad, éppen csak lappangó és amorf lesz, kicsit úgy, mint mondjuk a 80-as években.

panelburzsuj 2013.03.25. 16:36:45

@Pézsma:

Azt gondolom, hogy jelen helyzetből az "objektív közszolgálatiság" helyzetébe csak kerülő úton lehet eljutni.

Magad mondod, hogy a "jó" felismerése csak akkor megy - ha van felismerhető jó is a választékban.

Előbb kell tehát egy olyan sajtó, ami "magánerőből" demonstrálja a "jót" - és amikor ez a mintaanyag már elég széles körben kívánatossá válik, onnantól vethető fel élesen a kérdés, hogyan szorítható ki a "közadóból csoportpropaganda" gyakorlata.

Szóval az elsődleges piaci kérdés azért szerintem az, hogy a magyarok többsége miért a "nincs is kockafejed, kisfiam" megerősítésekre áhítozik közszolgálat címén.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.03.27. 00:00:13

@panelburzsuj: Mivel Magyarországon mindenhez csak kerülőúton lehet eljutni, csodálkoznék, ha pont ez lenne kivétel :)

Azt nem hiszem, hogy a többség ilyen megereősítésre áhítozik. Az olyan silány minőségű hazugság, mint amit mondjuk a köztévé összegór egyszerűen alkalmatlan a fogyasztásra. Nincs benne semmi óvatos ravaszság mint ami Kádárékat jellemezte, túlságosan őszintén bűzlik. Így aztán kerülik is. A nézettsége valahol a mérési hibahatár, olyan 4% körül billeg. Aki teheti, kerüli.

Persze a népek szeretik kábítani magukat, de a pfujdekurvaszar pálinkát, a Barbont meg a faszeszt mégiscsak a legelvetemültebbek vagy rászorulók isszák. Átlagember kiköpi, hiába alkohol. A Fideszre nem a lealacsonyodott közmédia miatt szavaznak, inkább azért, amiért Kádárt is szerették.

panelburzsuj 2013.03.27. 11:56:26

@Pézsma:

Van egy gubanc. (...:)

Honnan, miből, milyen eszközrendszeren keresztül szerzik az átlagemberek azt tudást, hogy a Fideszt szeressék - ha nem a médiából?

Közvetlenül a pártból? Ahhoz kicsi is (az MSZMP egyhuszada), izolált is (csak területi).

Ha nem "zember to zemberek" - akkor mediatizált. Tényleg a (köz)csatorna tenné "undorítóvá" az üzenetet? Akkor mi a Hörrtévé, vagy a Bayer-Bencsik-Bogár sztártrió?
süti beállítások módosítása