HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

A hatalom-teszt

2014.12.08. 21:09 Pézsma

pee.jpgTöbben találgatják, mi értelme, hogy a Fidesz teljes mellszélességgel kiáll a társadalom újabb védtelenjeinek, ezúttal a gyerekeknek nyílt és általános megalázása, azaz a Kocsis Máté féle hagymázas “drogszűrés” ötlete mellett. Rogán azt sem felejtette el hozzátenni, hogy ő a minél átlalánosabb gyakorlatot pártolja, és a kiskorúakat mindeképpen pipettavégen akarja látni.

Szily odanyilatkozik, hogy ez terelés.

Török Gábor meg is dícséri a Fideszt az ötletes tábormegtartási stratégiáért.

Van még váratlanul megrökönyödő KDNP-s (Good morning!)

És persze a csapágyas megbízhatósággal bólintó frakció, amely rendben valónak találja, hogy megalázással  “védjék” a gyereket.

Pénz, szakmai érv, józan ész természetesen nem számít: évi 50 milliárd, kivitelezhetetlen, értelmetlen, semmiben nem segít, cserébe árt.

Persze terelés is mindez, amíg drog a vezérszó, nem a korrupció, addig szüret. Majd a vezér nagylelkű lesz. Vagy valami.

De van itt más is. Amellett, hogy fokozhatalanul bizarr képet sugall, hogy az iskolákban rendőrre és drogtesztre van pénz, míg krétára, logopédusra és fűtésre nincs, van egy fontos hiba a "drogszűrős" javaslatban, ami miatt ezzel a fidesz lábon lövi magát. Mégpedig az, hogy gyereke nem csak libsiknek, romáknak, zsidóknak, buziknak, balosoknak, fogyatékosoknak, drogosoknak, újságíróknak, bántalmazottaknak, bölcsészeknek, mélyszegénységben élőknek, azaz a “söpredéknek” van, akikkel bármit meg lehet tenni, mert megérdemlik és mert gyurcsány.

A gyerek ennél elterjedtebb fenomén, és bizony okozhat néhány kínos pillanatot, amikor a miséről hazaérve a budai kislány megkérdezi konzervatív, mélykeresztény szüleit, hogy miért kell évi rendszerességgel mások előtt pisilést bemutatnia.

A szülőknek plusz pechjük van, ha hittanon a csemete vette már a Máté evangéliumát, mert abban pl. ilyenek vannak: “De aki megbotránkoztat csak egyet is ezek közül a kicsik közül, akik hisznek bennem, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tenger fenekére vetnék.”

Nehéz elképzelni olyan fidesz-háztartást, ahol a “drogosok” gyűlölete elég erős lenne ahhoz, hogy megérje a saját gyerekük megalázását is, és hatna az az érv, hogy ha nincs ínyükre ez a gyerekükön végzett procedúra, akkor ők bizony támogatják a drogokat

Miért fontos akkor a fidesznek mégis szügyig belegázolni mások, sőt mások védtelen gyerekeinek legintimebb szférájába?

Talán mert mindez nem a drog, hanem a hatalom tesztjéről szól. Hogy eléggé megtört-e már a társadalom, elég porhanyós és kenhető-e. Ne legyen tévedés, ez a javaslat, amellyel bármiféle vád vagy alapos ok nélkül akarnak embereket kötelező orvosi vizsgálatra kényszeríteni azzal egyenértékű, mintha mindenkinél kötelező évi házkutatást tartanának. Csak úgy. Védelmi és megelőző céllal.

Aki hagyja hogy vele vagy gyerekével ezt megtegyék, azzal bármit meg lehet tenni. Nincs korlát és nincs határ, nincs saját tér, nincs méltóság, a személyiség nem védhető, már gyerekként megszokod, hogy kiterítenek úgyis. A kádár-kor a sorkatonaságot és az abortusz-bizottságokat használta erre: a sorsod és tested állami tulajdon és csak feltételesen vagy szabadlábon.

Amikor a hatalom egyre többet megtehet egyre többet meg is akar tenni, szüksége van a kontroll ízére, hogy valódinak érezhesse magát. A másokra pisálás hatalom-drogjának tesztjéről Orwell így ír az 1984-ben:

“A valódi hatalom, a hatalom, amelyért éjjel-nappal küzdenünk kell, nem a dolgok, hanem az emberek fölötti hatalom. - Szünetet tartott, és egy pillanatra ismét olyan arcot vágott, mint a tanító, aki valamelyik sokat ígérő növendékét faggatja:

- Hogyan érvényesíti a hatalmát egyik ember a másik fölött, Winston?

Winston elgondolkodott.

- Úgy, hogy szenvedést okoz neki - felelte.

- Helyes. Úgy, hogy szenvedést okoz neki. Az engedelmesség nem elég. Amíg nem szenved, hogyan lehetne bizonyos az ember afelől, hogy az illető az ő akaratának engedelmeskedik, s nem a sajátjának? A hatalom a fájdalom és a megalázkodás előidézésében rejlik. A hatalom abban rejlik, hogy az emberi lelkeket darabokra tépjük, s aztán olyan új alakba rakjuk össze, amilyenbe akarjuk. A haladás a mi világunkban a több fájdalom felé való haladás. A régi civilizációk azt állították magukról, hogy a szeretetre és igazságra épültek. A miénk a gyűlöletre épül. A mi világunkban nem lesznek más érzelmek, csak a félelem, a düh, a diadalmaskodás és a megalázkodás.

...

De mindig meglesz - ezt ne felejtsd el, Winston - a hatalom mámora, amely állandóan növekedni fog, és egyre kifinomultabbá válik. S mindig, minden pillanatban meglesz a győzelem izgalma, az az érzés, hogy ellenségen taposunk, aki tehetetlen. Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.

Abbahagyta, mintha azt várná, hogy Winston megszólaljon. Winston megpróbált még kisebbre zsugorodni az ágyon. O’Brien folytatta:

- S ne felejtsd el, hogy örökké így lesz. Taposnivaló arc mindig lesz. Eretnek, a társadalom ellensége, akit újra meg újra le lehet győzni és meg lehet alázni, mindig lesz.

Mindig kell hogy legyen kényünkre-kedvünkre kiszolgáltatott elhajló, aki üvölt a fájdalomtól, megtörik, megalázkodik, s végül tökéletes bűnbánatban, önmagától kigyógyulva, önszántából a lábaink előtt csúszkál. Ezt a világot készítjük mi, Winston. A vég nélküli győzelmek, az egyre újabb diadalok világát: a hatalom húrjának vég nélküli feszítését. Feltételezem, hogy kezded már felfogni, milyen lesz ez a világ. Végül is azonban nemcsak hogy meg fogod érteni, el is fogod fogadni, szívesen fogod látni, részévé fogsz válni ennek a világnak.”


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr136968423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2014.12.11. 09:57:31

Az internetadó előtt úgy tűnt, jó úton haladunk, és meglesz, de vagy nem volt elég a megöntözés, és szét kell még locsolni egy kis pártos honfivért, vagy más módszert kell alkalmazni, mindenesetre mindenki prüszköl a pisiteszttől. De lehet, hogy csak én nem látok túl a golfklub sövényén.

Jut eszembe a bárdokról, mostanában mintha visszafogottabban zengene az "éljen Eduárd", pedig az ünnepeltetés is fenn szokott lenni a kívánságlistán, mindjárt a behódolás után. És nemhogy nem zeng az éljen, de már a valasz.hu-n is olvastam "Egyes igekötők helytelen használata Sztálin elvtárs prózájában" típusú cikket.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2014.12.11. 19:41:00

@ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :)
süti beállítások módosítása