HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Mexikói felállás

2012.11.30. 06:42 Pézsma

„Mexican standoff” – így nevezik a filmekben azt a szituációt, amikor 3 szereplő tartja sakkban egymást, amolyan körbeveréses alapon. Az MSZP minapi együttműködésre felhívó bejelentésével bezárult a kör, és pont ez a helyzet állt elő az ellenzéki térfélen. Együtt 2014, LMP, MSZP: mind együttműködést hirdet miközben különáll.

The-Good-The-Bad-and-The-Ugly.jpg

A jó a rossz és a csúf

Látszólag mindenki együtt akar működni, Bajnaiék az „Együtt 2014” zászlaja alatt, az LMP az „Új Pólus” kezdeményezés nevében, az MSZP pedig „Szövetség a változásért” nevű saját szervezésű szövetségben.

A szándék egyértelmű, az összefogás jelszavával mindenki a saját táborába próbálja terelni az ellenzéki szavazókat, hogy saját preferenciái és kódja szerint futtassa le a kormányváltás programját. Jelentős eltérésekkel, de mindegyikük tudja revolverezni valamivel a másikat, miközben az ő hátába is szegeződik egy colt.

Nézzük, ki kire és mivel céloz.

  • + Az Együtt 2014 fegyvere, hogy Bajnai Gordon személyében egyedül ők rendelkeznek komolyan vehető miniszterelnök-jelölttel, valamint, hogy csak ez a csoportosulás tudott jelentős mennyiségű új szavazót behozni a bizonytalanok táborából a kormányváltás szorgalmazó oldalra.

- Amivel a másik kettő sakkban tudja tartani őket, hogy egyrészt az E14 nem párt. Nincsenek politikusai, szervezete kocsonyás, jelen állapotában nem tudna elindulni a választásokon, és az sem tudható, hogy a támogatottsága nem csak pillanatnyi fellángolás-e. Másrészről Bajnai Gordon személye is hordoz némi önellentmondást a „korszakváltás”, „rezsimváltás” jelszavak szempontjából. Ezt a problémát csak erősíti, hogy a tömörülés nem húzhatja túl sokáig a színvallást az MSZP-vel való együttműködés kérdésében, amit a kormánypártok propagandájukban máris kész tényként kezelnek. Az együttműködéssel pedig oda lenne a tiszta lap, különösen, ha megnézzük a névsort, amit az MSZP be kíván dobni a közös kalapba. Az együtt nem működéssel viszont elveszítik a kormányváltó többség létrehozásának lehetőségét.

  • + Az LMP és az általa favorizált Új Pólus ereje, amivel meg tudják különböztetni magukat vetélytársaiktól a szüzesség és a még nem besározódott tiszta nevek behozatala. Ők erről a platformról tudják támadni a másik két alakulatot. Ezek közül az MSZP masszívan a múltat képviseli, az E14 pedig bár Bajnai révén lightosabban érintett, azonban egy MSZP-s együttműködéssel kb. ugyanarra az árnyalatra sötétedne a választók szemében.

- Az LMP gyenge pontja, hogy egyedül nem jelentenek reális kormányváltó alternatívát. A vezetői krízis, a belső megosztottság és az E14 képében megjelenő potensebb erő fellépésével pedig megindult csekélyke szavazótáboruk elvándorlása is.

  • + Persze legnagyobb ellenzéki pártként az MSZP sem akart kimaradni a vezérkos-válogatóból. Az ő fegyvere másfél milliónyi stabil balos szavazó, az országosan kiépült szervezet, és hogy részben még mindig számíthat az MSZP gazdasági holdudvarának támogatására.

- A legnagyobb gyengesége természetesen az, hogy a választók 2/3-a alig két éve elhajtotta őket a pék lisztes fa...ra. És éppen azért van jelenleg is 50% körüli bizonytalan választó, mert nem akarnak visszaülni arra a hintára, amely a Fidesztől visszalendítené őket az MSZP-hez. Emellé Mesterházy gyenge miniszterelnök-jelölt is, ami abból is látszik, hogy szinte kizárólag régi, leharcolt, hiteltelen arcokat tett a tárgyalási kosárba, mintha mise történt volna.

Kutyaszorítóban

A kérdés természetesen az, hogyan tovább ebből a patthelyzetből. Az izmozás fázisa megvolt, mindenki villantott valamit a többiek és a választók felé. Viszont a jelenlegi választási szisztémában a Fideszen kívül ez a döntetlen és pontosztozkodás senkinek sem jó. Különösen nem a változást kívánó választóknak. Ha külön indulva körzetenként összesen 60%-ot is kapnának, még mindig simán nullára bukhatják a választást.

Mexican-Standoff-Reservoir-Dogs-reservoir-dogs-21759777-398-201.jpg

Azt nyilván senki nem gondolta, hogy a szocialisták önvádtól mardosva, szégyenkezve ülnek majd a sarokban, hátha behívják őket a kispadról. Azt tették, amit tehettek. Egy darabig úgy tűnt, hogy simán kinéz nekik a surranópályán a Fidesz mögötti második hely. Hagyják elhullani a kicsiket (LMP, DK, 4K, Szolidaritás), legnagyobb ellenzéki pártként egyedül bennmaradnak a parlamentben, és ellenzékben készülgetnek 2018-ra. Saját belső stratégiájuk is ezt vázolta fel. Számukra a kétpárti váltógazdaság tökéletesen elfogadható szereposztás.

A problémát Bajnai feltűnése jelentette. Ha ugyanis az Együtt 2014 felizmosodik, veszélybe kerülhet az ellenzéki vezető szerep, szavazókat is veszthetnek, a harmadik helyezettet pedig nagyon bünteti a jelenlegi szisztéma.

Az LMP kitáncolása ebben a helyzetben kapóra jött, hisz nem állt fel az MSZP-vel szemben egységes szövetség. Újabb együttműködést pedig az MSZP halálos nyugalommal ajánlhat, mivel pontosan tudja, hogy azt az ő vezetésükkel a kicsik közül senki nem fogadja majd el. Azaz marad a szkander az árván maradt Együtt 2014-gyel.

Tegyük hozzá hihetetlen cinizmusra vall az MSZP részéről, hogy „tárgyalódelegációként” ezt a névsort küldte szét: Veres János, Szekeres Imre, Kovács László, Hiller István, Kiss Péter, Szanyi Tibor, Baja Ferenc, Havas Szófia, Kákosy Csaba, Kökény Mihály.

Alig 5 hete, amikor Mesterházy-t egy nyilvános beszélgetésen az MSZP felelősségéről és megújulásáról kérdezték, például még ezt válaszolta: „a pártvezetésben 38 év az átlagéletkor, és nincs köztük olyan, aki a szocialisták első vonalába tartozott volna korábban.” Most pedig itt van ez a névsor, mint a fiatalított, megújult, friss MSZP képviselői. Plusz a háttérben ott figyel Schmuck Andor, Puch őrspénztáros és még sokan a megszokott padavánok közül.

Mégis, mit tanult ez a párt az elmúlt évtizedből? Hogy pechjük volt? Hogy a Fidesz-fóbia majd újra elintéz mindent, és a népek fogcsikorgatva megint behúzzák az ikszet ugyanazokra a vörös palástos ördögűzőkre, és mehet minden tovább?

Az LMP elutasítása épp ezt a mumust festette fel, és látszik a lépésük egyelőre önbeteljesítő jóslatnak.

Az E14 részéről amolyan jó zsaru – rossz zsaru felosztásban a Millás Juhász Péter mindig hárítja a szocialistákkal való puncsolást, míg Bajnai megnyilvánulásaiban mindig óvatosan nyitva hagyja az MSZP-vel való együttműködés lehetőségét, jövő tavaszra tolva a tárgyalások kérdését.

Ezt egy darabig még lehet játszani, de aztán majd mondani kell valami hihetőt, működőt és kevéssé kínosat a szavazóknak.

Trigonometrikus végjátékok

web.jpgBajnainak ezzel most fel van adva a lecke. Ha a fenti társasággal elkezd együtt fényképezkedni, akkor azzal ki is végzi saját vonzerejét, egyben lenulláz minden „korszakváltás” kezdetű mondatot, a támogatók ettől elbizonytalanodhatnak, és az egész kezdeményezés összeeshet, mint egy rizsfelfújt. Az MSZP mindezt persze nem bánná.

Az E14 szemszögéből továbbra is érvényesnek gondolom a Heartbreak Hotel című posztban írottakat: „A Együtt egyik legnehezebb feladata, hogy egyszerre támogató, de hangsúlyozottan külső partnerként kezelje és ugyanakkor 8-10 százalékos kispárttá olvassza az MSZP-t.”

Ha ezt meg tudja lépni az E14, akár az LMP külső segítségével, akkor tényleg megérdemlik, hogy tegyenek egy próbát.

A másik lehetőség a nyílt konfrontáció és a verseny csúcsra járatása „a múltat végkép eltörölni” jelszó mentén, kérdés, hogy ehhez van-e elég muníció az E14-ben.

Akárhogy is, a E14 valószínűleg nem fogja tudni elkerülni, hogy ne váljon párttá, mivel így túlságosan sebezhető és kiszolgáltatott. Ezzel még az LMP is oda tudott nekik szúrni, az MSZP pedig a napokban megnevezte mind a 106 egyéni képviselőjelöltjét, akit indítani fog a választásokon, jelezve, hogy köszönik, ők megvannak egyedül is.

A sok közül az egyik lehetséges kimenet tehát a totális vérfürdő. Az ellenzék teljes dezintegrációja, amikor nem jön létre semmilyen összefogás. A kivagyi kakaskodás végén mindenki külön indul, és így halomra lövik egymást, amit Fidesz szotyizva végignéz. A kormánypárt pontosan egy ilyen előfeltevésre alapozva alakította olyanná a választási törvényt, ahogy most kinéz.

A végeredmény a Tarantino-klasszikus Kutyaszorítóban jelenete:

A köztes út, egy felemás kompromisszum, kis arányú győzelem, tolószékes, béna kacsa kormány, valószínűsíthető vergődés.

A pozitív véglet sokkal de sokkal nehezebb. Olyan közös megoldást kellene találniuk az ellenzéki szereplőknek, amelyben megszületik a szavazatmaximáló összefogás, amelynek feltétele, hogy ne az előző rezsim visszatérését ígérje és eredményezze. Azaz lehetőséget teremtsen egy valódi demokratikus fordulatra a csöbörből-vödörbe lögybölődés helyett.

Van-e erre esély, egy ilyen feszült, rengeteg hibalehetőséget rejtő szituációban? Talán egy hajszálnyi. Ehhez minden szereplőnek túl kellene tudnia lépnie a saját árnyékán, és a katasztrófa elkerülése érdekében akár olyasmit is megtennie, amihez pedig egyébként nincs túl sok kedve. Mert amíg ők egymást zsarolják, addig a Fidesz kottájából játszanak.

Végül egy példa arra, hogy néz ki egy ilyen happy endes „unortodox” mexican standoff:


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

21 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr774938862

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.30. 11:18:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2012.11.30. 18:37:03

korrekt elemzés, és a kérdésre is létezik, egy kézenfekvő, bár talán éppen ezért a résztvevő pártok számára elfogadhatatlan, válasz.

"A pozitív véglet sokkal de sokkal nehezebb. Olyan közös megoldást kellene találniuk az ellenzéki szereplőknek, amelyben megszületik a szavazatmaximáló összefogás, amelynek feltétele, hogy ne az előző rezsim visszatérését ígérje és eredményezze."

szóval, szerintem jelenleg úgy tűnik, hogy az ellenzék és az e14 nem lesz képes megegyezni egy közös, mindenki számára elfogadható programban, ezért a következő eljárás lenne célravezető:
- minden választási körzetben csak egyetlen ellenzéki jelölt induljon
- megállapodnak, hogy amennyiben kétharmados győzelmet érnek el, akkor
-visszaállítják az 1990- es alkotmányt
-az alkotmánybíróságnak visszaadják a
korábbi jogköreit és lecsökkentik a létszámát az eredetire, kiszórva azokat, akik a fidesz egyedül ültetett be oda
- kiszórják az ezer évre bebetonozott főizéket
- megszüntetik azokat a különböző főhatóságokat, amelyeket a fidesz egyértelműen, mint taposóaknákat tett a helyükre
- az alkotmányt, a választási törvényt, a médiatörvényt a továbbiakban csak négyötödös többséggel lehessen megváltoztatni
- a fenti feladatokat max. egy éven belül végrehajtják
- az egy év lejárta után új választást írnak ki

szerintem ezzel el lehetne érni, hogy a választók elzavarják a vérbe a jelenlegi bandát, ugyanakkor kellő garancia teremtődik arra, hogy soha többé ne ülhessen a nyakunkra egy hasonló társaság.

tudom, optimista vagyok...

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.30. 19:04:45

@nandras01: Igen, optimista vagy :) Ami jó. És még csak azt sem mondanám, hogy teljesen lehetetlen, bár buktatója annyi, mint égen a csillag, cserébe viszont a jelenlegi úton biztos a bukás.
Ezzel viszont ki kellene állni, és kampányolni a konkrét javaslattal az utolsó 6-9 hónapban, ami közben a Fidesz nyilván folyamatosan írja majd a szabályokat saját alkotmánybírósággal, saját választási bizottsággal, saját mindennel.
Persze eddig még minden párt sikeresen megverte saját magát, szóval az esély itt is megvan.

NIPREDIL 2012.11.30. 19:26:27

@Pézsma: Innen szép nyerni! De én is optimista vagyok. :-)

nandras01 2012.11.30. 19:26:33

@Pézsma: sajnos, én lehetetlennek gondolom, hogy létrejöjjön egy értelmes együttműködés.
létre fog jönni valamilyen szörnyszülött, ami igazából senkit sem elégít ki, a választókat nem győzi meg semmiről, és a vereség -vagy, ami még rosszabb, a kis arányú győzelem- után egy vég nélküli huzakodás kezdődik, miközben a fidesz röhög majd a sarokban.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.30. 19:57:28

@nandras01: Ami annyit mutatna majd, hogy jelenleg itt tartunk. Nincsenek idegen csapatok, háború, éhínség (egyelőre). Mi maradtunk magunknak - ilyennek. Lassabban gyógyulunk, mint bárki gondolta.

nandras01 2012.12.01. 14:12:56

lehet, hogy mégis van remény?
(vagy csak a 4k is olvassa a pézsmát :)

„Az ellenzéki pártok csak abban állapodjanak meg, amiben amúgy is mindenki egyetért, és ez a jogállam és a köztársaság helyreállítása. Ehhez azonban az MSZP-nek késznek kell lennie arra, hogy az alkotmányozás után visszaadja a hatalmat a népnek.”
index.hu/belfold/2012/12/01/kormanyvaltas_utan_feloszlatna_a_parlamentet_a_4k/

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.01. 15:22:41

Na igen, most, hogy mindenki kitette a coltot az asztalra, akár hátra is léphetnének egyet.

Ha ezt a forgatókönyvet mindenki elfogadná (ezelőtt is pedzegettek már valami hasonlót), felhasználhatnák mondjuk a választási regisztrációs időszakot egyfajta előválasztási kampánynak, amolyan jenki módra. Kitűznek egy határidőt, amikor tartanak egy reprezentatív támgatottsági felmérést. annak arányában közös jelölteket állítanak, figyelembe véve azt is, ki hol a legerősebb. Előre rögzítik, hogy megfelelő támogatottság mellett alkotmányznak, összeragasztják a földhöz vágott vázát, megnépszavaztatják, aztán feloszolnak és jogállami körülmények között új választás.

Ehhez persze kétharmaddal kellene nyerni, az lmp-nek kibékülnie magával, az mszp-nek visszahívnia legalább a zombik felét, az e14-nek eldöntetnie, hogy akkor ő most párt vagy sem. Brutális kampány kell, arra felfűzve, hogy 2014 lehet a demokrácia ünnepe, a szabad szívek dzsemborija, akármi, azaz egy erős pozitív kampányt nyomni, hogy végig a fidesz maradjon negatívban a nyilvánvaló karaktergyilkolászás és további várható jogszabadalás miatt. Egyenes, tiszta beszéd arra az estre is, ha csak feles győzelem születne.
Ja, és a két nagyobbnak jókora önkorlátozást és alázatot kellene bemutatnia, ami, azt hiszem, az mzp részéről menne nehezebben.

Ez így kellemesen rengeteg feltétel, szóval politikai kihívásnak éppen megfelelne :)

Emellett nagyon érett, higgadt és profi politikusokat feltételezne. Van rá max egy évük.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.01. 16:54:44

"A köztes út, egy felemás kompromisszum, kis arányú győzelem, tolószékes, béna kacsa kormány, valószínűsíthető vergődés."
Ez persze vonatkozhat a Fideszre is. A maszop és az LMP valójában erre blazírozik, így legalább a 9 éves kinevezések sem kötnék annyira a kezüket. Ráadásul minden 14 utánra időzített szar a saját kezét megkötő Fidesz nyakába hullana vissza.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.01. 17:02:05

@Pézsma: Feles győzelem esetére nyilvánvalóvá kéne tenni, h nem fognak kormányt alakítani, hanem kiprovokálnak 1 új választást.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.01. 17:04:10

@nandras01: Erre már korábban, volt 1 épkézláb LMP-s javaslat, visszaállítják a sarkalatos törvényeket és az alkotmányt, majd utána új választást írnak ki, már a régi szisztéma szerint.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.01. 17:06:19

@MolnarErik: Egyébként ezt mind meg lehetne tenni a parlament nyitónapján, és egyből fel is oszlatni az Ogy-t (már hha az ogy feloszlathatja magát, és nem kell hozzá Áder).

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.01. 17:10:40

@MolnarErik: Igen, ezt anno Karácsony Gergely vetette fel, a gond ott nyilván a Jobbik szerepe volt. Lásd:

mandiner.hu/cikk/20110712_jobbik_lmp_mszp_osszefogast_vizional_karacsony

Kérdés, a Jobbik nélkül összejönne-e.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.01. 17:13:04

@MolnarErik: Közben rájöttem, azért a feloszlatással mindenképp meg kéne várni a változtatások kihirdetését.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.01. 17:15:33

@Pézsma: A mostani körülmények között mindenképpen. Az a gond, hha ez túl hamar kiderülne, lenne ideje a Fidesznek átszabni a törvényeket, h mégse annyira a nyertesnek kedvezzen a szisztéma. (Bár lehet ezt egyébként is megteszi)

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.01. 17:20:15

@MolnarErik: Már az újbóli választás is elég kényes sztori, még ha indokolható is lenne. Az viszont biztos, hogy a lottót nem lehet addig húzni, amíg nem jön ki az ötös :)

Ebben a permanens választósdiban talán az olaszoknak van a legtöbb tapasztalatuk. Ők ha kell simán elfogyasztanak négy év alatt három kormányt. Mondjuk úgy, nem kedvez a stabilitásnak.
Ezért lenne szükség az új alkotmány népszavazással való megerőítésére is, a jelenleginek ugyanis nincsen ilyen legitimációja, többek között ezért is ingatag és bizonytalan a státusza.

nandras01 2012.12.01. 17:26:01

de szépen alakul :)
jönnek az ötletek, ég a végén valaki fel is ébred a tisztelt ellenzék közül, oszt' szól a többieknek, hogy
- te, figyu! van itt ez a pézsma blog és nem is beszélnek arrafelé az ipsék olyan nagy hülyeségeket.
mi lenne, egyszer az életben hallgatnánk a józan észre és kis időre félretennénk azt a hatalmas egonkat, meg a kis pecsenyénket..?

***************
az ért én nagyon fontosnak tartanám, hogy -már csak úgy preventíve, megelőzendő a választópolgárok esetleges újbóli meghülyülésének katasztrofális következményeit, szóval a demokrácia tekintetében legfontosabb törvényeket változtassák négyötödössé.
esetleg azt is el tudnám képzelni, hogy népszavazással is megerősítsék az alkotmányt és a választási törvényt.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.12.01. 17:53:41

@nandras01: Hát, a józan ész felülkerekedésének szvz jelenleg kicsi az esélye, de magam részéről boldogan teszek közzé helyreigazítást, ha ezt megcáfolják :)

A jelenlegi gyakorlatban (nagyjából kormányon és ellenzékben egyaránt), ahogy én látom, csökkenő fontossági sorrendben valahogy így néznek ki a befolyásoló tényezők:

- aktuális hatalmi csípésrend
- egyéni ambíciók, vágyak
- szubjektív, érzelmi és indulati tényezők
- különféle (jobbára csak hangoztatott) elvek
- józan ész, racionális megközelítés
- szakértelem
- lelkiismeret, erkölcs

Akár egy sajtdiagramban is lehetne ábrázolni, akár egyes döntésekre lebontva. Tanulságos lenne :)
A politikai, közéleti kultúra emelésének egyik eredménye lenne, ha ezen arányokon sikerülne némileg változtatni.

nandras01 2012.12.01. 17:59:41

@Pézsma: az általad felállított prioritásrenden nem nagyon van mit módosítani- sajnos...
rettentő erősen felül kellene emelkedniük saját magukon ahhoz, hogy józan és maximális hasznot hozó együttműködést alakítsanak ki.
egy valamiben bízom: talán megszólal bennük a vészcsengő, mert ha a fidesz kap még négy évet, vagy a jelenlegi ellenzék csak kicsit győz, akkor végérvényesen és kíméletlenül kirántja alóluk a szőnyeget. nincs bennük erkölcsi, vagy demokratikus skrupulus, ezt már bebizonyították.

nandras01 2012.12.01. 21:35:27

@MolnarErik: az általad idézett blogok gyakorlatilag csak kampánytanácsokat adnak, ami fontos dolog, de ha nincs alapegyezség a résztvevők között, akkor a kalapjuk mellé tűzhetik.
a pézsmablog -és legyek szerénytelen, személyem is magáról az alapról beszél, hogy konkrétan milyen stratégia lenne -talán- esélyes arra, hogy az ellenzék döntő győzelmet arathasson.
minden azon múlik, hogy képesek lesznek- e olyan megállapodást kialakítani, amivel jó eséllyel lehet arra számítani, hogy képesek legyenek besöpörni az összes protest szavazatot.
az ma már egyértelműen látszik, hogy a kormányváltó hangulat kialakult, és a nem- fidesz szavazók összességében jelentősen többen vannak, mint a fideszt támogatók.
azonban, amíg ezeket a szavazókat el tudja egymástól szeparálni részint az ellenzék atomizáltsága, részint az agresszív kormány kommunikáció, esély sincs a váltásra.
mivel abban nem várható változás, hogy a kormány elkezdjen korrektül kommunikálni (gyak. nem hazudni), ezért a meghatározó győzelemre egyetlen esély marad- az ellenzéki összefogás.
ennek az összefogásnak azonban korlátot szab, hogy a különböző ellenzéki erőknek jelentősen más elképzelései vannak a konkrét kormányzásról, a gazdaságról, esetleg még a kultúráról is, ezért ezekkel a kérdésekkel nem is szabad foglalkozni, mivel a legjobb esetben is legfeljebb olyan kompromisszum lenne kialakítható, amely igazából senkit sem elégítene ki, ezért csak és kizárólag egyetlen kérdésre kell koncentrálni, arra, amelyben minden ellenzéki erő fenntartások nélkül egyetért: a jelenlegi kormány, de főleg a fidesz leváltására, mégpedig olyan mértékben, hogy esélye se legyen belátható időn belül visszatérni.
az én javaslatom -belátom, igen vázlatosan, de erről szól.

buta_lúd (törölt) 2012.12.02. 16:42:13

és akkor, majd ha az új/(közép)régi alkotmányt visszahozzák, majd új választást írnak ki, akkor mi van? annyira elszoktunk már a kompromisszumok kultúrájától, hogy ha nincs unorthodox mexican standoff megoldás, akkor nem jutott előrébb az ország.
az áhított megoldás esélye 14-re meg kb. az emlegetett lottó ötösé, mert annyira elszoktunk már a kompromisszumok kultúrájától.
szóval engem inkább olyan vélemény érdelne -mert úgy tűnik a bloggazda/dák biztosak egy újabb fideszkör esetén a falban-, hogy milyen lehet egy ilyen fal, ha nem bejrutot tételezek fel. vagy csak füstölgő romokban lehet gondolkodni? (most félreteszem, hogy a jelenlegi kormány elképzelései válnak valóraq:)
süti beállítások módosítása