HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Heartbreak Hotel

2012.11.09. 21:40 Pézsma

heartbreak_hotel_02.jpgHelyzet van. Bajnai színre lépése három hét alatt átrendezte az ellenzéki térfelet. Az egykori miniszterelnök egyben a létező legnehezebb feladatot is kikapta magának. Egy személyi és érdekellentétektől szabdalt, rendkívül vegyes összetételű ellenzéki konglomerátumot kellene valahogy együttműködésre bírnia. Mégpedig a Fidesz által buherált új választási logika miatt lehetőleg úgy, hogy másfél év múlva a kormányváltást kívánó szavazó lehetőleg csak két rubrikával találkozzon: Fidesz / Nem Fidesz. Ez valós esélyt teremtene a jelenlegi rezsim leváltására, és megvalósítaná Orbán legrosszabb rémálmát: saját fegyverével győznék le. Minden más részleges megoldás, vagyis a kormányváltó szavazatok megosztottsága, viszont az ellenzéket még a mostaninál is jelentéktelenebb szerepre kárhoztatná.

A dolgok állása

A kérdés, hogy az ellenzéki oldalon meg tudják-e játszani úgy a csavart labdát, hogy abból végül ne öngól legyen.

A Medián szerint a szavazói hajlandósággal bíró, pártot választani tudó honfitársaink 22%-a voksolna az Együtt 2014 tömörülésre, míg az MSZP-re 15%, az LMP-re 4% a DK-ra pedig 3%. Erős kezdés Bajnaitól, ami azt jelzi, hogy a politikailag tudatosabb és aktívabb választók csoportjában az „Együtt 2014” jelentős megszólító erővel rendelkezik. Mindennek pedig a bizonytalanokat és impulzusszavazókat távol tartani igyekvő választási regisztráció miatt is nagy jelentősége van.

A számok alapján tehát eddig ez a kezdeményezés találta leginkább telibe a bizonytalanok remény-zónáját, amire az is utal, hogy nagyszámú új szavazót tudtak behozni az egyik pártot sem választók senkiföldjéről.

indiana_jones_02.jpgAz angolszászok ezt a helyzetet hívják „momentumnak”. Ez a körülmények olyan szerencsés együttállása, amely elősegítheti a siker elérését. Az viszont már a résztvevőkön múlik, hogy ezzel tudnak-e élni, képesek-e kiaknázni a helyzetben lévő potenciált. Bajnai vizsgája az lesz, hogy van-e annyira taktikus politikus, hogy a bal oldalt megtartva, szavazókért a jobb oldalra is átnyúlva felépítse az összefogást.

A mutatvány nem lehetetlen, de ehhez képest valószínűleg Indiana Jones is könnyebben szlalomozott a csapdák között.

De mi segítheti és mi gátolhatja ezt az akadályfutást?

Gordon-bontás

bajnai.jpgAz egyik meghatározó tényező, maga Bajnai Gordon személye.

Az ellenzék elmúlt két éves szereplése leginkább egy fej nélküli csirke rohangálására emlékeztetett: kivérző pánik és irány nélküli vergődés, mielőtt mennek a levesbe. A leszerepelt, alkalmatlan vagy tapasztalat és súly nélküli figurák és kocsonyás politizálásuk nem tették túlzottan bizalomgerjesztővé az ellenzéki alternatívát. Az ellenzéki szereplők egyszerűen képtelenek voltak támogatottságra vagy értékelhető politikai cselekvésre fordítani a társadalmi szinten tapintható csalódottságot.

Az egyenletbe egyértelműen Bajnai hozta a változást. Visszanézve megmosolyogtató, mennyi hiszti előzte meg október 23-ai fellépését. A Milla végül pontosan azt tette, ami ellen vehemensen tiltakozott: kampányszínpadot biztosított Bajnai visszatéréséhez. Szerencséjére. Nyilvánvaló ugyanis, hogy Bajnai szereplése nélkül mind a politikailag éretlen Milla, mind a tanácstalanná vált Szolidaritás szimplán megrekedt volna az ellenzéki kisbolygó-övezetben. Vicces, de ez az élenjáró kisdobosnak tűnő menedzser a szavazók szemében azt adta meg az ellenzéknek, amit Juhász Péter, Kónya Péter, Gyurcsány Ferenc, Schiffer András vagy Jávor Benedek nem tudott: arcot és komolyságot.

Pedig legtöbben feltehetően csak annyira emlékeznek Bajnai ügyvivői kormányzásából, hogy abban az egy évben nem volt különösebb botrány. De mivel jelenleg hetente kettő az átlag a ritka mód gusztustalanokból, és úgy négy-öt a kisebb balhékból, így érthető a békevágy. És a hőzöngő izmozás, cinizmus és agresszív ostobaság kontrasztjaként Bajnai békés, józan, szakértői imidzse épp megfelelhet a célnak.

Ha.

És itt kezdődik az Indiana Jones-os rész.

Megtört szívek szállodája

Ha például lesz mire szavaznia a kormányváltóknak. Szervezetileg érthető az egyesületi forma iránti vonzalom egy olyan időszakban, amikor az átlag polgár kiköp, ha a párt vagy politikus szót meghallja. Gesztusnak megteszi ez az illendőségből felvett szűzkurva jelmez, de inkább időnyerésre és manőverezésre jó. A választók éppúgy nyilvánvalóan választható pártként tekintenek rá, amiként a többi párt is vetélytársként. Mivel itt adminisztratív púposkodással a Fidesz is besegít, az Együtt egyszerűen mozdulhat el a pártként bejegyzett választói összefogást képviselő ernyőszervezet irányába.

indiai-mérleg.jpgA játék lényege innentől: úgy libikókázni a belépők támogatottságot hozó és elutasítottságot kiváltó értékével, hogy az egyenlet végén kijöjjön a váltáshoz szükséges kritikus tömeg.

Lényegi kérdés például, hogy Bajnai szavazókat vonzó ereje elég lesz-e ahhoz, hogy az ellenzéki választói tömörülés szervezésének súlypontját az MSZP hatósugarán kívülre helyezze. A szocik támogatottságát lefőző eredmény ennek egyik fontos eleme.

Ezzel egyrészt rugalmasságra kényszeríthetik az MSZP-t, elérve, hogy azok elveszítsék azt a kényelmes pozíciót, amelyből összefogás nélkül is létrehozhatják a számukra kedves Fidesz-MSZP kétosztatú felállást. Ekkor már az MSZP-nek kellene magyarázkodnia, hogy miért nem vesz részt akár áldozatok árán is a Fidesz-rezsim leváltásában.

Másrészt, az MSZP meghatározó jelenléte azonnal befagyasztaná a szavazói tábor szélesítésének lehetőségét, nem jönne létre új pólus, és nem változna semmi a politikai emésztőgödörben.

A Együtt egyik legnehezebb feladata, hogy egyszerre támogató, de hangsúlyozottan külső partnerként kezelje és ugyanakkor 8-10 százalékos kispárttá olvassza az MSZP-t, pluszban elfogadtassa Mesterházyval, hogy mindenki jobban jár, ha nem jelölteti magát miniszterelnöknek (egyébként tényleg).

Tehát az Együttnek úgy kellene megnyernie a szoci szavazatokat, hogy magát az MSZP-t csak az udvarba engedi be. Persze mindezt az MSZP-ben is tudják, és egyelőre a diplomatikus hallgatásig vagy semmitmondásig merészkedtek el.

Az LMP még a szociknál is nagyobb dilemmában van. Az Együtt az ő amúgy sem túl széles szavazóbázisukat is nyúlja, ezzel a parlamenti küszöb alá tolva a zöldeket, akik számára így nemhogy az új vezető erő, hanem a mérleg nyelve szerep is elveszni látszik. Ugyanakkor az együttműködés számukra váratlan esélyt is jelenthet. Mégpedig azzal, hogy akár meg is találhatják a hozzájuk leginkább passzoló szerepet. Tegyük fel, ha például a közös tárgyalásból úgy jönnének ki, hogy az összefogásban ők képviselik a környezetvédelem és a jogállamiság területét. Ez esetben megtarthatnák az arcukat, és azzal foglalkozhatnának, amihez van tehetségük. Vihetnék a rendszerkritikus ökopolitikát, és nem kellene görcsölniük az általános váltópárt funkcióval, amely szerep jócskán lötyög rajtuk. Némi bölcsességgel és kompromisszumkészséggel ebben a helyzetben benne van egy klasszikus win-win szituáció lehetősége.

Nehezebb azonban a helyzet azokkal a szereplőkkel, amelyek mögött nem áll szavazói támogatás, cserébe jelentős elutasítottságot vinnének a közösbe. Mint például Kuncze Gábor vagy Gyurcsány Ferenc. Gyurcsány természetesen semmit sem kockáztat, épp olyan vehemenciával kampányolt a Milla ellen, mint jelentkezett első körben támogatónak. A DK csak azzal veszthet, ha kimarad. Az Együtt szempontjából azonban az üzenet érthetően inkább ez: Kösz Feri, inkább ne segíts!

Árnyjáték

viewer-1 hand shadows.jpgEmellett továbbra is ott a kérdés, hogyan és mivel/kivel tudja megszólítani a Bajnai-féle tömörülés a mérsékelt jobboldali szavazókat, mert bizony rájuk is szüksége lesz. Erre legalkalmasabb persze hiteles, vállalható konzervatív figurák felkérése lenne (pl. Sólyom László, Ángyán József, Tulassay Tivadar), szimbolizálva egyfajta pártok fölötti nemzeti kiegyezést.

Végére ötletelésként: a fenti dilemmák feloldására a legpraktikusabb talán egy afféle árnyékkormány felállítása lenne. Ebben egyrészt meg lehetne találni a különféle csatlakozók számára legalkalmasabb szerepet, mint egy afféle előzetes koalíciós tárgyalásként. Másrészt a tömörülés napi szinten adhatna alternatív javaslatot, választ a felmerülő politikai kérdésekben, demonstrálva úgy a szakértelmet mint a közös fellépést. Ha jól csinálják, talán tényleg sokan elhinnék, hogy sikerül majd nekik Együtt 2014-ben.


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

13 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr64899622

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.10. 13:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C72 2012.11.09. 23:49:50

Sajnos a 100 szimbolikus aláíró a petíció elején kissé valóban öngól volt (ahogy a Véleményvezér is megírta). Magam részéről nagyon becsülöm őket, de ahogy ránéztem a listára, az első dolog, ami beugrott, hogy "ja, a szokásos békétlenek :)". Azonnal láttam magam előtt a jobboldali média kötelező paneljeit (pl. a Gondola máris rárepült, a többit nem volt gusztusom csekkolni).
Csalódás is volt számomra, mert a Medián-számokból azt reméltem, hogy a "senkiföldje" értelmiségijeiből is sikerül hasonló arányban megszólítani, új neveket (is) szerettem volna látni.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.10. 00:26:05

@C72: Igen, ezzel egyetértek. Az a korszak elmúlt, amikor pozitív hatást lehetett elérni az értelmiségi arisztokrácia és közéleti celebek felmutatásával. A demokratikus charta örökös szignálóit és az Orbán mögé felsorakoztatott sportolók, színészek hitelességét mind mélybe húzta a fenékre süllyedő politika. Rosszul jöttek ki belőle. A sok ide-oda csapódás, kurvulás miatt egy karakán utca embere többet ér, mint öt Nagy Név.

Az megint megérne egy misét, hogy a legtöbb embernek ezek a Nagy Nevek már nem is mondanak semmit. Ezért nincs is súlyuk. Mind a közmédia, mind a kereskedelmi csatornák ejtették az értelmiségit, mint műsorszámot úgy 10-15 éve. Ma már az élet értelméről és a maghasadásról is pornósztárokat vagy valóságshow-szereplőket kérdeznek, a színész is max jópofizni kell a vetélkedőkbe. 

Ezt a kiemelt névsort nyugodtan lehúzhatják a klotyón, inkább vigyenek végig egy érvényes és eredményes népszavazást, na az eredmény lenne!

dr. jenőke (jenőke) 2012.11.10. 02:22:41

Amennyire Orbán ragaszkodik az Őt megillető - javítok: kizárólag Őt illető hatalomhoz, nem lennék meglepve, ha csatlakozni akarna az E14-hez.
Volt már KISZ-es,ateista, liberális rendszerváltó, konzervatív polgár, vallásos, bigott forradalmár, ismét rendszerváltó... belefér ez is.
Madártanilag a pávát kövesse a főnix?

C72 2012.11.10. 10:04:12

Még egy: ha választható formációvá akarnak alakulni, akkor bizony rövidre kell fogni a "nekimenjek, ne menjek" dilemmát, mert pl. számomra elég riasztó, amit Juhász Péter mondott a (nem túl szerencsés) hvg-interjú végén: "A 4K fél éve akar párttá alakulni, a Szolidaritással is minden létező játékot eljátszottak már, velünk is ez van: 30 nap lenne az egyesület bejegyzésére, a határidő lejárta előtt hirtelen felszólítanak hiánypótlásra, és megint ketyeg minden tovább." Szóval kezdhetik előásni az újraoltási bizonyítványukat, ha nem akarnak egy rosszul kitöltött formanyomtatvány miatt kizáródni :)

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.10. 13:39:01

@C72: Igen, valóban nem túl szerencsés interjú. Juhász Péter nem politikus, ami civilkedésben még oké, de politikacsinálás esetén hátrány. Egy hangerő és árnyalat kevés a manőverezéshez. Ha van eszük, ilyenkor hagyják inkább Bajnait beszélni. Ő meg tudja oldani, hogy ne ijessze el agresszivitással a potenciális résztvevőket, Juhász erre sajnos nem alkalmas, neki a rendezvényszervezés jobban áll. Kónya pedig inkább sodródik, ő inkább a szervezetépítésben lehet nagy segítség.

Egyébként számomra több dolog nem világos. Többször visszajön a konszenzusos döntés téma. Nyilván amiatt, mert a civil szervezetek félnek, hogy súlytalanná válnak. Hosszú távon ilyen viszont nincs, különösen, ha tényleg bővülnek. Akkor majd az összes csatlakozott szervezet együtt dönt konszenzussal? Az nem fog menni, vagy csak olyan általános semmitmondásig jut el csigalassan, ami semmire sem jó.
A vitától, szavazástól nem kell félni, örök egyetértés utópia viszont nincs, különösen a politikában. Gondoljunk bele, ha pl. az LMP csatlakozik és kapásból megvétózza Bajnait, azzal máris kiherélték magukat.

Ouroboros 2012.11.11. 13:05:18

Megint egy jó poszt, nincs is mit írnom hozzá ennek megállapításán kívül.

Sólyomnak nagyon örülnék, ha be tudnák venni. Ángyán szerintem nem jó, ő csak a helyzetéből adódóan lett forradalmár, de erkölcsi aggályai csak egy nagyon behatárolt területen horgadtak föl.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.11. 17:31:21

@Ouroboros: Igen, részben egyetértek, Ángyán szakbarbár, de becsületes szakbarbár. Naiv? Igen. Viszont, gondoljunk bele: a teljes ellenzék fele annyi energiát nem tolt a földosztás módja elleni tiltakozásba mint ő egyedül. És ott a kérdés: kivel is tudná megszólítani jelenleg az ellenzék a csalódott gazdákat? Mert erre bizony sem Bajnai, sem a Szolidaritás, sem a Milla, sem az LMP nem alkalmas. Az ellenzék egyik gyenge pontja éppen a végletes Budapest központúság. És kellenének nagyon jobbról az elvhű és nem párthű emberek, különben az Együtt is csak egyike lesz a sok-sok-sok kis baloldali szavazóforgácsnak.
És ennek Tudjukki örülne ugye a legjobban.

Ouroboros 2012.11.11. 20:02:50

@Pézsma: Ez jogos, a gazdák megszólításához Ángyán jó lehet.

Amúgy magam se vagyok pesti, így nem érzek összefonódást a baloldal és Pest között (a Lázár Jánosról elnevezett Johannesburgban, leánykori nevén Parasztpárizsban élek.)

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.11.13. 11:45:55

Annyira örülök ennek az írásnak! Egy normális, korrekt, értelmes elemzés a helyzetről, ami hiánycikk. Köszi!

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.11.13. 11:50:44

Egyébként azért kíváncsi leszek, hogy a kampányból mi sül ki, főleg a legutóbbi csodamódosítók tükrében. Bajnai annyit nyilatkozott, hogy tudja hogy "idegen pályán kell focizni" majd, de, ha foci akkor ezt aknamezőn játsszák majd.

A hvg egyik anyagából kiindulva főleg az lehet a baj, hogy innét kezdve a kampány túltágított fogalmába esetleg cikkek/bejegyzések is beleeshetnek, így büntethetővé válnak:
„A kampány definíciója ugyanakkor meglehetősen tágra sikerült: „kampánytevékenység a kampányeszközök felhasználása és minden egyéb tevékenység a választói akarat befolyásolása vagy ennek megkísérlése céljából”. Kampányeszköznek pedig azok az eszközök minősülnek – példálózó jelleggel említve a plakátot, a szórólapot, a személyes megkeresést, a gyűlést és a politikai reklámot –, amelyek alkalmasak „a választói akarat befolyásolása vagy annak megkísérlésére”.” - hvg.hu

A csavar az, hogy kampányt, csak a kampányidőszakban lehet folytatni. Előtte nem. Így mondjuk azokat az írásokat és újságokat is komolyan büntethetnék – a tervezet értelmében több milliós bírságról beszélhetünk – melyek mondjuk a kampány előtt „korteskednek” (értsd írnak róla, érvelnek mellette, amit így már bújtatott kampánytevékenységként is lehet mondjuk értelmezni) a választási regisztráció, vagy egy formáció mellett."

szabotazs.blog.hu/2012/11/13/papcsak_es_az_uj_vilagrend#more4904783

Mister Gumpy 2012.11.18. 20:56:33

Kedves Pézsma! Az LMP sajnos olvas téged, de legalábbis nem hallgatott rád.
süti beállítások módosítása