HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Államosított kampány

2012.11.15. 11:15 Pézsma

NetNeutrality.jpgA választási kampány átszabása egy valódi ppp-konstrukcióra alapul: pánik, pénz, prosztóság.

Az épp úgy értelmetlen, mint szükségtelen és bicskanyitogatóan cinikus választási regisztrációt sikerült megfejelni egy hasonló szellemiségű választási kampánytörvény tervezettel.

A lényeget kiemelve: a választáson indulók plakátokon és szórólapokon kívül csak a nyomtatott sajtóban, a közszolgálati médiában, illetve a közösségi médiaszolgáltatóknál hirdethetnek. Ellenben a kereskedelmi médiumok és az internetes hírportálok mellett a körzeti, valamint a helyi médiaszolgáltatóknál sem szabad majd politikai hirdetéseket közzétenni.

Mégpedig újfent azért, mert: csak. Illetve a kibővített érvelés szerint: csak b+!

A Fidesz minden létező módon megüzeni, hogy nem akar tisztességes versenyt egyenlő pályát egyenlő esélyekkel. Orbán nem a levegőbe beszélt, amikor felvetette a demokrácia lecserélésének ötletét. Éppen cseréli. 

Pánik

nate-mendehlson.jpgA megszaladási jelenségek sorában a közjogi területet ért rombolás a leglátványosabb, a haláltánc itt már tulajdonképpen fülönforgó break party.

A regisztrációs és a kampánytörvény csupán a végpontjai annak a folyamatnak, amelynek egyik legbizarabb és leglátványosabb jelensége az alkotmányosság megsemmisítése. Itt nem csak arról van szó, hogy a Fidesz bármiféle egyeztetés nélkül egypárti alkotmányt írt, sokkal inkább arról, amivé az alkotmányt tette. Az alkotmány ugyanis immár nem a legfontosabb alapjogok biztosítéka, egyfajta szilárd hivatkozási alap. Ehelyett a kormány kezében elkezdett éppen ellenkező módon, afféle jogi szemétlerakóként funkcionálni. Ha a kormánypárt attól tart, hogy egy lépése alkotmányellenes lehet, és fennakadhat az alkotmánybíróságon, akkor nem a szabályozást igyekszik módosítani, hanem egyszerűen beleírja azt az alaptörvénybe. Így abszurd módon éppen azért kerül be valami az alkotmányba, mert alkotmányellenes.

Így lett alkotmány- vagy az azt kiegészítő sarkalatos törvények része az egykulcsos adó, az MSZP bűnössége, a havernak gründolt akadémia, a bírói nyugdíjkorhatár, az alkotmánybírók kiherélése, vagy az agyament választási regisztráció részletszabályai. A Fidesz afféle trezorként tekint a kétharmados alkotmányra, ahova behordhatja kedves kacatjait és biztonságba helyezheti a lopott holmit. És mivel a képviselők nagy lelkesedéssel használják az alkotmányíró varázsceruzát, így az alaptörvény tartalma jelenleg körülbelül annyira stabil és állandó, mint egy kocsmai wc-falé.

wc-graffiti_6.jpgMindennek egyik következménye az lett, hogy a kormány teljesen leszokott bármiféle indoklásról vagy érvelésről. Ennek megfelelően a választási kampány rendelkezéseihez sem érkezett semmiféle indoklás vagy racionális érv. És mivel a regisztrációhoz hasonlóan ez is rengeteg értelmetlenül korlátozó szabályozást tartalmaz, nem lenne csoda, ha végül ez is az alaptörvényben kötne ki.

Nézőpont kérdése, hogy mindezt cinizmusként vagy pánikként értelmezzük. Lehet éppenséggel a pánik jele is, hogy a Fidesz a választási kampányt is ilyen kétségbeesetten próbálja saját szűkülő választótáborához igazítani. Mintha nagyon is rettegnének attól, hogy a dupla vagy semmi hazárdjátékra átírt választási matematika egy tisztességes versenyben őket nullázná le. Inkább biztosra mennek, és mindent elkövetnek a kockázat minimalizálása érdekében, legyen annak eszköze bármennyire bizarr vagy abszurd.

A Fidesz retteg az általa félig vagy egyáltalán nem kontrollált információs csatornáktól, mint a kereskedelmi tévék vagy az internet, ezért ezeket egyszerűen, kínai stílusban kizárja a politikai tájékoztatásból.

Vajon milyen logika mentén helyezhető el az a hungarikum, hogy politikai hirdetést a népszerű kereskedelmi csatornák nem, csak a leggyérebben nézett köztévé sugározhat? Ráadásul azt is a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozná meg, hogy az egyes pártok hány alkalommal és milyen időtartamban jelenhetnek meg. Az pedig ugye megvan, hogy ezt a választási testületet a jelenlegi parlament, kétharmados többséggel választja majd meg 9 évre? Azaz nemes egyszerűséggel több cikluson keresztül is a Fidesz határozza majd meg, a kampányban ki és mennyit szerepelhet a képernyőn. Úgy látszik, Böröcz István elvtárs és Szalay Egypártilag Kiegyensúlyozott Annamária nertársnő már kevés a fülkeforradalmi rend és fegyelem fenntartásához a médiában.

tojs.jpg 

Pénz

Pikáns mozzanata a kampányszabályozásnak, hogy a szabadság körbenyírását, milyen elegáns egyszerűséggel köti össze a Fidesz a pártpénztár karbantartásával és az oligarcha-etetéssel.

A tervezet a legnézettebb csatornákról egyszerűen mindenkit kitilt, értelemszerűen ezzel nullára írva a hirdetési konkurencia bevételét. A nyomtatott sajtóban és a közszolgálati médiában szereplő hirdetések költését szintén szigorúan szabályozza a törvény. Azonban a fizetett közterületi plakátokon való megjelenést egyáltalán nem szabályozza. Itt csókolom szabad a gazda! És jé, ezen a területen éppen Simicska Lajos és Nyerges Zsolt cégbirodalma bír döntő befolyással. Már-már szíven ütő ez a véletlen egybeesés! Ilyen véletlent, hogy az a Simicska, aki a kormányváltás után meghétszerezte(!) hirdetőcégeinek nyereségét, pont belekerül a tutiba. Államilag odaterelik neki a teljes politikai hirdetési piacot és kinek-kinek olyan árat mond, amilyet akar. Micsoda mázli, nem?

simnyer.jpg

Biztos Lajos is zavartan mosolyog a sors iróniáján, hogy ha a politikai ellenzék országos szinten láthatóvá akar válni, akkor bizony az ő markába kell perkálnia vastagon. Hát így jártatok kispofáim, ha nyerni akartok, fizessetek a Fidesznek. Persze nem nyertek majd, de legalább segítetek kitömni a pártkasszát. Zseniális, igaz?!

Mindeközben a választási kampány igazi rákfenéjének kezelése, a pártfinanszírozás átláthatóvá tétele sehol sincs. Ennek a beígért törvénynek se híre se hamva, az ígért kampányszámla sehol. Ja de nem is, Orbán múltkor bedobta, hogy a pártok ne kapjanak pénzt. Amijük meg még maradt, abból vegyenek plakátot Lajosnál. Hehehe... 

Prosztóság

A legszebb az egészben, hogy most már az egész teljesen nyíltan zajlik. Ahogy a választási regisztráció esetében, itt sincs kétség afelől, hogy a Fidesz a nyugati demokráciák gyakorlatával éppen ellentétes célt tűzött ki maga elé. Nem részvételre akarja biztatni az állampolgárokat, hogy növelje a megválasztott kormány legitimitását. Éppen ellenkezőleg: megszűrni és távol tartani igyekszik a szavazókat, hogy lopakodó módba kapcsolja a szavazást, és csökkentse a kockázatot.

net-neutrality.jpg

A legjobb bizonyíték erre, hogy a regisztrációs időszak megkezdése előtt például tiltott a kampány. A kormány saját belátására bízza, hogy a „megfelelő mértékben és módon” tájékoztassa majd a polgárokat. Mondjuk beleteszi a Magyar Közlönybe, azt úgyis sokan olvassák. Az ő célközönségük nagyobb arányban néz köztévét, kevesebbet használja a netet, és a regiszrációs és Kubatov-lista alapján kis erőfeszítéssel mozgósítható. A saját maguk állította választási bizottság pedig éberen őrködik majd, hogy a folyamatba ne csússzon hiba.

Akárhogy is forgatjuk: közvetett és közvetlen módon végül sikerült államosítani a választási kampányt is. Mégpedig úgy, hogy ennek alapján éppen legelemibb feladatait nem látja el: az állampolgárok széleskörű tájékoztatását a demokrácia működtetéséhez szükséges választási lehetőségekkel kapcsolatban.

A Fidesz nem akar bizonytalan kimenetelű demokráciát játszani, inkább biztosra megy. A legitimitás mértéke számára nem tényező, kit érdekel, ha csak 150.000 szavazó is választja meg őket? Egyáltalán, kit érdekel a szavazó? A politikát gólra, azaz hatalomra játsszák, nem szavazóra. Oszt jónapot!

Ezek a totálisan önkényes döntések már a látszatát sem akarják kelteni a demokratikus elveknek vagy a közjó szolgálatának. Nincs hozzájuk sem érv, sem indok. Nem mintha bármivel indokolni lehetne őket. Hát nem is fáradnak vele. 

Fiatal Autokraták Szövetsége

Mégpedig azért, mert a Fidesz pontosan felmérte, hogy van egy jókora réteg Magyarországon, amelyik jól reagál a pátosszal marketingelt autoriter hatalomra. Amely réteg számára teljesen mindegy milyen szabadságjogokat von meg éppen a kormány, mennyire analfabéta hibákat vét a gazdaságban, miként szigeteli el az országot a civilizált nemzetektől. Amely réteg örömmel megtesz bármit, ha megkapja a szerethető, karizmatikus vezér és a gyűlöletes ellenség képét.

Mindig voltak, akik mogyoróért adták a szabadságukat, hiszen sosem volt rá szükségük. Horthy, Rákosi, Kádár is megtalálta ezt a réteget, rendszerük aranyfedezetét. S bár nem rögtön, de Orbán is kitapintotta, hol húzodik ez a gazdag telér. (Az MSZP csak próbálja tapogatni.)

S Orbán megtanulta a szerepet is, mellyel ezt az egyiptomi szisztémát el tudja adni az arra fogékonyaknak. Mert nem bibói értelemben vett demokrata ő. Orbán a társadalmat olyan piramisnak képzeli el, mint aminek mennyei mintájára pártját már megalkotta: a csúcson ül Felcsúti Ramszesz, a nap fia, az Arany Hórusz, alatta a papság, akik ápolják a kultuszt, majd a közszolgáló közrendűek hálás tömegei, végül sötét gödrökben fetrengve a társadalomból kivetettek – bűnöző hajléktalanok, drogosok, nyugdíjpénztáros eretnekek, ellenzékiek, terrorista bloggerek.

A gond csak az, hogy akik belülről ismerik a pártot, azt mesélik, hogy odabenn, Fidesz-Utópiában bizony terror van, riadt kussolás, és fortélyos félelem igazgat.

És már minden új nap és törvény ehhez szoktat minket idekint is. Az értelmetlen és megalázó regisztráció és a cinikusan korlátozó államosított kampány sem kivétel, hanem a szabály.

Hát tanuljunk hallgatni, vagy nyissuk ki a pofánkat!


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr854908199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andal 2012.11.15. 18:07:22

Jó összefoglaló, és még messze a vége, mert mi lesz akkor, ha Lázár majd jobban ráér választójogozni, esetleg Rogán is beszáll a buliba.

Pánik vagy cinizmus: 2002 szindróma, nehogy megint a protest szavazók kitoljanak velük, megfejelve azzal, hogy már most látszik: 2014-ben nem tudnak semmilyen komoly eredményt felmutatni (öntömjénezés persze lesz), így marad ez az undorító regisztrációs korlátozás, alkotmányba belerondítva a részletszabályozást is.

Blogger Géza 2012.11.15. 18:15:41

Majd beszélgessünk el a 2014 es választások után arról, hogy tényleg 150.000 ember ment-e el szavazni. Bocsánatot kérsz, ha min. 10-szeres tévedésben leszel?

Egyébként mivel a legnézettebb kereskedelmi tévéadók mind külföldi kézben vannak, az egyébkét is meglehetősen értelmetlen választási reklámok nem szólnak másról, mint hogy az adófizetők pénze szépen kicsorog külföldre anélkül, hogy ebből az országnak bármi haszna lenne. Aki se a nyomtatott sajtóban, se szórólapokkal, se közszolgálati tévében, se közterületi plakátokon nem tudja megszólítani a szavazókat, hát az magára vessen. (A szavazók persze már most kampány előtt is meg tudják mondani, kire szavaznának, és ki nekik a szimpatikus politikus, baromság azt hinni, hogy ehhez reklám kell.) Én személy szerint örülök, hogy nem kell tévénézés közben majd ezeket a hülye reklámokat néznem. Annak is örülök, hogy dohányreklámot sem kell néznem, az is tilos. Még ha a hüvelygombát is lehetne érni, istenem...

Egyébként ha egyes tévétársaságok nem csináltak volna sportot az elmúlt években a magyar szabályok kijátszásából, bírságok be nem fizetéséből és hasonlókból, lehet, hogy most nem kerültek volna szopóágra.

Nem Penny hajója 2012.11.15. 18:20:02

@Blogger Géza: amíg sok ilyen elhugykövesedett agyú ember van, mint te, addig nincs veszélyben a Fidesz kormány.

MIx 2012.11.15. 18:22:43

Vegyük észre:
itt egy
újraválasztási törvénykezés készül.

873ujr3rk 2012.11.15. 18:24:21

@Blogger Géza: "Egyébként mivel a legnézettebb kereskedelmi tévéadók mind külföldi kézben vannak, az egyébkét is meglehetősen értelmetlen választási reklámok nem szólnak másról, mint hogy az adófizetők pénze szépen kicsorog külföldre anélkül, hogy ebből az országnak bármi haszna lenne. "

ez természetesen megakadályozható lenne, ha kötelesek lennének ingyen tolni a kampányhirdetéseket. 2/3-ad, apró alkotmánypöci és kész is.
de nem az a cél, hogy ne menjen ki a pénz az országból, hanem úgy tűnik az, hogy csak olyan felületen hirdethessen az ellenzék ami a kormány kezében van.

" Én személy szerint örülök, hogy nem kell tévénézés közben majd ezeket a hülye reklámokat néznem. Annak is örülök, hogy dohányreklámot sem kell néznem, az is tilos. Még ha a hüvelygombát is lehetne érni, istenem..."

távirányító....

"Egyébként ha egyes tévétársaságok nem csináltak volna sportot az elmúlt években a magyar szabályok kijátszásából, bírságok be nem fizetéséből és hasonlókból, lehet, hogy most nem kerültek volna szopóágra."

nem a tévétársaságok vannak szopóágon, hanem a választási rendszer.

de tudom kár beléd, nem is neked szól, csak az ide tévedőknek. ne legyen már válasz nélkül a faszságod.

873ujr3rk 2012.11.15. 18:27:56

@Blogger Géza: "Egyébként ha egyes tévétársaságok nem csináltak volna sportot az elmúlt években a magyar szabályok kijátszásából, bírságok be nem fizetéséből és hasonlókból, lehet, hogy most nem kerültek volna szopóágra."

btw ide citálnál néhány példát ? mert szerintem, ahogy az elmúlt 8 év bűnöseit úgy a tvket is könnyedén a helyükre lehet rakni 2/3-al, a bíróságok, ügyészségek, erőszakszervezetek, nav teljsen kontrollja mellett ennek nem lehet akadálya.
sorold már föl azt is kérlek kimindenkit sikerült rács mögé rakni az elmúltnyolcévet viszgáló fideszkellernek ?

milyen szép a Vértes, ó 2012.11.15. 18:28:12

@Blogger Géza:

Mármint kérjen bocsánatot, ha elmegy mondjuk 1.5 millió ember szavazni? Nem az a hivatalos propaganda, hogy a szavazási jog korlátozásától többen fognak elmenni szavazni? :))

Tanítanivaló egyébként: 'Simicskáé a plakátolás, fideszes bizottság dönti el, ki mennyit szerepelhet a fideszes tévében? Szórólapozzanak.'
("...van egy jókora réteg Magyarországon, amelyik jól reagál a pátosszal marketingelt autoriter hatalomra...")

Egyébként hogyan futnál össze reklámmal a Magyar Pénzt Külföldre Talicskázó tévéadókon, hogy kerülnél oda egyáltalán?

873ujr3rk 2012.11.15. 18:28:43

jahogy senkit. akkor hmm mégsem loptak csaltak sikkasztottak, vaaagy teljesen impotens a fidesz, vaaaagy nem is akarnak megtorolni, mert később visszakapnák ???

Önnek megyünk (törölt) 2012.11.15. 18:32:58

Az új választási rendszer annak adja a hatalmat, akit a legtöbb ember támogat, és nem a baloldalnak. Felháborító!!

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.15. 18:34:17

@Blogger Géza: Kedves Géza,
nem az áll ott, hogy ennyien mennek majd szavazni, hanem hogy ez sem zavarná őket. Mondhatnánk 15 embert is, vagy 1,5 - öt, az sem okozna számukra gondot.

Blogger Géza 2012.11.15. 18:38:53

@Pézsma: No de mégiscsak odaírtál egy abszurd számot valamiért... Egy kis hatásvadászat kedvéért ennyire lemegyünk kutyába?

Blogger Géza 2012.11.15. 18:40:28

@873ujr3rk: Hehe, akkor lenne itt micsoda ajvékolás, a kormány tönkreteszi a kertévéket, mert elveszi tőlük a reklámidőt, és ahelyett, hogy pénzt kereshetnének, kénytelenek INGYEN reklámokat adni!

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.15. 18:41:54

@Blogger Géza: Géza,
ha nem akarod, nem érted, no problem.

Blogger Géza 2012.11.15. 18:43:34

@milyen szép a Vértes, ó: Odakapcsolom, és nézem.

Amúgy ebben az országban az az abszurd, hogyha mondjuk az lenne a terv, hogy nincs politikai plakátolás, ellenben kertévében lehet agyba-főbe reklámozni, akkor meg arról blogolnának, hogy a Széles így akar meggazdagodni az Echo tévénél. :) Mindig ki lehet találni valamit.

hadri 2012.11.15. 18:44:46

@Blogger Géza: Géza! Mennyémán haza. Lejárt a műszakod. Lámpát vigyél magaddal, mert már kint is setét van, nem csak a fejedben.

Fényezett Rézlábos 2012.11.15. 18:50:52

@Önnek megyünk: ... és ha esetleg mégis a baloldalt támogatná a legtöbb ember, akkor buherálunk a szabályokon.. erről szól a poszt, nem gondoltam volna, hogy megérted! :)
Amúgy én pont ez a "mindent visz" logikát tartom abszolút károsnak, mert nem kényszerít a kompromisszumos megoldásokra.

megtorolom 2012.11.15. 19:08:22

Ne essünk már rögtön kétségbe! Hát nem elég találékony a Magyar ember? Béláim, gondolkodjunk!Mi mindent kijátszottunk már! Ezt is ki lehet. Nem pánikot kell mutatni hanem, magabiztosságot.Ha az ellenfeled gyengének lát akkor véged van. De ha elszántságot, akkor már elgondolkodik! Kapíse?

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.15. 19:16:18

@megtorolom: A pánik szvsz inkább a kormány részéről tapasztalható, egyébként egyetértek :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.15. 19:18:50

@Blogger Géza: Azért, mert a törvény ezt lehetővé teszi, míg a régi nem tette lehetővé. Csak tod, hha az emberke nem tudnak szavazással leváltani 1 hatalmat, akkor leváltják máshogy:
"Engem csak a Nagy Népi Hurál (itt vmi más, de hasonló volt valójában) válthat le a tisztségemből."
Nem tom, tudod-e, h ki mondta ezt és mikor.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.11.15. 19:20:36

Hol van az álamosítot nyugdíjpénzem fejében beígért NÉVRE szóló álami számla? Na nem mintha sokra mennék vele...

hadri 2012.11.15. 19:27:41

@hadri: Gejza hazament. :) Nem szokott ilyen engedelmes lenni. Biztosan zárt a székház...

Lasombra 2012.11.15. 19:50:16

@Blogger Géza: "az egyébkét is meglehetősen értelmetlen választási reklámok nem szólnak másról, mint hogy az adófizetők pénze szépen kicsorog külföldre anélkül, hogy ebből az országnak bármi haszna lenne."

így van, köztudott, hogy a választási hirdetések elsődleges célja nyilván a hazai gazdaság felvirágoztatása, és nem a tájékoztatás.
igaz, hogy tizedannyian nézik a királyi tévét, mint a keritévéket, a potenciális szavazók töredéke jut csak infóhoz (ezen a csatornán), de hé, legalább nálunk* marad a lóvé!
ez olyan okos gondolat, hogy akár a Fidesz is kitalálhatta volna. oh wait...

*nálunk = Fidesznél (ld még közterületi reklámok részt fent)

Blogger Géza 2012.11.15. 19:59:00

@MolnarErik: Egyébként lehetővé tette, de csak a második fordulóra vonatkozóan. El kell mennie a többségnek, és egy másik erőt kell többséghez juttatni, ez továbbra is lehetséges. Csak nem túl valószínű, ezért már előre megy a magyarázkodás, hogy miért is nem ment...

Ez teljesen más, mint a kommunista Románia, ahol nem voltak ellenzéki pártok, amelyekre szavazni lehetett volna, a hasonlat teljesen rossz.

Blogger Géza 2012.11.15. 20:00:51

@Lasombra: Információhoz normális ember nem a reklámokból akar jutni. Hírműsorok meg más csatornákon is vannak. Te most úgy érzed, nem jutsz elég információhoz, mert keveset nézed a közszolgálati csatornát?

My Name is Nick 2012.11.15. 20:03:43

Mindenki csak egy kérdést tegyen fel magának:
Ha ezt művelte volna Gyurcsány(esetleg Horn, Medgyessy, Bajnai)amit most Orbán, akkor is így vélekedett volna?
Apropó a fidess most csak nemzetikonzultál vagy lesz valami szociális népszavazás 2.0 (már ideje lenne, van téma bőven)?

ősbölény 2012.11.15. 20:45:30

Azért persze az is érdekes törekvés, hogy minél több külföldön élő magyart igyekeznek szavazásra bírni,akiket a hazai kormánydöntések alig érintenek, és a regisztráció révén minél kevesebb itthon élő magyart akarnak az urnákhoz engedni.

dr kíváncsivagyok 2012.11.15. 21:58:26

@Nem Penny hajója:
" @Blogger Géza: amíg sok ilyen elhugykövesedett agyú ember van, mint te, addig nincs veszélyben a Fidesz kormány."

Nehogy azt hidd...ennek az elmebeteg fasznak a tevékenysége már kontraproduktív !

dr kíváncsivagyok 2012.11.15. 22:00:21

@Blogger Géza:
" Információhoz normális ember nem a reklámokból akar jutni."

Te húgyagyú állat....egy demokráciában nem a kormány mondja meg hogy ki reklámozhat és ki nem !

komplikato 2012.11.15. 22:33:29

@Blogger Géza: "Egyébként mivel a legnézettebb kereskedelmi tévéadók mind külföldi kézben vannak, az egyébkét is meglehetősen értelmetlen választási reklámok nem szólnak másról, mint hogy az adófizetők pénze szépen kicsorog külföldre anélkül, hogy ebből az országnak bármi haszna lenne"

Életedre esküdj, hogy Simicska elvtárs nem off-shore adózik mint a többi kormány által dédelgetett "igaz magyar tőkés"!

gigacherry 2012.11.15. 22:53:04

Vajon hogy kell rövidíteni a Fiatal Autokraták Szövetségét?

gigacherry 2012.11.15. 23:04:12

@Önnek megyünk: "Az új választási rendszer annak adja a hatalmat, akit a legtöbb ember támogat, és nem a baloldalnak. Felháborító!! "

A régi választási rendszer a baloldalnak adta a hatalmat és nem annak, akit a legtöbb ember támogatott? Ezért kellett megváltoztatni? Hogy nyerhetett így a Fidesz 2010-ben?

Kérlek válaszolj a kérdéseimre, ellenkező esetben kénytelen leszek komolytalannak tekinteni a hozzászólásodat.

SPYD3RM4N 2012.11.15. 23:21:38

@873ujr3rk: "akkor hmm mégsem loptak csaltak sikkasztottak, vaaagy teljesen impotens a fidesz, vaaaagy nem is akarnak megtorolni, mert később visszakapnák ???"

Később? Nem érted akkor a korrupció lényegét.
MOST AZONNAL bukna le az összes fideszes, ha akár egyetlen nagyobb MSZP-t is rendesen kivallatnának.

Az elszámoltatás-ügyi biztosnak nem az a feladata, hogy valóban elszámoltasson, hanem pont az ellenkezője: hogy nehogy lebukhasson akár egyetlenegy MSZP-s csaló, mert akkor dől az összes Fideszes is. Ezért "nem sikerül" egyetlen egy MSZP-s csalót sem normális indokkal meggyanúsítani.

nandras01 2012.11.16. 00:43:21

@Pézsma: tiltsd már ki ezt a faszt!

ahabkapitany 2012.11.16. 11:07:14

@My Name is Nick:

0/10. Igen, akkor is igy velekedtem volna. Ilyen felhaborito arcatlansagok akkor nem tortentek. Miert? Mert imadom Fletot. Nem bazmeg. Mert nem volt ketharmaduk.

Blogger Géza 2012.11.16. 14:50:01

@dr kíváncsivagyok: Valóban nem. Hanem a parlament. Mint ahogy az itt is történik.

Ecco 2012.11.16. 16:05:52

@nandras01: Lehetőleg a szólásszabadság jegyében. :D Te amúgy új vagy a neten? Két opciód van: ignorálod, vagy érvelsz. A faszozással csak magadat minősíted.

nandras01 2012.11.16. 16:23:18

@Ecco: nem, nem a szólásszabadság, hanem a józan ész nevében.
nevezett kommentelő minden létező helyre behányja a maga hülyeségeit és ez már a szépérzékemet zavarja.
természetesen mindenkinek jogában áll hülyének lenni, ahogy ez már köztudott, de az már sértheti egyesek jóérzését, ha minden sarokban egy hányáskupacot talál.
abban igazad van, hogy ignorálni is lehet- ahogy az utcán heverő kutyaszart is, de attól az biz' még büdös.
érvelni, neki..?
ezt te sem gondolhattad komolyan :)

My Name is Nick 2012.11.16. 17:32:41

@ahabkapitany: "0/10. Igen, akkor is igy velekedtem volna. Ilyen felhaborito arcatlansagok akkor nem tortentek. Miert? Mert imadom Fletot. Nem bazmeg. Mert nem volt ketharmaduk."
Drága f@szkalap fidesztroll. Úgy látszik még túl fiatal vagy, vagy rövid a memóriád. Horn Gyula kormányának sem volt annak idején 2/3-a, én úgy emlékszem igen?
Különben meg te bazmeg.
süti beállítások módosítása