HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Az ezer söralátét országa

2013.02.03. 19:25 Pézsma

Az Országgyűlés decemberben módosította a földtörvényt, ennek értelmében 2013. január 31-ig minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kellett jelenteni a földhivatalnak. Korábban csak az egy hektárt meghaladó használatra vonatkozott a bejelentési kötelezettség.

bureaucracy_by_itsk-d34auc8_resize_resize.png

Kitört idehaza az adminisztrációs furor: a kormány már-már dühödt szenvedéllyel áhítja a nyomtatványalapú kapcsolatot és hivatali dörzsit az alattvalóval. Bomlott kreativitással ötli ki az újabb és újabb okmányköteles próbatételeket: kötelező kamarai tagság, kisvállalkozások kötelező adatmódósítása (min. 10-20 ezer forintos ügyvédi költség, mulasztás esetén akár félmilliós bírság), épp hogy megúszott választási regisztráció, iskolai lószámlálás, új rendszám és évenkénti autóvizsgáztatás ötlete. Legújabban pedig a ház melletti akár zsebkendőnyi vetemény irgalmatlanul sürgős császári-királyi regisztrációja 6000 magyar forintokért, különben az aranykorona értékben ezerszeres(!) bírság már repül is a répaágyás miatt.

Mindegyikben közös elem, hogy iszonyúan kötelezőek, beteges mértékű bírságokkal fenyegetnek, és se hasznuk, se értelmük. A kamara nem szolgáltat francot sem. Az adatmódosítás nem fehérít a gazdaságon, viszont őrületbe kerget több mint félmillió kisvállalkozót. A 350 ezer 1 hektárnál kisebb humuszdarabbal rendelkező mikrotermelő a „feketén” termelt retkével pedig valószínűleg csak néz, hogy most mégis mi a francot akarnak tőle? Bármiféle ellenérték, szolgáltatás nuku, indoklás semmi, a kommunikáció pedig minden esetben a megszokott csendőr-pertu. Mert csak b+, azért! Ne okoskodj, tűrj és fizess! Szokj hozzá, kicsi rigó!

Talán pártunk így kívánja büntetni a kalandvágyból itthon maradtakat? Termelés helyett bírságból próbál előállítani GDP-t, hogy így tömködje a költségvetési szakadékokat? A végletekig el akarja csigázni, és valamilyen módon bűnössé kívánja tenni a már így is teljesen szétszívatott, megalázott, összerugdalt várjobbágyokat? Vagy azért módosították így decemberben a földtörvényt, hogy a vidéki elme ne akörül pörögjön, hogyan kerülhetett néhány család kezébe a földek döntő hányada, míg ő nem kapott francot se, hanem kösse le a figyelmét a hivatalba járás, befizetés, büntetéstől való félelem?

Talán mindez együtt. De ami a legvalószínűbb: az egész nem más mint hivatali pótcselekvés és idegrángás. Az orbáni adminisztráció nem csupán a mezei polgárt szoktatta behódolásra és félelemre, de értelmes cselekvés hiányában saját apparátusát is a munka kétségbeesett szimulálására kondicionálta. Ha nincs épeszű cselekvési terv, logikus, építő szakmai feladat, akkor marad a lázas tevékenység látszatának fenntartása. Márpedig mindehhez a legolcsóbb és legegyszerűbb eszköz a hivatali basztatás. Dübörög az állam, őrli a semmit. Labdává gyúrja a kisemberek gyomrában a szorongást, hogy szokják a függést, és menjenek össze még kisebbé és alázatosabbá. És közben eszükbe se jusson megkérdezni, erőfeszítéseik támogatása, vagy legalább a békén hagyás helyett, ugyan miért fenyegetik és csuklóztatják őket napról-napra értelmetlen hülyeségekkel?

Növekvő versenyképességről hallunk szónoklatokat, miközben idehaza még a verseny előtt kétszázötvenféle űrlapot, kérvényt és ívet kell egy átlag vállalkozónak kitöltenie csak ahhoz, hogy egyáltalán felvehesse a futáshoz a klottgatyáját, miközben odakint a versenytársai már a második körnél tartanak.

buro_2.jpgSemmi nem gyilkolja jobban a munkát, mint a bizonytalanság és az értelmetlen adminisztráció. E kettőből pedig idehaza jelenleg kiapadhatatlan tartalékok vannak. Egy becsületes vállalkozó idejének majd felét ezzel a fingreszeléssel tölti. Akinek esetleg volt alkalma összehasonlítani a mi kis hazánk adminisztratív és hivatali igényét mondjuk egy holland vagy amerikai versenytárs kötelezettségeivel, annak van fogalma a különbségről.

Pofázzon akármit, az állam ma nem segít állampolgárainak az értékteremtő munkára koncentrálásban. Ehelyett szimplán segédeszköznek tekinti őket bürokratikus önkielégítéséhez. Mintha nem lenne elég az agyonbonyolított túladóztatás (söralátét? gumilepedő!), a hivatal pluszban olyan debil csendőrstílusban nyomja rá hatalmas zsírseggét a küszködőkre, mintha eltökélt szándéka lenne, hogy csírájában fojtson el bármiféle tenni akarást.

Igen, annak a KUK-nak az utódállama vagyunk, amelynek természetét máig legpontosabban Franz Kafka írta le. És igen, utána olyan birodalmak szálltak meg minket, amelyek a bürokráciát és a kegyetlenséget világszínvonalon voltak képesek vegyíteni. De mindezt fent kell tartanunk saját magunkkal szemben is? A „munka-alapú” társadalomnak muszáj munkatábor-alapúnak érződnie? Az állami és hivatali despotizmuson kívül nem tudunk elképzelni másféle társadalmi szerződést? Szándékosan házmester és portásország maradunk, hogy könnyebben átjárjon minket a keleti szél?

Márpedig amíg ebben az országban az a természetes, hogy a polgár tesz az állam kedvére és nem fordítva, addig teljességgel reménytelen bármiféle gazdasági vagy politikai kilábalás. Ameddig gyarmattartó bürokráciát tartunk fenn kirabolható gyarmatok nélkül, kizárólag saját magunk szívatására, és ezeket a látszatcselekvéseket „sikertörténeteknek” hívjuk, addig megérdemeljük, hogy ránk rohadjon ez a magunk ültette banánköztársaság.

És ideje lenne Franz Kafkáról is elnevezni néhány hivatalt.


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

68 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr95060964

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.04. 11:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2013.02.04. 06:23:22

Nagyon igaz, bár énszerintem ez mindig is ís így volt, nem Orbánékkal kezdődött. Az mondjuk lehet hogy most fokozódott.

Kékes 2013.02.04. 10:05:21

A félelem! ez van ha tilosban +állsz, ha gyorsabban mész /55/ mert olyan bünti vár rád 10-30eft, hogy a megélhetésed remeg meg! nem figyelmeztetés, vagy 1000-2000 ft , hanem 30000, ami nem tűnne soknak 1,5 millás jövedelemnél, de 70-80000ft nál remeg a léc, miből élsz meg!! Félelem a munkahely elvesztése miatt, csak hab a tortán: lassan 1 doboz gyufa eladásához is ügyvédi ellenjegyzés kell, hőtérkép a lakásnál..... stb.Csoda ha a jogi karra sok ezren jelentkeznek?, mérnöknek meg alig!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.04. 10:22:16

"Korábban csak az egy hektárt meghaladó használatra vonatkozott a bejelentési kötelezettség."

Bakker! Nekem a balkonon van egy virágosládám. Van benne 4 cserép! Akkor ezt is be kell jelentenem? ;)

téridő 2013.02.04. 10:24:01

Kiváló írás! Köszönet érte. Ez volna a kötelező olvasmány, nem a NER, vagy akár a Himnusz.
"Ecce -magyar- homo", ilyen a magyar mentalitás, nem lenne csoda, ha néhány emberöltő után a Kárpátmedencében valami más"Isztán" lenne, s a magyar nyelv is kihalna.
Nincs karizmatikus, magyar "nemes"? (emberi értelemben nemes!) Nincs ember a gáton, kinek hangjától zengne minden média? Csak a (tipikusan gerinctelen, anyját-nagyanyja-hátán-10ft-ért-megdugni-kész-ügyvéd-világot jellemző) posvány? Mikor válik e rabszolganép öntudatossá?
????

huncut 2013.02.04. 10:24:31

Az a baj, hogy itt is csak a riogatásról és a felháborodásról olvasok, igazából még mindig nem értem, miről van szó, pedig érintettként én is megpróbáltam tájékozódni (öröklés útján került a család birtokába néhány zsebkendő nagyságú földterület az ország különböző részein, lakóhelyünktől jó messzire). Azt már olvastam valahol, hogy a határidő március 31., és a hírekkel ellentétben alapesetben illetékmentes a tájékoztatási kötelezettség teljesítése – mondjuk így is épp elég bosszantó, hogy újabb utánajárásra kényszerítenek. Állítólag a hobbikertek tulajdonosainak nem kell ezzel foglalkozniuk, és a földhivatalok honlapján elérhető a kitöltendő nyomtatvány, de a magamfajta, földműveléssel még sosem foglalkozott egyszerű halandó ezzel még nemigen jutott előbbre. Mi a teendő, ha a gyerekeim megörökölt fél-fél hektárnyi földjére haszonélvező vagyok, de a tsz műveli szerződés szerint. Kinek mit kell bevallania, jelentenie, stb.?
Jó lenne, ha nemcsak a hangulatkeltés folyna – amúgy teljesen jogos a felháborodás –, hanem egy kicsit segítenénk is egymásnak tájékozódni.

huncut 2013.02.04. 10:33:18

Hoppá, egy szomszéd blogban gyönyörűen összefoglalták a tudnivalókat: index.hu/bloghu/kertesz/2013/02/04/kell-e_fizetni_a_konyhakertert

kéretlen 2013.02.04. 10:40:10

Fidesz ígérete a magyar népnek :

2011 megújulás / csak a fidesz /
2012 elrugaszkodás / a valóságtól /
2013 emelkedés / a tündérmesébe /
2014 gyarapodás / bírság ,adók,saját zseb /

Nem értik,hogy mi a baj velük,hisz ők maximálisan
teljesítettek !

nick066 2013.02.04. 10:44:03

el kell húzni ebből a beteg országból !

Lencsés István 2013.02.04. 10:46:05

" .... Az állam ma nem segít állampolgárainak az értékteremtő munkára koncentrálásban .... "

Ekkora hazugságot . Azért kevesebb a munkanélküli mi ? :D Szerencsétlen anonim blogíró . :D

rókafogta 2013.02.04. 10:53:06

@huncut: Tudtommal csak 2012 december 31.-ig volt illetékmentes,és a határidő sem márc.31. Az se tiszta ha valakinek több terület van akkor mi van(többször 6 ezer stb. ha 20- 30 éve az övé, ha a földhivatal önkényesen átminősítette stb. Szóval te sem tájékozódtál rendesen -én sem . De szarok is egy nagyot rá, nem jelentgetek semmit(eddig is tudták) olyan ez mint a cégem bejelentése (bár azt megtettem hiszen százezrekkel fenyegettek mint általában.24 éve mindent tudnak (még azt is hol veszem a vc. papírt)Ha hangulat keltés akkor jól sikerűlt az én hangulatomat már januárban az ügyvéd , aztán a céges bankszámla kivonat(tranzakciós adó, a telefonszámla a rezsi számla a járulékszámítás és még sorolhatnám mennyi minden "javította" - ja hazudok otthon kerek 420 Ft occsóbb lett az áram.... gázt még nem kaptam. (nem a blog) hanem ......

babo81 2013.02.04. 11:04:25

@Lencsés István: Az ilyen elfogult barmok miatt kap az ember frászkarikát!Kevesebb a munkanélküli?! Hol élsz,a holdon? Ja,azért mert van közmunka egy-két hónapig ami kicsit feljavítja a statisztikát. És a sok hülye meg be is nyalja....Szánalmas ez a szűklátókörűség!

2013.02.04. 11:17:39

Értéket a vállalkozások teremtenek, a hivatalok nem. Aki nem dolgozik vállalkozóként, csak alkalmazottként, annak általában nem sok fogalma van az értékteremtésről. Aki csak várja hó elején az utalást vagy a borítékot, az nem sokat tud arról, hogy milyen nehézségek vannak, amíg fizetést lehet adni a dolgozónak.
Egy cukrászdás ismerősöm mondta, hogy hozzájuk 46 féle hatóság mehet ki ellenőrizni és leginkább büntetni.
Egy vállalkozó erőforrásainak nagy részét nem az értékteremtő termelés, hanem a hatóságoknak való megfelelés köti le. Erről szó a fenti írás és valóság is. Nem véletlenül dolgoztatnak feketén és dolgoznak számla nélkül a vállalkozók. Nem őket kell szidni, hanem a törvényalkotókat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.04. 11:19:09

"Kitört idehaza az adminisztrációs furor: a kormány már-már dühödt szenvedéllyel áhítja a nyomtatványalapú kapcsolatot és hivatali dörzsit az alattvalóval."

Idáig jutottam, és 5 perc szünet a nevetés miatt. :D

Lencsés István 2013.02.04. 11:34:49

@babo81: Nem vagyok barom , sem elfogult , csak vannak elveim . Igen kevesebb a munkanélküli . Nem . MAGYARORSZÁG - on élek . A közmunka is munka és az is sokáig van , bátyám már régóta abban dolgozik , és nem sír .... Tehát ennyit erről .

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.02.04. 11:46:48

@Lencsés István:

Kedves István!

Lehet, hogy most törölnek, de: A kurva anyádat.

Nem tudom szebben mondani. Nem tudom, ki a fasz vagy te, nyugdíjas párttitkár, vagy a közigazgatásban a faszát lóbáló narancsrokon, de nem is érdekel. A te ostoba alattvaló birka droid fajtád miatt tartunk itt.

HÁT EGYSZERŰEN NEM HISZEM EL(!), hogy legyen ember Magyarországon, aki még ennek is tapsikol.

Többiektől elnézést.

kov_vacs 2013.02.04. 11:51:26

@Lencsés István: a munkavállaló szempontjából a közmunka is munka, és jól is van ez így.
Az állam szempontjából azonban egy vállalkozónál végzett munka úgy néz ki, hogy az állam alig rak bele pénzt (majdnem semmit), de kap belőle mindenféle adón keresztül, addig a közmunka úgy néz ki, hogy az állam fizet érte egy zsák pénzt.
Ha nagyon gazdag az állam - és mitől mástól lenne gazdag, mint attól, hogy nagyon sok a vállalkozós munkahely, amire nem költ (szinte semmit), és mégis jönnek az adók - akkor tulképpen jó dolog, hogy a bevételeit arra költi, hogy sok ember dolgozzon közmunkában. Ha a közmunka szerepe túl nagy, akkor előbb-utóbb nagy gáz lesz, mert nem lesz miből fizetni a közmunkásokat. Szóval ezért kell nagyon-nagyon-nagyon a nemközmunkás munkahelyek tömege.

hower 2013.02.04. 11:53:45

Hihetetlen pénz és energia megy el az értelmetlen aktatologatásra, és többektől tudom, hogy akkor dőlt el bennük a borjú, hogy külföldre mennek, amikor megértették, hogy a honi bürokráciával nem érdemes leállni vitázni semmin.

Az az állam, ami ilyen mértékben retteg a saját polgáraitól és amiben a saját polgárai ilyen mértékben nem bíznak meg, milyen versenyképességet tud vajon felmutatni? :(

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.04. 11:55:51

@Kékes: A lakáseladásnál a hőtérkép több funkciója van:
- a lakásfelújításokra adható pénzeket tartalmazó EU-s környezeti alapból átcsoportosították a pénzeket, így a magánembert kényszerítik, hogy csinálja meg az energiatakarékos felújítást saját zsebből
- biztos van pár hőkamerás cég, akik kérték a törvényt...

kov_vacs 2013.02.04. 11:57:01

Mondjuk nem ártott volna, ha megtanuljuk általános iskolában, hogy a magánszféra, a magán(=nemállami)vállalkozás az a valami, ami a pénzt össze tudja dobni az állami dolgokra. Tehát az állam sorsa alapvetően függ attól, hogy mennnyi és milyen a magán(=nemállami)vállalkozás. Minden állami dolog ennek elköltése, jogos vitatémaként, hogy van-e értelme arra költeni vagy sem. Oktatás, egészségügy ugyanúgy nincs magán(=nemállami)vállalkozók nélkül, mint állami hivatal a sokezer dolgozójával.
Mert azért az valahol agyrém, hogy emberek tömegei hiszik el ebben az országban, hogy pl. az egészségügyi kiadásokhoz szükséges pénz úgy keletkezik, hogy azt kinyomtatják a nemzeti bankban, és azért szenved az egészségügy, mert a hülyesimor nem akar eleget nyomtatni belőle.

Szociknak vége 2013.02.04. 11:57:10

Pézsma

'Az Országgyűlés decemberben módosította a földtörvényt, ennek értelmében 2013. január 31-ig minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kellett jelenteni a földhivatalnak.'

- szokás szerint már a poszt 1. mondata ordenáré hazudozás.

Miért nem linkeled a jogszabályt kisköcsög? Mert az hogy nem olvastad az ziher.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.04. 11:58:50

@Lencsés István: Mennyivel kevesebb a munkanélküli, mint a világválság első komolyabb mélypontján, 2009 tavaszán? Mennyi ebből a nem közmunkás? Hány köztisztviselőt rúgtak ki és vettek vissza közmunkásnak?

Doberdo 2013.02.04. 12:18:08

Az Orbán kormány félelmetesen magyar ellenes logikával gondolkodik és dolgozik. A miniszter
úr (Ma- Tol- Csy) elismerte, hogy kb. 500.000
magyar dolgozik külföldön. Nos a cél világos.
Ezek az emberek nem is kívánatosak hazánkban
hiszen külföldön is megállhatják a helyüket.
Annál inkább, hiszen valszeg Ök 2014-ben nem
fognak a magyar pártokra szavazni. A cél világos
a Fidesz el kívánja "békemenetesíteni" országunkat. Ezek a részben megvett és részben agymosott tényezők fogják eldönteni a következő
választásokat .....Ez a program pedig a hazaárulás
programmja .....

Talicska Lajoska 2013.02.04. 12:21:14

@hower: +1
Az állam legyőzendő ellenségként tekint az állampolgáraira, és ennek megfelelően is bánik velük.

Zedder 2013.02.04. 12:26:47

@Doberdo: a hiba ott csúszhat a számításaikba, hogy ez a félmillió

1. okkal ment el
2. bármikor hazamehet szavazni
3. elég nagy eséllyel nem rájuk fog ikszelni...

Még a kiköltözésem előtt sokáig úgy tartottam, hogy majd én is hazamegyek x-et húzni - bárkire, aki esélye leváltani őket. Aztán így alig másfél hónap után annyira nyugis itt minden... Ráadásul azon gondolkozom, hogy tényleg megéri most leváltani őket? Szakadjon inkább a narancsdroidokra az egész kóceráj 2014-től kezdve, ha ennek a népnek egy katasztrófa kell, hogy megértsék mi a helyzet, akkor hajrá.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.04. 12:30:26

@MetroGoldwinMayer: A lead a szövegben linkelt Figyelő cikk bevezetőjéből származik, és Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettesének állítása.

A törvény szövege egyébként itt található (25/a-tól g-ig): net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400055.TV

A híradások között mind a januári mind a márciusi dátum felbukkant.

waldorfbalcon 2013.02.04. 12:32:59

@Lencsés István: A közmunka lényege: minimálbérnél kevesebb fizetésért lehet szinte teljesen jogfosztott, kiszolgáltatott szerencsétleneket foglalkoztatni pl. egy tésztagyárban rendes munkás helyett.
Ahol meg kvázi szociális látszatmunkára veszik fel őket, ott pedig nem történik értékteremtés, nem keletkezik gdp, mindössze az állam így fizet segélyt.
A közmunka tehát nem megoldás semmire, viszont jól mutat a statisztikában, mintha nőne a foglalkoztatottság. Ergo az egész egy nagy önhazugság Kádár-styleban.

Prolipalvin · http://prolipalvin.tumblr.com/ 2013.02.04. 12:37:15

Ha már Istenfélővé nem tudják tenni az embereket, akkor államfélővé kell tenni őket.

clegane 2013.02.04. 12:41:19

@Lencsés István: csatlakozom Doktor Fűegérhez, a kurva anyád te agymosott ostoba birka.

Lencsés István 2013.02.04. 12:43:20

@waldorfbalcon: Aki szerencsétlen az a munkás . Ugyanis lehet munkát találni csak jól kell szakmát választani , illetve nem kell válogatni . A GDP nő . A munka nem segély . A özmunka jó , hisz kevesebb az ingeyélő , segélyen élő . A foglalkoztatottság amúgy is nő .

@Távmunkás: Jó pár százalékkal kevesebb . Az hogy közmunkás vagy e vagy sem , kutyát nem érdekel . Dolgozik , él és nem rí anoniman , ez a lényeg . A köztisztivselőket nem kirúgták , hanem elbocsátották , a kettő nem ugyanaz . Dolgoznak ? Az a lényeg , a többi nem számít .

@kov_vacs: A nem közmunkából is egyre több van . Nem egymillió , mint ahogy igérték , de egyre több van .

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Sértegess csak , meg édesanyámat is , lepereg , mert anoniman mered csak . :) ;) Ilyen nincs hogy " .... narancsrokon .... " . Egy ember nem lehet birka , a birka nem tudna internetezni . Az ország jó helyzetben van . Ahhoz képest még mindig simán a FIDESZ vezet , nem tudom ezt hogy magyarázod , a többség nem téved . :) ;)

Lencsés István 2013.02.04. 12:44:49

@clegane: Szerintem előbb tanulj meg írni , legyen neved , aztán meg megint tanulj meg alapdolgokat . Gondolok itt arra hogy egy birka nem tud netezni . :) ;) Ha ezek megvannak lejentkezz és beszélgethetünk . :) ;)

Szociknak vége 2013.02.04. 12:49:34

@Pézsma: ennek értelmében 2013. január 31-ig minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kellett jelenteni a földhivatalnak.'

1. a jövő időt a múlt idővel összekeverted
2. a földhasználatot ugyan tényleg mérettől függetlenül, de müvelési ágak szerint kell majd/vagy nem kell majd bejelenteni(kiskertek, háztáji kertek mentesülnek)
3. tegnap egymásik blogger ugyanezt a csúsztatást adta elő úgyhogy még eredeti sem vagy

clegane 2013.02.04. 12:52:04

@Lencsés István: arra vágsz fel hogy van neved te szerencsétlen? hát nem mondom, nagy érdem!
ami a tanulj meg írni dolgot illeti, nemtom mondta-e neked valaki hogy az írásjelet egybe szokás írni az előző szóval.

kirunews 2013.02.04. 13:05:31

Jaj de jó, hogy a hollandiát hoztad fel, akkor egy anekdot: Én mostanában voltam megérdeklődni a helyi (holland tartományi) kereskedelmi kamarában, hogy mi kell a cégalapításhoz, hogy kell adózni, mik a számla kötelező tartalmi és formai elemei stb. Mindenre készülve bevittem a magyar számlatömbömet, erre a csaj szó szerint a hasát fogta a nevetéstől, és még egy kollegát is behívott, hogy mutassam már meg neki is, mert ha elmondja neki, nem fogja elhinni... A végén megjegyezték: "It seems to be a little bit old style".

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.04. 13:10:05

@MetroGoldwinMayer: Sajnos a dolog korántsem ilyen egyszerű és egyértelmű, rengeteg esetvariáció létezik, mindenképpen utánajárást igényel, emellett nem ismert az indoklás sem, a MOSZ nem véletlenül fordult az ombudsmanhoz. Aki az adott kategóriába esik, annak szolgáltatási díjat kell fizetnie, amiért viszont nem kap semmit. Ezekkel az adatokkal ráadásul az állam rendelkezik, ergo nem kellene ugráltatnia az állampolgárt. Akárhogy is nézzük, nehéz lenne ezt az egész katvaszt a szolgáltató állam üdveként felmutatni. De amennyiben rendelkezel ilyen információval, kiváncsian hallgatlak.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.04. 13:22:11

@kirunews: Bezony :) Arról nem beszélve, hogy a költözésnél és hasonló ügyintézésnél a hivatal nem akadály, hanem tényleg segítség, intézik a ember helyett az összes közüzemi adminisztrációt és egyéb francot, nem neked kell három napot rászánni, hogy mindenhol órákat sorbanállj a nagy adag szívásért. A hollandok tényleg komolyan veszik a szolgáltató államot, érzed, hogy érted vannak, ráadásul szerintem sokkal kisebb aparátusból jóval olcsóbban és hatékonyabban megoldják.

Ezt a hasfogós mutatványt én a franciáknál éltem meg, amikor elmagyaráztam nekik, hogy mi minden kell nekem ahhoz, hogy otthon el tudjam számolni a szállás költségét. Mély részvétükről biztosítotak :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.02.04. 13:22:38

@Lencsés István:

Már hogyne tudna a birka internetezni. Te vagy rá az élő példa.

"Az ország jó helyzetben van" erre annyit mondanék, ha legközelebb WD40-el veszed be a Xanaxot, akkor legalább egyél mellé pár harapás kenyeret.

Lencsés István 2013.02.04. 13:41:30

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Csak hogy én EMBER vagyok , szóval ezt bebuktad te emberszerű lény . :) ;) Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) ;) A hülyeségedre meg nem reagálnék , mert a tényt nem tudtad cáfolni . :) ;) :D

waldorfbalcon 2013.02.04. 13:47:00

@Lencsés István: A tény ez:

A foglalkoztatottak száma több mint 15 ezerrel csökkent, öt hónapja nem volt ilyen alacsony szinten. A foglalkoztatottság a harmadik negyedév közepén 3 935 500 fős létszámon tetőzött, azóta folyamatosan csökken. A helyzetet tovább rontja, ha figyelembe vesszük, hogy a korábban szintén a KSH által közzétett létszám- és kereseti statisztikák szerint nagyjából nyolcvanezer közfoglalkoztatott van – nélkülük látszólagos javulás is alig lenne a munkában állók számában, hiszen tavaly ugyanebben az időszakban nagyjából 40-45 ezer közmunkás volt.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a tavalyi 1,5 százalék körüli visszaesés után 2013-ban sem várható növekedés

A GKI 10,7 százalékos, vagyis a 2012-essel megegyező munkanélküliségi rátát, és szemben a tavalyi, várhatóan 607,5 milliárd forinttal, 800 milliárd forintos államháztartási hiányt vár év végére.

Ezzel szemben a régióbeli országok többsége növekedésre volt képes - Szlovákia és Lengyelország 2,5 százalékosra.

mizrolist 2013.02.04. 13:54:29

@Lencsés István: Magyarország GDP-je 2, egymást követő hónap összevetésében utoljára 2012 februárjában nőtt. Az egy éve volt. Azóta csökkenés, és 2 hónap esetében stagnálás volt... mindezt a KSH, azaz egy állami intézmény adatai állítják.
De ne zavarjon a matematika, az úgyis csak kommunista és/vagy burzsoá trükk.

Lencsés István 2013.02.04. 13:57:13

@waldorfbalcon: A foglalkoztatottak száma nőtt , ezt olyan állítja aki dolgozik ezzel a számokkal . A munkanélküliség tovább fog csökkeni idén a GDP pedig erősödni fog .

@mizrolist: A GDP 2012 - ben fél % - al nőtt idén 2 % - al fog .

mizrolist 2013.02.04. 13:59:27

@Lencsés István: ööö, nem. A KSH novemberi adata 1,1%-os csökkenést mutatott 2012-re nézve. Decemberi adat még nincs. 2013-ra még Matolcsy is csak 0,9%-os növekedést vár :P Ki vagy te, hogy meghazudtold?

Szociknak vége 2013.02.04. 14:03:23

@Lencsés István: Bocs de a GDP adatot honnan veszed?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.04. 14:38:45

@Lencsés István: Ha majd kirúgnak a pártirodából és felajánják, hogy van minimálbérnél kevesebbért közmunka, ne sírj, mert ez így van rendben...

Lencsés István 2013.02.04. 15:53:30

@mizrolist: De . MATOLCSY nem azt mondta amit írtál .

@MetroGoldwinMayer: Azoktól akik dolgoznak rajta , azaz a kormánytól .

@Távmunkás: Nem dolgozom pártirodán . Nekem is volt olyan idő ( fideszes kormány alatt ) hogy munkám se volt , még sem sírtam és nem kezdtem el anoniman hazudozni , hanem kitanultam 1 másik szakmát és újra dolgozom , ennyi . A saját sorsunkat mi alakítjuk , nem a kormány .

Luighi 2013.02.04. 16:18:02

@Lencsés István: Te valamelyik fineszes nagyágyú valagavége lehetsz,mert azok hazudoznak ennyire valóságtól elrugaszkodottan és magukat kivéve mindenki számára jól átláthatóan.

Takarodj vissza a narancsVÖRÖS komcsi elvtársaidhoz!
Légyszíves!

Exploiter 2013.02.04. 16:25:58

@Lencsés István:

Pityukám, te szopni jársz ide, igaz-e.

clegane 2013.02.04. 16:29:49

@Lencsés István: nekem munkám is van, és abba a rétegbe is tartozok, akik nettó fizetésben sokkal jobban járnak idén mint eddig.
ettől még borzasztóan utálom ezt a szarházi hazudozó korrupt országgyalázó kormányt, mert nem csak az a kérdés, hogy én jól jártam-e velük, hanem hogy hová viszik az országot, és bizony a béka segge alá morálisan-gazdaságilag-szellemileg.
takarodjanak a picsába, és takarodjál te is velük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.04. 16:39:30

@Lencsés István: Tudod, vannak pár százezren, akiknek esélyük sincs másik szakmát tanulni és nemhogy a falujukban, de már a szomszéd városban sincs semmilyen munkalehetőségük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.04. 16:42:13

@Lencsés István: "A munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt 2012 IV. negyedévében, 9 ezer fővel (2,0%-kal) több, mint 2011 azonos időszakában" (KSH)

mizrolist 2013.02.04. 16:46:07

@Lencsés István: speciel ezt mondta, többször is. persze aki nem ismeri a magyar helyesírás szabályait sem, annak ezt nehéz lehet feldolgoznia.

Amúgy egy új szakma kitanulása pénzbe kerül. Mit csináljon az, akinek nem telik a tanulásra? Már persze azon kívül, hogy dögöljön éhen.

Lencsés István 2013.02.04. 17:29:55

@mizrolist: Mondatkezdés nagybetű , ha ezt nem tanulja meg , nem reagálok többet . Ön beszél helyesírásról az említett példa után ? :D Vicces és szánalmas . :) ;) Nem mindig kerül pénzbe . Ha netre telik , tanulásra is telik . Ételből is lehet olcsót kapni .

@Távmunkás: A munkanélküliség csökkent . Esély van , csak élni kell vele .

@Exploiter: Nem vagyok Pityu , tanulj meg olvasni aztán kommunikálhatunk .

@Luighi: Én egy EMBER vagyok és csak akkor írok mikor tényem van , ha pedig véleményem akkor oda írom hogy szerintem . Ilyenek nincsenek " .... narancsVÖRÖS komcsi elvtársaidhoz! .... "

mizrolist 2013.02.04. 17:43:53

@Lencsés István: hja, elgépelés egy helyen. Előfordul a legjobbakkal is. (a szöveg elején a kettőspont miatt nem írok nagybetűt, azt nem tekintem új mondat kezdőpontjának, azt a neve jelenti)
Ettől még az MTA által hitelesített Magyar helyesírás szabályai alapján vessző és pont előtt nincsen szóköz - azaz Ön telibeszarja a magyar nyelvet és emiatt annyira vehető komolyan, mint a bohóc a Fővárosi Nagycirkuszban. Ez tény.

A net benne van a rezsiköltségemben, nem tudom lemondani anélkül, hogy meg ne szívnám (például mert a segítségével keresek állást). Az olcsó ételekkel kapcsolatban nem kell nekem bemutatót tartani, 1 éve havi 5000 Ft-ot költök élelemre, és még életben vagyok. Viszont semmilyen új foglalkozás kitanulására nem tudok költeni, mert akkor valóban nem jutna egy fillérem sem élelemre, és ez a legutóbbi tudományos eredmények szerint még mindig káros az ember egészségére.

nandras01 2013.02.04. 18:59:25

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: köszönöm.
helyettem is szóltál.

Lencsés István 2013.02.04. 19:55:03

@Távmunkás: Már írtam hogy én csak akkor írok mikor tényem van , ha véleményem odaírom hogy szerintem . Remélem most már eljut ....

El Topo (Sgt. Elias) 2013.02.04. 20:13:02

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Ez az a buzi, aki egy időben mindenhova leírta, hogy "nekem tényem van, neked meg fáj az igaz."

Virtigli troll.

UnrealFCY 2013.02.05. 09:04:14

@nick066: ez a cel hogy elhuzzon a magyar...es johessen mas. kinek , kinek a fantaziajara bizom kik.

Lencsés IIstván 2013.02.05. 14:23:55

@Lencsés István: pityu, te IMADOD a kukit. ket kezzel habzsolod.

Lencsés IIstván 2013.02.05. 14:23:55

@Lencsés István: pityu, te IMADOD a kukit. ket kezzel habzsolod.

mizrolist 2013.02.07. 12:18:54

@Lencsés István: Matolcsy mai tényei: index.hu/gazdasag/2013/02/07/matolcsy_a_szerencses_13-asrol_ir/

Ki is emelem neked a lényeget idézetként: "Az elmúlt évet 1,5 százalékos recesszióval zárhatta a magyar gazdaság – írja Matolcsy György a szokásos csütörtöki Heti Válasz-cikkében." Szóval hol is van az az általad emlegetett 0,5%-os növekedés 2012-re?

Lencsés István 2013.02.07. 15:58:15

@mizrolist: A link nem tény . Ha idézel akkor meg pontosan tedd , köszönöm szépen . :) ;)

mizrolist 2013.02.07. 16:04:27

@Lencsés István: pontosan idéztem, és a tényt te is elolvashatod a Heti Válasznál. Szóval?

Lencsés István 2013.02.07. 16:17:53

@mizrolist: Mondatkezdés nagybetű . Nem idéztél pontosan . Előtte és utána is volt valami , tehát így kellett volna idézni . " .... idézett szöveg .... " .

mizrolist 2013.02.07. 16:26:31

@Lencsés István: mint már említettem, a mondat kezdését a neved jelenti a kettőspont előtt, vagyis nem kell utána nagybetű. Elemi magyar helyesírás, kb. az általános iskola 2. osztályából.
Az idézet használata szintén a magyar helyesírás szabályait tekintve pontos. A te szabályaidat nem látom az MTA által elfogadott gyűjteményben, ami épp itt van mellettem nyitva. Ugyanígy azt sem látom benne, hogy a mondta közben levő vesszők és a mondatokat záró pontok elé szóközt kellene tenni. Az ellenkezőjét viszont igen - azaz még mindig telibeszarod a magyar helyesírást, miközben látszólag oly lelkesen védelmezed azt. Hasonlítasz Schmitt Pálra.

A kérdésem fennáll: milyen ténnyel tudod alátámasztani azt az állításod, hogy 2012-ben 0,5%-kal nőtt a magyar gazdaság? Vagy nincs ilyen tény, és a) hazudsz; b) magad találod ki az egészet (azaz lódítasz)?

Lencsés István 2013.02.07. 17:34:14

@mizrolist: A mondatkezdést nem a nevem jelenti . Nem jól idéztél , ha nem jut el többet nem reagálok . A rövidítés IS szint alatti . Én direkt írok így ráadásul nem anoniman mint te . A " kultúrád " csapkodja . Mint írtam , ( csak nem jutott el mert nincs hova .... ) Én csak akkor írok ha tényem van .

mizrolist 2013.02.07. 18:55:36

@Lencsés István: azt nevezik ténynek, amelyre van bizonyíték. A te "tényeid" esetében az ellenkezőjükre van bizonyíték, ergo folyamatosan hazudsz. Ezt egyébként hajlandó vagyok személyes találkozón 5 cm távolságból is belemondani az arcodba.
süti beállítások módosítása