HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Erőszak a házban

2012.09.17. 08:12 Pézsma

3_monkeys_B.jpgNagy hálával tartozik a civil társadalom a fideszes Varga Istvánnak. Az ő önkéntes performanszánál ugyanis senki és semmi nem tudta volna hitelesebben megmutatni, milyen mély a nyúl ürege, azaz, hogy választott elitünk melyik évszázadban nézett ki utoljára az udvarház ablakán.

A megvilágító erejű butaság a leghatékonyabb mozgósító erő.

Pedig talán nem is lett volna semmi baj, ha a Fidesz szimplán megelégedett volna azzal a rutinszámba menő sunyisággal, hogy a számára kellemetlen ügyeket elrekkenti az éjszaka mélyére, nehogy a köztévé által közvetített idősávba kerüljön ez az alig 100.000 állampolgár által névvel vállalt (és ennek többszörösét közvetlenül érintő) téma. Nehezen hihető, hogy a hatalom végtelen gyávaságában még  5 perc erejéig sem volt hajlandó meghallgatni a népi kezdeményezést elindító, és aláírásokat összegyűjtő Halász Pálmát.

Tényleg érdekelne, hogy mi lehet az oka annak, hogy ott, ahol például a tavaszi fürjvadászat szívügy és fontos téma lehet, ott a megalázottaknak és megszomorítottaknak még a hangját sem akarják meghallani.

Nemzeti konzultáció, igaz, Übü papa?

A fülkeforradalmi hevület azonban nem olyasmi, hogy csak úgy fedő alá lehetne rejteni. Kisípol a fazékból, és pontosan megmutatja, hogy milyen is az a hímsovén logika, amely nem kíván evidenciákon vitatkozni, hiszen pontosan tisztában van az okokkal és körülményekkel:

erőszak_01.jpg„majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy-öt gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni” „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.”

Ugyanakkor érdemes végignézni a felvételt, elolvasni az ülés jegyzőkönyvét. Az elhíresült mondatok nem a kissé megfáradt beszéd elején, hanem annak már a kampánybeszéd rutinjába konyuló végén hangzottak el. És az is nyilvánvaló, hogy a képviselő úr esetében szó sincs gonoszságról vagy rosszindulatról. Nem. Nem ez az oka a szakértelem és empátia tökéletes hiányának. Varga István úr egyszerűen csak tisztán és kétely nélkül birtokában van az igazságnak, és nem fél használni. That’s all.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint később Szávay István Jobbikos képviselő a következőt látja jónak hozzátenni a vitához:

Suffragettes-1.jpg„Kedves képviselőtársam, én egyetlen dologra szeretném csak kellő tisztelettel, ön iránt mint nő iránt érzett tiszteletemmel is felhívni a figyelmét, hogy a feminista mozgalmak legnagyobb baja és hibája a történelemben mindig is az volt, kezdve már a XVIII. századi francia forradalom szüfrazsettjeitől kezdve, hogy a nagy női jogvédelem közepette, a jogokért való harcolás közepette a mondanivalójuk sokszor átcsapott egyfajta férfigyűlöletbe, egyfajta női felsőbbrendűség kifejezésébe. Elhallgatva az előző felszólalását, szeretném kérni önt, hogy ön ne kövesse ezt az utat. Köszönöm szépen.”

Az, hogy mint minden gondolatkörnek, úgy a feminizmusnak is voltak, vannak és lesznek túlzói és túlbuzgói, nem kétséges. Ahogy az sem, hogy a nőjogok mozgalma nem miattuk fontos. Emellett kellő tisztelettel felhívnám a képviselő úr figyelmét, hogy valószínűleg megtéveszti a szüfrazsett szó franciás hangzása, esetleg megragadt a fejében a Delacroix festmény a formás cickót villantó Szabadsággal, mely a barikádra vezeti a népet. A szüfrazsettek ugyanis angolok voltak, ráadásul nem a francia forradalom idején, hanem a 19 század végén és a 20. elején vívták polgárjogi harcukat a nők szavazati és egyéb jogaiért. (Ha már itt tartunk a francia forradalom témához való hozzátétele a polgári házasság és a válás lehetővé tétele volt.)

Kíváncsian hallgatnám egyébként a képviselő úr példáit a hibaként mindig is jelenlévő női felsőbbrendűség és férfigyűlölet megnyilvánulásairól a történelem folyamán mindig, különös tekintettel ezzel a férfiaknak okozott megannyi kárra és hátrányra.

Addig is, míg ez a lista készül, egy kis kivonatos ízelítő abból, hogy felsőbbrendűségi gőgjükben mivel is volt a problémájuk ezeknek a franciás nevű brit hölgyeknek:

Suffragettes-2.jpgA nőt a törvény nem ismerte el jogi személynek. Előbb apja, később férje gyámsága alatt állt, akinek jogában volt verni a feleségét. 1857-ig kellett várni az új házassági és válási törvényre, amely jogot biztosított a férj által elhagyott feleségnek. 1876-tól vehettek fel az orvosi egyetemek lányokat is hallgatónak. 1903 október 10-én megalakult a Nők Társadalmi és Politikai Uniója. 1905 októberében egy választási gyűlésen követeltek szavazati jogot - két tagjukat letartóztatták. Később Londonba helyezték át székhelyüket, de békés politikai tevékenységük ott sem járt sikerrel. A mozgalom békés korszaka ekkor zárult le. 1908 július 21-én hatalmas tüntetést szerveztek, majd delegációt küldtek a parlamentbe, de annak tagjait elfogták és bebörtönözték. Végül 1918. február 6-án fogadta el az angol parlament a nők választójogát biztosító törvényt.

Amúgy Kertész Magda is írt a mozgalomról egy kiváló magyar nyelvű könyvet, antikváriumban beszerezhető. Egyben ezennel felajánlom birtokaim egy éves jövedelmét, hogy minden parlamenti szakértő alanyi jogon Wikipédia előfizetéshez juthasson. Nagyon jó móka, majd meglátják!

Suffragettes-4.jpgEzzel kapcsolatban felhívnám egy érdekes részletre GYF figyelmét, aki a héten negatív imázsát latba vetve a szavazási regisztráció mellett kampányolt, és kinek pártja szintén részt vett a családon belüli erőszak elmismásolásában (az Európai Unió 2003-ban követelte, hogy a családon belüli erőszak külön tényállás legyen a btk-ban. De az akkori kormány különböző kiskapuk kijátszásával nem valósítotte meg.) Ezek az igen-igen bátor, szavazati jogért harcoló nők nem bohóckodtak, hanem a börtönben valódi éhségsztrájkot folytattak, miközben a hatóság, hogy elkerülje a halálukkal járó blamázst, mesterségesen táplálta őket.

Most pedig, hogy eljutottunk idáig, vegyünk egy mély levegőt, és tegyük fel magunknak a kérdést:

Mégis, hogy a fenébe jutottunk odáig, hogy legfontosabb közös kérdéseinkről ilyen döbbenetesen felkészületlen és fogalmatlan emberek vitatkozzanak és döntsenek? Miért őket kell néznünk kikerekedő szemmel, mint a témában kompetens képviselőket? És ha ők lennének a felkészült, témában jártas szakemberek, milyen lehet az általános állapot a többiek fejében? Mivel érdemeltük ki azt, hogy a politikai közbeszéd jelenleg leginkább egy szellemi roncstelepre és hulladéklerakóra emlékeztet, ahol mentálisan lecsúszott figurák guberálnak elő dakota góbéságokat, kocsmai bölcsességeket, és próbálnak hetvenkedni félműveltségükkel?

Hol hibázhattunk ekkorát?

Mégis, köszönjük meg újra Varga Istvánnak, hogy családpolitikai esszéjével elérte, hogy rövid időn belül immár másodszor bizonyosodott be, hogy a magyar társadalom nem kizárólag pártpolitikai vagy nemi sztereotípiák mentén képes gondolkodni. Csakúgy mint a baltás balhéban, itt is szinte teljesen egységes volt a népítélet: nemes egyszerűséggel mindenki elküldte őt a francba.

A civileket szerencsére nem letörte, hanem felrázta az eljárás cinizmusának és a vita bornírtságának ez a penetráns kevercse, és a sok-sok tiltakozó írás és nyilatkozat mellett a héten két demonstrációt is szerveztek a Kossuth térre. Megedzette őket az a tíz év, amióta a civil nővédő szervezetek (pl a NaNE) keretében a családon belüli erőszak büntethetősége, az elkülönítés és az anonim védelem megvalósításáért küzdenek. Példamutató ez a kitartás, amit éppen ők, a megvert, bántalmazott áldozatok  képesek felmutatni! Nekik már nincs hova hátrálniuk, esetükben ugyanis nem megoldás, ha azt mondják: majd megunják és hazamennek.

Nagy respekt nekik ezért a kiállásért!

Ezzel párhuzamosan tanulságos volt megfigyelni a folyamatot, ahogy a Fidesz igyekezett kapufára menteni a saját képviselőjük által büszkén bevágott öngólt.

Halász_Pálma3.jpgAmíg nem szállt fel a füst azzal kapcsolatban, hogy mit is kell most gondolni, (azaz a mindenben döntő Übü papa nem adta át a napiparancsot a hozzá siető Rogánnak), addig fideszes nők védték Varga István személyét. De mivel a mai elkutyult világban már a közrendű nők is szavazhatnak, a Fidesz hamar rájött, hogy rekordot döntve az eddigi legnépesebb választói csoportot sikerült magára haragítania (nők + kollaboráns férfiak). Így kármentésként maradt a teljes fordulat: elhatárolódott Varga Istvántól, és felkarolta a civilek javaslatát, mi több az addig látni és hallani sem akart Halász Pálmát is meghívták az előkészítő bizottságba.

Teljes siker, gondolhatnánk, de ne legyen illúziónk. A családon belüli erőszak kérdése nem kommunikációs fogásokon múlik. A figyelem felkeltése csak az első lépés, sokkal fontosabb, hogy lesz-e tényleges előrelépés, kidolgozott törvényi, intézményi, végrehajtási és financiális háttér valamint következetes gyakorlat. Az már kiderült hogy a kormány számára ez egy nemszeretem probléma, az igazi makacs kitartásra és civil kurázsira ezután lesz szükség.

És mi mindannyian közben gazdagabbak lettünk egy fontos tapasztalattal, ne várj a parlamentre, állj ki a jogaidért!


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr794781814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Libero 2012.09.18. 07:57:03

A "Nane" mozaikszó-e? Csupa "nagy betűvel", vagy "nagybetűvel" írjuk-e? Nyelvtannáci-e vagyok? :)
Btw a poszt jó-e? Jó.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.09.18. 19:58:09

@Libero: Köszönöm az észrevételt, javítottam a helyes alakra :)

Szúrófény 2012.09.27. 03:11:25

Önismeret nélkül?

Egyszerűen vakok vagyunk mindenféle összefüggéssel szemben, mindig csak azt látjuk, ami épp az orrunk előtt van, elfeledve mindent, ami tegnap, vagy tegnapelőtt történt.”
„Mert stabil értékrend nélkül, —kontinuitás— nélkül nincs gondolkodás, sem köznapi, sem tudományos, s egy logikus értékrendet másra mint önmegismerésre alapozni nem lehet. Nincs gondolkodás légüres térben, nincs egyetemes agyvelő, csak valamilyen konkrét környezetben sarjad.
„A társadalom tonnás kérdéseiről papagályok beszélnek” — Csoóri Sándor — (pártpapagályok, zsebükre és karrierjükre kacsingatva, mondom én!)
süti beállítások módosítása