HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

10+1 érv, amiért bukni fog a röghöz kötés

2013.02.18. 16:19 Pézsma

rög1.jpgA hallgatói tiltakozásoknak és a kormányzati érvelésnek egyik kiemelt eleme a röghöz kötés kérdése. A kormány eltökéltségét jól jelzi, hogy az alkotmánybíróság által a röghöz kötéssel ellenében felhozott érvek, és a hallgatóknak tett saját ígérete ellenére, az AB-t kitrükközve és a kerekasztal tárgyaláson a hallgatókat átverve ezt a hatalmi eszközt bizarr módon az állampolgári alapjogok közé akarja beírni.

De mi is a baj a hallgatói szerződéssel, ismertebb nevén a röghöz kötéssel?

1.) Ütközik a magyar alkotmány szellemével, betűjével, valamint az uniós joggal

Az Alkotmánybíróság a röghöz kötés rendeleti szabályozásának eltörlésekor felhívta a figyelmet ennek az eszköznek a súlyos alkotmányossági aggályaira is. Azaz, hogy a hallgatói szerződés súlyosan és aránytalanul sértené a felsőoktatáshoz való hozzáférés, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásának, valamint a helyváltoztatás szabadságának Alaptörvényben biztosított jogát. Emellett sérti az Unió négy szabadsága közül a munkavállalók szabad mozgásának jogát is, így egy előzetes döntéshozatali eljárás során ezt a szabályozást az uniós bíróság nagy valószínűséggel kötelességszegésként ítélné el. (Épp ezen uniós állásfoglalás eredményének megvárását kérték a hallgatók a kormányzattól - hiába.)

A röghöz kötés alaptörvénybe passzírozása tehát jogi szempontból egyszerre vinne feszítő önellentmondást az alkotmányba és állítaná szembe azt az uniós joggal. Részleteket lásd itt.

2.) Állami túlhatalom

Nem véletlen, hogy a röghöz kötéshez hasonló szabályozás a masszívan autoriter vezetésű Fehér-Oroszországén kívül egyetlen más demokratikus ország alaptörvényében sem szerepel. Az állampolgárokkal szembeni ilyen tulajdonosi szemlélet ugyanis a diktatúrák jellegzetessége. Demokráciában az állam nem tulajdonosa az állampolgárnak, nem vonhatja el egyoldalúan a jogait. Nem rendelkezhet élete és sorsa felett, és nem tarthatja túszul.

Ez a szemlélet a Kádár-korszakból lehet ismerős azoknak, akik megélték az utazás, költözés, helyváltoztatás hatalmi korlátozását. Az ilyen típusú túlhatalom és hivatali kontroll elfogadása a szabad és öntudatos állampolgári létezés alapjának feladását jelentené.

Az állam megfelelő konstrukciókban természetesen kitűzhet tandíjat, de a szabad mozgás nem cserealap.

3.) Hamis dilemma

A kormány röghöz kötés melletti érvelése a logikai hibák közül az úgynevezett „hamis dilemmát” testesíti meg. A hamis dilemma egy olyan érvelési hiba, amely úgy állítja be a vitát, mintha csak két alternatíva létezne, mikor valójában több, nem mérlegelt választási lehetőség is van. A demagógiának ez egy igen kedvelt és bevált módszere.

A kormányzati érvelés így szól: vagy fizetsz, vagy nem mehetsz külföldre. Az ilyen manipulatív kérdésfelvetés azt sugallja, mintha a felvetett alternatívákon kívül nem létezne más megoldás, ami nyilvánvaló hazugság.

A hamis dilemmával szembeni legfontosabb lépés, hogy nem szabad elfogadni az ilyen módon sulykolni próbált manipulatív nézőpontot. Jelen esetben ennek a két területnek az erőszakolt összekapcsolását.

4.) Indokolatlan kivételképzés

Elég nyilvánvalóan adja magát a kérdés: miért az egyetemistákat pécézte ki a kormány a röghöz kötés kapcsán? Hiszen az állampolgárok rengeteg helyen és módon vesznek még igénybe központi forrásokat, amelyekre ugyanúgy rá lehetne fogni, hogy megtérítésükig az alany nem hagyhatja el az országot. A szakiskolát végzettek szintén magas arányban vállalnak munkát külföldön, rájuk miért nem vonatkozik a röghöz kötés? OKJ képzések? Támogatott nyelvtanfolyamok? De nem kellene leragadnunk az oktatásnál. Ott a lakástámogatás, családi pótlék, orvosi ellátás. A példákat a végetlenségig lehetne sorolni.

Az olyan ellentmondásról nem is beszélve, hogy a magyar állam jelentős összeggel támogat határon kívüli oktatási intézményeket. Az ilyen módon támogatott diákokat is Magyarországi munkavégzéshez kötné?

5.) Egyoldalú szerződés

A hallgatói szerződéssel kapcsolatban az egyik legszembeszökőbb ellentmondás az egyoldalúság. A kormány feltételt szab és korlátoz, kötelező hazai munkavállalást ír elő, ugyanakkor ehhez nem biztosít semmit, nem vonatkozik rá semmilyen kötelezettség, ami ezt szűkített pályát használhatóvá tenné. Nem ígér cserébe állást, munkahelyet, megélhetést, semmit.

Ez természetes is, nincs tervgazdaság, a munkaerőpiac felett totális állami kontroll, hiszen azt éppenséggel szocializmusnak hívták. Ha viszont nem tudja biztosítani a feltételeket, akkor röghöz kötni sincs semmilyen alapja.

Arról nem beszélve, hogy ha a röghöz kötés érvényben lett volna az 1920-as, 30-as években, valószínűleg egyetlen magyar Nobel-díjassal sem büszkélkedhetnénk.

rög2.jpg

6.) Vegyes finanszírozás

A hazai felsőoktatásban, különösen a központi hozzájárulás csökkentésével, egyre nagyobb az EU-s pénzek  aránya. A hazai forráshiány és az innovációs alapok megszüntetése miatt érdemleges kutatást itthon jóformán már csak európai hozzájárulással lehet végezni. Így a felsőoktatás működtetése nem tisztán hazai, hanem éppenséggel vegyes finanszírozású.

Emellett a kitelepültek korántsem csak visznek, de jelentős mértékben haza is utalnak a kint megkeresett pénzből, amely itthon hasznosul. 2011-ben ez nem kevesebb, mint 2,4 milliárd dollárnyi summa volt, ami a teljes GDP 1,7%-át kitevő összeg. Míg ha ugyanezen emberek itthon munkanélküliek lennének, az nem bevételt, hanem éppen hogy költséget jelentene.

7.) Esélyegyenlőség megcsúfolása

A felsőoktatás egyik fontos feladata, hogy elősegítse a társadalmi mobilitást, hogy a nehezebb körülmények közé születetteknek is lehetőségük legyen a felemelkedésre. Ha megszűnik ez a rétegek közötti átjárás, úgy a társadalom végletesen kettészakad, rögzült, születési alapú kasztok alakulnak ki.

A röghöz kötéssel pedig még tovább nyílik az olló. Lesznek első osztályú állampolgárok, akik amúgy is képesek kifizetni az európai összehasonlításban ráadásul egyik legmagasabbnak számító tandíjat, akiket nem korlátoz majd az állam, és így tovább növelhetik társadalmi előnyüket. És lesznek a másodosztályúak, akik vagy tetemes adóssággal (a születési hátrány miatt ez hatványozottan érvényesül), vagy lényegesen korlátozott lehetőségekkel kezdik meg az életet.

A felsőoktatás így éppen ellentétes szerepet töltene be, mint amire a jól működő demokráciákban hivatott: a társadalmi szolidaritás és mobilitás elősegítése helyett éppen hogy felerősíti a meglévő szociális különbségeket. A jómódúakat versenyelőnyhöz juttatja, a szegényeket pedig jogfosztottá és kiszolgáltatottá teszi.

8.) Gazdasági logikátlanság

Az állam érvelésében úgy tesz, mintha a sajátjából adna, holott valójában az állampolgárok befizetett adójából támogatja az egyetemeket. Márpedig a diákok szülei, nagyszülei, amennyiben dolgoznak, a diákok maguk is fizetik ezt az adót. A hivatal ettől nagyvonalúan eltekint. Ráadásul a legtöbb adójellegű befizetésre igaz, hogy számos olyan célra is felhasználják, amelyből az adófizető közvetlenül talán soha nem részesedik. A felsőoktatás is ennek a közös rendszernek a része – éppen ezért fontos a hozzáféréshez való esélyegyenlőség alkotmányos kritériuma. Külön büntető szabályozást hozni rá abszurd és beteg ötlet.

„A ne az én adómból tanuljon és húzzon el” érvelés nagyjából annyira fair, mint a „ne az én adómból kapjon vérátömlesztést, ha beverték a fejét egy Fradi-UTE verekedésben”.

9.) Betarthatatlanság

Éppen mivel Magyarország jelenleg még nem vasfüggönnyel elzárt diktatúra, ráadásul EU-tag, a szabályozás betartása legalábbis kérdéses. Vajon az állam az Interpol segítségét kérné a „szökevények” ellen? Vagy nyomkövető chipet tenne rájuk, hogy betartassa a házi őrizetet? Kényszermunkát végeztetne velük? Jelentkezni kellene hetente a rendőrségen? Tagállamok nyilvántartásaiban próbálna kotorászni, hogy betartasson egy EU-ellenes hazai diktátumot? Elküldené a TEK-et az USA-ba vagy Dél-Koreába, hogy rabolják vissza a kint dolgozókat?

Mivel maga a szándék merőben idegen a nemzetközi gyakorlattól, nem valószínű, hogy sikerrel járna, ráadásul a fenyegetés plusz okot adna a kint dolgozók számára, hogy tényleg ne akarjanak visszatérni, így az egész egy kontraproduktív macska-egér játék lenne. 

Az állam tényleg „disszidens”-státuszúvá akarja tenni polgárait, mint Kádár alatt?

10.) Morál és következetlenség

A kormány nagy kedvvel hivatkozik szubjektív, például morális szempontokra (mind Balog Zoltán, mind Klinghammer István ezzel védené az intézkedést). Amellett, hogy ez a fenti a jogi, gazdasági, társadalmi problémák egyszerű megkerülése, ennek a kormánynak bajosan van bármilyen alapja morálra hivatkozni.

A Fidesz a saját maga által kezdeményezett népszavazással szemben foglalt állást, számos ponton nagyságrendekkel súlyosbítva a helyzetet. (Egyébként el tudjuk képzelni, mi lett volna, ha a röghöz kötést anno az MSZP kezdeményezi?) A népszavazás legitimációjával szemben ráadásul rendelet-alapon, kisszerű trükközéssel, bármiféle egyeztetés nélkül, cinikusan erőből hoz intézkedéseket. Az alkotmánybírósági határozat ellenére mindenféle megerősítés, vita vagy konzultáció nélküli alkotmányba vésés szimplán autoriter és jogtipró agresszió. Klinghammer István saját szavaival élve nehezen kifejezhető mértékben „vonal alatti”.

Szintén az elvi következetesség megcsúfolása, hogy Matolcsy a kivándorlókat nemzeti kincsként emlegeti, majd kisvártatva ugyanezen embereket tolvaj árulónak bélyegzik. Nem beszélve arról, hogy az a Klinghammer István, akit arra jelöltek ki, hogy beadja a diákoknak az elfogadhatatlant, pár éve még szintén a röghöz kötés demokráciaellenes és célszerűtlen volta mellett érvelt.

A kormányzati szakmaiatlanság, hazugságok, színjátékok (Fidelitasos romkocsma találkozó), csúsztatások, árulások (tárgyalás közbeni alkotmányba firkálás, megszüntetve a tárgyalás értelmét), és inszinuációk (hallgatók személyének támadása, politikai lejáratási kísérlete), mind azt mutatják, hogy a kormánynak jelenleg semmiféle morális alapja sincs

+1 Politikai előnyszerzés

Mégis miért erőltetik ezt kormányzati részről? Röviden: kármentés, kontrollkiterjesztés és demagógia.

A Fidesz saját beégett reflexei mentén működik ebben a kérdésben is: a kérdést erőből kívánja megoldani, és bármi áron igyekszik maximalizálni a politikai hasznot. A rövid távú cél egyértelmű: spórolási célú forráskivonás, hogy ellensúlyozzák az elhibázott gazdaságpolitikából fakadó veszteségeket. Mivel a munkaerő elvándorlása ijesztő mértéket öltött, ezért az egyetlen általuk ismert eszközt vetik be: az adminisztratív jogkorlátozást. Hiába nyilvánvaló, hogy így nem a kiváltó okot szüntetik meg, csupán a következményt. A statisztikákból egyértelmű, hogy az elvándorlás oka a rossz kormányzás következtében létrejövő romló gazdasági, társadalmi és jogi környezet. Azaz többek között éppen az ilyen intézkedések miatt dönt úgy a munkaképes lakosság, hogy élhetőbb környezetet keres.

A Fidesz azonban képtelen túllépni a saját árnyékán: az oktatásról nem akar, mivel kontraszelekciója révén nem tud érdemi párbeszédet folytatni. Habár az oktatás reformjára, és ebben minden szakmai és civil segítségre égető szükség lenne, a Fideszt nem érdeklik a szakmai érvek (még saját józanabb tagjainak véleménye sem). Nem végez felmérést, hatástanulmányt, nem egyeztet, nem hallgat meg senkit.

A spórolás mellett egyetlen hasznos célnak a politikai előnyszerzést tudta azonosítani. Ezért a lehető leggusztustalanabb módon igyekszik kihasználni a hallgatói tiltakozásokat is a politikai babonarendszer erősítésére, ellenségképzésre, bajnai-gyurcsányozásra, olcsó populizmusra. Szemmel láthatóan nem tartja magas árnak, hogy az oktatásról folyó érdemi párbeszéd helyett az energiát inkább lejárató kampányba fekteti, és megpróbálja ellenségként, ingyenélő sunyiként beállítani a felsőoktatásért aggódókat.

Ha Magyarország demokrácia marad (az unortodox demokráciát diktatúrának nevezik), akkor a röghöz kötésnek buknia kell, mivel inkoherens, jogellenes, gazdasági és társadalmi szempontból is romboló és kontraproduktív. Nem segít, annál többet árt, ráadásul a valódi problémák kezelése helyett újabb feszültségeket emel be a rendszerbe.

A kormány jelenlegi gyakorlata alkalmatlan bármiféle előrelépésre. A hallgatóknak így nem marad más választásuk, mint nem feladni. Megőrizni annak hitét, és kialakítani gyakorlatát, hogy létezik a problémakezelésnek kevésbé hatalomközpontú és kevesebb kádár-rendszert tartalmazó megoldása.

Mert az oktatás újjáépítéséhez erre bizony nagy szükség lesz.

____________________________________________________________

Update: A 6. pont az eredeti szövegből véletlenül kimaradt, utólag pótolva.


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

322 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr225087105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A '13-as Deákforradalom 2013.02.19. 10:51:44

Fotográfiasorozat az oktatásügyi rebellióról. A mozgóképet nagy méretben méltóztassék megtekinteni.              

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.02.18. 17:32:42

Az ember nem az állam tulajdona. Minden ország ki fogja röhögni Magyarországot, kivéve talán az elvtársi Fehéroroszország, de oda nem hinném, hogy sokan akarnának tenni.
Ezzel csak azt éri el Orbán, hogy aki elmegy, az az ő uralma alatt nem fog visszajönni.

Úgyhogy azt tesz be a fostalicska Tákolmányába amit akar, akiken bosszút akar állni, azok csak meggyűlölik.

nemecsek ernő áruló 2013.02.18. 17:57:19

Magam részéről nem egy embert ismerek, aki már be sem adja magyar egyetemre a jelentkezését. És aki már a tanulmányait sem itt végzi, ugyan miért jönne vissza?

bkkzol 2013.02.18. 17:58:20

Semmi gond! Meg kell próbáni az ingyenes, feltétel nélküli svájci, norvég, német egyetemeket! Na akkor majd jól kiszúrnak az egyetemisták az adófizetőkkel! Hajrá!

2013.02.18. 18:04:57

Én nem vagyok feltétlenül a hallgatói szerződés mellett. Lehet demokratikusan mindenkinek tandíj és kész, ha ez nem jó.

Sir Galahad 2013.02.18. 18:14:17

Már elnézést, de a poszt által felvázolt alternatíva ("Az állam megfelelő konstrukciókban természetesen kitűzhet tandíjat, de a szabad mozgás nem cserealap") megvan. A hallgatói szerződés nem jelent általános röghöz kötést: mindenkinek megvan hozzá a joga, hogy nem írja alá, és fizeti a tanulmányai költségét. Ebből következően tökéletesen felesleges ellene tiltakozni, egyszerűen csak nem kell leszerződni, és kész.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.02.18. 18:16:40

Én is azt mondom, hogy legyen tandij, ha nem birja az állam.
Legyen mellé normális ösztöndijrendszer, és kész.

Ahogy olvasom ez nem lenne ellenére a hallgatóknak sem, mert EZ tiszta helyzet lenne.
Amit most ez a sunyi kormány akar csinálni, az tipikus maszatolás, megfélemlités.

kukko 2013.02.18. 18:18:56

Pedig a hallgatók összes követelése közül ez az egy az, amivel a legtöbb magyar nem ért egyet, és pont ezt szajkózni óriási öngól, mert így a hallgatói hálózatot a röghöz kötés elleni mozgalomnak fogják tartani, amitől rögtön ellenszenves is lesz.

Egyébként meg aki nem a harmadik világba megy jótékonykodni, az több pénzért fog külföldre menni. Nem egy kis pénzzel többért, hanem sokkal többért. Tavaly egy biológus nyilatkozta a tévének, hogy azért nem jó dolog a röghöz kötés, mert ő külföldön 3* annyit fog keresni, ezért biztosan elhúz. Nagyon sajnálom, ha csak 2 és félszer annyit fog keresni, mert a keresetének egyhatodából diákhitelt törleszt!

DezInf 2013.02.18. 18:20:25

@Kakimaki0123456789:

Majd bevetik a TEK-et,hogy megfékezzék a diákokat.
Aztán mi is utcára vonulunk, lehet éppen ezt akarják kiprovokálni.
Régen voltak már igazi utcai harcok,talán ez hiányzik a fidesznek. Gyurcsány bevethette a rendőröket,nehogy már vitya ezt ne tehesse meg,hisz demokrácia van :)

Ezeknek a szemétládáknak úgy néz ki semmi sem drága. Kiprovokálnak bármit,mert érzik választásokon egyre kisebb esélyük lesz a hatalom megtartására.

Lucky Larry Silverstein 2013.02.18. 18:23:31

A hallgatói szerződés lehetőség, nem kötelező.

Lehet tandíjat is fizetni helyette, vagy kölcsönkérni aputól vagy a rótsild bankjától. Csak ezekből a hallgatói szerződés éri meg a legjobban.

Az uniós érvelés(mármint amit a poszt hazudik róla) meg elég nevetséges.

Ennyi erővel a munkáltatóknál bevett ingyen továbbképzések kontra xy idő lenyomása is röghöz kötések, és maga a munkaszerződés is röghöz kötés(főleg a határozott idejü).

collateral collector (törölt) 2013.02.18. 18:31:09

"Örökre eltöröltük a tandíjat" - o.v., 2008 @ "szociális népszavazás".

"Én tul.képpen kétszer is eltöröltem a tandíjat" - o.v., 2012.

Nem arról van szó, hogy nem kéne átalakítani a felsőoktatás finanszírozását.. Csak számonkérik viktoron az egyik olyan dolgot a sok közül, amelyekkel kapcsolatban kb. az anyja életére is megesküdött, hogy az úgy lesz. Hát nem jogos? Olyan szép, mint a bumeráng, úgy jön vissza ez a szoc. népszav.

hungarisztan 2013.02.18. 18:32:34

@Kőmíves Kelemen:

Ezen kívül ilyen típusú változásokat felmenő rendszerben szokás bevezetni, nem úgy, hogy a most kimenő évfolyamot fejbe vágják vele, nesze hülyepolgár edd meg.

Hamisnak tartom azt az érvelést is, hogy az államnak nincs pénze oktatásra. Az államnak arra van pénze, amit támogatni akar. Ez a kormányzat inkább támogatja a stadionépítést, a Közgép zsebtömést, új, sokkalta költségesebb államigazgatási rend létrehozását, bizonyos cégek államosítását (ráfizetéses megvételét), unortodox gazdaságpolitikát, TEK-et, mint az oktatás fejlesztését.
Nézzük meg a nagyságrendeket!
Az egyszerűen NEM IGAZ, hogy oktatásra nincs pénz, míg a komplett köz- és felsőoktatásra szánt keret sokszorosa folyik el baráti és káderzsebekbe.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.02.18. 18:35:53

@hungarisztan:
Egyetértünk.
Kellene átvezetési időszak mindenképpen.

Abban én sem hiszek, hogy pont erre ne lenne pénz, de tegyük fel, hogy kell rá. Azért a 2008-ban bevezetett tandij nem volt egy eget rengető összeg...

Ettől a kormánytól meg nem lehet mást várni a haveri körök támogatásán kivül.

elmult100ev 2013.02.18. 18:46:35

Nagyon szeretnem a hallgatokat tamogatni ebben a vitaban, mert a fityesz ismet szanalmasan es kritikan alul hoz donteseket. Az oktatast aktivan cseszik el mar par evtizede... Pedig a legfontosabb dolog kellene, hogy legyen ebben az orszagban.
Megis... sajnos nagyon ciki az is ahogy a fiatalok latjak a dolgokat. Nem, az ingyenes oktatas nem egy termeszetes dolog. Es jelen pillanatban az sem elkerulheto, hogy ezen a teren is vagjon a kormany. Egy esszerubb, jobb alternativa kell. Esszerubben beosztani ami van. Es kar ezen a roghozkotottsegen ragodni, ott sem az elv a baj, hanem a kidolgozottsag. Nem, persze nem lehet egy egyeduli alternativa, de az alapveto gondolat, hogy az allam tapogatast nyujtson olyan halgatoknak (is) akiknek nincs penzuk a kepzesre de cserebe ledolgoznak itthon a jovoben... teljesen esszeru. Peldaul orvosok eseteben, ahol a kepzes draga, de kepzett orvosokra nagy szukseg van, es nagy a kockazat hogy a befektetett penz kulfodet segiti a kivandorlas miatt. Csak ki kene dolgozni rendesen, pl mehet kulfodre de mondjuk 10 evbol 6-8at itthon kell dolgoznia. Estleg ha megis menni akar a fenmarado idot kivasarolhatja. Szimpla uzlet, nem mindenkinek de van akinek ez fekszik, ez lehet egy elonyos lehetoseg mindket fel szamara.
Rengeteg dolgot kene esszerusiteni es kidolgozni a magyar oktatasban, de sajnos a legfobb problema a korrupcio szamuzese, es az esszeru komoly tervek kidolgozasa ma sem tema. Inkabb mindeket felrol a nagy szavak puffogtatasa es a masikra mutogatas, valamint kovetelozes...
Felreertes ne legyen tamogatom a kormany, sot a teljes parlamenti brigad elkergeteset. De ez a cikk egy baromsag, nem a lenyeggel foglalkozik csak maszatol.

hungarisztan 2013.02.18. 19:01:58

@elmult100ev:

„Nem, az ingyenes oktatas nem egy termeszetes dolog.”
Ez elég baj! Minden mást (majdnem minden mást) lehet pénzért adni, de ha komolyan akarjuk venni magunkat, a társadalmi mobilizációt, az esélyegyenlőséget, a demokráciát nem lehet.
A világ alighanem legjobb oktatási rendszere a finn. Próbálják másolni (értsd: akár megvenni is jó pénzért), a finn szakemberek pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy megfelelő társadalmi háttér, közgondolkodás nélkül nincs értelme, mert nem fog működni. Mikor dicsérik őket, hogy évek óta a PISA teszt első helyén végeznek, akkor azzal szerénykednek, hogy nem tisztességes az összehasonlítás, mert a többi országhoz képest nekik ott könnyű dolguk van az ingyenes oktatással... (Nem mintha az ingyenes oktatást nem ők raknák össze!)

Van még egy dolog azzal, hogy ingyenes oktatásként próbálod beállítani a dolgot. Az oktatásra ugyanis – sok más közszolgáltatással egyetemben – az adódból fordítanak. Évek-évtizedek óta fizeted az adót azért, hogy abból tűzoltóság, rendőrség, államigazgatás és sok más egyéb mellett oktatás is legyen. Erre jön egy paprikajancsi, és azt mondja, fizess érte még többet? Holnaptól? Aki megszívta, az meg így járt? Tetszett volna többet harácsolni? Merthogy mindenki annyit ér, amennyit összeharácsol?

„Es jelen pillanatban az sem elkerulheto, hogy ezen a teren is vagjon a kormany.”
Ez tényszerűen nem igaz.
Álljon már meg a menet egy pillanatra! A szóban forgó összeg hányszorosát lopják el a szemünk előtt? Mindennemű álcázás, fedőtevékenység, látszatra való ügyelés nélkül?
Nem, nem és nem! Az nem valid opció, hogy belemegyünk az utcájukba, és széttárjuk a karjainkat, hogy hát ha nincs pénz, akkor nincs pénz, akkor el kell venni MÉG.

hungarisztan 2013.02.18. 19:03:17

sorry, javítás:

...de ha komolyan akarjuk venni magunkat, a társadalmi mobilizációt, az esélyegyenlőséget, a demokráciát, akkor az „ingyenes” oktatást nem lehet felszámolni.

Hreb 2013.02.18. 19:30:59

A 10+1 ponttal egy a baj: Röghöz kötés nincs a hallgatói szerződésben.
Ellenőrizzük:

Mi jellemzi a röghöz kötést:
- Kényszer hatására történő,
- Életfogytig tartó kötelezettség,
- Jogok és ellenszolgáltatások nélkül,
- Nem te döntöd el, hogy ki legyen a munkaadód,
- És csak egy szűk földterületen belül mozoghatsz.

Mi jellemzi a hallgatói szerződést?
- Önként vállalt (hiszen más módon is lehet diplomát szerezni, de a macerásabb utat, még kevésbé szeretnék a diákok)
- Átmeneti ideig tartó kötelezettségvállalás,
- Cserébe az oktatásért, és az életfogytig kamatoztatható előnyökért,
- Szabadon választhatsz a munkaadók között,
- Kb. 10 évig kell a TELJES ORSZÁG területén belül dolgoznod, (de még ez sem muszáj) egyébként pedig az egész világ a rendelkezésedre áll.

Elmondaná valaki, hogy milyen hasonlóságot lát a kettő között? A hallgatói szerződés tartalma és a röghöz kötés között nem állítható fel párhuzam!!!!!!!!!!!!!!
Hogy lehet ezt benézni?????
A DIÁKSZERVEZETEK ÉS AZ ŐKET TÁMOGATÓK, A HALLGATÓI SZERZŐDÉST EGY OLYAN JELLEMZŐJÉRE HIVATKOZVA PRÓBÁLJÁK MEG ELTÖRÖLTETNI, AMI NINCS IS BENNE.

A hallgatói szerződés a kölcsönösség elvét tartalmazza! A valamit-valamiért elvet. Ez pedig nem hogy nem ütközik ilyen-olyan jogba, hanem maga a jogrendszer alapul ezen. Aki a hallgatói szerződés ellen tüntet, az a társadalom egyik alappillérét támadja.

Hreb 2013.02.18. 19:40:36

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Az én pénzem meg nem a hallgatók tulajdona. A hallgatói szerződéssel lehetőséget kapnak arra, hogy személyes céljaikra és egyéni érvényesülésükre fordítsák. Tesznek a közérdekre, semmit sem adnának vissza. Ez egy lépés az anarchia felé és törvényesített lopás. Ezt pártolod?
A politikát és Orbánt hagyjuk ki ebből.

waldorfbalcon 2013.02.18. 19:45:44

@Hreb: Kedves Hreb,

jártál iskolába, igaz? Felteszem, voltálorvosnál is, tömték a fogadat az sztk-ban, kinéztél néha egy-egy meccsre, használtad az utakat, a többibe bele sem merek gondolni. Na most ezeket szépen összeadjuk, kihozunk belőle egy számlácskát, és kötünk veled egy szerződést, hogy vagy kifizeted, vagy hitelt veszel fel rá, vagy kiszámoljuk, hogy meddig nem mehetsz sehova.

Ne felejtsd el, hogy nem kötelező orvoshoz menni, van magándoki is, autó nélkül is megvagy, meccsre, színházba sem kötelező járni, szóval magadra vess, ha az én adómból dőzsöltél. Ja, hogy fizettél adót? Hát ki emlékszik arra, de őszintén? Sőt, kit éredkel? De azt remélem, felfogtad, hogyha nem perkálsz nekem külön, akkor a társadalom alappillérét támadod.

Na tejeljél még szépen, meglesz a helye!

Hreb 2013.02.18. 19:49:15

@hungarisztan:
Oktatásra van pénz. De kidobni való pénz nincs. Miért adjon az állam neked pénzt a saját céljaid elérésére? Miért adjon az adófizető egy idegennek pénzt a saját céljai elérésére?
Ha itthon maradsz, legalább egy ideig, akkor kapsz. Ha kimész, az is rendben van, sőt vissza sem kell jönnöd, de akkor legalább a kinti fizetésedből add vissza azt, amiből megalapoztad a jövődet. Mondjuk 10 év múlva. Mi ezzel a baj? Aki még ennél is többet akar, az simán élősködő.

waldorfbalcon 2013.02.18. 19:52:40

@hungarisztan: Igen, ez így van, minden társadalom felállítja a saját prioritásait, és azok mentén osztja el a forrásokat. Nálunk jelenleg ez úgy néz ki, hogy mondjuk a futball évente kétszer annyi támogatáshoz jut, az oktatás meg elveszti a forrásai felét. Igen, ez is egy választás, de nekem valahogy kurvára nem szimpatikus.
Nekem az tűnne logikusnak, hogy a szórakozás szegmensbe tartozó foci legyen önfentartó, és a társadalmilag létfontosságú oktatás legyen támogatott, és ne fordítva. De hát ilyet nyilván csak egy nemzetvesztő liberálbolsi genyó gondol.

waldorfbalcon 2013.02.18. 19:55:46

@Hreb: A kintiek jelenleg több pénzt utalnak haza, ami itthon költődik el, mint amennyit Matolcsy baromságai elbasznak. Jobban támogatják a hazai gazdaságot, mint a hazai munkanélküli szerencsétlenek, vedd már észre, ember.

waldorfbalcon 2013.02.18. 19:59:10

@Hreb: Egyébként pedig az én pénzem nem a te tulajdonod, holnapra szépen küldesz egy listát, milyen államilag támogatott infrastruktúrákat használsz, aztán számolunk.

Hreb 2013.02.18. 20:00:39

@waldorfbalcon:
1. A Hallgatói szerződés nem tartalmaz röghöz kötést.
Ezt nem cáfoltad meg.

2. Egy szakma megszerzéséig ingyenes az oktatás. Ezt senki nem vitatja. Felnőtteknek nem jár pénz ellenszolgáltatás nélkül iskolára, mert az oktatás nem karitatív tevékenység. Nem segély és nem adomány, hanem befektetés a jövőbe, amivel el kell számolni.

3. Jóval többet fizettem be adóba, mint amennyit igénybe vettem. Ja, hogy ez téged nem érdekel. Hát ettől válsz komolytalanná. Én semmit nem kértem sem tőled, sem a diákoktól a saját számlámra. Ejnye...

Hreb 2013.02.18. 20:04:40

@waldorfbalcon:
Egyetértek veled. Úgy lenne normális, ahogy ezt leírod. De az egyik hibát nem kompenzálhatjuk egy másik területen elkövetett hibával. Nemcsak morális szempontok miatt, hanem azért, mert attól még nem lesz kijavítva az előző.

Hreb 2013.02.18. 20:10:59

@waldorfbalcon:
A hallgatói szerződésről beszélünk. Folyamatosan eltérsz a tárgytól és lekezelő vagy. Hiányzik belőled a belátás is. Te ezt vedd észre.

Tyreo 2013.02.18. 20:17:37

Sajnos én továbbra is fenntartom, hogy nem a hallgatói szerződés a legfőbb probléma. Pláne inkább próbáld meg úgy felfogni, hogy ma Magyarországon nincsen ingyenes képzés. Senkinek. Ha azt szeretnéd, hogy egy nagy vállalata (jelen esetben az ország), kifizesse helyetted akkor alá kell írni. És így, ha csak az EU nem kaszálja el, nem látok hibát benne.
S továbbra is. Ha a haha ezen fog lovagolni akkor végük. Pedig nagyon sok téren szükség lenne rájuk.

waldorfbalcon 2013.02.18. 20:17:46

@Hreb: A röghöz kötés egy metafora, egy olyan egyoldalú hallgatói szerződés metaforája, amelynek feltételei ellenekznek a joggal, egy sor társadalmi céllal, és egyébként a józan ésszel. Egy kérdés: szerinted miért egyedül Fehér-Oroszországan létezik? A többi országban nem költenek az oktatásra, vagy nincsen migráció?

„Egy szakma megszerzéséig ingyenes az oktatás. Ezt senki nem vitatja.”
Ó, dehogynem, ez Vitya tegnapi mondása volt, hogy az első diplomáig legyen ingyenes az oktatás. Ez már elmúlt. Ma már ilyet nem mond.

„Jóval többet fizettem be adóba, mint amennyit igénybe vettem. Ja, hogy ez téged nem érdekel.”
Nem csak engem nem érdekel, hanem a kormányt sem fogja, amikor éppen kivet rád valamilyen különadót (ez a jelenleg tandíjterv is az). Ráadásul ez az állapot viszonylagos, ha holnap elüt egy részeg söfőr, két hétig gépen lógsz, és két marék platinából kell újraépíteni a lábadat, akkor bizony hamar mínuszba szaladsz. Nem csak rajtad múlik. Ráadásul lehet, hogy én eddig még több adót fizettem, mint te. ebben az esetben sem fogom kérni, hogy sípcsont alatt már ne rakjanak rendbe, és azt sem mondom, hogy onnantól az már 6 évig az enyém :)

Igen, azt gondolom, lehet okosan, megfontoltan, ép ésszel új alapokra helyezni az oktatást, és annak finanszírozását. A hallgatók is ezt akarják. De ami most folyik, az nem az, az sima vagdalkozás, és szimpla erőszak.

waldorfbalcon 2013.02.18. 20:22:30

@Hreb: Pontosítok, a röghöz kötés elvéről beszélünk. Hogy az miért nem áll meg, azt pontosan kifejtette az Alkotmánybíróság.

Eszem ágában sincs lekezelőnek lenni veled, tényleg,, ha így jött le, elnézést. Viszont az érved demagóg volt. És bizony ehhez is kell belátás.

Hreb 2013.02.18. 20:25:12

@Tyreo:
"Sajnos én továbbra is fenntartom, hogy nem a hallgatói szerződés a legfőbb probléma..."

Jó a felvetésed. Érdekes, hogy a tanulmányi szerződést senki sem tartja röghöz kötésnek, és senki sem lázad ellene. Pedig jóval szigorúbb feltételei vannak, mint a hallgatói szerződésnek. Lehet ennek némi köze az érettséghez? Ahhoz hogy kereső emberként másként szemléli a pénz értékét és az ellenszolgáltatások jogosságát?

Tyreo 2013.02.18. 20:27:41

@Hreb: Nem vagyok kereső, egyetemista vagyok, sőt a hahásokat is bírom. Nekem leginkább a röghözkötésben az fáj, hogy ebbe bele fognak bukni.

ferencke333 2013.02.18. 20:33:59

A 9. pontnál az a sci-fi horror jutott eszembe, amikor úgy tartják fogva a rabokat, hogy a nyakukon örv van, amely, ha a viselője a központtól egy bizonyos távolságnál távolabb megy, egyszerűen lerobbantja a fejét. Lehet, hogy ez is felmerült? :)

Hreb 2013.02.18. 20:38:55

""@waldorfbalcon:
"A röghöz kötés egy metafora,..."
Ezt értem, de nem mondhatom egy borosüvegre, hogy fogkefe, és nem érvelhetek egy fogkefe tulajdonságaival egy borosüveg esetén.

A röghöz kötés az valóban ellenkezik mindazzal, amit leírsz. De a hallgatói szerződésben ilyen nincs, ami pedig benne van, az nem ellenkezik vele. Sőt ezt kívánja meg a jog, a társadalmi cél és a józan ész. Ha kontroll nélkül mennének külföldre pl. a frissen végzett orvosok, akkor hamarosan nem fél - 1 év lenne a várakozás egy kivizsgálásra vagy egy műtétre, hanem mondjuk 3 év. Közben elpusztulnánk. Mérnökhiány esetén "csak" munkahelyek vesznek el. Na ez a társadalmi szempont és a józan ész.

"szerinted miért egyedül Fehér-Oroszországan létezik?"
Lesz mindenhol, ahol olyan alacsonyak a fizetések mint nálunk, olyan jó az oktatás mint nálunk és olyan nagymértékű az agyelszívás mint nálunk. Ahol nem lesz, az az állam lassan de biztosan eltűnik, de legalábbis Etiópia lesz belőle.

"Nem csak engem nem érdekel, hanem a kormányt sem fogja,"
Ebben igazad lehet. De akkor majd ellenük emelem fel a szavam. Most sem védem őket, Gernyó egy társaság. De ebben a kérdésben jelenleg nekik adok igazat. Nem vagyok elvakult, ennyi az egész.

Hreb 2013.02.18. 20:43:24

@Tyreo:
"Nekem leginkább a röghözkötésben az fáj, hogy ebbe bele fognak bukni."

Értem. De attól még jó volt a felvetésed. Nekem sincs a diákokkal (HA-HA-sokkal) bajom, csak ezzel az egy kezdeményezésükkel van.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 20:46:55

@Tyreo: Kedves Tyreo,
természetsen a többi kérdés is áll, azok átbeszélésére szintén óriási szükség van. Sajnos a kormányzat erre egyáltalán nem hajlandó. Más kérdéssle kapcsolatban sem, lesöpör minden ilyen szándékot, még a saját berkeiből érkező javaslatokat is (elég megnézni, mit műveltek Pokornival). Egyszerűen nem akarnak érdemben foglalkozni az oktatási területtel (3 nap alatt új rendszer felhúzása? ugyan már!).

Hogy miért, hogyan és mennyit kell fizetni egy adott helyen, az országonként változó. Ennek a területnek a rendbetétele rendkívül fontos lenne. Egy jó és motiváló, a társadalmi szempontokat érzékenyen és okosan figyelembe vévő tan- és öszöndíj-rendszer létrehozása alapvető fontosságú. Azonban jelenleg sajnos nincs szándék ilyesmire. Az oktatás nem élvez prioritást, nem fordítnak rá időt, figyelmet, szakértelmet, így értelemszerűen a bevezett változások is átgondolatlanok és szakmaiatlanok.

A mibe kerülnél az egyik legfontosabb szmepont, hogy mennyi adóforrást csoportosítanak oda. Elég abba belegondolni, hogy nálunk bevezetik a keresetarányosan egyik legmagasabb tandíjat Európában, miközben az így is alulfinanszírozott felsőoktatásból kivonják a források 40%-át! Az oktatás támogatása GDP-arányosan eddig is az Eu-s átlag alatt volt (1% körül), most pedig ez még lejjebb száll, alig fél százalék környékére. Ez megdöbbentő! Rajtunk kívül az állam tulajdonképpen mindenhol máshol sokkal többet szán erre a területre. Sehol nincsen teljesen önfenntartó felsőoktatás, és joggal. Ez ugyanis szimplán öngyilkosság. A felsőoktatás nem luxus, hanem egy hihetetlenül fontos társadalmi alapstruktúra. Ha nem áldoznak rá, akkor az egész társadalom issza meg a levét.

És jelenleg sajnos éppen ez történik.

Tyreo 2013.02.18. 20:57:43

@Pézsma: Ebben természetesen teljesen igazad van, de akkor ezt kéne folyamatosan harsogni,és nem a röghözkötésen lovagolni, mert így a Haha sajnos fel fogja számolni saját magát. S akkor senki nem fog még megpróbálni sem a kormány útjába állni.

Hreb 2013.02.18. 21:01:21

@Pézsma: Kedves Pézsma!
(Lassan megtanulom az illemszabályokat is)

Gyakorlatilag mindenben egyetértek veled, az alábbi kiegészítéssel:
"A felsőoktatás nem luxus, hanem egy hihetetlenül fontos társadalmi alapstruktúra." - része.
Ez az alapstruktúra felborul, ha tömegesen mennek el a diplomások. Eddig nem kellett Hallgatói szerződés, mert nem volt szabad munkaerő áramlás sem. Most viszont már van. Ez a természetes gát megszűnt. Ha nem pótoljuk jogszabályi keretekkel, akkor annak fogja meginni a társadalom a levét. Megszüntethető lesz, ha erősebb lesz a gazdaságunk és nem lesz akkora különbség a fizetésekben, hogy érdemes legyen kimenni. Addig viszont sajnos nem kerülhető meg. Ha van jobb ötlet, én vevő vagyok rá. Van?

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 21:06:38

@Tyreo: Félek, messze nem ez a fő ok a kiállás elmaradására, bár nyilván lehet része benne. Szvsz a kormány útjába sajnos azért nem áll senki más, mivel idehaza (érthetően) iszonyúan erős az egzisztenciális félelem. Ez egy pici ország (a bezárással persze még kisebb) és nagyon gyenge a civil társadalom, a nyilvánosság és az immár nem létező demokratikus rendszerek ellensúlya. Félelem van, kenyérpánik. A központi hatalom pontosan erre játszik rá.

Tyreo 2013.02.18. 21:18:00

@Pézsma: A legfőbb ok pedig szerintem pedig mégis a hallgatók megosztottsága (amiben jelentős részt visz a hallgatói szerződés), illetve mert az egyetemisták jelentős része egy apolitikus alak. Egyszerűen nem képesek véleményt kialakítani egy ilyen kérdésben, így inkább nem is törődnek vele. És természetesen hiányzik belőlük a minimális szolidaritás, hiszen "ez a középiskolásokat érinti, tüntessenek ők."

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2013.02.18. 21:18:34

Ezt nem értem,az emberek azért mennek nyugatra melozni,mert ott több a fizu. Abból a fizuból röhögve ki lehet csengetni a tandíjat utólag is. Hol a probléma? A hallgatók és néhány megélhetési problémázón kívül mindenki a hallgatói

Mitzimackó 2013.02.18. 21:48:14

@bkkzol: te eszement, így akarod itthon tartani a fiatalokat? nem elég az a félmillió, aki már kiment? ha valaki kinn tanul, kevés az esélye, hogy hazajön segélyen tengődni...

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 21:53:11

@Hreb: Persze, van ötletem :) És persze nem gondolom, hogy rövid távon van esélye :(

Középtávon azonban...

Meg kell nézni a statisztikát. A magyar, a keleti európai országokhoz hasonlóan nem egy mocorgós típus. Egyáltalán nem indultak neki, amikor felszabadult a munkaerőpiac, pedig az már jó pár éve nyitott.

Jól követhető, hogy a kivándorlás akkor indult meg, amikor a életstratégiák kimenete itthon negatívba fordult. Tehát amikor a kormány úgy döntött, hogy a ogbizonytalanság állandóvá tétele mellett a kvalitatív, minőségi kimenet helyett inkább a kvantitatív, mennyiségi szempontra helyezi a versenyképességi súlypontot. Azaz innováció helyett inkább a bedolgozói szerepkört erősíti, és a térség japánja helyett inkább a régió kínája lenne. Például úgy ahogy van megszüntették(!), nullára írták az innovációs kereteket és pályázatokat. Az egyetemeket is emiatt darálják be, és csökkentik a támogatásukat mélyen az európai szint alá, sorolják hátra a prioritásban. Érthető, hogy akinek ez a környezeti kilátás nincs ínyére, az lépni fog (akkor is egyébként, ha megpróbálják ideláncolni, ez minden korszakban így volt).

Szerintem a kormány részéről ez egy tragikusan rossz stratégia. Egyszerűen fordítva ülnek a lovon. Azért erőltetik, mert a hatalomról alkotott képükhöz ez a fajta autoriter irány passzol.

Az esély viszont éppen az ellenkező irányban lenne. Stratégiai nyersanyagok, éhbéren tartott gyerekmunkások tömegeinek hiányában a mi esélyünk éppen a skandináv út lenne: nagyon intenzíven támogatott oktatással innovációs központtá válni, amelynek a megtartó, sőt, másokat vonzó ereje nagyságrenddel nagyobb, mint egy bedolgozói kubikus-társadalaomnak.

Az oktatás, mint közismert 13x szorzóval téríti meg a befeketett pénzt, a tudásintenzív technológiák pedig messze jobb megtérülést hoznak, mint a nyersanyag-előllítás vagy összeszerelés.

Ennek feltételei:
- tehetség- és készségközpontú, hatékony, intenzíven támogatott köz- és felsőoktatás, GDP-arányosan minimum 2%-os támogatással (a mostanra tervezett 0,5 helyett).
- politikai, ideológiai szempontok helyett tehetség- és teljesítménylapú alapú szellemi, kulturális környezet
- a bürokrácia duzzasztása helyett, jóval kisebb méretű, hatékonyabb állam
- közös társadalmi minium és konszenzus elfogadása a fejlődés fenntarthatósága érdekében (ez volt például a német gazdasági csoda egyik alapja
- valódi szándék a korrupció csökkentésére, a politikai feudalizmus leépítése
- hatékony demokratikus intézményrendszer, erős civil társadalom és nyilvánossági kontroll

Igen, ez egy mély, rendszerszintű átalakítás lenne, nem olyan ad-hoc bedobott tűzoltási ötletelés, amely ma divat.

Viszont ennek tényleg lenne megtartó ereje, míg egy rossz struktúra adminisztratív izmozása nem hogy nem tart meg, csak még jobban elriaszt minden kreatív és aktív embert.

Szóval, ha van jövő, az szerintem errefelé lehet.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 22:07:24

Nagyon lerövidítve: egy rosszul működő társadalomban azért tartanak őröket, hogy ne tudjon mindenki kimenekülni, egy jól működőben pedig azért, hogy ne tudjon mindenki bemenekülni :)

shushu2 2013.02.18. 22:12:46

Készült a posztíró 'az én adómból'-ra, meg is válaszolja frappánsan, sajnos odáig nem olvasta el sok-sok kommentelő :(

Rwindx 2013.02.18. 22:22:23

@A csótány is ember:
Pont ezt akartam írni.

Ez egy extra lehetőség, amivel nem kötelező élni. Ha ezt kihúzatják, akkor a 3-ból marad 2 lehetőség, azaz a tandíj sahát zsebből és a diákhitel. Így most jobb és demokratikusabb hogy három helyett kettőből lehet választani? Géniuszok...

Bigyocsarda.com · http://www.bigyocsarda.com 2013.02.18. 22:23:32

Teljesen egyetértek a röghözkötéssel. Ne már az én pénzemből dolgozz külföldön.... Szerintem teljesen rendben van...

mahet 2013.02.18. 22:26:47

@Pézsma: így van, a hallgatói szerződés gyakorlatilag egy modern vasfüggöny. Bevezetnek egy kifizethetetlen tandíjat, aztán nagy nemesen felajánlanak egy menekülőutat.

Hasonlóan a többi területhez: megsarcolják a külföldi bankokat, kommunikációs cégeket, közműveket aztán államosítanak párat.

Hogy mondjam... ez olyan tahó dolog. Balkáni... izé fél-ázsiai, sokaknak ez nem tetszik.

Azt se viselném el hosszútávon ha ebéd közben odaszarna valaki az asztal mellé. E miatt is sokan mennek külföldre, olyanok is akik itthon nagyon jól keresnek - nálunk havonta 1 kolléga megy Németországba.

komplikato 2013.02.18. 22:30:28

A felsorolt indoklásból a 9-es a legerősebb, azon fog igazán bukni. Aki kint el tud menni diplomás melóra, röhögve kifizeti majd. Itthon meg nem lesz tőle munka, hogy leírták törvényben. Ennyi erővel befoglalhatnák, hogy Augusztus 20-án nem lehet rossz idő, csak verőfényes napsütés bárányfelhővel, meg 25-30 fok alacsony páratartalommal.

Csak annak több esélye lenne, hogy legalább néha bejön. :P

zotyesz11 2013.02.18. 22:31:39

"A kormányzati érvelés így szól: vagy fizetsz, vagy nem mehetsz külföldre."

Nem; ez a pészma-szerű blogok és média tartalmak fordítása az egyszerűbb gondolkodású olvasóik felé.
Akik valószínűleg a média törvényhez hasonlóan itt sem olvasták el a hallgatói szerződést...

Ez a fizetsz (itt adózol) vagy a külföldi keresetedből téríted vissza az állami finanszírozást tényleg nagyon szemét dolog. A zállam hogy meri elvárni?!
Ja Zorbán van hatalmon, akkor értjük...

mahet 2013.02.18. 22:32:10

@Bigyocsarda.com: nehogy már az én pénzemből menjen ki a mentő hozzátok! Miért nem vigyázol jobban?

komisz_kölök 2013.02.18. 22:32:14

Úgy van, hülyeség az egész. Legyen tandíj, és kész. Akkor majd meggondolja mindenki, hogy kifizet-e egy olyan képzést, amiből aztán nem fog tudni megélni.
Aki olyan diplomát szerez, amivel aztán nem tud pár év alatt visszacsengetni egy-két millió forintot, az meg is érdemli.
Az egyetemi tanulás befektetés. Úgy is kell kezelni, kockázatai és mellékhatásai vannak.
Amúgy meg el lehet menni asztalosnak, gáz-víz szerelőnek, stb. Abból is meg lehet élni, M.o.-on illetve nyugatabbra is.

komplikato 2013.02.18. 22:33:41

@Lucky Larry Silverstein: "Ennyi erővel a munkáltatóknál bevett ingyen továbbképzések kontra xy idő lenyomása is röghöz kötések, és maga a munkaszerződés is röghöz kötés(főleg a határozott idejü)."

Érdekes, hogy ezt hoztad példának, mert én pont a japánban szokásos cég finanszírozza leendő dolgozó tanulását témát pozitívumként szoktam felhozni.

A lényegi differencia, hogy akkor van BIZTOS állásod. A röghöz-kötéses állami szerződéssel meg diploma után kitörölheti a diák ...

komplikato 2013.02.18. 22:36:44

@komisz_kölök: "Aki olyan diplomát szerez, amivel aztán nem tud pár év alatt visszacsengetni egy-két millió forintot, az meg is érdemli."

Melyik országban?

"Amúgy meg el lehet menni asztalosnak, gáz-víz szerelőnek, stb. Abból is meg lehet élni, M.o.-on illetve nyugatabbra is."

Te nézted már mekkora esélye van egy diplomásnak melóra és bárki másnak? Legalább 10-es szorzó van, így eléggé KÉTLEM, hogy valós lenen az állítás tartalma.

komisz_kölök 2013.02.18. 22:37:30

@komplikato: ezt mondom. Miért tanulsz (tanul bárki) olyant, amivel nem lesz később állásod?

Maitre 2013.02.18. 22:39:40

Meg az anyád csicsája miatt sem. Az kimaradt.
:)

A röghöz kötés egyébként jobbágyoknál volt szokásban, ha jól emlékszem. Ez valami genetikai emlékezetből fakadó hőbörgés lehet itt nálatok, jellemzően a parasztabbaknál fordul elő.

Amúgymeg Mária Terézia a hibás mindenért. Ő találta ki, hogy minden hülyét iskolába kell járatni, ha van értelme, ha nincs. Aztán ez lett belőle. :(

komisz_kölök 2013.02.18. 22:40:30

@komplikato: elég sok ismerősöm van illetve édesapám, tesóm asztalos konkrétan. Jobban élnek mint a magyar töri esztétika szakos volt osztálytársaim.

Bigyocsarda.com · http://www.bigyocsarda.com 2013.02.18. 22:42:13

@mahet: Hát abból ne is. Akkor is egyet értek...

Maitre 2013.02.18. 22:42:34

@zotyesz11: Mondjuk azt, hogy itt tanítanak ki valakit közpénzből, aztán az elhúzza a kisbelit külországba, értelmesebb helyeken egyszerűen lopásnak minősítenénk.

Itt valamiért a döntéshozók egy része is azt gondolja, hogy a demokrácia azt jelenti, hogy mindent hagyni kell az ökörkörnek, a diktatúra meg azt, hogy ennek nem tapsol mindenki.

mahet 2013.02.18. 22:43:08

@komisz_kölök: egy volt ismerősöm nagynénikéje egyszer látott egy háromlábú kecskét, azt hitte a szerencsétlen, hogy az összes kecske háromlábú

mahet 2013.02.18. 22:45:21

@Maitre: jaja! az meg milyen durva már, hogy vannak tűzoltók is! Hát ki a faszt érdekel, hogy a Józskának leég a háza? Oldja meg maga, faszért kell tüzet gyújtani? Ingyen van a víz bzmeg?

Hohenzollern 2013.02.18. 22:50:20

Aki kimegy dolgozni, minek fizetné ki?!

Külföldön letelepszik és annyi. A magyar államnak fogalma sincs arról, hogy hol, melyik országban van, legfeljebb nyilvántartja, hogy X-nek van Y tartozása.

Csak azt éri el, hogy tényleg soha ne jöjjön Magyarországra vissza senki.

Hohenzollern 2013.02.18. 22:52:19

Úgyhogy ez megint csak egy nyers ellenségkép-gyártás és uszítás, most épp az egyetemisták ellen.

Makkasz 2013.02.18. 22:53:11

Nagyon jó és pontos elemzés, gratula!

+2
Az alapegyeszség, néhány ezer éves, ami túlmutat a pártokon és rendszereken az, hogy gyermekeinknek mindent meg akarunk adni, hogy képességeiket kibontakoztathassák, hogy jobb, könnyebb legyen nekik mint nekünk volt. Ebbe a röghöz kötés vagy a tanulás korlátozása nehezen fér bele.
Az hogy szeretjük gyermekeinket, nem engedi ezt.

A nyugdíj még álcázva van, mert az emberek nem értik, érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs.

Mi baj van a boldogság, boldoguláskereséssel

+3 a fidesz a családok ellen fordult:

Két családellenes szabályt tett be a fidesz az alaptörvénybe. Az egyik az, hogy a család az férfi és nő házassága. Akkor, amikor gyermekek több mint 40%-a élettársi kapcsolatban születik.

A másik a röghöz kötés. Miért, megmagyarázom. Egyetlen szülő sem akarja gyermeke röghöz kötését:
- azt akarja boldog legyen, boldoguljon ahol tud,
- szülő fizetett adót és fizet is,
- fenntarttja gyermekét, fizeti tanulmányi költségeinek 4/5-ét (matektanárnak tanuló), felét (orvosnak álló). A gyermek 27% adót fizet mindenre amit vesz. Ha apuka többletteljesítménye a fedezet, akkor még szja is van rajta (ha egyébként nem csinálná, ha nem kéne eltatani gyermekét). Ugyanezt a pénzt adómentesen Svájcban tarthatja, vagy eldorbézolhatja Adrián. Egyikben sincs jogellenes, sem kivetnivaló,
- a család és a gyermek kockáztat a legtöbbet (idő, pénz), akkor is mikor szakot választ,
- ha gyermeke külföldön van, jó állásban, esetleg később kaphat tőle segítséget, de nem számít rá (bár összevetve az otthoni munkanélküli gyermek folyamatos támogatásának igényével, ez is szempont lehet),
- ha nem tanul tovább a gyerek, úgy megy mcdonaldsba, akkor apuka tolja a pénzt kifelé,, nem lesz sem belső fogyasztás sem áfa bevétel ám.

Szóval józan, gyermekeit szerető embernek a röghöz kötés nem kívánatos, nem igazságos.

A röghöz kötés kívánatos a fidesz KDNP által megvetett szinglik, gyermektelenek és gyermektelen homoszexuális párok számára.

hungarisztan 2013.02.18. 22:56:40

@Maitre:

A demokrácia azt jelenti, hogy van választásod (a diáknak és neked is), mert van jogod hozzá.
A diktatúra azt jelenti, hogy nincs választásod: a hatalom megmondja, mit hogyan csinálsz, aztán pofa súlyba. Azt hittem, erre már egyszer nemet mondott az ország.

Az elvándorlást nem holmi törvényekkel kell megállítani – azokkal ugyanis nem lehet.
Az elvándorlásnak oka van. Az okokat kell megszüntetni, és itt fog maradni, aki itt tanul.
Viszont ha az okok nem szűnnek meg, és még egy fokkal megnehezítik az itteni pályát, akkor ki fog itt maradni? Akinek esze van, az biztosan nem.
Aztán majd lehet sütögetni a nagy okos törvénykezést...
Esetleg lehet majd építeni ismét vasfüggönyt. Csodálom, hogy még nem merült fel az ötlet – igény szemmel láthatóan lenne rá.

Makkasz 2013.02.18. 22:58:19

@Maitre: felfogsbeli elmegyenge, senki nem a te járulékfizető géped, az én gyermekem főleg nem.

Szidhatod a politikát, bármelyik oldalit, de a fiatalt aki a boldogulását keresi, nemigen.

A szüleik megfizették a 80%os adóéken keresztül az oktatás árát, ne félj hogy a te táladról ennének. A képzés költségeinek 4/5-ét így is ők állják, csak a diák és szülök kockáztatják az elveszett éveket, ha nem talál megfelelő állást.

Ilyen tökönszúrt pitiáner aljas kis görény nem lehetsz:
- MÁV éves állami támogatása 5 szöröse az oktatás mostani megvágásána,
- köztévé költsgévetése ennek duplája,
- idán stadionépítésre tervezett összeg is nagyobb.

Miért hagyod, hogy téged mint gyermektelen, másokra szorulót szembeállítsanak azokkal, akik tenni akarnak és képesek?

padlas 2013.02.18. 22:59:33

@Hohenzollern: egyetértek, nálad a pont.

telkoe 2013.02.18. 23:00:33

@komplikato: Magyarorszagon nem kell visszafizetnie. Ha EU kulfoldre megy akkor kb 1-3 ho fizetes (3000 EUR = 900eFt). Ha ennel kevesebbet keres akkor nem biztos hogy volt ertelme diplomat szereznie.

telkoe 2013.02.18. 23:03:43

@Hohenzollern: tekintve hogy par ev mulva mar gyorshajtas / parkolas is behajthato lesz az EU-n belul ez meglehetosen romantikus elkepzeles hogy csak tovabbsetal egy orszaggal es minden elfeledve. Rossz esetben 50%-on faktoralja az allam az adossagot (mint adokent behajthato tartozast) es kint beszedik a behajto cegek.

Maitre 2013.02.18. 23:04:33

@hungarisztan: Van választásod. Tanulsz, vagy nem. Nem a tanulás az áldozat, az kiváltság. A világ legnagyobb része nem teheti meg, te igen, csak éppen vedd szépen tudomásul, hogy ez nincs ingyen. Erre mit csinálsz? Cirkuszolsz.
Miért? Mert nem vagy elég tehetséges ahhoz, hogy ingyen legyen.
Ki a hülye az egyenletben? No? :)

Makkasz 2013.02.18. 23:06:13

@Maitre: Normális világban a gyermeke támaszthatnak követelményeket szülők felé, nem fordítva.

Nálunk:
- tartson el négy másik embert + 1 politikust,
- fizesse vissza felhalmozott adósságot,
- alapítson családot, szüljön és neveljen gyermeket,
- fizessen adót és járulékot,
- alapítson egzisztenciát, szerezzen lakást,
- adósodjon el tanulmányaiért, vagy egy halott munkaerőpiacon, ami ráadásul patriarchális szar, szerezzenállást, és tegyen eleget a fentieknek,
- kussoljon ha róla van szó, majd megmondjuk mi jó neki (stadion, nyugdíjemelés feltétlen!).

Tudod, én nem várom gyermekeimtől hogy eltartsanak, azt várom okosodjanak, boldoguljanak, kiteljesedjenek. Miért vársz el te más gyerekétől bármit? Ja, te nem neveltél, nem áldoztál? Nem tudtál továbbtanulni?

Még azt is el tudnám képzelni a fiataloknak (ez most lehet csúnyán hangzik, de rendkívüli problémához kivételes megoldás dukál), hogy 20 év alattiak mind legyenek egy más rendszerben, EÜ, nyugdíj, adó szempontjából, a 20 év fölöttiek pedig futtassák ki a jelen felosztó kiróvó rendszert, dögöljünk bele mi a saját szarunkba, ne ők.

Ha igazi változás lenne, akkor a befizetett 1700 évnyi adómhoz hozzáteszek még 1700 évnyit, vállalom hogy életem végéig dolgozom, ha nem leszek képes, nem kérek állami nyugdíjat, max éhhaláltól kíméljenek meg. Szerintem mások is vállalnák, gyermekeinkért. Mi már úgyis a gulyáskommunista nyugdíjasok és politikuselit kihasznált rabszolgái vagyunk.

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs, aki mást állít hazudik, csaló.

Hohenzollern 2013.02.18. 23:06:58

@telkoe: Igen, csak egy külföldi gyorshajtás esetén az adott ország tudja, hogy az illetőt pl. Magyarországon kell keresnie.

Fordítva ez nem működik. Ma bárki megveszi a repjegyet és elhúz oda, ahova akar anélkül, hogy bárkinek is be kellene ezt jelentenie, tehát a magyar államnak fogalma sincs arról, hogy melyik ország melyik behajtócégével faktoráltasson, mert nem tudja, hol van az, akit ő adósként tart nyilván.

Pan Modry 2013.02.18. 23:07:54

@Maitre:
Az egyetemen vegzok szulei fizetnek adot. De ha majd a magyar sport is eltartja onmagat akkor lehet ilyenrol beszelni.
Peldaul minek tamogassuk az olimpiai sportolokat? Ha valaki kajakozni akar, akkor az az o dolga, nekem adofizetonek semmi hasznom nincs belole. Vagy a fociakademia, fizessek meg az odajarok szulei, stadionok, fizessek akik odajarnak.

Az ervelesed egy kalap szar, tipikus seggfideszes kettos merce.

komplikato 2013.02.18. 23:09:21

@Maitre: Az EU-ban vagyunk és azon belül szabad munkaerő áramlás van. Ennek meg ellentmond a téma pöttyet. Másrészt emlékeim szerint elég jól elvagyunk látva indiai, szír, stb. orvosokkal (lassan már csak ők maradnak vagy se), valamit azért tenni kéne az ügyben, hogy legyen már hol itthon maradniuk.

@komisz_kölök: Örülök, hogy legalább nekik van még munkájuk.

waldorfbalcon 2013.02.18. 23:09:49

@Maitre: A helyzet az, hogy a gyereke egyetemi oktatását a magyar polgár az adókon, áfán keresztül százszor, ezerszer is kifizeti. Csak még meg kell fizetni vele ugye a magyar focit is (ami ugye nem önfenntartó, már miért lenne), meg a közgép és a cimborák összes csúszópénzét. Vagy azt gondolod, az ingyen van?

Maitre 2013.02.18. 23:11:20

@Makkasz: Én sosem szidom a politikát. :)
A fiatalnak biztosítsd a boldogulást te, vagy biztosítsa magának ő. Ha képesek vagytok rá. Ha nem... hát istenem, nem kell mindenkinek kényelemben élnie. Ez sosem volt így, és sosem lesz így.

A diák elveszett évei... mindjárt sírni fogok. Mit nem fog tudni szegény diák az elveszett évei miatt, drogozni, hülyére piálni az agyát meg a máját, széjjelbagózni a tüdejét, bulizni járni, vagy felcsinálni az első agyatlan libát? Mindegyik nagyon hasznos dolog, nemde? :)

Engem mint gyerektelent (honnan tudod egyébként, hogy az vagyok?) sokszorosan megbüntetnek azért, hogy TE újratermelhesd önmagad, pedig már az eredeti is erősen felesleges volt belőled. Másokra szorulót? Ha szorulok valakire, azok a kétkezi munkások, akik VALÓBAN dolgoznak, a te kölyköddel ellentétben, akinek nem akaródzik.

Te meg egyszerűen nem vagy képes arra, hogy létrehozz egy értelmiségi beállítottságú utódot, szemétből meg már ott is túl sok van.
írasd be a kölyköt bádogosnak, én mondom neked. ;)

Netuddki. 2013.02.18. 23:11:34

Na, látom ez ide is elmegy:
Eh, ez a "röghözkötés" egy oltári nagy baromság.
Régen is voltak tanulmányi szerződések a hallgatók és a vállalatok között. Ha valaki aláírt egy vállalattal szerződést akkor kapott a vállalattól ösztöndíjat, cserébe a vállalat kikötötte mennyi ideig kell náluk dolgozni. De csesszék meg a vállalat BIZTOSÍTOTT MUNKAHELYET! Nem az volt, hogy lediplomáztál oszt' ja most éppen nincsen üres hely, de malmozz otthon majd értesítünk ha lesz aztán ledolgozhatod.
Bizony, ha a vállalat nem biztosított munkahelyet akkor bukta a lovettát. Mégis milyen munkát tud az orbán majd biztosítani a diplomásoknak? Árokpartot kaszálni közmunkában? Az új stadionok mellett? Na ne röhögtessen! Ezért egy baromság ez az egész. Semmi másra nem megy ki a dolog csak arra, hogy minél kevesebben tanuljanak tovább, minél kevesebbe kerüljön a felsőoktatás, több pénz maradjon amiből többet lehet sikkasztani...

telkoe 2013.02.18. 23:11:38

@Hohenzollern: Viszont ha masutt dolgozik, akkor a helyi adohatosagnak eleg gyorsan lesz fogalma rola hogy jovedelme keletkezik.

A behajtocegek elelmes gyerekek, kepesek egesz sok forrast atnezni (telefonkonyv, facebook, stb stb...) hogy megtalaljanak valakit.

Maitre 2013.02.18. 23:14:03

@komplikato: A téma ellentmond, mert egy rakás ostobaság van idehányva. A törvények és a realitások nem mondanak ellen semminek.
Az oktatás egy szolgáltatás, amiért fizetni kell, pont. Neked, nekem, mindenkinek. Én, mint fizető polgár, elvárom, hogy ennek valami hasznát lássam, valamikor, valahol. Ha Te kimégy Amszterdamba prostituáltnak (remélem nem bánod az általános alanyt:) ) a bölcsészmérnök diplomáddal, akkor nem fogom.
Megloptál.
Ennyi. :)

Netuddki. 2013.02.18. 23:14:13

@Maitre: "A diák elveszett évei... mindjárt sírni fogok. Mit nem fog tudni szegény diák az elveszett évei miatt, drogozni, hülyére piálni az agyát meg a máját, széjjelbagózni a tüdejét, bulizni járni, vagy felcsinálni az első agyatlan libát? Mindegyik nagyon hasznos dolog, nemde? :)"

Látom te is egy született optimista vagy.
Na gyere csak mesélj! Miért vagy ennyire depressziós?

padlas 2013.02.18. 23:14:45

@telkoe: és hogy találják meg?

komisz_kölök 2013.02.18. 23:15:08

@mahet: hát ezzel nem tudok vitatkozni. Ha ilyen ismerőseid vannak jó neked :)
Ettől függetlenül csak azt mondom, hogy ha valaki ezért hajt 3-5 évig, hogy utána ne tudjon havi 50.000 Ft-ot félretenni, az szerintem nem túl okos ember.

Maitre 2013.02.18. 23:15:35

@waldorfbalcon: Ennyi erővel a kenyeret is sokszorosan kifizetem, igazán adhatnák ingyen. Meg a pármai sonkát, meg a feketekaviárt, meg a davidoffot. :)
Tulajdonképpen a pénz teljesen felesleges, nem gondolod?

Hohenzollern 2013.02.18. 23:15:53

@telkoe: Igen, de ettől senkinek sem kell sem most, sem az elkövetkező hosszú-hosszú évekig tartania.

Ezeknek a szerződéseknek csak pszichológiai hatásuk van legfeljebb, értelmük semmi.

Lett egy újabb csoport, akivel - legalábbis látszatra - jól ki lehet b@szni és bár az ország egyre mélyebbre süllyed, ettől azért jobban érzi magát a magyar proli.

Pan Modry 2013.02.18. 23:16:10

@telkoe:
A behajtocegek kulfoldon nem nagyon tudnak mihez kezdeni a nem fizeto diakokkal. Nincs joguk ingatlant, ingosagot lefoglalni, vagy inkasszozni a szamlat.
A fogadoorszag nagyban szarni fog arra hogy a magyar torvenyek szerint be kellene valakinek valamilyen magyar szamlara fizetnie x osszeget.

De szerintem a behajtocegeket nem is fogja erdekelni az ilyenek behajtasa, tul kicsi osszegek, tul nagy macera, szetapprozottsag.

Netuddki. 2013.02.18. 23:17:27

@Maitre: "Ha Te kimégy Amszterdamba prostituáltnak (remélem nem bánod az általános alanyt:) ) a bölcsészmérnök diplomáddal, akkor nem fogom."

Látom vágod a témát. Anutád is így teremtette meg a betevőt a gyerekeinek?

Makkasz 2013.02.18. 23:18:47

@Maitre: Ostoba vagy. Hagytad hogy szembeállítsanak azokkal, az értelmiséggel, akik képesek értéket teremteni, akitől függ a pici életed, akik a főnökeid.

Nem kell aggódnod személy szerint miattam és a gyermekeim miatt, nem terheljük, hazánkat. Miután 210m Ft adót befizettem, eljöttem, nem jár nekem Moon semmi. Három gyermekemnek sem.

Az általánosításod hogy az egyetemen piálnak, és erről szól, mutatja hogy sosem végeztél el felsőoktatási intézményt.

A valóban dolgoznak azt jelenti, hogy mások irányítása, mellett kiszolgáltatva munkáltatók kegyének és politikának vergölődnek egyik hónapról a másikra? Az a jó?

Összefoglalom:
- diploma nélküli vagy -megveted mindazt aki képes volt vagy lesz megszerezni amit te nem,
- gyermektelen vagy - gyűlölöd a mások gyermekeit, érzéketlen vagy szenvedéseik iránt,
- az állam haszonélvezője vagy, nem tudsz segítség nélkül gondoskodni magadról - ezért akarod hogy majd más gyermekei eltartsanak téged, és ezért vagdalkozol "adófizetők pénzével", mert soha a töredékét nem fizetted be annak, amibe pici életed és igénybevett szolgáltatásaid kerülnek.

Ezt a fenti hármat nem mint értékítéletet írtam, csak világít hozzászólásaidból, ki-ki maga szintjén ki tudja olvasni, én elég pontosan.

Maitre 2013.02.18. 23:19:01

@kovi1970: Hát kérlek. Ma sétálgattam az egyik bevásárlóközpontban, láttam két tizenéves tücsköt éppenhogycsaknem egymást prücskölni, amúgy nyilvánosan a folyosón, egy kanapén dögölve. Aztán nem adtam másik három 16-17 éves huligánnak pénzt, azok elkezdtek kővel dobálni. Aztán felszálltam egy eléggé teli buszra, ahol a kislány vérog sértődötten pofákat vágott, mert rá mertem szólni, hogy takarítsa le az ülésről a pakkját, mert mellette áll egy öreg néni. Meg ilyenek dögivel, minden áldott nap.

Nézd el nekem, hogy nem tudom bennük a jövő reménységét látni.

Maitre 2013.02.18. 23:19:55

@kovi1970: Te most lekurváztad anyukámat, öcsimókus? :) MODERÁCIÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Netuddki. 2013.02.18. 23:20:38

@Maitre: Ja, bocs, most látom csak, hogy egy agyatlan, depis fideszdroid vagy. Az előző hozzádszólásaimat tekintsd tárgytalannak...

"Maitre 0 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2013.01.20. óta tag."

Maitre 2013.02.18. 23:20:43

@Pézsma: Aktivizáld magad ifjú titán, mielőtt a csőcselék csaholása az alá a szint alá megy, hogy már neked lesz kínos. ;)

Maitre 2013.02.18. 23:21:20

@kovi1970: Nem tekintem. Kérj bocsánatot. :)

Hohenzollern 2013.02.18. 23:21:37

Egyébként, ha jól tudom, pl. Angliában ötéves adózói múlttal brit állampolgárságot lehet igényelni és csak egy viszonylag primitív angol történelem vizsgát kell hozzá tenni.

Ha pedig az megvan, nincs az az isten, hogy ha a magyar állam valahogy véletlenül tudomást is szeret az illető hollétéről, akkor már egy brit állampolgártól pénzt húzhasson le.

Viszont gyártunk egy jó csomó új brit állampolgárt, akik garantáltan nem fognak Magyarországra visszatérni, legfeljebb a magyar útlevelüket hajítják be egy zacskó sz@rral leöntve valamelyik magyar nagykövetség udvarára.

Maitre 2013.02.18. 23:22:03

... avagy hogyan neveljük a vénebb fajta plebset modorra. Akiknek a kölykeit ingyen kéne iskoláztatni, hogy értelmicség legyen. :D

telkoe 2013.02.18. 23:22:28

@Pan Modry:
A behajtocegek kulfoldon nem nagyon tudnak mihez kezdeni a nem fizeto diakokkal. Nincs joguk ingatlant, ingosagot lefoglalni, vagy inkasszozni a szamlat

Mint ahogy Mo-n sem, de fordulhatnak birosaghoz (es ott nem szarakodnak honapokig egy ilyen uggyel)

A fogadoorszag nagyban szarni fog arra hogy a magyar torvenyek szerint be kellene valakinek valamilyen magyar szamlara fizetnie x osszeget.

A masik lehetoseg hogy a fogadoorszag elismeri a magyar birosagi jog alapjan a tartozas jogszeruseget es siman behajtjak az osszeget.

Persz e ha szerinted nem fogjak akkor biztos igy is lesz :)

Makkasz 2013.02.18. 23:22:39

@kovi1970: Kevs dologban értettünk együtt de ez a Maitre nettó hülye.

komisz_kölök 2013.02.18. 23:23:23

@Pan Modry: szerintem veszélyes ilyent javasolni. Mert ezzel azt is mondod, hogy egyúttal ne is jöjjön haza soha többet, mert amint elhelyezkedik, az állam ráteszi a kedves nemfizető diák fizetésére a kezét. Praktikusan szakítson meg minden kapcsolatot az országgal, ne örököljön, vegyen ingatlant, alapítson céget, stb. Tehát semmi olyant ne csináljon, ahol az állam szeme elé kerül. Mindezt azért, hogy a két-három havi nyugati fizetését megspórolja.

szívas 2013.02.18. 23:23:34

Bocsánat, csak nagyon halkan kérdezném meg, mert semmiképp se szeretnék a röghöz kötést támogató színben föltünni, de:
"az unortodox demokráciát diktatúrának nevezik"
-ez egész véletlenül nem úgyszintén a hamis dilemma minösített esete?
Erröl mikor szokunk már le? Vagy demokrácia, vagy diktatúra, harmadik (negyedik söt esetleg ötödik) alternativa pedig per definitionem nincs és elvileg nem is létezhet.
Emberek, 2013-at írunk, nem a fölvilágosult abszolútizmus korát éljük!

Maitre 2013.02.18. 23:23:36

@Makkasz: "Nem kell aggódnod személy szerint miattam és a gyermekeim miatt, nem terheljük, hazánkat. Miután 210m Ft adót befizettem, eljöttem, nem jár nekem Moon semmi. Három gyermekemnek sem.
"

Akkor nem egészen értelek. Ez olyan kitántorgós személyiségzavar, ami a kerítés túloldaláról visszafelé csaholásban manifesztálódik? :))

mizrolist 2013.02.18. 23:24:38

@Maitre: @Sir Galahad: @Lucky Larry Silverstein: tegyük fel, hogy van egy tehetséges magyar diák. Már középiskolás korában remek eredményei vannak, sikeres, akár nemzetközi mércével mérve is. Leérettségizik. A szülei szegények, nincs pénzük tandíjra. A diák személyisége és elvei miatt nem hajlandó aláírni a hallgatói szerződést.
Ő is menjen 18 évesen egyetem helyett raktárosnak a Tescóba, ha egyáltalán jut neki hely?

@komisz_kölök: "Aki olyan diplomát szerez, amivel aztán nem tud pár év alatt visszacsengetni egy-két millió forintot, az meg is érdemli."
Ez kb. minden egyes Magyarországon végzett tanárra igaz. Akkor ne képezzünk tanárokat?

Maitre 2013.02.18. 23:25:42

Pézsma, moderáld már azt a nyomorultat, vagy feljelentem, veled együtt. Fürgén fiam, vagy megy a screenshot a napiszarra.

Makkasz 2013.02.18. 23:25:48

@Hohenzollern: Azon sem gondoltak, hogy ez a visszataszító, cinikus játék, a diákokkal kiszolgáltatottságuk és "össznépi utálatuk" (debilsereg) megismertetése egyenes út, hogy akiben nem volt kész a döntés, már tudja, innét menni kell, minél gyorsabban, minél messzebbre.

Maitre 2013.02.18. 23:26:19

@mizrolist: Ilyenkor megvan a megfelelő pontszáma az ingyenes oktatáshoz, nem?

Anyám Borogass (törölt) 2013.02.18. 23:27:39

+1 érv: lassan külföldön olcsóbb lesz a fizetős egyetem, mint itthon az "ingyenes". Sőt, talán ár olcsóbb is.

Maitre 2013.02.18. 23:27:45

@mizrolist: Ebben az esetben megvan a pontszáma az ingyenes oktatáshoz, sőt, még ösztöndíjat is kap. Mi a probléma?

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 23:27:47

@szívas: Kedves szívas,

tiéd a pálya, adj neki egy nevet :)

Hohenzollern 2013.02.18. 23:28:50

@Makkasz: Igen, sajnos ez így van.

Az ellenséggyártás politikája van Magyarországon 2,5 éve, most épp az egyetemisták vannak soron.

Egymás után szemelik ki a különböző csoportokat és uszítanak mindenkit mindenki ellen.
Az anyagiak mellett ez a második legfontosabb ok, ami miatt hanyatt-homlok menekülnek az országból az emberek.

Ráadásul pont azok, akik tudnak és képesek is dolgozni, míg azok, akik hajlamosak az acsargásra és hat rájuk a gyűlöletpolitika, az országban maradnak, még tovább növelve a frusztrációt, amivel újabb tömegeket késztetnek kivándorlásra és így tovább.

Pan Modry 2013.02.18. 23:29:32

@telkoe:
Minden bizonnyal, ha peldaul magyarorszagon mondjuk egy eszt kocsit lefotoznak gyorshajtas miatta, akkor aztan kuldhetik a dolgot az eszt hatosagoknak, szarnak az egeszre.

komisz_kölök 2013.02.18. 23:29:58

@mizrolist: inkább úgy mondanám, hogy senki ne kezdjen tanárnak tanulni. Amíg ugyanis van olyan, aki havi százezerért vállalja a szopást, addig úgysem fogják emelni a bérüket. Ha két-három évig zéró jelentkező lenne a tanári szakokra, azzal lehetne változást elérni a bérezésben.

Amúgy meg, aki most tanárnak jelentkezik, szerintem iszonyat felelőtlen. Saját gyerekeivel, leendő párjával, szüleivel szúr ki.

Maitre 2013.02.18. 23:30:02

Hülyeblogmotor....

kovi, továbbra is szeretném, ha bocsánatot kérnél anyám lekurvázása miatt. :) Persze figyelmen kívül hagyhatod, de ez sajnos nagyon csúnyán fogja kivenni magát bárhol, ami nem a te fajtád....

Netuddki. 2013.02.18. 23:30:06

@szívas: Ó, dehogynem léteznek variációk. Ott van Észak-Korea például, egy demokratikusnak és népinek hazudott diktatúra. Ahol a sok kis hangya biztosítja pár tücsöknek az átlagon felüli életszínvonalat. Cserébe ha kell elhúzzák a nótájukat...

Maitre 2013.02.18. 23:31:44

@Pézsma: Szóval nem akarsz moderálni. Jól van. Innentől nem is értem, mit csinálok itt, nagyjából belőtted, hová tartozol. :))

Netuddki. 2013.02.18. 23:33:21

@Maitre: Ugye most nem gondolod, hogy 108db hozzászólással, amivel sikeresen be is mutatkoztál, vitaképes vagy?
Édes jó anyádat meg nem én qrváztam le, te emlegeted folyton. Fussál neki mégegyszer, de előbb váltsál megint nincknevet, ezt már elhasználtad...

mgdé 2013.02.18. 23:33:36

@Maitre:
Ki? Te.
Mind vitapartnernek, mind provokátornak nagyon gyengus vagy. Valószínűleg bádogosnak is az lennél. (Bádognak viszont még jó lehetsz.)

Nem így szoktam, de ennyi fennhéjázó ostobaság olvastán kikívánkozott ...

Makkasz 2013.02.18. 23:34:29

@Maitre:
Egyrészt magyar vagyok és magyar államplgár vagyok.
Másrészt annyi adót mint én befizettem , te 5 életed alatt nem tudnál.
Harmadrészt vagyonom Moon van.
Negyedrészt van agyam, és azt akarom, hazám helyzete jobbra forduljon, ezt most felvilágosítással tudom segíteni.
Ötödrészt, rokonaim barátaim a "rendszernek" kitéve Moon élnek, az ott történtek hatása alól én sem tudom kivonni magam.

Tudom, mszívesen beköltöznél a házamba, és rekvirálnád vagyonomat, kedves balfaszkommandós barátom.

Addig is védd befizetett adódat, lehet majd orbán megnyitja neked a lehetőséget, hogy a nagy büdös semmiért amit letettél az asztalra, és a moslékért a fejedben jól élhess.

mizrolist 2013.02.18. 23:34:49

@Maitre: hiába van meg a pontszáma, legjobb tudomásom szerint - ha tévedek, valaki úgyis kijavít - ha nem írja alá a szerződést, nincs ingyenes oktatás egy új Szentgyörgyi Albertnek vagy József Attilának sem. A példámban említett diák nem fogja aláírni, ezért vagy fizet tandíjat, vagy megy a munkaügyi központba.

Persze az is lehet, hogy eleve kap egy külföldi egyetemre ösztöndíjat, oda megy tanulni és soha nem fog Magyarországon dolgozni...

Maitre 2013.02.18. 23:35:18

@kovi1970: De, lekurváztad.

Itt: kovi1970 2013.02.18. 23:17:27
@Maitre: "Ha Te kimégy Amszterdamba prostituáltnak (remélem nem bánod az általános alanyt:) ) a bölcsészmérnök diplomáddal, akkor nem fogom."

Látom vágod a témát. Anutád is így teremtette meg a betevőt a gyerekeinek?

De már nem kell moderálni, elkezdtem írni az inda illetékeseinek. Majd ők megoldják. :)

Netuddki. 2013.02.18. 23:35:56

@Maitre: "Innentől nem is értem, mit csinálok itt"

Na látod ezt mi se értjük. Azaz van tippünk.
De azért öngyi ne legyél, aludj rá előbb még egyet. Jó éccakát, takarodó van!

Makkasz 2013.02.18. 23:37:27

@kovi1970: @Én de genere Mi: @Maitre:

Leírtam ki ez a moslékagyú Maitre:

"- diploma nélküli vagy -megveted mindazt aki képes volt vagy lesz megszerezni amit te nem,
- gyermektelen vagy - gyűlölöd a mások gyermekeit, érzéketlen vagy szenvedéseik iránt,
- az állam haszonélvezője vagy, nem tudsz segítség nélkül gondoskodni magadról - ezért akarod hogy majd más gyermekei eltartsanak téged, és ezért vagdalkozol "adófizetők pénzével", mert soha a töredékét nem fizetted be annak, amibe pici életed és igénybevett szolgáltatásaid kerülnek.

Ezt a fenti hármat nem mint értékítéletet írtam, csak világít hozzászólásaidból, ki-ki maga szintjén ki tudja olvasni, én elég pontosan."

Netuddki. 2013.02.18. 23:40:20

@Maitre: "De már nem kell moderálni, elkezdtem írni az inda illetékeseinek. Majd ők megoldják. :)"

Mindjárt láttam én, hogy suicid alkat vagy. XD

Maitre 2013.02.18. 23:40:20

@mizrolist: Igen? Lehet, ennyire nem követem a híreket, viszont ösztöndíja mindenképpen kell hogy legyen, meg vannak mindenféle tehetséggondozásra szakosodott programok. Azok bőven fedezik egy átlagos egyetem átlagos tandíját.

Szóval nem hiszem, hogy hogy félteni kellene a nemzetet egy új, kimagasló tehetség elvesztésétől.

Akiknek félnivalójuk van, azok az átlagos, vagy átlag alatti képességű, de dolgozni nem akaró kölykök. Akiknek a szüleit itt tekintheted meg. És ezzel azt hiszem, mindent elmondtam a témáról. :D

komplikato 2013.02.18. 23:40:39

@telkoe: Miért, nem pont azt írtam, hogy pont ezért nincs SEMMI visszatartó ereje így értelmetlen? Vagy nem is volt terv az itt tartásukra és simán pénzkérdés?

Maitre 2013.02.18. 23:41:25

@kovi1970: Szerintem kapok hozzád IP-t, azzal már mehetünk a bíróságra. Ott megismételheted. :)

reálisan 2013.02.18. 23:41:40

Régebben furcsa volt számomra, hogy nyugaton voltak olyan fiatalok, akik évtizedekig jártak egyetemre. Ill. mellé jártak. Éltek, gondolom állami pénzből, szórakoztak, tanulni, hát azt nemigen.
Na ez jó lenne a magyar liberálisoknak is. Őket a munka nemigen érdekli, a tanulás sem. Diploma kéne, meg jó zsíros állás, ahova bejárnának.

De ennek vége, nemcsak idehaza nyugaton is. Fel kéne ébredni!

Makkasz 2013.02.18. 23:42:05

@Hohenzollern: Én is megvetett sokat adózó voltam.
Ami azt takarta, napi 12 órát dolgoztam, pénzem 80%át leadóztam, és állandóan, mindenkinek rossz voltam.

Ilyen ország, ahol a műveltség, tudás, tehetség vagy értékteremtés képessége szégyen, mégegy nincs a földön.

Netuddki. 2013.02.18. 23:42:13

@Makkasz: Hadd szívassam már egy kicsit! Jobban alszom tőle. ;)
Azért remélem gutaütést nem kap, akkor nagyon szomorú lennék... Muhaha!

Maitre 2013.02.18. 23:42:34

@Makkasz: Makkasz, te ne írj nekem légyszíves. Nagyon alatta vagy annak, amivel én még hajlandó vagyok hosszabb időre szóba állni.
@Én de genere Mi: Ez rád is vonatkozik.

padlas 2013.02.18. 23:43:42

@Pan Modry: már látom lelki szemeim előtt, ahogy húsz év múlva az összes egykori egyetemistát egyesével lenyomozzák a magyar hatóságok (természetesen ennek adminisztrációs költsége alig terhelné meg a költségvetést). Ha úgy látják, hogy nem dolgozott ez idő alatt eleget Magyarországon, nemzetközi körözést adnak ki, és az Interpol majd kinyomozza, hogy ugyan melyik országban is él az illető, akinek azóta egyébként simán más már az állampolgársága is. Több százezer magyar után nyomoznak majd a nemzetközi hatóságok, egy húsz évvel korábbi magyar törvény miatt, amely törvény egyébként EU-s jogot sért. És ha esetleg megtalálják őket, akkor majd jól behajtják rajtuk a pénzt, elvégre a magyar kormány szépen megkéri őket erre, és nekik másra sincs ám erőforrásuk, mint a magyar kormány nonszensz hülyeségeit teljesíteni.
LOL

szívas 2013.02.18. 23:45:28

@kovi
és evvel mit akarsz tulajdonképpen mondani?
Igen; léteznek diktatúrák. Ki állította az ellenkezöjét?

mgdé 2013.02.18. 23:46:00

Megbeszéltük. Én nem írok rólad, mert udvarias vagyok, te nem írsz a gyerekeinkről, mert méltatlan vagy rá. Nyugodalmas jó éjszakát neked is! :)

komplikato 2013.02.18. 23:46:28

@Maitre: Tartom még mindig jobban jár egy tehetséges gyerek ha elmegy külföldre ösztöndíjjal vagy kevésbé tehetséges diákmunkával olyan suliba amit mindenhol elismernek, és van színvonala mert nincs pénzhiány mint itthon. Közben meg értelmes nyelvtudást is összeszed. Elég sok helyen ingyenes az egyetem/főiskola, rengeteg helyen meg OLCSÓBB mint az itthoni "nem-tandíj".
Hülye finnek meg még havi járandóságot is adnak bizonyos szakokon az oda járóknak.

Netuddki. 2013.02.18. 23:46:40

@Maitre: Most hú de megijedtem!
Angyalbögyörő! Sztárügyvéded van vagy mijaszösz? De előbb azt kell elmagyaráznod te miért kurváztál le egy békés hozzászólót. Mellesleg ott volt a kérdőjel a mondat végén. Eldöntendő kérdés, igen vagy nem? Csak szólok, kiröhögteted magad, a bíróság előtt is. Na szasz, további jó erőlködést, menthetetlen vagy...

Maitre 2013.02.18. 23:46:49

@reálisan: Nem hiszem, hogy képesek rá.

@Hohenzollern: Najah, ezt szépen összefoglaltad, de szerintem nem hozza át a jelenség lényegét. A topic olvasgatása sokkal szemléletesebb.

komplikato 2013.02.18. 23:47:13

@padlas: Ugye? Én is ezen röhögtem és tartom a 9-es pont miatt fog bukni. Így vagy úgy.

Maitre 2013.02.18. 23:48:28

@kovi1970: Azt perelek be, akit akarok. Jogállamban élünk. :)
És ha netán a bíróságról kifelé menet megbotlasz, és összetörik az arcod, akkor ugye legközelebb meggondolod majd, kinek mit írsz le, ugye? (Remélem figyeled a kérdőjelet. ;) )

Netuddki. 2013.02.18. 23:49:59

@szívas: Van demokráci és diktatúra, és van demokráciának hazudott diktatúra. Fordított esetről még nem hallottam. Mármint, hogy diktatúrának hazudják az ország vezetői a demokráciát. Érdekes, nemde?

Maitre 2013.02.18. 23:50:30

@komplikato: Mindenhol pénzhiány van. Hogy mivel jár jobban a gyerek... olyan országban nőtt fel, ahol eljutott a középszintű oktatásig, ahol egészségügyi ellátást kapott, ahol nem lőttek rá az utcán. Ezzel már lényegesen jobban járt a világ nagyon nagy százalékánál.
Aztán melyik mit hoz ki belőle. Van aki boldogul, diplomával vagy anélkül, meg van aki nem.

Netuddki. 2013.02.18. 23:51:18

@Maitre: Blömmblöblömm, blömmblöbömm, mmm...

mizrolist 2013.02.18. 23:52:47

@Maitre: túl optimista vagy. Vagy csak túl keveset láttál Magyarországból eddig.
A mostani középiskolásokból aki teheti, már nem magyar egyetemre jelentkezik. Szerinted ők vajon elvesznek, vagy lesz olyan hülye, aki hazajön majd?

Maitre 2013.02.18. 23:53:30

@komplikato: Továbbá, "a hülye finneknél" azért nem annyit kell tanulni mint itt. Pár napja valamelyik indexes blogon volt a kiscsincsa kimegy skandináv egyetemre, és meglepődik, hogy mik vannak című sztori.

Egyébként elég buta dolog a "magyarországon világhírű" közoktatást egy olyan hellyel összehasonlítani, ahol köztudottan ezt tekintik az egyik legfőbb állami feladatnak. :)

Maitre 2013.02.18. 23:55:39

@mizrolist: Alapvetően az vagyok. Mi más lehetnék ilyen népességgel? A reményen meg a csodaváráson kívül sok minden nem marad. :)

De ha a magyar fiatalok többsége külföldi egyetemre megy, akkor min is acsargunk? Van valami, ami szerintünk is xar, de azért kell nekünk, és ingyér, csak tanulni ne kelljen benne, hogy ne legyen szar? :))

Maitre 2013.02.18. 23:56:53

@mizrolist: De most tényleg cseszdmeg, ez a magyar nép. Ilyenek. Ennyik. Nem szégyellik, nem titkolják, büszkék rá. Szerencsétlenek azt sem értik, hogy miért kellene szégyellni.

Szerinted mi a fenét várhat ezektől bárki?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.02.18. 23:59:11

@Maitre: Az nem általános alany, hanem konkrét, még ez se tudod? És ezért fizették az adófizetők az oktatásodat?
Mivel ilyen hülye vagy, elárulom, hha sokan járnak egyetemre, nem csak nekik lesz jobb, hanem neked, egyszerű hülyének is. Több lesz az orvos, aki meg tud gyógyítani, több lesz a tanár, aki meg tud tanítani értelmes dologra, többen lesznek, akik feltalálnak és fejlesztenek dolgokat, amik jobbá teszik az életedet. És abban is segítenek, hha vminek utána akarsz nézni, akkor utána tudj nézni, ne pedig neked magadnak kelljen kitalálni a csekély szellemi képességeiddel.

Makkasz 2013.02.19. 00:00:06

@Maitre: Jó, nem írok neked. Tényleg belátom, olyan mint a falra hányt borsó, nem is érted miről beszélek.

A gondolkodástól tisztességtől, bármilyen emberi értéktől olyan távol állsz, hogy egyszerűen fölfoghatatlan számodra, ami egy másik ember mond.

"Mi más lehetnék ilyen népességgel?" Népességgel:))))
Olyan buta vagy mint a tök.

apeszos 2013.02.19. 00:03:10

@Maitre: "Szerintem kapok hozzád IP-t, azzal már mehetünk a bíróságra. Ott megismételheted. :)"

Aztán ott azzal ki is törölheted... Hofival élve: "esze nincs, de van papírja, van tolla, mit csinál? Feljelent."
Bolsi tempó fidesz módra kis köcsög. Kéred az IP címemet?

Netuddki. 2013.02.19. 00:04:40

@Makkasz: "akiben nem volt kész a döntés, már tudja, innét menni kell, minél gyorsabban, minél messzebbre."

Na erre szoktam azt mondani, hogy húzzanak el azok akiknek ezt az egészet köszönhetjük! A kedves elmúlt23év vezető, megélhetési politikusai.
Ugyan van olyan vélemény, hogy ezt a kialakult helyzetet csak magunknak köszönhetjük, de azért szerintem senki nem azért megy el szavazni, hogy akikre szavaz (most tökmindegy melyik párt) azok szépen átqrják a palánkon, ellopják a közpénzt, cserébe meg még jól meg is szívassák...

mizrolist 2013.02.19. 00:04:58

@Maitre: a HaHa speciel tandíjat akar. Nem ezt az alattomos fost, amit alkotmányba - várjunk, nekünk olyanunk nincs, Alaptörvényünk van, szóval abba - akarnak írni.

Nem mellesleg az eddigi rendszer is úgy szólt, hogy csak annyi féléved van ingyen, amennyi az optimális tanmenetben szerepel plusz két félév - vagyis egy átlagos, 10 féléves képzésnél 12 félév. Aki a 13.-ra iratkozik be, az fizet. Tandíjat.
Aki enné tovább jár egyetemre és nem fizet, az már lediplomázott és PhD-zik éppen.

komplikato 2013.02.19. 00:06:21

@Maitre: "Mindenhol pénzhiány van."

Lol. Egy normális egyetem bármelyik számítógép termében több zsé van, mint itthon egyes szakok összes felszerelésében. Vagy gondolod a svéd vagy osztrák egyetemen is tanár viszi Hoffman Rózsa módon a krétát? Ne röhögtess.

@MolnarErik: Egyik fórumos jó ember szereti linkelgetni, hogy az összes adó több mint 90%-át egy szűk 10% réteg dob össze a közösbe. Nekem meg lenne egy fogadásom, hogy annak a 10%-nak a többsége nem érettségivel vagy szakmunkás papírral rendelkezi. Ezek után pénzhiányra hivatkozva visszanyesni a felsőoktatást ilyen durván, miközben mindenhol máshol az a trend, hogy növeljék a felsőoktatási képzésben részt vettek arányát ... több mint hiba.

komplikato 2013.02.19. 00:08:19

@mizrolist: De az az "előző" se túl régi, mert pl. Giró Szász kartárs is ingyen nyomta le a röpke 14 évecskéjét, az 28 félév!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.19. 00:11:21

az apjuk 'szát! maradjanak inkább itthon munkanélkülinek ezek a fiatalok?! nem arról ugatott a miniduce 2008-ban egy tévéinterjúban, hogy szerinte jó, ha a magyar fiatalok külföldre mennek? és mi lesz azzal a 2,4 milliárd dollárral, amit a külföldön élők küldenek haza? tehát inkább röghöz kötjük, munkanélküli segélyt adunk neki és eltartatjuk a többi adófizetővel. remek ötlet!

www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/dollarmilliardokat-kuldenek-haza-a-bevandorlok-396994

"Az Világbank tanulmánya 2010-es migrációs adatok alapján 462 ezer külföldön dolgozó magyar állampolgárról tesz említést, az elemzés szerint ők tavalyelőtt 2,4 milliárd dollárt utaltak haza, Magyarországra."

tessék csak nézni 08:40-től mit mond a külföldre költözésről:

www.youtube.com/watch?v=gFEI4XaNok8

mizrolist 2013.02.19. 00:11:30

@komplikato: 10 éve már biztosan ez a rendszer működött.

besztercei 2013.02.19. 00:11:48

A "röghöz kötéssel" két fő gondom van.
Az első az egész oktatási "reformra" vonatkozik: nem adtak időt a felkészülésre. Ott áll az idén felvételiző diák, sok dolog változott és rengeteg a bizonytalanság. Tanulnia kellene most, nem ezeken agyalni! Kellene legalább két évet hagyni, hogy a diákok és a rendszer is felkészülhessen a változásokra. Egy érettségi tárgyra felkészülni nem két perc.

A másik gondom, hogy a megfogalmazáskor fordítva ülnek a lovon. Azt hangoztatják, hogy az a szemét, aki elhúz és nem azt, hogy az a rendes, aki a hazájában marad. Ha abból a képzeletbeli helyzetből indulunk ki, hogy hivatalosan van tandíj mindenkinek, de az állam ad rá "kedvezményes kölcsönt", amit az országban dolgozó mondjuk a szja-val "törleszt", a terhesnél, regisztrált munkanélkülinél stb. felfüggesztik, aki meg nem hallat magáról (=elment külföldre) annak pl. 5 év után küldik a csekket, akkor nagyjából azt kapnák mint most, de más a hozzáállással.

Abban sajnos részben igazuk van, hogy többen vannak, akinek ez az ország csak addig jó, amíg ingyenes diplomát ad és ez nem fair az adófizetőkkel szemben, de az okokért nekik (és az előzőeknek) is magukba kellene nézniük.

Maitre 2013.02.19. 00:12:31

@apeszos: Nem, kösz. A kovié kell, de már írtam az indának.

Makkasz 2013.02.19. 00:12:53

@kovi1970: A demokrácia nem a négy évenkénti választást, utáni kussolást jelenti, hanem valós beleszólást a közös dolgokba és kontrollt.

Ehhez direkt demokrácia kell és transzparencia.

Ez a tolvaj politikus elitnek nem érdeke.

Ajánlom a kibulizott ország -t és a diktátorok kézikönyvét olvasásra.

Makkasz 2013.02.19. 00:15:14

@telkoe: hehe. Beszedi az állam:))) Végrehajtó átmegy egy másik országba:)))).

Ahhoz bírósági ítélet kell. EU-ban sehol nem fogják elfogadni magyar bíróság ítéletét, és sehol nem fog (egyesével) pert nyerni az állam.

EUn kivül is van élet. Kár ábrándozni arról, hogy lehet megszívatni a fiatalokat, hogy neked adózzanak, nem fogjuk engedni.

Maitre 2013.02.19. 00:20:29

@MolnarErik: Magyarázd el, miért nem.

@mizrolist: Te elolvastad azt az Alaptörvényt? Egyébként a dolog nagyon egyszerű; el kell dönteni, hogy az oktatás érték, vagy nem. Ha érték, akkor fizetni kell érte. Nem előre, akkor. Vagy utólag. Vagy tehetségesnek kell lenni. Ez csupacsupa választás. A Haha nem választást akar, hanem biztosítékot arra, hogy az ingyenkapott diplomájukkal, meg az olyan-amilyen tudásukkal soha a büdös életben nem kell majd dolgozniuk.

Namost, ez nem így megy. :)

@komplikato: Már megint ezek a rosszindulatú csúsztatások... más nem megy? Egyes szakokhoz elég egy kockás füzet, meg egy könyvtár. Másokhoz nem. Megint a semmin hisztizel, és ettől valakinek érzed magad.

Maitre 2013.02.19. 00:23:02

@Makkasz: És Te érdemben mit tudsz tenni azért, hogy ne engedd? Már a hőbörgésen kívül. Ez komolyan érdekel...

KGS_online (törölt) 2013.02.19. 00:24:57

Bocs, Maitre, nem figyeltem, a te anyukád tényleg kurva volt Amszterdamban? Jól értem?

"el kell dönteni, hogy az oktatás érték, vagy nem. Ha érték, akkor fizetni kell érte. Nem előre, akkor. Vagy utólag"

Valami Fidesz, vagy mi, ha jól emlékszem, pár éve ez ellen uszított és népszavaztatott, nem? Mi is lett a végeredmény?

komplikato 2013.02.19. 00:25:25

@Maitre: Nekem nincs szükségem rá, hogy valakinek érezzem magam, ezen ne aggódj. :D

"Egyébként a dolog nagyon egyszerű; el kell dönteni, hogy az oktatás érték, vagy nem. Ha érték, akkor fizetni kell érte."

Ja, hogy amit itthon leadóznak, meg amit kintről hazaküldenek 1.7% GDP-nyi összeget az nem érték? Lol.

Admiral. 2013.02.19. 00:26:20

A post az elmult idoszak legjobb osszefoglaloja.
Gratula.

Maitre 2013.02.19. 00:27:53

@komplikato: Keversz, keversz, keversz.

@KGS_online: Nem, nem érted jól. kovi kurvázta le anyukámat, a pézsma meg szó nélkül nézte, pedig többször is felhívtam rá a figyelmét. Kovi ezért fel lesz jelentve. Jössz te is? :)

Maitre 2013.02.19. 00:29:24

Ti amúgy miért gyűlölitek ennyire a kormányt? Ez olyan értelmetlen. Boldogabbak lesztek tőle? Vagy van kit hibáztatni, vagy miért?

Maitre 2013.02.19. 00:30:12

@Admiral.: Valójában a kommentek azok. :(

Maitre 2013.02.19. 00:35:54

Milyen csend lett. Nyilvánvaló, hogy ez véletlen egybeesés. De azért sokat hozzáad az egész dolog tragikomikus jellegéhez. :)

tucano 2013.02.19. 00:49:13

A kisfiam azt kérte, hogy legalább egy évet tanulhasson Magyarországon, mindjárt június/tanév vége és jön vissza. Hiába szeretne magyar diák lenni, egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, egy ingyenes magyar suli pont ugyanannyiba kerül, mint itt a fizetős.
Messze van még neki az egyetem, spórolunk rá már most. De mindent megteszek érte, hogy ne otthon végezze el. Annyi, de annyi nehézsége van a világon mindenhol a diákoknak, pont még ezek a faszarcúak is kellenek? Minden otthoni tanulmányomat (érettségi után) kifizették a szüleim, nem tartozom senkinek sem (rajtuk kívül). A gyerekeim tandíját is befizetem, ha kell (mert itt nem, sőt alanyi jogon kapnak havi 200 eurónyi összeget ösztöndíjként kártyára). De ahol így beszélnek a kölkökről, így megalázzák őket, oda jóérzésű ember nem engedi a gyerekeit, ha van választási lehetőség.
Ha lesz egyszer annyi pénzem, hogy ösztöndíjat alapítsak magyar diákoknak, csak az lesz a feltétele, hogy büfészakos legyen, verseket kell írnia(kiváltható zenével,festéssel, filozófiával vagy tánccal) és minden hónapban legalább egyszer rendesen be kell basznia, mint minden normális diáknak, tanuljon bárhol is a világon.

mizrolist 2013.02.19. 00:51:46

@Maitre: egyszerűen késő éjjel van és a legtöbben aludni tértek. Pechedre én éjjeli bagoly típusú ember vagyok, és nyugodtan itt ülök reggelig is.

Te egyébként olvastad a HaHa követeléseinek pontos listáját? Mert szerintem a dolog egyszerű: az oktatás éppolyan dolog, mint az egészségügy. Ha az állam vállalja, hogy adja, akkor tartsa a szavát és ne rúgja fel a szabályokat olyan határidővel, hogy a rendszer tehetetlensége miatt ne lehessen rá reagálni. Az pl. szerintem komoly államban elképzelhetetlen, hogy az egyetemi jelentkezések beadásának idején se lehessen pontosan tudni, hogy egyáltalán létezni fog-e az az intézmény, ahol tanulni szeretne. Nálunk ez megtörtént; de Magyarországot nem is lehet európai szinten nézve komoly államnak tartani.
"A Haha nem választást akar, hanem biztosítékot arra, hogy az ingyenkapott diplomájukkal, meg az olyan-amilyen tudásukkal soha a büdös életben nem kell majd dolgozniuk."
Nem egészen. A Haha tandíjat akar, megfelelő szociális kompenzációs rendszerrel kiegészítve, hogy a szegényeknek is legyen esélye. Csakhogy a tanulmányi szerződés - a röghözkötés - eleve hibázik egy helyen: ugyanis feltételt szab az aláírójának (itthon kell dolgoznia), miközben nem garantálja, hogy ez a feltétel teljesíthető lesz (ha nincs munkahely, akkor még egy mérnök sem fog tudni dolgozni, akármilyen piacképes is a tudása...). A vállalati tanulmányi szerződések ezzel ellenkezőleg működnek: formailag ugyan az is köti a dolgozót, csak épp ő cserébe garantáltan kap egy állást, ha megszerezte a cég által támogatott képzést lezárását igazoló okiratot. Az egyetemista viszont nem kap semmit az államtól a diplomája megszerzése után, csak azt, hogy ha nem Magyarországon kezd dolgozni, akkor lecsap rá a NAV. Ez így nem szerződés, ahol nincs mindkét félnek garanciális vállalása a teljesítésre.

Makkasz 2013.02.19. 00:52:06

@Maitre: Előbb azt kérted kis balfaszkommandós, ne írjak neked.
Egyrészt nem én fogom megakadályozni, többes szám elő személyben írtam, de hogy értsd, mi fogjuk megakadályozni. Ki az a mi:
- gondolkodni képes polgárok,
- jóérzésű emberek,
- gyermekesek,
- független országok független polgárai,
- független bíróságok.

Hogyan?
- választással,
- jogaink érvényesítéseével,
- diákok jogvédelmével,
- fidesz nem befolyásolta, bírósági döntésekkel,
- diákok külföldi tanulásának, elhelyezkedésének támogatásával,
- fideszes képviselők, és akik külföldön dolgoznak, vagy gyermekeik külföldön dolgoznak, mielőtt "visszafizették volna az adófizetők pénzét" nyilvánosságra hozásával,
- fideszes képviselők nem államtól kapott pénzéből adója és állami juttatásainak nyílvánosságra hozásával,
- újságcikkekkel, kommunikációval
....

Az is szomorú, hogy így sikerelt megalázni a fiatalaokat és a gyermekeseket, és félelemben tartani őket.

Makkasz 2013.02.19. 00:56:18

@Maitre: nem gyűlölöm a kormányt.

A korrupciót gyűlölöm, a butaságot és a hazaárulást elitélem, a politikuselit eltakarodását akarom.

Ki a faszt érdekel a maffiakormányod? Húzd ki a fejed a homokból, aki a kormány tetteit kritizálja, nem fideszellenes, csak más a véleménye. Neked ezt hiába mondom, te vagy az, akinek Kövér a szájába adja a faszát, és azt mondja Cohiba, szívod lelkesen, nagy élvezettel ostoba kis pofidon.

Szervezd inkább a következő balfaszmenetet!

Kihallgatták a diákokat az egyetemen.

ÁVOs görények.

Maitre 2013.02.19. 00:57:25

@tucano: Csodálatos. Szóval még a határon túlról is mi fizessük az összes csóri földönfutó ktántorgott kölykének a diplomáját, hogy itt piálja magát még hülyébbre.

A majdani májátültetését is a mi zsebünkből képzeled? Vagy alanyi joga hülyének lenni, és beéred pelenkapénzzel, ha már éjjel-nappal folyni fog belőle a híg fos?

És a nép emellé odaáll, és őrjöng érte, hogy igenigen, nekünk ez kell. Ez már szürreális.

MAGYARORSZÁG, ÉN íGY SZERETLEK!

KenSentMe 2013.02.19. 00:57:37

Erre utolag jottem ra, de rohadtul megeri tanulni. Tenyleg, keves dolog van, amire ennyire lehet epiteni, amig a vilagban letezik majd civilizacio es leteznek olyan munkaszervezetek, amiknek a megfelelo mukodesehez esz kell, addig ezeket okos es tanult emberek fogjak iranyitani, legyenek szo akar jogaszokrol, mernokokrol, orvosokrol, kozgazdaszokrol, menedzserekrol vagy marketing-szakemberekrol. Szoval nem feltetlenul allami szolganak, ovononek meg tanarnak erdemes tanulni, hanem valami olyan szakmat kell keresni, amit eselytelen esz nelkul muvelni. Mert ha ez bejon es beindul a szeker, leginkabb csak azt sajnalod majd, hogy tul sokat voltal reszeg ilyen-olyan egyetemi bulikon, es nem tanultal megtobbet es nem vagy 2x olyan okos, mert akkor 2x gyorsabba es jobban reagalnal a kihivasokra es 2x olyan gyorsan ernel el meg tobbet.

Es soha senki se mondta el, hogy ha veszed az idot es a faradsagot, es eros vagy, es minden IQ tesztet ki tudsz tolteni kozel max pontosra, ha mindent azonnal megertesz, ha gyorsan tanulsz, ha beszelsz 3 nyelvet folyekonyan, es jobb fej vagy mindenkinel (vagy gecibb vagy mindenkinel, a szakmai elvarasok fuggveyeben), jo vagy a szakmadban es minden mas szempontbol is rendben vagy, nem vagy depresszios vagy mufurc vagy balfasz es ennek megfelelo egyetemre jartal, nem melegedobe, akkor adott esetben siman a szadba repul a sultgalamb, kerned sem kell. Az gyotrelmes, hogy ez az egesz magyar remenytelen rogvalosag azt tanitja neked, hogy nincs eselyed, veszteni fogsz, gyenge vagy, ne harcolj, viseld a sorsod, mekiben vegzed vagy kurvakent, anyad es apad is ehezett, pedig ertelmisegiek voltak es neked is csak a panel jut.

Pedig nem igaz es ezt elhinni a legrosszabb. Annyi lehetoseg van egy muvelt, tanult, tokos emberek, mint egen a csillag. Az igazsag az, hogy ha tenyleg minden energiadat a novekedesre es a tanulasra forditod, es a vegen megutod azt a bizonyos szintet, akkor maximum annyi lesz a gondod, hogy utana mindig meg kell utnod a szintet, kulonben jaj neked, sosem a krumplileves aran fogsz agyalni. Ott mar tenyleg csak azt fogod sajnali, hogy nem hittel jobban magadban es nem dolgoztal meg tobbet, mert ott majd minden csak ezen mulik.

Az, hogy az emberek 90%-nak ez nem adatik meg ilyen-olyan okokbol, es folyton az ellenkezojerol hiresztelik a faszsagaikat, attol meg nem kell beszopni, amit mondanak. Keves jobb befektetes van annal, mint huszonvalahany eves korodig napi x oraban erositeni es okositani magad, ha van kepesseged hozza, hogy amit tanultal, azt jol csinald.

Baines 2013.02.19. 00:57:46

Talán azt is be lehetett volna írni a cikkbe, hogy a magyar felsőoktatást sem teljesen a magyar adófizetők pénzelik. Rengeteg EU-s támogatás áramlik oda, de nyilván ezt is meg kell majd szüntetni, ha bejön a röghöz kötés.
Apropó, ha valaki fizetősen elvégzi az egyetemet, de utána itthon dolgozik, annak ugye utólag visszafizeti az állam a képzési költségeit?

Maitre 2013.02.19. 01:01:41

@mizrolist: Én meg egy lila pónit akarok, ringlisspíllel. Az ember nem kapja meg az összes hülyeséget, amit kitalál magának.

"de Magyarországot nem is lehet európai szinten nézve komoly államnak tartani."

Ebben néhol mintha igazad lenne... ahol taknyosok ugathatnak be államtitkároknak, és mindenki megszeppenten néz, ahelyett hogy a gyereket alaposan helyreidomítaná, az egy nagyon furcsa ország.
De egyelőre az EU nem így gondolja.

A NAV hogy csap le rá, ha nincs az országban?

Nem olvastam különben, linkeld be, akkor átfutom.

komplikato 2013.02.19. 01:03:06

@Maitre: Mert nem a munkájukat végzik? Sőt. Annak ellenkezőjét. És mert sajnos rajtuk múlik a napi megélhetésünk ... ha csak mi is le nem lépünk?

KGS_online (törölt) 2013.02.19. 01:03:55

@Maitre: "Ti amúgy miért gyűlölitek ennyire a kormányt? Ez olyan értelmetlen."

Csak gyorsan néhány témakör, a hozzászólók írásaiból:

„Ennyi a Fidesz nagy terve az oktatás reformjáról: vegyük el a pénzt, oszt jó napot, utánunk a vízözön + az ország összes általános- és középiskolájában leváltották az igazgatót (mert az igazgató csak egy báb lett a tankerületi igazgató mellett) és megvan a módja, hogy bármely tanárt kirúgjanak + 42 milliárdot vonnak el az egyetemektől.”

„A jelenlegi kormány minden intézkedése a nyomorgók számának növelése felé hat, a pénzt ugyanis mindig a szegényektől a gazdagokhoz csoportosítja + A rezsicsökkentéses parasztvakítás meg fordítva fog elsülni: akinek havi egymillió a rezsije, az röhögve köszöni meg, úgy mint az egykulcsos adót.”

„Viktorunk most küldött 160 ezer levelet a határon túli magyaroknak. Kérdés, honnan tudja a címüket? Mert ugye nincs adatbázis, ez volt a választási regisztráció bevezetése melletti érvük.”

„A szélessávú körzethálózati fejlesztésre 2012-ben kiírt húszmilliárd forintos közbeszerzésen 12,5 milliárd forintot nyert öt kft., amelyeket ugyanazon a napon, 2012. június 27-én alapítottak és július 4-én jegyeztek be, ráadásul ugyanarra a címre (1134 Budapest, Váci út 19.) jegyezték be őket. A nyertesek a Micronet Kft., a Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft., a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft., a PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft. és a REGIO Optikai Hálózatfejlesztő Kft.”

Szóval, a 4 példához:
1. Az oktatás szétverése, államosítása csak egyet jelent: majd hirtelen közbeszerzésben minden iskola többszáz milliárdért vehet cuccokat, addig amortizálják (le van blokkolva mindenhol a kifizetés a mai napig, se fénymásolás, se könyvtárfejlesztés, se eszközbeszerzés, stb.)széjjel, aztán hipp-hopp ki nyeri a közbeszerzést? (a folyamatos stresszbentartásról és megfélemlítésről ne is beszéljünk, valamint én úgy tudtam, állam és egyház már jóideje különvált, lehet, M.O.-n nem)
2. Az egykulcsos buli kivett minimum 900 milliárdot eddig az ország közös kasszájából, jól vele csak azok jártak, akiknek tök mindegy volt, mert volt elég, ezt az átlagemberektől vették el (pedagógusok, nővérek, óvónénik, melósok), és csoportosították maguknak át.
3. Sima kamu volt a regisztráció, de elment vele fél év, addig se a gazdaságról beszéltünk - meg persze a haveri nyomdák gazdagodtak.
4. A simicska-birodalomba ömlik a pénz, valószínűleg minden hiányzó nyugdíjmegtakarítás, 3szoros közbeszerzések, a leállított fejlesztések (amikért már megvoltak a pénzek), minden odamegy, emlékezz 1998-2002-re, minden infrastrukturális fejlesztést leállítottak (az ország elmaradása jórészt innen indul), de a közalkalmazottak már éhhalál szélén voltak (mint most is, ezért kellett a medgyessi-féle 50 %-os emelés, amit fideszék is megszavaztak, most mégis azt hazudják,attól kezdtünk becsődölni).

Ez csak 4 gyenge témakör, az állam vezetői nem mások, mint a maffia emberei. Csak a maffia jobb helyeken nem a kisember lecsórósításából gazdagodik.

Ennek nagyon rossz vége lesz, meglásd.

Így is értelmetlen?

Maitre 2013.02.19. 01:04:20

@VRbagoly: Azért azzal remélem tisztában vagy, hogy a diploma önmagában nem eredményezi az általad leírt állapotot. :)

Makkasz 2013.02.19. 01:05:21

@Maitre: Személy szerint én azt tudom tenni, az előbb felsoroltak mellett, hogy addig nem fizetek adót amíg a nép és polgárellenes, emberellenes görények vannak hatalmon(évente >160 szorosát fizettem az átlagbérre jutónak).
Kimentettem családomat és másoknak is segítek elmenekülni.
Nem adtam magánnyugdíjamat.
Kiveszem pénzem magyar bankokból.
Tanácsot adok majd diákoknak ha pereli őket magyar állam.
Támogatom diákokat, legyenek magabiztosak, hazugság az állam zsarolása, sokadik.
Ügyvédi költségeikbe beszállok.
Tájékoztatom nemzetközi közvéleményt.
Elmegyek tanúskodni ha kell.
Terjesztem polgári, demokratikus, jobboldali értékeket.
Szeretem a fiatalokat, segítem direkt érdekeimen túl.
Bármilyen alakulatot támogatok amelyik visszaállítja a demokráciát és legalább racionalitást ígér.

Nagyjából ennyit.

Tamás Csacsicska 2013.02.19. 01:06:00

Tandíj és röghöz kötés.

Tandíjról a Fidesz nem mer beszélni, mert amikor ellenzékben volt, akkor a „minél rosszabb, annál jobb” elv alapján tiltakozott ellene. Ma már szívesen bevezetné, de tart attól, hogy az orrára kolbász nő, népszerűsége csökkenni fog.

Ha nincs tandíj és ingyenesség van, akkor megetethető a Fideszes és Jobbikos szavazókkal röghöz kötés. Egyik formáció sem az intelligenciájáról ismerszik meg. Nem úgy a diákokkal és az EU-val. Továbbá józan ész ellenes intézkedés lenne, amibe bele fog törni a Fidesz foga. Orbán már szaladhat is a milliárdos fogorvosához…

A diákok aktuálisan lényegében semmit sem tudnak. Mind a tandíj, mind a röghöz kötés cikis. Jönnek-mennek a hideg utcákon, jómaguk sem tudják, merre. Beszélnek anélkül, hogy a mondandójuknak értelme és súlya lenne. Pedig dönteni kell a tandíj és a röghöz kötés között. És mert az utóbbi eleve kilátástalan út (végső soron az EU el fogja kaszálni, hiába jogászkodik a Fidesz): marad a tandíj.

Kérdés, miként?

Nos, egy lehetséges megoldás lehetne egy Diákhitel Szövetkezet. Legális pénzintézet, amelyben betétesek a diákok és amely „transzferálja” a diákok betétjét tandíjjá. Közben – mint pénzintézet – egyéb forrásokat is bevonhat és kitermelheti önfenntartását, vagyis non-profit státusát. Kifejezetten diák önkormányzattal, de azért profi személyzettel.

Fontos feltétel lenne, hogy az állam nem lehetne sem betétese, sem bármilyen mértékű tulajdonosa, sem menedzsere a Hitelszövetkezetnek. Az egyedüli állami kapcsolatot a PSZÁF szakmai felügyelete jelenthetné. Nemcsak Orbánról van szó ugyanis, hanem az elkövetkező kormányokról is.

A Diákhitel Szövetkezet egyszerre lehetne pénzügyi és érdekvédelmi szervezet. Érdekeket védeni leginkább pénzzel lehet. Ugyanis.

A részleteket pontosan ki kellene munkálni, de a diákok szellemi kapacitása ehhez majdnem adott. A lényeg, hogy egy olyan formációt kell kialakítani, amibe nem avatkozhat be a mindenkori kormányzat és amely egyszerre képviseli a hallgatókat az ellenérdekelt oktatási intézményekkel és az állammal szemben.

komplikato 2013.02.19. 01:09:21

@Maitre: Valaki megpróbálná a gyerekemet idomítani, addig élne ... még az kéne, hogy a fiam is életképtelen bólogató kutya legyen, aki csak felfelé nyalással vagy azzal se képes érvényesülni.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.19. 01:12:49

@Baines: „Talán azt is be lehetett volna írni a cikkbe, hogy a magyar felsőoktatást sem teljesen a magyar adófizetők pénzelik. Rengeteg EU-s támogatás áramlik oda, de nyilván ezt is meg kell majd szüntetni, ha bejön a röghöz kötés.”

Kedves Baines,
Tökéletesen igazad van, benne is volt a jegyzeteimben, terjedelmi okokból végül kimaradt, egy csomó mással egyetemben, de lám, erre jó a komment-fal :)
Érdemleges egyetemi kutatást ma tulajdonképpen csak eu-s pénzből lehet végezni. Az elmúlt években még az is előfordult, hogy az elnyert hazai pályázati támogatást végül a nyertesek meg sem kapták, a teljesítést viszont be kellett mutatniuk. Ami nem kicsit durva. Nekünk volt volt olyan kutatási pályázatunk, amihez a támogatást a teljesítést követő(!) 3. évben kaptuk meg. Addig zsebből hiteleztük, saját gépeinket vittük be, és még örülhettünk, hogy nem jártunk úgy, mint a fent említettek.

Bizarr, hogy az eu támogatást elvesszük, sőt, idehaza büszkén hivatkoznak rá, majd az állam úgy tesz, mintha az magántőkéje lenne.

Persze nem ez az egyetlen ellentmondás.

Maitre 2013.02.19. 01:13:00

@komplikato: Ebben az esetben téged is idomítani kellene. És nem vagy egyedül, sajnos.

Nagyon csodálkozom egyébként rajtatok. Valahogy nem tűnik normális állapotnak, hogy így nyilatkoztok meg, már ha valóban így érzitek, és nem vagytok például részegek, vagy ilyesmik.

Ha ez a többség, az országnak vége van. És ami nagyobb baj, hogy feléleszteni sincs kiért.

komplikato 2013.02.19. 01:13:38

@Tamás Csacsicska: "Ma már szívesen bevezetné, ..."

Vezetnéééééé? Ja, persze ami most van az a "nem-tandíj"!

gatyusz2 2013.02.19. 01:13:54

blablabla...ez az egész tüntetősdi már átment egy nagyon gyenge ballibsi szájtépésbe. Normális egyetemista már szégyelli ezeket a balfaszokat.

Másrészt meg ideje lenne már felfogni a rózsaszín agyatokkal, hogy a világ sosem fog úgy működni, ahogy azt szeretnétek. Indíthattok százezer blogot különféle néven, elsüthetitek ugyanazokat a rossz szóvicceket, alapíthattok platformokat, tüntizhettek kétszázan, tehetitek az értelmiségi agyatokat, nem ér semmit, kevesen vagytok és szétaprózódtatok. És még valahol sajnálom is, mert ez sok évvel ezelőtt nem ennek indult.

tucano 2013.02.19. 01:14:55

@Maitre: Figyelj, miért vagy te ennyire korlátolt? Hát nem leírtam érthetően, hogy kifizetem? Én semmit sem kérek a magyar államtól, még a nyugdíjamat sem, amit évekig fizettem. Csak azt, hogy hagyják a gyerekeket tanulni és diáknak lenni és igenis élvezni a diákéveiket. Nem is tudom, hogy minek válaszolok neked, de azt azért elárulom, hogy sok minden történik egy emberrel diákévei alatt, nem csak az iskolapad. Bulik, szerelmek, olyan tapasztalatok, amelyekre később már nem lesz ideje, se módja. Sajnos a meló miatt már nincs időm világmegváltásra, de egy egyetemistának legyen már!

"összes csóri földönfutó ktántorgott kölykének"
Szegénykém, nagyon rossz lehet neked otthon. Így nem beszélgethetsz másokkal, még névtelen online eszmecsere során sem. Pihend ki magad kérlek. Hidd el, utána egész máshogy fogsz vitapartnereidre tekinteni.

Maitre 2013.02.19. 01:18:44

@gatyusz2: A kedvencem ebből az egészből egy ismerősöm volt, aki nagy bajnaifan... sűrűn mondogatta, hogy a demokrata nem fél. Aztán egyszer csak elszólta magát, hogy akasztani kéne.

Azóta azon viccelődünk baráti körben, hogy a "demokrata nem fél, csak akaszt". De valahol nagyon vicces ez az egész, ha kedveled a fekete humort.

Teli van ilyen spirális önellentmondásokkal, amit az összes szereplő a maga szintjén értelmezget, és nem látja, hogy ugyanolyan benne, mint az összes többi. Ha képes lennék rá, írnék belőle egy misztériumjátékot. :)

mizrolist 2013.02.19. 01:19:24

@Maitre: ez az eredeti lista: hallgatoihalozat.blog.hu/2012/12/16/uj_felsooktatasi_rendszer_bizonytalansag_es_diktatura
Ez két nappal későbbi: hallgatoihalozat.blog.hu/2012/12/18/sztrajkfelhivas_es_fontos_infok_a_szerdai_tiltakozasokrol_add_tovabb

Amikor ez elkészült, akkor még arról volt szó, hogy - hirtelen fordulattal az addig élő, 10k fő ingyenes képzését lehetővé tevő döntés után - nem lesz keretszám, hanem az egyetemek annyi diákot vesznek fel, amennyit akarnak. Persze pénz az nem lesz több, csak annyi, amennyit eredetileg előirányoztak és ami ~10k fő képzésére elég.
Szerintem ezen a listán azóta sem modernizáltak, mert nincs mit.

Maitre 2013.02.19. 01:21:47

@tucano: Nem, te azt írtad, hogy kifizetnéd, ha lenne miből, de nincs, és hogy ezt kiterjesztenéd az összes többi taknyosra is, feltéve HA lenne, és hogy megfelelően erkölcstelen és léha életmódot folytat.

"A kisfiam azt kérte, hogy legalább egy évet tanulhasson Magyarországon, mindjárt június/tanév vége és jön vissza. Hiába szeretne magyar diák lenni, egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, egy ingyenes magyar suli pont ugyanannyiba kerül, mint itt a fizetős."

Majd pár sorral lejjebb visszakoztál, hogy itt mindenki gyűlöli a kölyköket. Feledékeny vagy. :) A pia teszi?

mizrolist 2013.02.19. 01:27:18

@Maitre: aki szerint egy államtitkárnak nem lehet beszólni, ha fiatalabb nála a vitapartner, az sajnos még mindig az I vh. előtti "méltóságos uram" világban él. Ez a poszt nem jár automatikusan a tisztelettel, azt ki kell érdemelni (ez minden egyes emberre igaz).
Ha egy államtitkár bullshittel jön el egy tárgyalásra, akkor ezt közölni lehet vele egészen nyugodtan.

susu64 2013.02.19. 01:28:43

@kovi1970: ehhez csak annyit: amikor még léteztek a vállalati ösztöndíjak (1990 előtt, mondhatnám akkor, amikor egyetemre jártam) csak kb. 10 % - kal több hallgatót vettek föl, mint amennyi végzősre szükség volt, éz vonatkozott minden egyetemenre és főiskolára (kivétel a foxi-maxi). Azaz annyi diák tanulhatott, amennyire diplomásra szükség volt itthon. Nem léteztek "diplomás ruhatáros" szakok, és az egyetemekre csak komoly felvételi után lehetett bejutni. Ott viszont tanulni kellett. Valóban volt munka, de ne felejtsük el a cégen belüli munkanélküliséget: azaz olyan munkát, amelyet ma egy emberrel végeztetnek el akkoriban 2-3 státusszal fedtek le. Egyébiránt akkoriban is volt tandíj, amit 3,01 átlagig fizetni kellett, 3,51 fölött pedig tanulmányi ösztöndíj volt. De az alapjaiban más rendszer volt, s mivel még külföldre sem lehett .csak a 80 - as évek végén, évente egyszer - utazni, a röghjözkötés fogalma föl sem merült. Sok vállalatnál, multinál egyébként ma is létezik a képzési vagy tanulmányi szerződés: ha a munkahely támogat, akkor alá kell írni bizonyos időt, s ha ezen belül mész el, akkor fizetni kell, de még azt is kiköthetik, hogy pl. konkurens céghez mennyi időn belül nem mehetsz. Azokban a nyugati országokban, ahol létezik az állam által adott tanulmányi ösztöndíj vagy támogatás, ma is szerződést kell kötni. Magyarországon ma is számtalan ösztöndíj létezik a tisztességesen tanuló, felsőoktatásban résztvevő diákoknak. Ehhez persze tanulni kellene és nem politikai performanszokon résztvenni. az egyetem nem a közoktatás része, s éppen mai adat: az egyetemet végzett fiatalok között csak 6% a munkanélküliség. Megéri tanulni.

Tamás Csacsicska 2013.02.19. 01:30:25

@komplikato:

Tandíj majdnem mindenhol van a világon. A tandíj nemcsak egyszerű költség-térítés, hanem az oktatási intézmény minősítése is. A Fidesz most nem mer beszélni róla, mert szembe köpné korábbi saját magát. Na, nem mintha ez bármit is számítana… De ettől még a tandíj szükséges lenne.

A nagy kérdés, hogy a diákok hogyan jutnak annyi pénzhez, amiből a tandíjat kifizethetik. Alkérdés: lehet-e szó részleges, vagy teljes tandíjmentességről. Mégalabb kérdés: a tandíjmentesség szociális kérdés, vagy a kiemelkedő teljesítmény elismerése legyen?

Magyarországon nincs működő mecenatúra (hacsak az egyházi főiskolákon nem működik ilyen, ami azért eléggé zárt kört jelenthet). Nincsenek szervezetek, ahonnan a diák hitelt kérhetne. Azért nincsenek, mert eleve nincsenek civil nonprofit szervezetek. Adóelkerülő nonprofit szervezet sok van, az igaz. A magyar nem szeret és nem tud adakozni.

A ma látható egyetlen megoldás a következő kettő: vagy a szülők pénzelik a hallgatót, tehát a taníttatás családi teher. Vagy a hallgató dolgozik az iskola mellett – így azután négy év helyett nyolc évig jár oda. Hiszen nem lehet egyszerre teljes értékűen dolgozni és tanulni is.

Kérdés: hogyan teremthető meg egy olyan forrás, amely a hallgatónak hitelez, de közben nincs elkötelezettsége sem az állam, sem az oktatási intézmények irányában? Ha nincs állami kötődése (egyszerű szavakkal támogatása), akkor ugyanis nem lehet röghöz kötés, mert ugye: mire lenne? Az állam egyezkedjen az oktatási intézményekkel – ha ennek szükségét érzi és azok nem elég önállóak (autonómok) – de ne a diákokkal!

A diákok ugyanakkor egyezkedjenek az oktatási intézményekkel! Viszont ne egyenként, individuálisan, hanem kolhozba tömörülve. Egységben ugyanis az erő, ahogy Joda mester említette volt.

Maitre 2013.02.19. 01:31:16

@mizrolist: Egy államtitkárnak ugyanúgy be lehet szólni, mint akárki másnak, ha a megfelelő ember, és a megfelelő módon teszi. Itt ez nem állt fenn.

A tisztelet pedig mindenkinek automatikusan jár, Neked is, nekem is, a többieknek is. Ti erről szerettek megfeledkezni, legalábbis akkor, ha nektek kellene tiszteletet tanúsítani, nem tudom miért. Megerőltető? Talán csak nem szoktatok hozzá otthon. Vagy nem tudom.

Furcsák vagytok, azt kell mondjam. A többi ember is ilyen?

komplikato 2013.02.19. 01:32:31

@Maitre: Nem vagyok állat, hogy idomítsanak. Se a gyerekem nem az. És bárki aki állatként próbál kezelni alapból kinevezem ősellenségnek.

waldorfbalcon 2013.02.19. 01:33:51

@Maitre: A tiszteletet a kormány onnantól vette semmibe, hogy folyamatosan és cinikusan a diákok szemébe hazudott.

Maitre 2013.02.19. 01:33:54

@komplikato: Akkor ne viselkedj úgy.

Maitre 2013.02.19. 01:36:30

@waldorfbalcon: Tehát véleményed szerint Te egyenrangú vagy a komplett kormánnyal? Miben? Észben? Műveltségben? Vagyonban? Kapcsolatokban? Vagy mégis miért kellene fiftififti alapon szerveződnie a kapcsolatotoknak?

A kormány (MINDEGYIK kormány) rengeteg szempontot és érdeket vesz figyelembe, nem a te privát játékszered. Előlegezzük meg nekik, hogy jószándékúan csinálják ezt.

komplikato 2013.02.19. 01:36:51

@susu64: A céges "röghöz kötés" viszont biztosít munkahelyet, nem de? Az állami meg marhára nem.

mizrolist 2013.02.19. 01:40:46

@Maitre: én nem várom el senkitől sem, hogy tiszteljen; és mindenkivel úgy viselkedek, ahogy szerintem érdemli. ha ettől ő tisztelni fog engem, akkor rendben van; ha nem, az nem érdekel. Ugyanúgy igaz az is, hogy ha szükségét érzem, akkor be fogok szólni bárkinek, legyen az egy takarítónő vagy mondjuk Simicska Lajos.

Viszont ma estére kénytelen vagyok távozni, egyéb elfoglaltságom miatt, ezért további válaszokat majd csak holnap prezentálok.

tucano 2013.02.19. 01:41:40

@Maitre: óh, túlértelmezed a dolgokat. Fizetem az adómat, kifizetem a másik gyerek suliját, ezért minőségi oktatást kap. Ha lemarad valamiből, akkor ingyen van a korrepetálás, emellett a színjátszókör, a sport/tánc, stb.
És persze a kaja is. Járna hozzá kolesz is, de azt nem kértünk és akkor a kirándulásokról, rajzlapokról, tankönyvekről, füzetekről, ceruzáról, stb nem is beszéltünk. Ehhez képest otthon mindenért tokolok, egy "külföldi" országban, mert hiába a hazám, ha nem otthon élünk. Ezt kérte a gyerek, állom a költségeit. Nem hiszem, hogy szegény lennék, egyszerűen csak külföldön taníttatni egy gyereket(még akkor is, ha maga az oktatás ingyen van), az bizony nem olcsó vigasság, mondhatnám luxus.

Mondok még egy apró különbséget. Itt ingyenes a felsőoktatás és mint írtam, még jár mellé havi 200 euró ösztöndíj is. Kevesebb adóból és nem cseszegetik a kölköket, megteremtve minden szükséges feltételt ahhoz, hogy kiemelkedően tudjanak teljesíteni. Szerinted hol képeznek jobb szakembereket, bármilyen szakot is nézünk?

Nem írtam azt, hogy otthon mindenki gyűlöli a gyerekeket.
Most már csóró és piás is vagyok? Ha úgy érzed sértegetned kell, akkor nyugodtan, lehet hogy jót tesz neked. Dühterápia, van ilyen.

waldorfbalcon 2013.02.19. 01:42:49

@Maitre: Miért én? Velem tárgyaltak? Egyébként pedig igen, ezzel az én szemembe is belehazudtak.

Egyébként pedig ez tényeg vicces, amit írsz. A kormány ugyanis semmilyen szempontot nem vett figyelembe, még a saját józanabb oktatáspolitikusát is elhajtotta a halál faszára. Semmilyen felmérést nem végeztek, senkit nem hallgattak meg. A közoktatást például kizárólag egyházi iskolákból meghívott pár igazgató dobta össze, mert egyszerűen őket ismerte Rózsika. Pont beleszartak bármiféle egyeztetésbe vagy meghallgatásba. Pont ezt reklamálta mindenki, nem tűnt fel?

komplikato 2013.02.19. 01:44:26

@Tamás Csacsicska: Mondtam én, hogy ne legyen tandíj? Egy szóval sem, ámde valaki(???) megszavaztattat a néppel és a nép 80%+ úgy döntött ne legyen.

Nekem nem a tandíjjal van bajom, hanem ezzel:
1. Miért nálunk van Európában az egyik legmagasabb tandíj? Még a brit is csak azért übereli, mert nemrég háromszorosára emelték!
2. Ha van tandíj és ennyire pofátlanul kigazdálkodhatatlan, megfizethetetlen, adóssághalmozó akkor mi a halálért nyesték le azt a röpke 40 (48?) milliárdot az oktatásból?
3. Ha itteni oktatástól elvettek, miért adták a határon túli akadémiának, egyetemeknek???
4. Ha nincs pénz oktatásra, akkor meg nem térülő presztízs beruházásra minek költötték el a többszörösét?

"Tandíj majdnem mindenhol van a világon."

A "majdnem mindenhol"-ban benne van Svédország? Norvégia? Finnország? Skócia(!)? Ausztria?

Maitre 2013.02.19. 01:45:23

@mizrolist: Jó éjt. Sajnos már csak a többiekkel tudsz majd csevizni, és lassan ráunok erre.

@tucano: Ne haragudj, de engem nem érdekel hogy szerinted milyen jó anya (vagy apa, nem tudom) vagy. Te dolgod, meg a gyereké.
A te gyereked, azt csinálsz vele amit akarsz, ahol akarsz, akikkel akarsz. Csak ne azoktól vedd el rá a pénzt, akik itt élnek.

komplikato 2013.02.19. 01:47:26

@Maitre: "Előlegezzük meg nekik, hogy jószándékúan csinálják ezt."

Ez annyira nyilvánvaló, már a "jó szándékuk", hogy nem kevés emberben fogalmazódott meg az egész gazdaság politika egyetlen célja egy kiadós államcsőd. Ami ezt végkép bizonyítja az a mai Index videó volt, amikor rákérdeztek a gazdasági recesszióra és mindenki hülyének tette magát ezügyben.

Maitre 2013.02.19. 01:48:22

@waldorfbalcon: Akkor belehazudtak. Ők a kormány, Te meg... ki is vagy? Ha nem tetszik, legyél ott a kormányban, és változtass rajta. Az út mindenki előtt nyitva áll.

Én személy szerint jó ötletnek tartom hogy egyházi vezetőket vonnak be a közoktatásba, sajnos nagyon erkölcstelenek lettetek. Talán segít, talán nem, egy próbát megér.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.19. 01:48:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kedves Karl,
őszinte elismerésem! Valóban összevontam két pontot egybe, utána pedig nem számoztam át. Gratula, eddig ezt egyedül te vetted észre :)

waldorfbalcon 2013.02.19. 01:51:09

@Maitre: Én a megbízójuk és munkaadójuk vagyok.

Nem az a baj, hogy egyházi vezetőket vonnak be, hanem az, hogy csak azokat. Capisco?

mizrolist 2013.02.19. 01:51:14

@Maitre: ó, a "jó éjt" korai, majd olyan 4-6 óra múlva :D

"A kormány (MINDEGYIK kormány) rengeteg szempontot és érdeket vesz figyelembe, nem a te privát játékszered. Előlegezzük meg nekik, hogy jószándékúan csinálják ezt."

Muhaha. Kb. annyi bennük a jószándék, mint a Balaton szeletben a hullámzás.

Maitre 2013.02.19. 01:51:23

@komplikato: Bannem meg az fogalmazódott meg, hogy nemkevés embernek annyi esze van, mint egy fél rúd parizernek, amikor meg van hintve egy marék mákkal. Az emberekben mindenféle felmerül, nem kell neki nagy jelentőséget tulajdonítani:)

De Neked is azt tudom mondani, amit a fiatalembernek itt az előbb; állj oda, csináld, és változtass.

komplikato 2013.02.19. 01:51:57

@Maitre: "Csak ne azoktól vedd el rá a pénzt, akik itt élnek."

Leírta 3x, hogy támogatna itt tanuló fiatalokat, te meg háromszor leírtad ezt válasznak. Szelektíven olvasol, teljesen dislexiás vagy, szándékosan fordítva értelmezed vagy azt kell fordítva érteni amit írsz???

Vagy simán kötözködsz ha semmi észérved nincs.

Maitre 2013.02.19. 01:53:48

@waldorfbalcon: Tényleg? Hű!

@mizrolist: Ugyan, ugyan.
Belegondoltál már, milyen rossz lehet ennyire ellenséges közegben dolgozni? Ők is emberek. Szeretnek, éreznek, lehet rossz napjuk, van kiskutyájuk, miegymás. Ti meg folyton csak bántjátok őket. Hát szép ez?

tucano 2013.02.19. 01:53:57

@Maitre: Egy fillért sem veszek el. Sem most, sem korábban, sem a jövőben. Pont azt írtam, hogy inkább támogatnám az otthon felnövő kölköket, hogy olyat tanuljanak, amit nem támogatnak, amit most megvetnek otthon és akár a buli költségüket is állnám, csak olyan dolgot tanuljanak/műveljenek, amire úgy tűnik, hogy otthon sajnálják a pénzt. Remélem megtehetem.

Maitre 2013.02.19. 01:55:29

@komplikato: Azt is leírta, hogy mindent meg fog tenni, hogy ne itt járjon a gyereke iskolába (amit egyébként én helyeslek).
Hogy támogatNA... ez körülbelül annyit jelent, mintha Te minden fórumozónak ajándékozNÁL egy jachtot, ha majd lenne miből. Szép, de nem megyünk vele semmire. ;)

tucano 2013.02.19. 01:56:09

@komplikato: köszönöm, gyorsabb voltál:)

waldorfbalcon 2013.02.19. 01:58:09

@Maitre: Hű bizony, és egy nem keletázsiai országban tizedennyi hazugság miatt a kormány úgy repül, mint a pinty. Itt meg vállvonás van, hogy "hazudtam, és?! Még eygszer beszósz, kirugatlak!"
És te tényleg ennek tapsolsz?

Fahrenheit451 2013.02.19. 01:58:27

Sajnos az az igazság hogy manapság minden szellemi toprongy egyetemista akar lenni,aki már rosszul van a kétkezi munka gondolatától is.Ez az emberkék fognak majd betenni az adóhivatalnál az íróasztal mögül,a bankokban a pofádba röhögnek és eladják a lakást felőled és sorolhatnám.Mert ők megtehetik.Úgy is mondhatom apucinak hála megtehetik.

Fahrenheit451 2013.02.19. 02:02:40

Ja azt kifelejtettem hogy akkora a válság hogy minden 2. tüntetőn tisza cipő és táska volt.

Maitre 2013.02.19. 02:02:43

@komplikato: Akarom mondani, kommentelőnek.

Egyébként szórakoztatom magam. Tekintheted amolyan performance-nak, vagy interaktív számítógépes játéknak random karekterekkel, vagy bullshitnek, vagy össztársadalmi lélektani körkórképnek... azt csinálom hogy nagyon naivan és előítéletmentesen állok hozzátok, és nézem, mit hoztok ki ebből. De lassan abbahagyom, késő van.

dr. kek21 2013.02.19. 02:03:57

Nem muszáj államilag támogatott képzésen diplomát szerezni annak, aki nem vállalja, hogy vissza is ad valamit azoknak - esetünkben az adófizetőknek -, akik tulajdonképpen taníttatták éveken át.

Nem kell azzal jönni, hogy akkor a diploma a gazdagok kiváltsága lesz, mert fel lehet venni diákhitelt, ha valaki tényleg nem tud adott pillanatban százezreket költeni félévente tanulásra. VAGY HA alapból azt tervezi, hogy kimegy külföldre dolgozni több pénzért és jobb jövőért, akkor igenis finanszírozza a tanulását magának zsebből, vagy hitelből. A több ezer eurós fizetésből nem lesz nagy nehézség kicsengetni a részleteket.

Nem szeretem a FIDESZ-t, és akkor még finoman fogalmaztam, de ez az egyik olyan dolog, amivel egyet tudok érteni, még akkor is, ha jelenleg én is egyetemen tanulok és fizetem a nem olcsó oktatást.

komplikato 2013.02.19. 02:05:08

@waldorfbalcon: Én kérek elnézést kelet-ázsiai országoktól nevedben. ;)
Az ami most folyik az közpénzek sikkasztása és hűtlen kezelése és akkor finoman szóltunk még. Ilyesmiért Dél-Koreában már végeztek ki politikust! Mert kb. hazaárulás szintje.

kukatr 2013.02.19. 02:07:08

@Maitre: Költségtérítéses képzésen NINCS ösztöndíj.
A többire nem reagálok, nem bizonyítottad be, hogy tudsz érdemben és kulturáltan vitatkozni.

komplikato 2013.02.19. 02:07:29

@Maitre: "naivan és előítéletmentesen állok hozzátok, ..."
Akkor gratulálok másoknak ehhez sok évtizedes vagy egész életnyi munka kell, te meg csak kisujjból ... hmmm. Legközelebb szólíthatlak Buddhának?

waldorfbalcon 2013.02.19. 02:07:33

@komplikato: Igazad van, túloztam pöttyet, ez valóban még Kelet-Ázsiában is sok lenne :)

Maitre 2013.02.19. 02:10:25

@waldorfbalcon: Tudod, ez elég bonyolult, és messzire mutató téma lenne, meg nem is ide való, úgyhogy nem fogom kifejteni.
:)

Tamás Csacsicska 2013.02.19. 02:12:50

@komplikato:

1. Én semmit sem szavaztattam meg. 1988 óta Kaliforniában élek és csak csodálkozom azon, ami otthon folyik.

2. Felejtsd el az államot! A diákoknak egyedül az oktatási intézményekkel van megbeszélni valójuk: mégpedig arról, hogy jó képzést nyújtanak-e, vagy sem. Ha a képzés ér valamit, akkor azért lehet sokat fizetni, ha használhatatlan, akkor lehet akár ingyenes is.

3. Az államtól – különösen Orbán államától – nagyon messze kell kerülni. Ő szeretné beleverni mindenbe az orrát – megmondani a tutit - de ezt nem szabad megengedni neki.

4. A diákoknak meg kellene érteniük, hogy senki másra - még egyszer. SENKI MÁSRA – nem számíthatnak, legfeljebb önmagukra és a szüleikre.

5. Az oktatási intézmények alkudozzanak Orbánnal, ahogy akarnak. Legokosabb lenne, ha ők is elkerülnék Orbán államát – de hát hozzászoktak a kényelmes és kontrollálatlan állami támogatáshoz. Lelkük rajta, hogy ezt így akarják-e tartósítani, de ebbe ne keverjék bele a diákokat. És ne az ő bőrükre alkudozzanak.

6. Az oktatási intézményektől a piacképes diplomát kell elvárni, ez ilyen nagyon egyszerű. Ők pedig – ha akarják – honorálhatják a kiváló hallgatói teljesítményeket tandíjmentességgel, vagy akár ösztöndíjjal. A kiváló hallgató az oktatási intézmény büszkesége, teljesítményének konkrét hordozója. Ezért megillethetik kedvezmények.

A lényeg: távol az államtól, amennyire csak lehet. Ha a diákok kacérkodnak az állammal, akkor olyan selejtekkel kell tárgyalniuk, mint az EMMI illetékesei. És olyan hazudozókkal kellene megállapodniuk, mint Orbán. Akivel nem lehet megállapodni. Nem, mert sportot csinál a páva-farkából – és kizárólag az erőből ért. Márpedig a konszenzus és az erő nem egészen ugyan az.

Ahogy Joda mester is megmondta.

Maitre 2013.02.19. 02:18:05

@Tamás Csacsicska: Orbán állama, Orbán állama... most azok nyáladzanak a leghabosabban, akik Gyurcsánynak meg Bajnainak is lelkesen takarodjoztak. Ez nem fidesz meg mszp probléma, ez egy embertípus.

Amúgy meg nagyjából igazad van. No de, ha nem az államot hibáztatjuk, akkor kit fogunk? Netán magunkat? Nem, azt mégsem lehet. Mi, felnőtt, beszámítható, épeszű emberek nem lehetünk felelősek az életünkért és a sorsunkért! Ki is maradt... szülők? Á, az olyan ciki, meg mi lesz 30 év múlva, ha a mi kölykeink ezt látják. Iskola? Az jó, iskolába mindenki járt! Na de azok az iskolák már sehol nincsenek.

Mégiscsak kell az az állam.

Maitre 2013.02.19. 02:19:20

@komplikato: Mert ott még van mit árulni.

komplikato 2013.02.19. 02:29:01

@Maitre: Egy teljes országra kiterjedő többszörös súlyos mentális problémát én egyedül nem tudok megoldani, még ha egy Gandhi szintű emberke lennék, ami sajnos nem vagyok, akkor sem, nem vagyok én "chosen one" vagy próféta.
Így viszont maradék megoldások:
1. Megszökök.
2. Itt maradok a működésképtelen tömeg tagjaként és működésképtelenkedek.
3. Kihasználom összes kiskaput, törvényt kerülök, etikátlan senkiházi leszek, kihasználom végletekig a 2-es pontban említett lakosságot, egy szóval olyan leszek mint a magukat ország urainak képzelő senkiháziak és az ő meccénásaik.

Egyik megoldás sem vonz.

A 4-es verzió, hogy megvilágosodom, se perc alatt magamra szedem 10.000 év összes tudását és megoldom a mentális problémát. Ezt viszont mint írtam elég valószínűtlen

Te miért próbálod még is? :)

Tamás Csacsicska 2013.02.19. 02:32:54

@Maitre:

Ne hibáztassunk senkit - arra majd ráérünk, amikor a gyerekek ügye rendben lesz. Kreatívnak kell lenni, a megoldást kell keresni. A megoldásban nincs szerepe az államnak, a diákok önmaguk erejére kell támaszkodniuk.

Ez nem is olyan csekélység, csak egyszerűen nem hiszik el ezt magukról. OK, biztosan nincsenek minden tudás birtokában, de ha együttműködnek - ez a kolhoz – akkor egymás hiányosságait pótolni tudják. Leendő jogászok a leendő közgazdák és tanárok egymást jól kiegészítik.

Pénzről beszélünk – tandíj vagy röghöz kötés – ezért a pénzre kell koncentrálni. Keresni kell jó megoldásokat. Nem bűn, ha az ifjak meghallgatják a korosabbak véleményét. Nem kell lefeküdni nekik, nem kell fétisként kezelni őket – az öregek éppen úgy a saját kezükkel törlik ki a feneküket, mint a fiatalok. De lehetnek meglátásaik. A szülőknek például.

Szóval át kellene menni konstruktívba, megoldásokon agyalni – és nem kell valami okos dolgot azért elvetni, mert azt mondjuk a Kisgazdapárt mondja. Meg egyébként is abba kellene hagyni ezt a kommunistázást – ez nem vezet sehová sem. A kommunisták kihaltak, helyettük meg lettek más borzalmak.

Maitre 2013.02.19. 02:35:43

@kukatr: www.bkf.hu/hallgatoinknak/1279/teljes-ideju-koltsegteriteses-kepzesben-reszt-vevo-hallgatok-reszere-palyazhato-osztondijak.html

Úgy egyébként, gugli második találata. Van egy pár.

@komplikato: Vagy blogolgatsz, és addig sem kell döntened. ;)

Én kizárólag a saját problémáimat szoktam megoldani, ha valamit. Mindenki más dolgozzon szépen a sajátjain. Pusztán megérteni próbálom itt a jónépet, de egyre kevesebb lelkesedéssel.
Lehet hogy a végén rájövök, hogy ez nekem nem is a feladatom. Az egy örömteli nap lesz. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.19. 02:39:27

Hol lesz ez a kormány (és vele együtt ámokfutásuk hagyatékai), mire az első zsellérdiplomások munkába állnának?

Maitre 2013.02.19. 02:40:32

@Tamás Csacsicska: Oké, ha megtaláltad a megoldást, szólj kérlek. Kíváncsian várom.

(Szerintem nagyon jó megoldás lenne, ha végre mindenki befogná, és csendben tenné a dolgát.)

((Engem is beleértve.))

tucano 2013.02.19. 02:42:52

@komplikato: szerintem rosszul fogalmaztad meg az első pontot. Ha az EU-ba mész, akkor egyenjogú polgárként átmész dolgozni egy másik tagállamba. Nem úgy, mintha BAZ megyéből Veszrémbe, hanem mintha Svájcon belül az egyik kantonból a másikba (ahol jelentős eltérések vannak a kantonok között, de akkor is egység). Szabadon megválaszthatod, hogy hol tudsz jobban érvényesülni, miközben a kereteken belül maradsz. Rengeteg szempontot mérlegelhetsz és szabadon dönthetsz. Pont ilyen az oktatási vagy a szociális helyzet vagy a fizetés vagy ezek bármilyen számodra előnyös keveréke. Nincsenek ma már se távolságok, se bármilyen gátló tényező, ami nem tőled és a döntésedtől függ. Azt csak a nagyon korlátoltak szeretnék ráerőltetni másokra, hogy maradnod kell. A mobilitás egyre fontosabb. A szüleim otthon élnek és gyorsabban hazaérek (most), mintha az ország túlsó felén élnék. Az más kérdés, hogy a tagországok politikai elitjei megpróbálják megőrizni a látszat különállóságot, amikor tudjuk, hogy ha egységes lenne a rendszer, akkor egyszerűen nem tudnának átvinni komoly állatságokat sem otthon, sem máshol, pusztán hatalomféltésből. Nem hiszem, hogy ebben a kérdésben idealista lennék, mert a gyakorlat ezt mutatja.

Maitre 2013.02.19. 02:44:04

@Tamás Csacsicska: "nem kell fétisként kezelni őket – az öregek éppen úgy a saját kezükkel törlik ki a feneküket, mint a fiatalok."

Btw, részeredményként lassan lehet hogy beérném azzal, ha ezek a fiatalok is kézzel törölnék ki, ahelyett hogy kiszopják egymásból. Vagy legalább szájat törölnének utána. :(

Tamás Csacsicska 2013.02.19. 02:49:56

@Maitre:
Volt korábban egy ötletem, legalább gondolkodni és vitatkozni kellene rajta.

Tamás Csacsicska 2013.02.19. 01:06:00

Maitre 2013.02.19. 02:55:18

@Tamás Csacsicska: Hajnali háromkor? :( Jó, visszanézem, várj egy kicsit.

Maitre 2013.02.19. 02:59:14

@Tamás Csacsicska: És ki adna pénzt? A bankok ugye nem, a kormány nem, a diákok nem. Esetleg valami piramisjátékszerűen menne. Vagy kérhetnénk tucanotól, ha esetleg egyszer lesz neki. :)

Tamás Csacsicska 2013.02.19. 03:03:33

Bizony, a diákoknak kell adniuk - legalább is az elején. De vannak komoly EU-s pénzek és lehet támogatókat is találni. Meg persze egy pénzintézetbe akár a szülők is elhelyezhetik a betétjeiket - ha már a gyerekeikről van szó.

A dolgot lehet fejlesztgetni, de igazad van: nem hajnali háromkor.

tucano 2013.02.19. 03:03:44

@Maitre: Pont azon gondolkodom közben, hogy mondjuk évente egyhavi tandíjat be tudnék fizetni egy tehetséges srácnak/lánynak. Orvosira nem, de filóra, történelemre, kommunikációra igen. Ha találok még 7 ilyen embert, akkor ki tudjuk fizetni egy diák éves tandíját. Brazíliában már családilag támogattunk egy szegény srácot, aki hegedülni tanult konziban, de húrra sem volt pénze. Szerintem működne.

TupakkaMinutti 2013.02.19. 04:28:12

@Maitre: naivan es eloitelet mentesen, mi? :)

"Btw, részeredményként lassan lehet hogy beérném azzal, ha ezek a fiatalok is kézzel törölnék ki, ahelyett hogy kiszopják egymásból. Vagy legalább szájat törölnének utána. :( "

lenezed a fiatalokat es minosithetetlen hangnemben irsz roluk, altalanositassz (ami aztan abszolut a butasag fokmeroje) mikozben te magad is fiatal vagy, csak kicsit idosebb a tanulos generacional-legalabbis nyilvan valoan nincs gyereked. hidd el, egesz maskepp latnad a dolgokat ha egy 18-20 koruli csemeted lenne aki epp baromi kilatastalan szituban vannak tanulas es munka teruleten.

Maitre 2013.02.19. 05:13:42

@nguyen: Az általánosítasz, az egy sz-szel írandó. :)

Miből gondolod, hogy ez a butaság (főleg az abszolút butaság) fokmérője?

Ha a gyereked kilátástalan helyzetben van, neked köszönheti. Vagy magának.

Maitre 2013.02.19. 05:22:06

@tucano: Szép gesztus lenne, de valószínűleg többre mennél vele, ha eleve a gyereknek adod.

kpityu2 2013.02.19. 05:58:35

Az rendeli a nótát, aki fizeti a zenészt. Hobbiból mindenki olyan nótát húz, amilyen jólesik neki.

平八 2013.02.19. 06:49:22

Végre egyszer jól csinál valamit a Fidesz, erre mindenki jön ide nyálat verni meg hőbörögni.., ami hasznos.

midnight coder 2013.02.19. 06:59:37

@balage_81 reloaded: Nem maradnak munkanélküliek - csak jóval kevesebbet keresnek. De azt idehaza költik el, és idehaza adóznak belőle, a gyerekeiket idehaza nevelik.

Én is egy multinál dolgozom mint programozó - és kb. a negyedéért annak mint amit ugyanezért a melóért egy fejlettebb EU-s tagországban kapnék - az USA-ról nem is beszélve. Ha most 25-30 éves lennék, én is húznék innen a fenébe, egyszerűen azért, mert anyagilag sokkal-sokkal jobban járok kinn. Ugyanakkor az ide betelepülő multik egyre nehezebben találnak képzett embert ugyanezért - így persze egyre kevesebb lesz a betelepülő multi is. A folyamat vége pedig az lesz, hogy itt csak nyugdíjasok és segílykéesek maradnak.

Mint magánembernek természetesen az az érdekem hogy húzzak ki innen a fenébe. Ugyanakkor az országnak mint entitásnak az az érdeke, hogy a képzett polgárok ne hagyják el, 3-5x-ös pénzért, hanem inkább a cégek jöjjenek ide az olcsóbb munkaerőért. Kb. ugyanaz a helyzet ma, mint anno Kelet-Németországban amikor felhúzták a vasfüggönyt. A német komcsik sem puszta rosszindulatból tették ezt - egyszerűen nem akarták, hogy kiürüljön az ország.

Az, hogy bérben mi a mai nyugat-európa közelébe jussunk úgy 20-30 éven belül utópia. Bárki kerül is hatalomra, ez a 3-5x-ös bérkülönbség meg lesz.

Következésképp, ha valaki hosszú távon fenn akarja tartani az országot, akkor bizony valami röghöz kötéshez hasonló dolgot kell lépnie. Vagy szembe kell nézni azzal, hogy lehúzhatjuk a rolót.

nincs1itt 2013.02.19. 07:09:07

@Maitre: "Ha a gyereked kilátástalan helyzetben van, neked köszönheti. Vagy magának."

Ezt a mondatodat át kellene gondolnod... A legtöbb "kitántorgó", az elmúlt 23 év "eredménye". A kilátástalanság, nem a diplomás, szakmunkás, képzetlen cselekedeteiből alakult ki. Hanem a politikai "elit", teljes alkalmatlanságából - a teljesre gondolok 23 év alatt -, a hatalomhoz és a korrupcióhoz való ragaszkodásából fakad az összes jelenlegi probléma. Írtad fentebb, hogy egy "taknyos diák" ne pofázzon vissza a zállamtitkárnak. Miért ne?? Ja, mert Lenin eftárs lövethetett is volna??
Mit képzelnek magukról, ezek a "politikus" balfaxok?? Szíjjártó volt a legfiatalabb képviselő 17!évesen lett az. Ingyen tanult, a többivel egyetemben. Értem, hogy a hozzád hasonló elvtelen, gondolattalan, üleptisztítóra van szükségük, mert bármit lenyomnak a torkotokon. Ti meg még tapsoltok is hozzá!
Az oktatás az egyik! lehetőség az ország felemelésére, ha nem költ rá az állam, akkor hozzád hasonló zombik fognak ott lézengeni.

2llkedő 2013.02.19. 07:10:09

@midnight coder: "Következésképp, ha valaki hosszú távon fenn akarja tartani az országot, akkor bizony valami röghöz kötéshez hasonló dolgot kell lépnie. Vagy szembe kell nézni azzal, hogy lehúzhatjuk a rolót."

Nem elsősorban a bérekkel van a probléma, hanem azzal, hogy nincs ahol azt a kevesebb bért megszerezze a fiatal, azaz nincs munkalehetőség.

"""""Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad.""""""
/Buddha/

barata 2013.02.19. 07:11:57

@Baines: Nem , csak akkor, ha külföldön végzett, és hazajön dolgozni.

hardenberg 2013.02.19. 07:15:09

Ami nektek csak rög, az mi hazánk!

barata 2013.02.19. 07:17:12

Nem kell ezzel olyan sokat foglalkozni. Tanulni muszáj, és érdemes. Tanulásra hitelt felvenni, a tanulásba fektetni, érdemes. Ha az éppen aktuális hatalomnak az a heppje, hogy aláírat egy papírt, hát ez legyen a legnagyobb öröme. A tudását majdan senkitől nem fogják tudni elvenni, a többi meg lényegtelen. Dolgozni kell, ha lehet itthon, ha nem lehet külföldön. Addig még 30-szor változik a koncepció, a szabály, az alkotmány, az államtitkár. Ha meg ne, akkor meg úgyis mindegy.

barata 2013.02.19. 07:18:02

Nem kell ezzel olyan sokat foglalkozni. Tanulni muszáj, és érdemes. Tanulásra hitelt felvenni, a tanulásba fektetni, érdemes. Ha az éppen aktuális hatalomnak az a heppje, hogy aláírat egy papírt, hát ez legyen a legnagyobb öröme. A tudását majdan senkitől nem fogják tudni elvenni, a többi meg lényegtelen. Dolgozni kell, ha lehet itthon, ha nem lehet külföldön. Addig még 30-szor változik a koncepció, a szabály, az alkotmány, az államtitkár. Ha meg nem, akkor meg úgyis mindegy.

szintetikus 2013.02.19. 07:18:57

Gazdag szülők gyerekei most mit szeretnétek? (ásít)

midnight coder 2013.02.19. 07:22:02

@félázsiai 2llkedő: Biztos van ilyen is, ha valaki olyasmit tanul amire nincs kereslet. De az kinn is max. tányért fog mosogatni a diplomájával. Egy-két extrém esettől eltekintve azért kb. a magyar munkaerőpiac a külföldit képezi le - csak sokkal alacsonyabb bérért. Ez az, ami miatt érdemes elmenni - és ez az, amiért érdemes a multinak ide költöznie.

És sz az alacsonyabb bér igazán csak a képzett polgárok esetén igaz. Mert a kétkezi munkások bére ma is sokkal-sokkal magasabb mint Pl. egy indiaié, kínaié, de akár egy románé - így az olyan kétkezi munkát ami nem kimondottan helyhez köthető, Pl. építkezés - még így sem igazán jó üzlet ide hozni.

Abban nincs itt igazán rend az emberek fejében, hogy gazdasági felemelkedést itt nem az aktuális kormány tud csinálni. Az max. megakadályozni tudja, a szociális transzferek növelésével, illetve a hazai cégek hátrányos helyzetbe hozásával (Pl. felesleges adminisztráció, vagy a FIDESZ mostani pénztárgépakciója). De munkahelyet nem az Orbán tud teremteni és nem is a Bajnai, hanem az ide betelepült multik, illetve a hazai vállalkozások. De csak akkor, ha nem mennek ki a legértékesebb emberek a magasabb bér miatt. Ezt viszont lehetetlen megakadályozni röghözkötés nélkül.

nincs1itt 2013.02.19. 07:25:30

@midnight coder: A bérek valóban sokszorosak, de NEM csak a pénzért hagyja el az országot a képzett munkaerő!
A multinak NEM érdeke, hogy emelkedjenek a jövedelmek, mert azért jön ide, mivel az élőmunkaerő - legyen az bármilyen szinten képzett - töredékébe kerül. Nincs szüksége, ott Mo.-on az innovációra, mert azt "otthon" végzi el. Szakmai fejlődés, ami minden? diplomásnak az alapvető érdeke és célja, Mo.-on korlátozottan elérhető, éppen az innováció elmaradása miatt. A multik zöme, csak "összeszerel" Mo.-on.
Szerintem, a hazai termelés, fejlesztés támogatása lehetne a kitörési pont, de ha már az oktatást is lezüllesztik, tömegesítik, akkor a diplomás sem lesz egyéb, mint betanított munkás, ráadásul egy rendkívül bizonytalan, egyre inkább élhetetlen környezetben! Te lehet, hogy átlag felett - magyar átlag felett - keresel, amivel jelenleg eltartod magad és a családodat olyan szinten, amilyet elképzeltél magatoknak. De Mo.-on én nem láttam jövőképet, nem éreztem biztonságban magam, fényesen bizonyítják a félelmeimet a napvilágot látott gazdasági adatok. Ezek nem azt mutatják, hogy legalább szinten marad az ország, hanem azt, hogy lassacskán a teljes pusztulás felé fordult. Lehet szépelegve félre nézni, látszat megoldásokat reklámozni, a jóléti társadalmak alapja a TERMELÉS és a MUNKA.

Steve123 2013.02.19. 07:26:44

Az alábbi érdekes bejegyzés azt taglalja, hogy ha a felsőoktatás lehet ingyenes, akkor még mi. Érdekes.
kerdezzbatran.blog.hu/2012/12/09/ingyenes_felsooktatast_ingyenes_sort

barata 2013.02.19. 07:28:39

@平八: Hasznos lenne a hegesztőket is itthon tartani. Az ő kiképzésük is pénzbe kerül ám. Sőt. Akire összesen 3 milllio Ft-nál többet költött az egészségügy, ne mehessen külföldre dolgozni, a járulékokat itthon fizesse. Vagy csak az kapjon családi pótlékot, aki aláír egy papírt, amiben megígéri, hogy a gyereke itthon fog dolgozni. A diákoknak így már nem lesz okuk tiltakozni.

BélaBácsiTudja 2013.02.19. 07:30:16

Nomost. Miért éppen Alaszka? c. sorozat megvan?

Ott kedves orvosunk az ösztöndíj szerződése apróbetüs részébe vállalta, h ő márpedig alaszkában fog elhelyezkedni ha törik, ha szakad.

Persze Amerika az egy mocskos, szemét diktatorikus rendőrállam volt már kilencvenesévekben is.

opati666 2013.02.19. 07:33:45

1. Gyermekem az idén fog továbbtanulni.
2. Nem vagyok Fidesz szavazó.

De ennek ellenére:

Támogatom a hallgatói szerződés intézményét.

CSAK:

Csak egy dolgot csesznek el benne, de nagyon. Addig egyetértek, hogy az adófizetők pénzéből ne a külföldnek taníttassuk a gyerekeinket. Igenis maradjanak itthon.
De ehhez akkor adjanak a diploma után a végzettséghez megfelelő munkahelyet is, a végzettségnek megfelelő fizetéssel együtt.
Amíg a diplomások nem tudnak idehaza elhelyezkedni, addig nem jó dolog erővel itt tartani őket. Addig igenis menjenek el és ne legyenek rákényszerítve az itthonmaradásra.

midnight coder 2013.02.19. 07:37:07

@nincs_itt: Kis hazánkba is költöznek fejlesztő multik is, de a tömeges meló kinn sem a kerék feltalálásából áll. Persze az az 0.01-02% aki tényleg _nagyon_ jó az _esetleg_ kerülhet ilyen helyre, de az átlag magyar diplomás az kinn sem a gugli keresőjét fejleszti és nem is a rák ellenszerét kutatja majd.

Ugyanakkor a tömeges elvándorlás bizony az ország kiürüléséhez, és hosszú távon az további elszegényedéséhez vezet. Ok, most szar a helyzet. De ha minden évben elmegy a legokosabb, legképzetebb 10-20 000 fiatal-középkorú ember, akkor szerinted 20 év múlva milyen lesz az élet itt ? És a mindenkori _felelős_ magyar kormánynak ezen kell elsősorban törnie a fejét.

$pi$ 2013.02.19. 07:39:49

@opati666: "De ehhez akkor adjanak a diploma után a végzettséghez megfelelő munkahelyet is, a végzettségnek megfelelő fizetéssel együtt."

Kik?

barata 2013.02.19. 07:47:07

@opati666: Meg kéne már szabadulni attól, hogy mindent az államtól várunk. Akkor talán az államnak sem jutna eszébe állandóan anyáskodni fölöttünk.

nincs1itt 2013.02.19. 07:48:35

@midnight coder: Világos!! Arra akartam utalni, hogy a Mo.-on megjelenő multik zöme, "összeszerel". Vagyis az alkalmazott diplomás, szakmunkás, tökmindegy a multi honos országához képest töredékéért dolgozik. A multi haszonelvű, vagyis a megtermelt extra profitot NEM Mo.-on, hanem "otthon" fogja "elkölteni", pl magas szintű felsőoktatásra, hogy multi maradhasson, mert ennek is köszönheti a létét. Vagyis, sok szempontból hasznos a jelenléte, mert tanulni és "ellesni" lehet tőle, miként kell hatékonyan dolgozni. De ha Mo.-on kétséges a jövő, mert pl. ezek a multik, ha gazdasági érdekeik úgy diktálják tovább állnak, akkor hiába marad itthon a jól képzett munkaerő, ha nem képes fenntartani önmagát, ezen keresztül az államot. A legtöbb fiatal, középkorú, akik elmentek, előre gondolkodtak! Vagyis olyan környezetre vágytak, ahol a nyugdíjas éveik, nem a csirke farhát árának változásán múlik! Ma, Mo.-on 5 millió - lakosság több mint fele!!!! - ember él szegénységben( a KSH adatai) és 1,5 millió mély-szegénységben. Fel tudod fogni, hogy ez mit jelent? Na, én sem akartam - igen féltem - megöregedni Mo.-on! Ha ezen változtatni lehet, akkor is 20-30 év szükséges hozzá. Sajnálom, de több 20 évem nincs, ilyen gazemberekre, akik eddig az országot vezették! Lehet azt mondani, hogy önző vagyok, de minden eddigi befizetésemet ott hagytam.

sieddie 2013.02.19. 07:49:19

Cikk 20-30-as évekre hivatkozik, amikor elegendő volt 4 osztályt is elvégezni,és fizetős volt a felsőoktatás hát nem tudom...

Mi a nem fair abban, hogy elvégzek egy egyetemet és ki megyek vele külföldre több pénzt keresek vele mintha nem végezném el.Lehet azzal jönni,hogy hát nem lehet kifizetni abból fizetésből.Aki pizzafutárnak megy, annak tökmindegy,hogy van-e egyeteme vagy sem.Egyben kell leszurkolni pénzt?Igen?Felveszek hitelt és kifizetem abból mert külföldön jól keresek...
Az is kérdéses,hogy mennyire fogadják el külföldön a mai magyar diplomákat..Nettó csúsztatás az is,hogy csak rosszul lehetne járni ezzel, mert jól is.Elvégzem az egyetemet, ledolgozom a kötelezőt, akkor már szakmai gyakorlattal rendelkezem, tehát még magasabb bérigénnyel tudok kinnt munkát szerezni és még több járuléktól esik el a magyar állam.

A felsőoktatás kontraszelektált.Mi után kapja az egyetem sok pénzt?Hallgatók után.Tehát minél több hallgató annál több a pénz.Akkor megéri kirúgni a delikvenst, mert hülye mint a tök?8-10 évig elkolbászol?Annál jobb,mert több hallgató több pénz.Tesszük ezt fogyó népesség mellett..Sőt harcolunk a több férőhelyért és pénzért.Ha visszanézzünk 30 -40 évvel ezelőtti létszámokra, azt tapasztaljuk,hogy egy egyetemre járt annyi ember, mint most első évfolyamra.Világosan lehet látni,hogy ez színvonal esés árán tartható.És siránkozunk,hogy elvégzünk egy egyetemet és takarító vagyok egy iskolában.El kell dönteni mit várunk a felsőoktatástól? Elitképzést (ami azzal jár hogy kevesen kerülnek be TUDÁS alapján) vagy meghagyjuk ezt a tömegképzést.

nincs1itt 2013.02.19. 07:50:32

@barata: OK! Akkor olvasd el ezt is: index.hu/bloghu/kiszamolo/2013/02/18/ennyi_adot_fizetsz

Nem vártam semmit az államtól, de cserébe jó sokat elvesz...

sieddie 2013.02.19. 07:51:42

@sieddie: És még fel lehet tenni a kérdést,hogy amerikanisztikával vagy nederlandisztikával mit lehet kezdeni.Van-e értelme,társadalmi haszna?

opati666 2013.02.19. 07:51:51

@$pi$: Akik itthon tartják őket!

szívas 2013.02.19. 07:52:02

@kovi1970: igen, ezek mind vannak. És?
Még mindig nem értem, mit akarsz mondani, és ki állította ennek ellenkezöjét.
Olvass figyelmesen!

És még valami: ha azt látjuk, hogy nem tudod felnött ember módjára érvekkel megvédeni magad, hanem ehelyett habzó szájjal moderáció után kiáltozol, hamarosan senki se fog szóbaállni veled.

$pi$ 2013.02.19. 07:52:53

@nincs_itt: Nincs olyan, hogy "extra profit". Marx találta ki, már az életében kiderült, hogy gyakorlatilag semmiben nincs igaza, összeomlott az egész elmélete.

Az amit ő "extra profit" -nak nevezett az a profit/haszon egyszerű hangulatkeltéssel való kicsúfolása. Olyan mintha azt mondanád, hogy mindazok, akik nem fulladoznak "extra levegőt" fogyasztanak.

opati666 2013.02.19. 07:53:29

@barata: Nem az államtól várom, hogy adjon munkahelyet, de az államnak (a mindenkori politikai vezetésnek) a feladata, hogy megteremtse a feltételeit a foglalkoztatás bővítésének.

nincs1itt 2013.02.19. 07:59:13

@$pi$: Akkor fogalmazd meg pontosan, Marx nélkül, hogy mit jelent az a többlet bevétel, ami abból fakad, hogy 1 termék előállítási költségének "lefaragása" miatt, olcsóbb munkaerő és kedvezőbb adózási feltételek között állítja elő, a mindenhol azonos áron kínált termékét...
Segítek: előállítás : 10 egység Németországban
7 egység Mo.-on
eladási ár : 50 egység bárhol világban
Csak a példa kedvéért írtam ezeket a számokat.

$pi$ 2013.02.19. 08:00:28

@opati666: Munkát valójában nem "ad" senki. A munkaadó és a munkavállaló kölcsönösen előnyös szerződése alapján jön létre a munkaviszony. A munkavállaló hasznot hoz létre, a munkáltató ebből ad valamennyit (emennyit kialkudtak).

Az "adjanak munkát" és az "adjanak segélyt" meg az "adjanak ingyenes oktatást" követelések közt nincs túl sok különbség. Mindegyik arról szól, hogy valaki követeli, hogy "kapjon" valamit.

Munkát "szerezni" kell, "keresni" és ha lehet, akkor nem az államtól, mert abból csak a baj van. A munka az életképességet, az eredményt jelenti, akinek van munkája az azt jelenti, hogy versenyképes, életképes, sikeres. Életképességet, versenyképességet senki sem tud "adni"...

Pár ezer évvel ezelőtt azt mondták az emberek, hogy "adjanak az istenek vadat, adjanak az istenek jó termést", most azt mondják, hogy "adjanak munkát". Vadászni kell meg robotolni, a többi haszontalan imádság.

midnight coder 2013.02.19. 08:01:08

@nincs_itt: A gond az, hogy nagyjából a hazai cégek is abban a cipőben járnak mint a multi - ha nincs képzett munkaerő olcsón, akkor nemigen rúghatnak labdába. És igen, ez 20 év elkúrásának - plusz a 40 év cuculizmusnak a következménye. És igen, egyénileg teljesen jó és érthető döntés a távozás - valójában a maradás mellett a családon kívül semmi nem szól. Ugyanakkor viszont az ország vezetésének nem lehet célja hogy 20 év múlva itt csak hajléktalanok, segélyesek és nyugdíjasok legyenek. Azaz bárki jön is a FIDESZ után, valamit neki is lépnie kell ez ügyben, és aki azt hiszi hogy ez az lesz hogy felemelik a béreket az EU-s átlagra és teremtenek egy rakás elit munkahelyet, az hülye.

$pi$ 2013.02.19. 08:03:50

@nincs_itt: Ezek földrajzi különbségek. Nincs bennük semmi extra. Ha hozzáveszed a Kínai munkás bérét, akkor már kétféle, ha hozzáadod az Indiait, akkor háromféle "extra profit" értékről beszélhetnél.

Marx az "extra profiton" a kizsákmányolás eredményét értette, csak arról hallgatott bölcsen, hogy mennyit kell a munkásnak fizetni, hogy ne beszéljünk kizsákmányolásról és "extra profitról".

nincs1itt 2013.02.19. 08:08:00

@midnight coder: Mi a célja az ország "vezetésének"??? Na ez egy nagyon jó kérdés! Mert amint láttam, tapasztaltam semmi egyéb célja nincs, mint a hatalom megszerzése és megtartása. A dilettantizmussal, napi szinten találkoztam, a hatalmi szóval pozícióba emeltek, semmiben nem különböztek a cóccializmus "kádereitől". Ebből lett elegem. A jó eftárs - mindegy milyen párt eftársa - a "vezetett" területtől teljesen idegen és távoli végzettséggel is betölthette a helyét. De az sem gond, lásd Matolcsy, ha teljesen hülye a tanult szakmájához, a lényeg a hűség, az elvtelenség és a kapcsolatok(havercimbijóbarát, kolesz társ, stb.)

nincs1itt 2013.02.19. 08:11:24

@$pi$: Szedd össze magad, Marx "műveit" jó régen olvastam, nem nagy lelkesedéssel, de amit írtál az pont az extra profit... Nem földrajziak, mert az előállítás mindenhol pénzbe kerül... Egy példa, a Kínában gyártott mobil telefon ugyanannyiba kerül Mo.-on, mint Németországban.

lilly.alien 2013.02.19. 08:11:54

Nekem semmi bajom a röghöz kötéssel, de ezt csak azoknál alkalmaznám, akik diploma után egyből külföldre mennének. Vagy nekik nem lenne "ingyenes" a felsőoktatás.

opati666 2013.02.19. 08:12:00

@$pi$: Ha te frissen végzett esztergályos vagy, de az országban minden esztergagép mellett áll egy munkás, akkor te a segged a földhöz verheted, akkor sem lesz állásod a szakmádban. Ehhez az kell, hogy épüljenek gyárak új esztergapadokkal. Ez viszont csak akkor lesz, ha a tőke érdekeltséget lát ebben. Ennek az érdekeltségnek az alapjait pedig az államnak kell megteremtenie.
Hiába vadászol, ha nincs már vad...

sieddie 2013.02.19. 08:12:01

@$pi$: Vezető nélküli gépek,automata pénztárak,automata benzinkutak stb stb.Terjedésével egyre nehezebb,növekvő népesség mellett..(nem kell sofőr, nem kell pénztáros, nem kell benzinkutas).Akkor vagyok versenyképes, ha egy terméket minél kevesebb költségből (ebbe bele tartozik a munka oldom meg),holott a növekvő népesség miatt egyre több meló kéne...

felcsutisuttyo 2013.02.19. 08:17:48

Mi van? Fidesz ÁVÓ módszerekkel támadnak a HALLGATÓKRA....?????
"Egyenruhást hívok és elveszem a mobilodat , mert ráfogom, hogy lopott"???????
Ezt mondták nekik????? Rohadék Fidesz " fattyúk"!!!!
Ahogy Fodor Gábor mondta az Egyenes beszédben: Orbán csak az erőszakból ért,
--tehát nem a csaló választásra kell készülni hanem összefogni a Nagy LÁZADÁSRA!!!!!!!
..de minél előbb!! Ezt a fiatalok is hamarosan belátják--csak kísérgessék Őket és ijesztgessék a rendőrők!!!
Emlékezzetek 56-ra...és pl. a Románok, hogy ölték le a DIKTÁTORT!!!!

2013.02.19. 08:17:54

Tökéletes összefoglaló.
Csak egy baj van: akinek több esze van egy törpe pincsernél, az eddig is tudta ezeket, akinek meg nem, az itt hörög ballibsizve.
Szóval sok minden ettől a poszttól sem változik.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.02.19. 08:27:24

Az adófizetők nem fogják hagyni hogy mocskos kis Bajnaista diákok, akiket Amerikából pénzelnek, ellopják a pénzüket.

Az MSZP-s geciládák, akik meg a diákjaink külföldre távozásán dolgoznak gőzerővel, meg bekaphatják.

Aki kimegy fizet, és ezekből szponzorálunk olyan magyar diákokat akik maradnak.

Tolvajok szopjatok!
Haha-s állatok diszidáljatok !

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.02.19. 08:28:03

@felcsutisuttyo:

Majd pont egy szemkilövetőt éltető kretén mondja meg hogy kell a rendőrnek viselkedni.

Ott örömködtél te szarházi 40 ezer békés tüntető rommá veretésén azonosíthatatlan karhatalmisták által.

legvéresebb diktatúrában is irígykedve néznék kedvenc MSZP-s komcsijaid oszlatás technikáját, viperával, kardlappal, szemmagaságban kilőtt gumilövedékekkel, oszlatásra alkalmatlan fegyverekkel, te meg vered a nyálad egy mobilért..

Hányinger,

VT Man 2013.02.19. 08:39:57

Látszik, hogy a posztolónak köze nincs a matematikához (ez nem is meglepő).

Ha valaki most aláír egy hallgatói szerződést, tanul 3 évet, diplomázik, akkor a következő 20 évben 2 x 3 azaz 6 évet kell itthon dolgoznia.

Ez azt jelenti, hogy ha külföldön dolgozik, akkor is csak 14 év múlva derül ki, hogy már nem lesz meg a 6 éve! Tehát legkorábban 14 év múlva lenne ebből pénze az államnak.

5 éves képzés esetén 10 év múlva. Mi értelme van ennek???

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.19. 08:42:39

Na erre mondható, hogy megint egy hülye poszt. Ugyanúgy, ahogy a kormány nem tudott egyetlen épkézláb érvet felhozni anno a választási regisztráció mellett éppúgy most a hallgatói szerződés ellenzői sem tudnak egyetlen komolyanvehető érvvel előhozakodni.
Már ugyan miért lenne baj, hogy az a diák aki a mi, adófizetők támogatásával tanult néhány évet itthon kell dolgozzon.
Az államilag támogatott diploma úgy működik, hogy a hallgató belefekteti a saját energiáját, szabadidejét, s munka helyett tanul, az adófizetők meg adják hozzá az anyagiakat. Aztán a diák, megszerezvén a diplomát az adójával fizeti vissza az államnak a befektetést, azzal, hogy az orvos többet keres mint a szakmunkás, ergo több adót is fizet. Az államnak azonban nem térül meg a befektetés, ha orvoskánk a svéd egészségügyben fog tevékenykedni, mert akkor adót ott fizet.
Na ezért kell a hallgatói szerződés.
Jó lenne, ha a HAHA-s idióták végre észrevennék, hogy érdemi társadalmi támogatás nincs mögöttük, hiába hőbörögnek. Persze ez az ellenzéknek, meg egyes nyugati, Orbánnal ellenszenvező politikai-üzleti köröknek jól jön, de persze semmilyen eredménye sem lesz.

VT Man 2013.02.19. 08:44:04

@nincs_itt:
" Mi a célja az ország "vezetésének"??? Na ez egy nagyon jó kérdés! Mert amint láttam, tapasztaltam semmi egyéb célja nincs, mint a hatalom megszerzése és megtartása."

Hű, tényleg, de újat is mondtál! A hatalom megszerzése és megtartása?

Kitől van ez az idézet?

"Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. Úgy őriztük a politikai egységet tavaly nyár óta, és mögötte mondjuk a szakmai politikai egységet, mint soha ebben az elmúlt években.

Tudom, hogy nekem ezt könnyű mondani. Tudom. Ne vágjátok mindig a képembe. De csak azért érdemes. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

Tehát ki is hajtott a hatalomra? Csak nem a Gyurcsány?

Képes volt 1,5 évig úgy csinálni, mintha kormányoztak volna, csak azért, hogy utána választást nyerjen, és hatalomban maradhasson!

[megmondoember] 2013.02.19. 08:50:30

@greatwideopen: Az, hogy te kevés vagy az érvek megértéséhez, nem jelenti azt, hogy azok nem léteznek. Csak azt, hogy te kevés vagyok azok megértéséhez.

telkoe 2013.02.19. 08:51:07

@komplikato: Miért, nem pont azt írtam, hogy pont ezért nincs SEMMI visszatartó ereje így értelmetlen? Vagy nem is volt terv az itt tartásukra és simán pénzkérdés?

Siman penzkerdesbol nem lehetne ekkora politikai lufit fujni.
Kellett melle a nagy habveres a roghozkotesrol, rabszolgalgasagrol stb. A kerdes egesz egyszeruen annyi hogy nehogy mar fizetni kelljen olyasmiert amit kis hoborges utan ingyen is meg lehet kapni es meg egy kis politikai toket is lehet kovacsolni belole. (termeszetesen ue. volt a fidesz tandijpolitika a nepszavazaskor)

nincs1itt 2013.02.19. 09:08:35

@VT Man: Semmit nem felejtettél, de semmit nem is tanultál!
Le se xarom, Gyurcsányt, összes elődjével egyetemben, de pont nem érdekel Orbán sem, másodszor még nagyobb bajt csinált, mint első harmat gyenge próbálkozásakor.
Ajánlom figyelmedbe, hogy 3 éve van hatalmon, de eddig csak romlott a helyzet. Továbbá, MINDEGYIK kormányra értettem, de ezt minden alkalommal ki is hangsúlyozom. Nem az én problémám, ha a Te agyadban azonnal: "báncsák a Viktortot, a gyurcsányista bajnaik" képpé redukálódik a VALÓSÁG!
Szar volt az összes, a mostani pedig csak rá tett egy lapáttal, az eddigiek "teljesítményére"...
Kellemes iszapbírkózást, ott Hátsó Hátasztánban...

telkoe 2013.02.19. 09:09:44

@Makkasz: Ne is zavarjon, hogy mar most elismerik a birosagi iteleteket az EUban.

Ez meg arra is vonatkozik aki nagyon halado europainak kepzeli magat ha azzal jol jar es mellette okosba-sunyiba probalja megoldani a dolgait ha par euroval jobban jon ki.

barata 2013.02.19. 09:17:56

@nincs_itt: Lehet, hogy te nem vártál semmit, viszont nagyon sokan igen. Az állam aAd is nekik. És igazad van, tőled veszi el. A te hozzáállásodnak kellene lennie az általánosnak.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2013.02.19. 09:21:04

Miért kellene röghöz kötni? Menjen Isten hírével.

De a rá költött összeg többszörösét fizesse vissza az államkasszába, hogy ily módon támogassa a rászorulókat az elvándorló! Valamikor ő is az volt, így ez visszajár.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.19. 09:21:30

@[megmondoember]: No eszt jólmegszontad! Nevedhez hűjen.
Egyébként, ha figyelmesen olvastál vón, láttad vón, hogy megértettem az érveket, s megállapítottam, hogy azok komolyanvehetetlen hülyeségek.

barata 2013.02.19. 09:21:40

@VT Man: Nem az a lényeg itt, hogy bármikor is pénze legyen a külföldön dolgozóktól az államnak. Gyakorlati, jogi problémák miatt kivitelezhetetlen. A hallgatói szerződés a máról szól, a megfélemlítésről, és nem annyira a hallgatóknak, mint a választóknak.

2013.02.19. 09:22:21

Libsiknek rög, magyaroknak haza.

koborvadász 2013.02.19. 09:29:59

Ez a Maitre egy fideszes programozó által létrehozott vírus.
Pártjához híven mást se tud, mint gyűlölködve megmagyarázni az egyértelmű, hazugságból származó végeredményt.
Tiszteletről ír úgy, hogy közben mindenkit leugat olyan stílusban, mintha fölötte állna mindenkinek!
Besütött fideszesként kis gazdájának rögeszméjét vallja, aki nem fideszes az mind kommunista.
Itt is látszik az a szűk keresztmetszet ahogy a fideszesek látnak és vélekednek a világról!
Korlátoltan a 2/3-ra hivatkozva gázolnak át mindenen a kommunista diktatúra megteremtése érdekében. A 2/3 a parlamentre igaz! A többség nem szavazott a fidesz-re! Hithű pártkatonák akik a kommunizmus alatt is párt tagok voltak alkotják a fidesz szavazó táborát!

Szóval Maitre te is egy kis csíra, fidesz tollnok vagy aki hűen a pártjához uszít, gyűlölködik, mocskol!

Mit is kéne bennetek tisztelni?

Szelid sunmalac 2013.02.19. 09:36:12

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Te nagyon vicces ember vagy! 40ezer bekes tunteto...azok a rohadek autok meg maguktol gyultak ki, sot! A tv szekhaz statikai hibak miatt dolt romba, a terkovek meg a gravitacio hianya miatt repkedtek mindenfele.

@greatwideopen: Jo lenne, ha nem kerkednel az adoddal, mert bizony sok adofizeto, aki mar reg nem diak, inkabb mashol fizet adot, tobbek kozt pont azert, mert amit befizet, azt a fontos teruletekrol (oktatas) vonjak el, mig ertelmetlen masodrangu faszsagokra (fociakademia) koltik el. Tudod, ha lenne eleg munkahely es perspektiva, nem akarnanak elmenni innen. De nincs. Csereb azt akarjak nekik mondani, hogy bar munkahely nincs, legfeljebb kozmunka 47ezerert, azert te bazdmeg itthon maradsz, aztan diplomaskent kapirgalhatod az arkot amig beledoglesz mert hat a poooogarok fizettek ezt neked! Te teljesen hulye vagy?

ftk 2013.02.19. 09:57:55

@BélaBácsiTudja: Nagggggyon csíptem azt a sorozatot hamvas tinikoromban :) Mondjuk a pontosság kedvéért:
azért küldték a fickót Alaszkába, mert ott volt orvoshiány - értsd: ott volt a végzettségének megfelelő álláskínálat! Ez gyökeresen eltér attól, hogy a következő 20 évben 6 évet dolgozz az országban, találd ki, hogy mit és hogyan, miközben folyamatosan csökken a munkahelyek száma. Tudod, állásért, ami a végzettségének megfelelő, és amiből meg lehet élni, az ember megy oda, ahová küldik. Lehet, hogy nem elégedett vele, de ez egy nagyjából korrekt megállapodás. Itt sem lenne ezzel semmi bajom. De nem ez van.

különvélemény 2013.02.19. 10:09:05

1, Vissza is lehet fizetni, tehát nem ellenkezik. Nem kötelez senkit arra, hogy belföldi munkával váltsa meg.

2, Lásd első pont.

3, "Az ilyen manipulatív kérdésfelvetés azt sugallja, mintha a felvetett alternatívákon kívül nem létezne más megoldás, ami nyilvánvaló hazugság."
Ja van, a nem fizetsz megoldás, ami nem alternatíva, ha nincs rá pénz, de nyilván imf kölcsönből is lehet taníttatni jogot pl., kit érdekel a költségvetés.

4, Demagógia

5, Pénzt kap érte, pontosabban ingyen tanulhat. (nem menj jogásznak, elsőben kibuknál)

6, Ilyen pont nincs. :D

7, Nem létezik esélyegyenlőség, az csak egy liberós kamuduma. A borsodi falusi cigánygyerek sokkal szarabb általánosba / középbe jár, mint egy fővárosi, valamint már ott is, a fizetős sulik sokkal jobbak, mint az ingyenesek. Ott vannak méág a nyelvvizsgadíjak, stb..
Felsőoktatásban meg egy CEU-ra soha a büdös életben nem fog bejutni, hacsak nem rabol bankot.

8, "Az állam érvelésében úgy tesz, mintha a sajátjából adna, holott valójában az állampolgárok befizetett adójából támogatja az egyetemeket."

Komoly? Az államnak adókból van a pénze? Aztaaa...

9, Egyetértek, betarthatatlan, de sok jogszabállyal van ez így, viszont mindig többségben lesznek azok az emberek, akik betartják a törvényeket / szerződéseket.

10, +1, politizálás

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.19. 10:14:46

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "40ezer bekes tunteto...azok a rohadek autok meg maguktol gyultak ki, sot! A tv szekhaz statikai hibak miatt dolt romba, a terkovek meg a gravitacio hianya miatt repkedtek mindenfele. "

Csak tudod, nem a tévészékháznál lőttek, hanem a Fidesz békés tűntetését verték szét, először belezavarták a deáktérnél baromkodókat a fidesz megemlékezésébe, majd együtt szétlőtték őket. De persze, te azt hazudsz magadnak, amit akarsz.

Egyébként tudomásom szerint nem kell teljes életében itt dolgoznia a diplomásnak, csak egy időszakot, annyit még te is kibírnál.

Sir Galahad 2013.02.19. 10:36:41

@mizrolist: Ragaszkodhat az elveihez meg a felfogásához, és mehet raktárosnak, de megvan az a lehetősége is, hogy belátja, az elveivel meg a felfogásával nem boldogul és változtat rajtuk. Többek közt azért van szabad akaratunk (és hozzá tartozó felelősségünk), hogy tudjunk a változó körülményekhez alkalmazkodni és jó döntéseket hozni, nem?

SnakeHB 2013.02.19. 10:43:11

@greatwideopen:

Csak egy dolgot említenék meg:
Ország még úgy nem indult el a fejlődés útján, hogy az okatásból, egészségügyből és a közbiztonságból vonják ki a pénzt.

Tanárnak, orvosnak, rendőrnek itthon csak nagyon hülye vagy a nagyon elhivatott emberek mennek már csak. Tele vannak a kóllcenterek bölcsészekkel, mert ott 3-4szer annyit keresnek, mint pedagógusként, és nem a multi fizet ilyen jól, hanem a tanári fizetés szar.

Mind a röghöz kötés, mind a diákhitel költség a hallgatónak (előbbi a külfödi fizetésének alternatív költsége, míg utóbbi egy életre elég adósság már akkor, amikor még munkája sincs), anélkül esély sincs a felsőfokú végzettségre, mivel jelenleg nincs Mo.-n olyan ösztöndíjrendszer, ami a hallgató teljes kiadásait fedezné a tanulmányai alatt.

Barátom, itt Te is és nagyon sok mindenki fordítva ül a lovon. Nem hallgatói szerződés kell, hanem az, hogy a fent említett szakmákból meg lehessen élni itthon, és ezáltal meglegyen a vonzerejük. Több tanár és orvos mondta, hogy nem menne ki külföldre dolgozni az itthoni fizuja 5-10szereséért, ha megkapná dupláját/3szorosát kishazánkban is.

Én nem a hallgatókra haragszom, mert az itteni adóból finanszírozott tanulmányait kint kamatoztatja, hanem a balfasz kormányra, ami ennek sokszorosát szórja pénzügyi fekete lyukakba.
Na, őket miért nem szidod?

Nem az ócsai félmilla per négyzetméteres bóvlikunyhókra, fradistadionra meg focijakadémijára kellene elbaszni a milliárdokat, hanem a rendőr/orvos/tanár fizuk nyugati, bocs, európai átlaghoz történő felzárkóztatásásra. A kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna.

Amúgy az államnak az a feladta, hogy ezeket az intézményeket fenntartsa, attól függetlenül, hogy ki és hogyan veszi igénybe.

Ez az eü.-ben is így van, pedig, hidd el, nekem is tele van vele a tököm, hogy havi 50-et húznak le rólam TB-re pusztán jövedelmi alapon, miközben évente max 20 percet töltök orvosnál, omladozó SZTK-ban, miközben ugyanennyiért bőnyállal fogadnak magánorvosi intézeteknél, csak az a kár, hogy azt csak TB mellet és nem helyett lehet választani.

koborvadász 2013.02.19. 10:50:47

@SnakeHB:

Gratulálok!
Nagyon korrekten látod! Ennyiről lenne szó!
Ennyit kéne tenni az élhető Magyarországért!

Nem hazudni, linkelni, rabolni és szemközt köpni a saját népet!

20 éve ezek a hiteltelen politikusok ezt teszik!
Pedig csak annyit kéne tegyenek amit Te leírtál!

Napsugaras_szép_jónapot! 2013.02.19. 11:10:15

Haza kell zavarni a cigányokat Indiába, a bankárokat Bankáriába és mindjárt lesz itt pénz mindenre!
Ja, az demokráciaellenes? Akkor nem vált be...

Sir Galahad 2013.02.19. 11:14:28

@SnakeHB: Jó szándékú, de naiv ember vagy. Az általad felsorolt tételek legfeljebb egy nagyon szerény, lényegében észrevehetetlen béremelést fedeznének (eleve mert mindenki más is jelentkezne a béremelés igényével...). Arra meg ne számíts, hogy valaha is lesz olyan kormány, ami nem a saját zsebét tömi. Nem lesz - a magyar politikai elit ilyen.

ati27 2013.02.19. 11:17:32

De most komolyan? Képesek vagytok ennyi ideig etetni a trollt? :) Eszem megáll.. :)

ati27 2013.02.19. 11:26:28

Agyarország akkor lenne kint a szarból, ha minimum a gdp4-5%-át okításra költené.. És ebben még nem lennének benne az eu-s támogatások.. Azaz még ehhez hozzácsapnák 2-3% eus lovét.. Hanem a gond ott van, hogy az országban jelenleg öneröböl nem történik semmi. A projektek 80% részarányban eu forrásból mennek.. Ez a szomorú..

waldorfbalcon 2013.02.19. 11:33:17

@ati27: Én is azon röhögtem, hogy a fidesz veri a nyálát, de ma már szinte csak az eu ad a hazai kutatásba és felsőoktatásba pénzt. Az mekkora poén lenne, ha az eu kikötné, hogy a diploma után a usernek kötelező valamelyik demokratikus eus tagállamba mennie x évre, mert nehogy már az ő adójából kiképzett embert félázsiában dolgoztassák!

Kotasz 2013.02.19. 11:33:27

Jo cikk, kosz, hogy vegre megirta valaki a 8-ik ervet. Az allamnak NINCS SAJAT PENZE. Az van, amit az adofizetoktol kap. Tehat az egyetemi hallgato szuleitol peldaul. Nem a kozosseg adja a penzt amiert halasnak kene lenni, hanem attetelesen a szuleink, illetve mindenki aki adot fizet.

Napsugaras_szép_jónapot! 2013.02.19. 12:04:28

@ati27: Az kitűnő lenne. Így is a diplomás utcaseprők országa vagyunk.

Makkasz 2013.02.19. 12:29:34

@telkoe: Nem zavar, ír gázoló?
Ezek amúgy polgári peres ügyek, ahol már az illetékes bíróság helyének kijelölése sem lesz egyszerű, a fellebvitelieké még kevésbé.
A jogsegélyegyezmények miatt aligha az alperes diáknak kell majd Moon védenie magát, ha életvitelszerűen külföldön van,
Dehát én nem vagyok sem jogász, sem nemzetközi jogász.
Olyat sem halottam még, hogy a végrehajtó átment volna a határon, vagy helyi végrehajtói segítséget kapott volna.
Mindenesetre a fiatalok szívatása, az ebből való bevételgyűjtögetés bukott ügy.
A nyilvántartás többe kerül majd mint a visszaszedett tandíj.

SnakeHB 2013.02.19. 12:49:25

@koborvadász:

Kösz! :)

Amúgy, tudom, hogy nem egy sétagalopp egy költségvetés tervezés, de itt alapvető irányokkal van baj.

A hallgatói rendszerben meg miért nem lehet megtenni azt, ami külföldi egyetemeken bevett szokás, hogy mindenkit felvesznek, de olyan magasra teszik a lécet, hogy aki nem tanul rendesen és nem hozza a jegyeket, azt kivágják max 2 szemeszteren belül, és utána már csak a fizetős megoldás marad. Ezáltal mindenki kap esélyt, de csak a legjobbak tanulhatnának ingyen. De ők legalább tényleg. Hmm?

SnakeHB 2013.02.19. 13:37:23

@Sir Galahad:

Nem csak ezekről a tételekről van szó, hanem az ehhez hasonlókról is (TEK Audik, MOL részvények, rezsicsökkentés, 4-es metró, stb.).

Nem vagyok annyira naiv, hogy azt gondoljam, hogy nem a rokonság és a haverok zsebének tömése megy/menne közbeszerzés címszóval, de miért nem lehet ezt a fent említett szektorokban eljátszani?
Akkor is szar hatásfokkal hasznosulna a közpénz, de legalább hasznosulna, és az kvázi win-win nekünk és a pénzpumper politikusoknak is, akiknek így nem a választások előtti 2-3 hónapban kellene popularista intézkedésekkel (és az ellenfél mózserolásával) szavazatokat menteni.

@Napsugaras_szép_jónapot!:

Mert elkergettük a befektetőket, akik alkalmaznák őket, ill. túl sok a bőcsész, meg a l'art pour l'art szakos (egyiptológia, amerikanisztika, filológia, teológia, stb.). Ha szánnának rá erőforrást, hogy a közgazdász és mérnök képzést felfejlesszék XXI. sz. színvonalra és népszerűsítsék a középiskolások közt, valamint a középsulis oktatást összehangolják a felsőoktatással. De hát ez már túl bonyi és szakmai lenne a Rózsikának...

De igazad van, legyünk inkább a műveletlen, tanulatlan utcaseprők hazája. De leginkább a minimálbéren betanított munkások hazája.

ropy 2013.02.19. 13:40:48

Uaz a gond mint Eu-ba lépés előtt, elveszitek a jólfizető állásokat a román, bulgár, meg albán diákok elől. - akiket szervezett (állami) segítséggel is akár vittek anno nyugatra dolgozni, mint akár a kínaiakat, ami beszédes példa hogy csinálta aki életrevaló (ingatlanvásárlás, kínai negyed stb.) Ezzel szembeállítva a mindenkori "magyar" kormányok -maffia- passzivitása, impotenciája már ami az alulról való szerveződéseket illeti.

De ha félreteszük az összeesküvős konteót szvsz akkor is szimplán úgy hülyeség ez a rendelkezés ahogy van - ha vki aláír egy ilyet és épp be akarja tartani az lenne a legnagyobb szívás az addigi életébe. Pl: Hazajönni a "sehova" - kifele ugye csakcsak működhet a téma - de fordítva??, önkormányzati lakásrendszer zéró, hatástanulmány nix, hazajönni pedig úgyis az fog akinek amúgyse fekszik az a pálya . Munkáltatók is kevésbé szeretik majd felvételkor akinél esetleg ilyen szerződés lehet! És épp népnyomorgató intézkedés kedvéért első alkalommal belerondítani az alaptörvénybe, háát nem is tudom... A radikálist 4 évvel ezelőtt a szavazók egész biztos nem így értelmezték.
Amúgy más bajom nincs egy kis pillanatnyi kontraproduktivitáson kívül -a masszív igénytelen bulvármételyt leszámítva-.
Majd két év múlva elválik ki volt a legény, vagy hogy nem-e lesz mégis egy új társadalmi beruházás, prodzsekt-re szükség :o)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.19. 14:42:36

@midnight coder: azért ez véleményes. egyrészt itt hagyni mindent - család, barátok, párkapcsolat - messze nem olyan egyszerű, mint sokaknak "kívülről" tűnhet. egy dolog beszélni róla, azt mondani a kutatónak, hogy igen, tervezem a kivándorlást, és egy másik dolog munkát is találni, lakást, életet, beilleszkedést megszervezni. ez nem pusztán anyagi döntés, ez egy új élet egy idegen világban. másrészt a röghöz kötés mindenkire vonatkozik. lehetne azt mondani, hogy a mérnök és IT-szakemberek felvétele után pl adó- és járulékkedvezményt az a kormány, a K+F cégek hatalmas adó visszatérítést kapnak, stb., de nem ez történik. az andragógus meg hadd menjen, abból nem lesz versenyhátrány, hogy ő nem fog egy multinál recepciósként dolgozni, mert ez van közelebb a realitásokhoz, mint hogy miatta hozzák ide a nestlé pénzügyi központját. úgy gondolom, itt eleve az oktatás-túlképzés vonalon vannak gondok, illetve erőszakkal akarnak alacsony béreken és kilátástalan körülmények között itthon tartani százezreket. személy szerint nem reprezentatív környezetemben úgy láttam, évi 3-4 alkalommal jöttünk haza, jókora pénzt tartottunk itthon a kinti keresetünkből, úgy is mondhatnám, a kinti dolgozók java "turistaként" megjelenik a rendszerben és bizony hatalmas összegeket juttat haza. de a röghöz kötést sem a lettek, sem a lengyelek, senki nem találta ki, ez magyar találmány és nagyon visszás.

Napsugaras_szép_jónapot! 2013.02.20. 00:25:54

@SnakeHB: Hagyjuk már ezt a "befektetők" témát. Valami agymosás-programot futtattak le rajtatok?
Volt itt minden, jól működött. A "befektetők" kizárólag tönkretenni és rabszolgasorba dönteni jöttek ide. A felvett és elkótyavetyélt tonnányi hitelből a legmodernebb technológiával termelhetnénk mindent.
De a gyáva nép nem mert rendszert váltani, ezért mind a mai napig a kontraszelektált kommunista véglények vezetik a gazdaságot.

SnakeHB 2013.02.20. 08:04:43

@Napsugaras_szép_jónapot!:

"Volt itt minden, jól működött. A "befektetők" kizárólag tönkretenni és rabszolgasorba dönteni jöttek ide."

Úgy látom inkább a Te agyad hipózták, ha ennyire demagóg vagy. Munát adtak/adnak, ami jobban fizet, mint a közszolga állás. Persze, nem állítom, hogy patyolattiszták, csinálnak sok piszkos dolgot. És azt is be kell látni, hogy azért jönnek ide, mert itt olcsóbb a munkaerő, de ez önmagában még nem ördögtől való. (Ha valahol olcsóbban megkapod ugyanazt, Te is ott veszed, nem?)

"A felvett és elkótyavetyélt tonnányi hitelből a legmodernebb technológiával termelhetnénk mindent."

A "mindent" azért túlzás, de abban igazat adok, hogy az ország addotságait tekintve a mezőgazdaságra és a K+F-re kellene helyezni a hangsúlyt.

SnakeHB 2013.02.20. 08:19:09

@balage_81 reloaded:

Abszolút egyetértek.

Ezt az aspektust valóban nem veszi figyelembe a kormány.
A kommentedet olvasva pont beugrott egy 1-2 éves hvg cikk, ami pont arról szólt, hogy az angol banki statisztikákban és a lengyel pénzügyi mutatókban szignifikánsan jelen van és kimutatható a külföldi munkavállalóktól az otthon maradt rokonaiknak utalt összegek.
Ezen pénzek egy része kamatadó vagy ÁFA formájában pedig a költségvetést gazdagítja, a teljes összeg pedig gazdaságélénkítő hatású, ha megtakarítás, akkor is.

Pusztán egy elemzést kellene készíteni, hogy a belföldre kényszerítés adója magasabb -e, mint a várható hazautalt/itt elköltött pénzek pozitív hatása.

explanatus 2013.05.20. 10:34:47

Ez a hallgatói szerződés valami olyan, mint az autópálya matrica. Azért álljunk már meg egy pillanatra. A gazdaság szereplőinek alacsony hatékonysági szintje miatt, nem a gazdaság szereplőit kényszerítjük/ösztönözzük nagyobb teljesítményre, hanem a gazdaságba belépőket fosszuk meg attól a lehetőségtől, hogy a gazdaságot magasabb fordulatszámra állítsák. Mert hiába kell a jövő mérnökének taníttatása költségeinek egy nehezen vállalható részét magára vállalnia, ha a diploma megszerzése után ugyanabba az alacsony hatékonyságú gazdaságba lép be, ami miatt arra kényszerítették, hogy fizessen.

Itt nem arról van szó, hogy igazságos vagy csak gazságos-e az a dolog, hogy mindenki fizessen. Itt arról van szó, hogy ingyenes képzésben -azaz az én meg a te pénzeden- kiképzett gazdasági és politikai elitünknek olyan a tudásszintje, hogy ennyire futja. Ez meg nagyon kevés. No ezt a keveset nem úgy próbálja emelni, hogy megteremti annak feltételét, hogy a gazdaság teljesítőképessége növekedjen, hanem például olyan állvitákkal próbál altatni bennünket, hogy az IMF hitel vagy más hitel a számunkra üdvözítő megoldás. „Nagytudású” elitünkben fel se merül, hogy a saját szürkeállományunk fejlesztésével előbb-utóbb se az egyikre se a másikra nem legyen szükség. Mi meg itt egymásnak esünk és jobb esetben csak kioktatjuk egymást saját igazunkról, rosszabb esetben lehülyézzük a másikat.

Elitünk meg karba tett kézzel a hintaszékből nézi az egymás pofozását. Végtére is, ők elérték amit akartak, megint nem arról beszélünk, hogy ez az állapot az ő felelősségük és az ő hozzá nemértésük terméke.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.05.20. 10:59:21

@explanatus: Teljesen egyetértek. Az alapvető probléma a hazai ösztönzők katasztrofálisan elszúrt rendszere. Ha nincsenek pozitív életpályák, motiváló és támogató környezet, hanem szinte csak és kizárólag kirovó, büntető, valamint korrupció felé terelő gazdasági-politikai környezet, akkor eredmény sem lesz. Leáll az innováció és tudástranszfer, és értékteremtés helyett mindenki a mellékutakon próbál szeszt csempészni. Ez a teljes balkanizáció felé vezet: technológiai élvonaltól való lemaradás, fekete és szürke gazdaság elsődlegessége, másodlagos, követő piaccá züllés.

Ha egy ilyen rosszul kalibrált rendszert úgy próbálnak fenntartani, hogy külső kényszerrel szorítják fenntartására az embereket, attól még egy jottányit sem fog javulni a helyzet, sőt, a hatékonyság tovább romlik, és a folyamat felgyorsul. A bezárkózó államok és rendszerek mind így jártak.

Az egész mögött a hatalmi kontroll kiterjesztésének, és az elcseszett rendszer mesterséges lélegeztetésének szándéka áll. Mivel ez még mindig könnyebb, mint érdemben foglalkozni a problémákkal.

bonzoltan 2013.06.10. 13:26:19

A Pézsma előbb belinkelt a cikkében a hallgatói szerződés intézményét a röghöz kötés szóra cseréli, ez demagógia-szagú. Tehát visszatérve az eredeti kifejezéshez, a cikkben pontokba szedve leírtakkal ellentétben hallgatói szerződés
1, szerintem nem sérti a nevezett jogokat, csak kötelezettségeket tesz azok mellé,
2, nem korlátozza a szabad mozgást, viszont biztosítékot tesz a „kedvezményes kölcsön” fisszafizetési kötelezettsége mögé,
3, máshogy fogalmaznék: mielőtt (akár végleg) külföldre menne a diplomájával a hallgató, térüljön meg a magyar adófizetők felé a hallgató tudásába tett befektetése,
4, ebben a pontban a Pézsma a hallgatói szerződések mellett érvel...
5, nem kötelező a felsőoktatásban tandíj nélkül részt venni, csak akkor tandíjat kell fizetni, „sajnos” a rendszerváltás óta nincsen ingyenebéd,
6, az EU-s kifizetések is nemzeti befizetéseken alapulnak. Ha a kitelepültek hazautalásait (2,4mrd/2011-es év) akarjuk értékelni, meg kell nézni az országból kimenekített pénzeket is (242 milliárd dollár), ezen a téren Magyarország egy főre vetítve dobogós a világranglistán (talán éppen a HAHÁ-hoz hasonlóan gondolkodó magyar emberek miatt – bocs!)
7, a felsőoktatásnak nem a „nehezebb körülmények közé születettek”, hanem a szorgalmas és értelmes emberek lehetőséghez juttatása a célja. Az esélyegyenlőség épp a kommunizmusban volt túlhangsúlyozva, de az nem működött. A „nehezebb körülmények közé születetteknek” épp a hallgatói szerződés ad lehetőséget, fenntartható módon kedvezményes kölcsön formájában,
8, na itt a lényeg: az állampolgárok befizetett adójáról van szó! Éppen ezért nem csak a hozzáférés, de a felhasználás megtérülése is fontos, ez az én legfontosabb érvem éppen a hallgatói szerződések mellett!
9, Az, hogy adott esetben a hallgai szerződésben rá róttak teljesítésétől a hallgató el tud menekülni (pl. külföldre), nem jelenti azt, hogy nincs értelme magának a szerződésnek sem, sőt: éppen ezért biztosítékok is kellenek mögé. Egyébként a Pézsma logikájával a bűntető törvénykönyvnek sincs akkor értelme, mert el lehet menekülni az igazságszolgáltatástól?
10, valóban, pártfüggetlen a hallgatói szerződés bevezetésének szükségessége, és morális az alapja: a kölcsön visszafizetésének, talán az EU-tól sem idegen évezredes „hagyománya”.
+1, az „elhibázott gazdaságpolitika” mint a „spórolás” oka talán jól hangzik. Ugyanakkor örülök annak, hogy az ország újabb IMF-hitelfelvétel nélkül végre kikerült az EU túlzottdeficit-ejárása alól. A cikk rossz kormányzásról beszél, de ezeket elfelejti elismerni, és azt is, hogy 2008 óta egy nem kis világválságot élünk meg, ami még nem is múlt el. A Pézsmával ellentétben a fidesz indulatos szidalmazása helyett inkább maradnék a hallgatói szerződések kérdésénél. Azt hiszem, ez a botrány nem érdeke a kormánynak, hisz népszerűséget veszít vele. Mégis a hallgatói szerződés intézményének meg kell maradnia, mert végre a kölcsönös előnyök keresésének hozzáállásával ismerteti meg a diákságot is. Elengedése a kormány részéről a hűtlen kezelés tényállását merítené ki, amit a magam részéről, befizetőként nem szeretnék.
süti beállítások módosítása