HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Továbbjutást érő döntetlen

2012.10.24. 04:00 Chigavera

Most, hogy véget ért ez a sokak által várt, szép tüntetési ünnepnap, tartsunk egy gyors leltárt, mennyivel lettünk okosabbak, ha egyáltalán.

Pesti srácok

Ha demonstrációs regisztertonnában mérnénk a kormányerő és az ellenzék október 23-ai összecsapását, akár azt is mondhatnánk, hogy kihozták döntetlenre. Létszámban mind a Milla mind a Békemenet nagyjából teljesítette a saját normáját. Van azonban egy fontos különbség: míg az önünneplésben általában lubickoló Orbán két árnyalattal halványabb volt saját legjobbjánál, addig a nagyobb tömeg előtt most debütáló Bajnai a tőle vártnál egy fokkal jobban szerepelt. És volt még egy meglepetés: a magát vezető váltópártnak tartó MSZP egyszerűen nem volt a térképen, még a szinte mérhetetlen támogatottságú Demokratikus Koalíció is simán túltett rajta.

orban.jpgAz előre sejthető volt, hogy az utolsó pillanatban összetrombitált kormányt támogató Békemenet szerepe inkább afféle damage controll és emlékeztető oltás volt a híveknek. Fő üzenete valószínűleg sokkal inkább a Fidesz-szavazóból lett bizonytalanoknak szólt, miszerint ne csámborogjanak el, mert az erő még ideát van. Ebben a defenzív pozícióban Orbán láthatólag kényelmetlenül is érezte magát, beszéde majdhogynem kedvetlen volt, csupán az áprilisi békemenetes szöveg újramelegítése. Ráadásul úgy tűnik, kezd belebonyolódni a saját EU- és IMF-tárgyalásos kunkoraiba. Egyre kevésbé tudja megmagyarázni, mikor és miért is enged ill. nem enged a kormány (a szabadságharcban hova illeszthető például a „mondjanak egy számot, és teljesítjük” kitétel?).

Egyre egyértelműbben bizonyosodik be, hogy Orbán ellenzéki politikusként sikeres támadó politikája kormányzati szerepben nem csak hogy nem produktív, de meglévő politikusi erényeit rendre hibává fordítja.

gyurcsany02.jpgGyurcsány ellenben újra magára talált, az ő igazi terepén, a felelősség nélküli szónoklásban kinyílt mint a bazsarózsa. Pillanatok alatt megbocsájtott magának, valamint egykori és jelenlegi pártjának, és mindenkit arra biztatott, hogy emelkedjen túl a múlt himi-humi apróságain, egyébként is ő tüstént kész összefogni bárkivel. És valóban, ez a konstruktívnak tűnő partneri felajánlkozás az ő részéről tűnik a legegyszerűbbnek. Hiszen kivetett páriaként, egy jóval a parlamenti küszöb alatt vegetáló párttal nincs túl sok vesztenivalója, viszont sokat profitálhat abból, ha ügyesen forgolódik az ellenzéki olvasztótégely körül.

A nap hőse azonban egyértelműen Bajnai Gordon lett. Szónokként sötét lóként indult, ami kifejezetten előnyére vált. Mivel soha nem beszélt még ellenzéki szerepben ill. nagy tömegrendezvényen, így senki nem tudta, mit is várjon a kisdobos-frizurás menedzsertől. A pénzemberből lett politikus vajon meg tudja-e szólítani a közönséget, van-e nyelve és hangja egy ilyen szerephez? Mivel Bajnai visszatérése már jó ideje lebegtetett kérdés volt, ez pluszban fokozta a kíváncsiságot. Minderre még rátett egy lapáttal a Milla-tüntetés előtti burleszkszerű vita arról, hogy ő úgy lesz ott, mintha ott sem lenne, nem róla szól a dolog, mert ő egy politikus, és az olyat itt nem szeressük.

Pedig abban a pillanatban, hogy eldőlt, Bajnai beszélni fog, egyértelművé vált, ez a dolog bizony róla fog szólni, és a rendezvény pont annyira marad politikamentes civilkedés, mint amennyire mondjuk az Orbán-beszédbe torkolló politika-mentes Békemenet.

Középre nézz! Jobbra, balra nyitódj!

És bizony Bajnai megette a Milla vacsoráját. Lehetett érzelmes Balavány, gunyorosan éles TGM, agresszív kismalac Juhász Péter, a közönség a visszatérő kamasz Artúr királyfira volt kíváncsi, aki szépen, ahogy kell, le is nyúlta a közönséget. És nem sokkal többel, mint hogy a jóérzésű, de naiv civilek és háborgó értelmiségiek után adott a színpadnak egy politikust. Egy nem kiválót, de nem is kutyaütőt, egy ugyanilyen kvalitású beszéddel.

bajnai02.jpgIgaz, a csapata erősen túlírta neki a szpícset, 33(!) perc - bakker, ennyi gombócból is sok! Mindenre legalább három körben tért vissza, azaz pont olyan volt, mint a Haza és haladás alapítvány minden szövege: kimért, alapos és kimerítő, 10 oldalanként egy-egy lazító sziporkával. A pasas becsületére legyen mondva, hogy ha nem is túl változatosan, néhol félrehangsúlyozva és kissé robotikusan, de elégséges dinamikával tudta végigmondani a szöveget. Igaz, eközben inkább hasonlított egy harcias foxira, mint egy felemelkedő néptribunra, de a többség valószínűleg nem is várt tőle mást, mint a megnyugtató normalitás képviseletét, amit ő megnyugtató normál üzemmódban szépen képviselt is.

Mindez leginkább amiatt volt fontos, mert ha nincs ez a fellépés, akkor a Milla továbbra is megmaradt volna a nagy nyilvánosság előtti zenére panaszkodás egyre punnyadó forgatókönyvénél. Mondhatni Bajnai megmentette a show-t, hogy ne a műsor első felét most is jellemző kínos amatőrködés legyen az egyetlen hozzáadott érték. Valami kellett, hogy a fórum, amit a Milla kitalált és sok melóval újra meg újra megszervezett, túljusson a Koncz Zsuzsás hangulatú szabadtéri bulik és Dopeman performanszok energiaszintjén.

Az igazi kérdés azonban csak most jön: mire elég ez a beszéd, és mit vetít előre? Maga a beszéd persze szép és helyes dolgokról szólt: összefogás, nyitottság, európaiság, jogállamiság, szakértelem fontossága. Ugyanakkor ezekben az általánosságokban szinte semmiben nem különbözött mondjuk a Fidesz 2010-es választási programjában lévő állításoktól és céloktól (tessék megnézni). És mint a Fidesz esetében is láttuk, a lényegi tartalmat nem az írott vagy szavalt malaszt, hanem valami egészen más adja meg. A program képviselői és a végrehajtása.

És máris elérkeztünk a fő kérdéshez: mi lesz a csapattal? Kik lesznek azok a hiteles, szakmailag és morálisan alkalmas figurák, akik a választók számára hihetővé teszik, majd a váltás után valóban végrehajtják a nem épp egyszerű konszolidációt, mi több a negyedik köztársaság felépítését?

Bajnainak ugyanis jelenleg csak egy vékonyka egyesülete van néhány szakértővel, tagok, országos szervezet és tömegbázis nélkül. Erre lenne ugye az a válasz, hogy az Együtt 2014 nevű választási szövetség majd magához gravitálja mindezen hiányzó erőforrásokat.

Ezáltal a következővel jutottunk előbbre az egy héttel ezelőtti állapotnál:

  • A számos variációból 3 szereplő (Haza és haladás egyesület, Milla egyesület, Szolidaritás) kiemelt egy forgatókönyvet, mégpedig a választási szövetségét, mint általuk preferált utat.
  • Nem kimondva, inkább valószínűsíthetően Bajnai Gordon lehet ennek a választási szövetségnek a miniszterelnök jelöltje.

Mindez még mindig túl képlékeny, kicsit nyúlós-nyaklós, de legalább már valami, lehet hozzá a többieknek viszonyt kialakítani, lehet gyurmázni a tésztát még úgy kábé fél-egy évig.

Mi lehet az esélye egy ilyen felállásnak? Talán mindenkinek feltűnt, hogy egyelőre egyetlen párt sincs benne, akik a politikusokat adnák. A fenti három szereplő eddig egyet tett a kalapba, Bajnait. Juhász Péter, bár érezhetően szeretne politikus lenni, nem az, Kónya Péter, aki talán maga sem tudja, hogy szeretne-e lenni, szintén nem az. (Igen, tudom, a Fideszesek sem azok, de ezt szeretnénk meghaladni, nem igaz?)

harman.jpg

A választási szövetség tehát rögtön káder-krízissel indul.

Kérdés, mi szorítaná rá arra a pártokat, hogy bemenjenek egy nem általuk kezdeményezett választási szövetségbe, ahol az erőviszonyok kérdését alapvetően három egyesület szeretné meghatározni?

Az viszont tény, hogy a frissen alakult Együtt 2014 nevű formáció velük szemben egy közönséggel és egy Bajnaival vezet. Az ellenzéki pártok ugyanis összesen nem tudnak összerakni egy olyan politikust, akit 50-60 ezer ember még azelőtt megtapsol, hogy kinyitotta volna a száját. Aztán a szájnyitás végén még egyszer. És ez bizony kínos. Nem kicsit, nagyon. És most képzeljük el, milyen messzire katapultálná a választási szövetségtől a támogatókat, ha a kormányváltó stábban megjelenne mondjuk Gyurcsány, Szekeres Imre, Szanyi Kapitány, Hiller haver, Mesterházy Attila, Nyakó István, és hetente változóan, hogy az LMP-ből éppen kicsoda.

A másik nagy kérdés, amit Bajnai beszéde felvetett, az a középre való nyitás. Amiről Bajnai beszélt, az tulajdonképpen egy centrista néppárt (hm, nem pont ilyen volt 1998-ban a Fidesz?). Persze szép, hogy a választási szövetség mindenkit vár, aki, hát izé... aki nem akarja Orbánt. És az is világos, hogy ehhez meg kell szólítani a levált, csalódott Fidesz-szavazókat.

A kérdés: ezek a szavazók vajon besorolnak-e majd egy Bajnaival fémjelzett szövetségbe, bármennyire megtanulja is az Internacionálé mellé mondjuk a Székely himnuszt? És arról még nem is beszéltünk, mi van, ha megjelennek a fenti figurák is a fénykörben.

Ez így bizony nehezen fog menni. Különösen, hogy Bajnai csak annyira tartott önvizsgálatot és gyakorolt önkritikát, hogy közben legalább annyira megvédte, mint amennyire megtagadta a szocik 8 éves regnálását (szerepvállalása miatt nem is igen lehetett más választása). Ezzel javarészt érvénytelenítette is a Milla rendszerváltó jelszavát, máris egy mégsem lehet más a politika csapdába kergetve őket.

Így azonban a centrumpárt helyett rögtön egy balközép tömörülést kapunk, ami nagyjából fedi is a valóságot. Ezzel bizonytalan szavazókat talán, jobbos szavazókat azonban nem fognak tudni átcsábítani. Ergo, szerencsétlen széljárás esetén, ha nincs összefogás, tovább szalámizódhat az ellenzéki tábor.

A Zóna

tarkovsky02.jpgVégül egy kissé elvetemült gondolatkísérlet arról, hogy vajon mikor lehetne egy ilyen típusú formációnak esélye a győzelem elérésére. Kérlek, szálljatok be ti is ötletekkel a kommentekben!

Mondjuk talán ha:

A) Kizárnák az MSZP-t a formális együttműködésből. Ennek előnye az lenne, hogy megmaradna az esély szavazatok szerzésére középről és akár jobbközépről.

Hátránya, hogy az ellenzéki pártok közül jelenleg szinte csak az MSZP rendelkezik mozgósítható és működőképes országos szervezettel. További hátrány, hogy a megosztott kormányváltó szavazatok majdnem biztos bukást jelentenének.

A legideálisabb itt egy távolságtartó, lazább együttműködés lehet, induló jelöltek esély szerinti megosztásával, választás után pedig koalíciós megállapodás kötésével. Mesterházyt le kellene beszélni a miniszterelnök jelöltségről, egyrészt mert alkalmatlan, másrészt mert fókuszt vesztene az összefogás. Minderre persze akkor lenne esély, ha a választási szövetség a közvélemény-kutatásokban szavazókat tudna elhozni az MSZP-től is, amely így már nem erőltetné a neki kedves Fidesz-MSZP kétpárti felállást. (Aki jobbat tud, szóljon!)

B) Olyan elismert szakembereket kell találni és jelölni az egyes kulcsposztokra, mint pl. egészségügy, oktatás, pénzügy, mezőgazdaság stb., akik lehetőleg még nem fürödtek meg a pártpolitikában, szakmájukban azonban elismertek. (Oké, tudom, könnyebb egy unikornissal keresztezett jetit találni, de akkor is, ajánljatok neveket!)

C) A szavazatmaximalizáláshoz és Fidesz-verő átszavazáshoz a centrum és mérsékelt jobb számára is hiteles és ismert figurákat kell bevonni. Olyanokat, akik nem csak balról vonzanak még szavazókat, de hiteles konzervatívként súlyt adnak a centrum gondolatnak, és képesek megszólítani a csalódott Fidesz-szavazókat. A Fidesz ebben kéretlen segítséget nyújt, mivel a forradalmi hevületben saját holdudvarát is rendesen megszórja, alázza. Na, az ő meggyőzésükhöz valódi politikusi bravúr és tehetség szükségeltetik, ami igazi próba lehet a szövetség számára.

Néhány lehetséges jelölt:

Ángyán József – az ő megszólítása szinte tálcán kínálja magát, ráadásul vele vidéken is meg tudna erősödni a jelenleg szinte csak Pesten erős egyesületi trió (már Budán is rezeg a léc, nem hogy a vidéki városokban és kisebb településeken).

Tulassay Tivadar – Schmitt Pál kontrollcézett doktorija kapcsán alaposan meghurcolt rektor jól szerepelt mind a bal- mind a jobboldali választói közvélemény szemében, nyugodtan mondhatjuk, hogy egy nehéz helyzetben bizonyított.

Sólyom László – ő szintén a két tábor között kompozó figura. Az Alkotmánybíróság elnökeként eltöltött időszakáról nehéz lenne rosszat írni. Köztársasági elnöknek az LMP jelölte, majd a Fidesz támogatásával választották meg (igaz, sajnos igen gusztustalan húzásokal). Elnökként nem kritikátlanul, de tulajdonképpen támogatta az ellenzéki Fideszt. Hálából azonban utódjával nem csak megalázták egykori tisztségét, de a tulajdonképpeni életművét jelentő Alkotmánybíróságnak olyan csúnyán és aljasul elvágták a torkát, hogy Sólyom nagy sokára megtalálta magában az erélyt a fiúkkal szemben is (lásd: az alkotmánnyal kapcsolatos állásfoglalásait, illetve az aszófői beszédét).

+ 3-4 név, Ide is kérnék még tőletek jelölteket!

És persze még úgy egy tucat hasonló kaliberű kaland. Aki Fideszt akar váltani, annak van házija!

Hm, vajon menni fog?


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr234865783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szoja122 2012.10.24. 06:03:08

Jó beszéd volt, tartalmilag és formailag egyaránt és sokkal jobb mint Orbánné vagy Gyurcsányé.

Balt 2012.10.24. 08:15:22

Belügyminiszter: Kuncze Gábor
Oktatási miniszter: Szarvas Koppány Bendegúz
Ipari miniszter: Zsobrák Péter

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.10.24. 10:16:58

@szoja122: Igen, jobb volt, mint amit a legtöbben vártak tőle. De ami talán még fontosabb, hogy olyasmi történt, ami már jó ideje nem, a kezdeményezés most egy pillanatra átkerült az ellenzék oldalára, és a kormányoldalnak kell törnie a fejét, hogyan is reagáljon. Ha ezt meg tudnák őrizni, az lenne az igazi fegyvertény.

bádogos 2012.10.24. 10:45:34

"Minderre persze akkor lenne esély, ha a választási szövetség a közvélemény-kutatásokban szavazókat tudna elhozni az MSZP-től" - írod.

Számomra egyértelmű, hogy ha Bajnaiék nem tárt kapukon keresztül akarják feltölteni a sorokat mindenféle bukott múmiákkal, akkor egy előzetes helyosztó versenyt nem lehet megspórolni. Azaz ennek az új izének - akár formálisan párttá alakul, akár nem - valami olyasmivé kell válnia, aminek a népszerűségét a közvélemény kutatók mérik, helyi alapszervezetei vannak (mozgósítás nélkül esélyük sincs egy választáson), az ünnepi tapsolókon kívül képes folyamatosan tömegeket magához kötni, azaz de facto mégis csak párttá válni.

Ha ebben a "kihordási fázisban" jól szerepel, akkor mondhat olyanokat a többi ellenzéki párnak, hogy X jöhet, de Y nem, mert vállalhatatlan arc. (És akkor a választókat is vonzani fogja nem mellesleg.) Ha ez a kezdeti földfoglalás gyengén sül el, akkor kénytelenek lesznek örülni mindenkinek, aki csak beesik.

A mostani hármas felállással pont az a bajom, hogy nem derül ki egyértelműen, hogy miről szól. Egy Bajnai által meghirdetett értelmes gazdaság és társadalompolitikáról, vagy benne van Kónya Péter vágyakozása is a tovatűnt rendvédelmi privilégiumok iránt? Az előbbihez akár a nevemet is szívesen adom, de osztogatós idiotizmusban nem vagyok hajlandó részt venni. Nem tudom, mások hogy vannak ezzel, de attól tartok, ez a tarka összefogás pont az erőgyűjtés ellen fog dolgozni. Nagyon korainak tartom az összebútorozást (persze lehet, hogy Bajnai csak ezen keresztül jutott fel arra a színpadra, amire most szüksége volt).

Hogy rövidre zárjam, a szövetségnek most a következő dolgokra lenne szüksége:

1) Bármennyire is irritálja ez a romantikus amatőröket, a társulásnak de facto párttá kell válnia, és vállalnia kell mindazt, ami ebből következik.

2) Le kell tenni egy egyértelmű programot az asztalra, ami azért több annál, mint hogy "minden jóérzésű embert várunk bal- és jobboldalról". Ennek egyértelműen szólni kell arról, hogy mit akarnak 2014 után, különös tekintettel a gazdaságra, mert a jogállam helyreállításában (talán) könnyebb lesz megegyezniük.

3) A Haza és Haladásnak el kell kezdenie hiteles, hozzáértő arcokat előtérbe tolni, egyrészt hogy a közönség lássa, hogy az elképzeléseket lesz kivel megvalósítani, és ami még ennél is fontosabb, hogy egyértelművé tegye a szövetség súlypontját, hogy ha nekivágnak, akkor nem álmodozó dilettánsok fogják adni a derékhadat.

nandras01 2012.10.24. 11:08:15

... hogy folytassam az előző posztban elkezdett gondolatot, ezt a menetet bizony orbán nyerte.
meglehet, igazad van abban, hogy orbán beszéde fáradt és unalmas volt, az is lehetséges, hogy bajnai felülmúlta a várakozást, de azért ez még elég messze áll a trendfordulótól.
a milla attól, hogy sikerült bajnait meggyőzniük, hogy lépjen végre elő, még az marad, ami- egy alaktalan, amorf, cél és közönség nélküli performansz, amely ráadásul még azzal is gyengíti amúgy sem túl hatékony szerepét, hogy erőteljesen hangsúlyozza a pártok közös útálatát.
hogy a rákba akarnak bármit is elérni, ha a legelemibb lépést sem hajlandók megtenni, amely nélkül részt sem vehetnek a választási küzdelemben, a párttá alakulást?
ellenpólust képezni anélkül, hogy egyáltalán hajlandók lennének pólussá- mert azért az édeskevés, hogy évente egyszer összetrombitálnak néhány tízezer embert, és világgá kiáltják, hogy orbánnak mennie kell...

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.10.24. 11:17:29

@bádogos: Pontosan.
Persze gondban lennének, ha rögtön az elején lerúgnák magukról a rendvédelmiseket. Talán sejted, mire gondolok.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.10.24. 11:18:45

@nandras01: Egyszerű, félnek összevérezni a nászi lepedőt, mert akkor oda a hamvasságuk. Ezért van most ez a petting fázis, ami kamaszkorban még oké. De aztán gyorsan fel kell nőniük, mert nem védekezhetnek örökké begombolt farmerral.

nandras01 2012.10.24. 11:27:27

@Chigavera: szép, és dícséretes, de azért arra figyelni kellene, hogy a leányzó előbb- utóbb megunja a tapizást, és összefekszik az első arra járó macsóval...

Hari Seldon 2 2012.10.24. 13:33:00

@bádogos:
Az egész beszéd arról szólt. Hogy több féleképpen gondolkozunk, többféleképpen szeretnénk sok dolgot elérni, de az első cél a maffia eltakarítása.
Utána kell felépíteni az új demokráciát. De az első lépés a fideszmaffia slepp és hatalom felszámolása. Ez tényleg korszakváltás lenne. Ahogy 89-90-ben leváltottuk a komcsikat, most 2014-ben a orbán-maffiát kell.

sanyix 2012.10.24. 18:21:10

@Hari Seldon 2: hol lettek leváltva a komcsik 89-90-ben? nem magyarországon azt biztos, ma is ott az mszp, dk, és a fidesz tele komcsikkal.

nem várt fordulat 2012.10.24. 18:32:04

én minden blogon azt olvasom a kommentelőktől, hogy de hát hol a program, kik lesznek a miniszterek, ilyen olyan verzió lehetséges, stb...

szerintem meg kár ezzel még sietni. ez most még csak alakul. ki fogja magát ez forrni fél év múlva, itt az egész tél, lehet dolgozni serényen.

meg kell várni a programot, le kell a pártokkal játszani a meccseket, meg kell nézni, ha mérik őket, milyen a népszerűségük, stb...

korai még találgatni, tippelgetni. tudom, nagyon sok ember már holnapra új kormányt vár, és holnaputánra kánaánt, de ez egy hosszú és rögös út lesz.

hurmazs 2012.10.24. 18:44:42

"Schiffer András szerint a beszéd ugyan jó szándékú volt, de több okból is súlyos csalódást okozott. A volt frakcióvezető szerint Bajnai nem reflektált eléggé saját szerepére a szocialista kormányok munkájában. Nem beszélt arról, milyen volt a kormányban ülni, miközben Gyurcsány Ferenc beismeri a hazugságait, vagy az október 23-ai rendőri erőszak után"
Ezek az LMP-sek tényleg idióták.

padlas 2012.10.24. 18:45:43

@bádogos: kicsit erős szavak ezek a Szolidaritással szemben. A szerzett jogokat ne egyszerűsítsük már le privilégiumnak, és a jogfosztás elleni tiltakozást meg ne bélyegezzük osztogató politikának. Egyébként is jóval túlmutatnak a megnyilvánulásaik az elosztási kérdéseken, ha megnézed a honlapjukat, a céljaikat, nagyon sok elvi dologról beszélnek. A szolidaritás szónak nagyon szép valós tartalma van, és nekem úgy tűnik, ez a mozgalom felvállalja azt.

bádogos 2012.10.24. 18:50:39

mandiner.blog.hu/2012/10/24/orbani_kovetelesek_a_milla_tuntetesen

Sajnos sok mindenben igaza van (v.ö. a fenti hozzászólásommal)

emzéperiksz 2012.10.24. 19:07:56

Urbán Lászlóról hallottam, hogy ott sündörög az alapítvány körül. Ő lehetne pénzügyminiszter.

ermi71 2012.10.24. 19:10:20

Egy biztos. Lúdmillának lassan döntenie kell, vagy pártot alapít vagy újra Mszp.

nem várt fordulat 2012.10.24. 19:12:54

@hurmazs: "Ezek az LMP-sek tényleg idióták."

Ki fogják írni magukat az LMP-sek a következő választásokon. Addig fognak egyedül erölködni, amíg becsinálás lesz a vége, és mire tiszta lesz a gatya, csak a hajó után tudnak majd integetni.

2012.10.24. 19:29:07

@hurmazs: idióták, de nem ezért. teljesen valid kérdés, hogy milyen most szépfiúnak lenni, mikor benne volt abban a kormányban amelyik lövette az embereket és csődbevitte az országot.

Gekko 2012.10.24. 19:31:31

Pokornit az oktatáspolitika élére.

zajos1 2012.10.24. 19:34:55

@Balt: Huh, azt hiszem rémálmok jönnének...@padlas: Szolidaritás?, ja a 40 éves nyugdíjasok...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 19:36:22

@Chigavera: nem fogják tudni megőrizni, mert ahhoz 1,5 év elképesztően sok idő. ellenben 2013 nem az osztogatások éve lesz, most jön csak az újabb brutális megszorítás

a fidesznek - ahogy már máshol is leírtam, de eredetileg Stumpf mondta -, van egy kb 1,5 milliós kemény magja. ha megfigyeled, 1998-ban csak mdf-kisgazda segítséggel nyert, de ahhoz is kellett horn borzasztó vitás szereplése

később beolvasztotta a jobboldalt, de képtelen volt még az mdf-fel együtt is nyerni, pedig medgyessy aztán minden volt, csak debattőr és népvezér nem (ezért is tök mindegy, hogy bajnai hogyan szónokol)

2006-ban már a teljes jobbos spektrum vele volt (kivéve az őt most is elutasító mdf-eseket), de veszített

2010-ben csakis a szociális transzferekből élő és a korrupció/cigánybűnözés vonalon elégedetlen mszp-sek mentek vele, ezért is nyert 2/3-ot

összességében tehát bezárultak a kapuk, kommunikációban verhetetlen lesz, de ilyen költségvetéssel és a 2. kormányzás el....rásával már esélytelen, hogy nyerjen, ha a baloldal egységes

nincs kétségem, hogy az mszp-nek lesz annyi esze, hogy együttműködjön bajnaiékkal (nem is baj, kisebb lesz az anarchisták szerepe a kormányban), az LMP pedig egész egyszerűen ki fogja nyírni magát, ez a mai jávor-nyilatkozattal el is kezdődött. a kutya nem fog rájuk szavazni

gyurcsány ügyében borzasztóan látod a helyzetet: egyrészt a pár százalék választás idején több lehet (a magyar választó általában nem 100%-ban aktív két választás között), másrészt a kis pártok döntik el a választásokat, gondolj az szdsz 7%-ára 2006-ban

azzal sem értek egyet, hogy gyurcsány csak beszélni tud: az ő bűne, hogy nem vitte végig, amit akart, hagyta, hogy az mszp foglyul ejtse. de azért tegyük a szívünkre a kezünket: alatta csak akkor volt recesszió, mikor kitört a világválság. és hát a demokrácia is hmmm.... kicsit mintha jobban működött volna

zajos1 2012.10.24. 19:41:58

@balage_81 reloaded: "gondolj az szdsz 7%-ára 2006-ban"
és az ámokfutásra, amit rendeztek...

zajos1 2012.10.24. 19:43:02

@balage_81 reloaded: 2006, na ja tényleg demokrácia... és csak megsúgom még most is válság van, csak néz szét Európában...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 19:46:38

@zajos1: szétnéztem. a németek 1% körül nőnek, akkor nekünk is kéne, a nagy vezér azt mondta 2011 végén, hogy velük megyünk, majd akkor módosítja a növekedési előrejelzést lefelé, ha ők is

az egész világ azt kiabálta neki, hogy túlzóak a számai, de ő magabiztos volt. erről mondjuk most kussol, ahogy arról is, hogyan lehet minimum 2%-ot tévedni. de gondolom erre neked sincs válaszod

2006 történéseit lehet emlegetni, de egy idő után azért nem ártana levenni a szemellenzőt, és körül nézni hogy mi van most

ermi71 2012.10.24. 19:49:15

@balage_81 reloaded: -----nincs kétségem, hogy az mszp-nek lesz annyi esze, hogy együttműködjön bajnaiékkal------

Figyelj már szerinted lesz a szavazólapon olyan párt, hogy Bajnaiék? Lúdmillának döntenie kell melyik párt miniszterelnök jelöltségét fogadja el. Ha az mszp jelöltje lesz akkor a dk és az lmp nagyon nehéz helyzetbe hozza. De önmagát is. Bármikor leváltható lesz. Az nyílvánvaló ha az mszp lesz annak az oldalnak a legerősebb pártja, márpedig az lesz ez borítékolható előre, akkor ők fognak diktálni és joggal követelik a jussukat Bajnai Lúdmilla felé. És az hiteles lesz szerinted ha ott áll majd Bajnai Lúdmilla a színpadon Szekeresékkel,Szanyiékkal esetleg koalíció miatt Gyurcsányékkal? Egy hiteles választása maradt, csak az új párt alapítása, de erről azt mondta, hogy nem akar ilyet.

vakapad 2012.10.24. 19:49:22

@balage_81 reloaded:

Ha már Gyurcsányról esett szó (saját vesszőparipa, mint az köztudott):

Gyurcsányt nem az MSZP ejtette foglyul, hanem Orbán. A mérgezett lasszót Puch(ék?) szállították neki az őszödi beszéd kicsempészésével. Mivel a (magáncélra készült, belső körben elhangzott) beszéd következtében az MSZP frakció mindent megszavazott neki (jól sikerült egy beszéd volt ám), a megszorításokat is, meg a kezdeti reformlépéseket is, nem mondhatjuk, hogy az MSZP foglya volt.

Azt, hogy Puch hogyan magyarázta ki az ország máig tartó öngyilkos belső küzdelembe rántását, egyben a saját párt, az MSZP leamortizálását, sajnos nem tudom. Pedig érdekes lehetett, de azt a megbeszélést (pechünkre) nem csempészte ki senki. ha ugyan volt ilyen.

tábormegsemmisítő 2012.10.24. 19:50:28

Kennedy annak idején elment a szovjetek által szorongatott Berlibe hogy ott elmondja a leghíresebb mondatát:

"Ich bin ein Berliner!"

Bajnai tegnap elment a Milla naggyűlésre hogy elmondhassa, amit eddig is mindenki tudott róla, csak más értelemben:

"Ich bin ein Millionär!"

spinat 2012.10.24. 19:51:18

szerintem hamar meg fog indulni az átigazolás az mszp-böl szavazók és tagok szintjén is. de szerintem még a fideszböl is.

Off: az a kép a Stalkerböl van?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 19:53:04

@ermi71: te honnan veszed hogy bajnai mindenképp miniszterelnök akar lenni? kevered orbánnal

ami az lmp-t illeti, tök irreleváns, hogy mit akar: vagy beáll (erre kb nyárig van ideje), vagy megy egyedül, de légy szíves nevezz meg a 104-ből egyetlen választókörzetet, ahol nyerni fog a jelöltje az első és utolsó fordulóban

pontosan látható, hogy a későbbi kormányzást béníthatja, ha csak a mostaniak leváltása a cél. utána kemény döntéseket is meg kell hozni. erről szól viszont a mostani műhelymunka, aminek során kijöhetnek az ellentétek és közben szondázható a közvélemény.

semmi alapod arra, hogy az állításaid alapján ludmillázz, de a stílus maga az ember

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 19:55:33

@vakapad: mondjuk ez eléggé igaz, a fidesz tett neki keresztbe, de tény, hogy az mszp egy bizonyos ponton túl (pl vasúti szárnyvonalak bezárása, hagyó-félék működése, budapest, stb) nem engedte, hogy azt csinálja amit helyesnek látott volna

ez nem menti őt fel, csak azt akartam jelezni, hogy nem értem, egy ilyen orbáni 2,5 év után miért próbálnak közéjük teljes egyenlőségjelet tenni. ez kompenzálás, mert egy időben ciki volt gyurcsány-pártinak lenni. azért működik a jobboldal terrorja...

vakapad 2012.10.24. 19:56:10

@ermi71:

Sajnos, a törvényileg kissé átrendezett választási viszonyok miatt csak egy nagyon széles koalíció győzhet. Az is csak nehezen. És Bajnainak ott kell állnia Szekeres és Szanyi mellett, akiknek ugyan más a véleményük, mint neki, de egy koalíció már csak ilyen, plusz Szekeres is meg Szanyi is sokkal közelebb áll bajnaihoz, mint Orbán.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.24. 19:57:40

"Ha demonstrációs regisztertonnában mérnénk a kormányerő és az ellenzék október 23-ai összecsapását, akár azt is mondhatnánk, hogy kihozták döntetlenre. Létszámban mind a Milla mind a Békemenet nagyjából teljesítette a saját normáját"

Szép kis döntetlen ez. Ennyi erővel a híres 6-3 is az volt :)

Békemenet: 150 ezer
Kossuth tér (Orbán): 400 ezer
Milla: 20 ezer

Még a nagyságrendek se egyeznek meg...

"nagyjából teljesítette a saját normáját"
Ez alapján megállapítom, hogy a mucsaröcsögei művelődési ház kistermében tartott megemlékezés nyert, mert a várt 15 ember helyet összejött 75. 500%-al túlteljesítetek az elvárásokat, kormányra őket!

Ad Dio 2012.10.24. 19:59:49

"Ha demonstrációs regisztertonnában mérnénk a kormányerő és az ellenzék október 23-ai összecsapását, akár azt is mondhatnánk, hogy kihozták döntetlenre. Létszámban mind a Milla mind a Békemenet nagyjából teljesítette a saját normáját. Van azonban egy fontos különbség: míg az önünneplésben általában lubickoló Orbán két árnyalattal halványabb volt saját legjobbjánál, addig a nagyobb tömeg előtt most debütáló Bajnai a tőle vártnál egy fokkal jobban szerepelt. És volt még egy meglepetés: a magát vezető váltópártnak tartó MSZP egyszerűen nem volt a térképen, még a szinte mérhetetlen támogatottságú Demokratikus Koalíció is simán túltett rajta."

Vágyvezérelt értelmezés ez szerintem.
A Fidesz jelenleg kormánypárt. Időnként otromba hibákat vét, látványos gazdasági sikereket nemigen könyvelhet el, ellenben a rendszerváltás óta a legkomolyabb kiigazítást hajtja végre. Ahogy valaki megfogalmazta: jelenleg nem divatos kormánypártinak lenni. Emellett is több ember tudott mozgósítani mint az ellenzék összesen. Úgy - teszem hozzá - hogy az ellenzék szerintem meglehetősen jól/szerencsésen taktikázott.

Bajnaitól meg én többet vártam. Ez a hangnem egyszerűen nem illik a szájába. Úgy kellene beszélnie, ahogy az az egyéniségéhez passzol. Nem győzött meg egyelőre.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 20:01:25

@Névtelen Betelefonáló: gratulálok. majd azért azt is számold meg alkalomadtán, hogy 2002-ben és 2006-ban hány fideszes volt az utcán és mennyi a szavazófülkében. mintha utóbbiban kicsit pofára estetek volna...

ez pedig egy stand-up előadás, csak schiffer nem szed rá belépőjegyet:

index.hu/belfold/2012/10/24/az_mszp_keblere_oleli_az_lmp_meregeti_bajnait/

kedves schiffer és lmp! menjetek ti a bűbánatos p..csába. ki fogtok esni és nem lesz kár értetek egy kicsit se

ermi71 2012.10.24. 20:02:06

@balage_81 reloaded: Miért? Nem arra vár az az oldal hogy miniszterelnök legyen? Na ha ő nem indul miniszterelnök jelöltnek, akkor a választási győzelmet rendkívül megnehezíti a baloldalnak. Az lmp és dk részt én úgy értettem, ha ő indul akár saját párttal, akár meghívásos miniszterelnökként akkor ennek a két pártnak az esélye az elcsorgó tábor miatt szintén nagyon nehézzé válik.A lúdmilla gúnynév meg szerintem szellemes, ellentétben az Orbánra aggatott gúnynevekkel.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.10.24. 20:02:36

@balage_81 reloaded: Kedves balage,

értelek, van igazság abban, amit írsz. Pár dologban azért vitatkoznék.
A hazai pártoknak azért még nincsenek sok évtizedes távlatokban bebetonozott választói, a szavazók meglehetősen nagy hányada hajlandó átszavazni, protestkedni, vagy akár szavazatot megosztani (amíg lehetett persze). A regisztráció nyilván ezt a markert próbálja szűrni, és a magara szűkíteni a versenyt. Vidéken például van egy olyan érzésem, hogy sokan igen csak revansot vennének, ha kapnak értelmes alternatívát (hát még ha valaki felülvizsgálatot is ígér vagy lebegtet).

Én úgy látom, hogy Gyurcsány stigmatizálódott, és egyszerűen még túl közel van a megkövezése (gondolj csa arra, hogy milyen visszhangtalan volt pl. az éhségsztrájkos akció). Emiatt nem látom reálisnak a 7% körüli teljesítményt, de persze ki tudja, ha le tudja nyomni az LMP-t ebben a szegmensben, akkkor tényleg megérdemli. Azt godolom egyébként, Fletóban nagyobb volt a szándék, mint a képesség, de ez persze magánvélemény :)

vakapad 2012.10.24. 20:02:44

@balage_81 reloaded:

Én viszont felmentem. Amit lehetett, megtette. Ahogy már sok helyen írtam, 2008. augusztusára az ország gazdaságilag nem állt rosszul (erről akár vitatkozhatunk is), és a világválság beütésekor még az IMF hitelt is sikerült megszereznie (Simorral), amivel a forint elleni támadás és a világszerte kibontakozó pénzügyi válság ellenére sikerült elkerülni a csődöt.

Tisztában vagyok vele, hogy (mivel az ő ideje alatt volt) a világválság okozta károk automatikusan a Gyurcsány kormány okozta károk közé sorolódnak, de ezt valahogy nem tartom szimpatikusnak az odasorolók részéről.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.10.24. 20:05:41

@spinat: Talált, süllyedt, éppen mennek befelé a Zónába :)

vakapad 2012.10.24. 20:05:49

@Ad Dio:

Ez nagyon jó! Az Orbán kormány hajtja végre a legkomolyabb kiigazítást! Hát, abbizony igaz, úgy ki vagyunk igazítva, hogy csak no.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.24. 20:09:11

@balage_81 reloaded: "majd azért azt is számold meg alkalomadtán, hogy 2002-ben és 2006-ban hány fideszes volt az utcán és mennyi a szavazófülkében"

Arról volt szó, hogy ki nyerte tegnap a nagy számháborút. Erre írtam, hogy a fidesznél (megint) nagyságrendekkel többen voltak, mint a millán. Aki ezt döntetlennek látja, annak elég érdekes elképzelései vannak.

(persze ez nem új keletű, már januárban is bepróbálkoztak azzal, hogy mind a két helyen nagy tömeg volt :D)

Erre te jössz azzal, hogy azért nem voltak most fölényben, mert 2002-ben meg 2006-ban nem nyertek?

Utólag hány olimpikon olimpiai győzelme is érvénytelen, mert az előző olimpián bezzeg nem nyert.

Bennem van a hiba, hogy logikát keresek ebben, amikor tudhatnám, hogy csak mondtál valamit, amiről úgy gondolod, hogy majd nagyon bombasztikus lesz.

vakapad 2012.10.24. 20:09:42

@Chigavera:

Ha a "... Gyurcsányban nagyobb volt a szándék, mint a képesség ..." mondat azt jelenti, hogy nem tudta véghezvinni, amit akart, akkor egyetértek. Azt hiszem, persze, hogy a beszéd kicsempészése után Superman se tudta volna véghezvinni. Valószínűleg még annyit se.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 20:10:24

@ermi71: akkor sajnos nem értetted meg a tegnapi beszédet: nem min. elnöknek, hanem katalizátornak, kommunikációs elemnek jelentkezett. ettől még lehet ő a jelölt később, de ha úgy áll, hogy pl egy simonyi andrás vagy bod péter ákos! inkább elfogadható a közvéleménynek, simán félre fog állni - nagyon helyesen.

@vakapad: én sem haragszom rá, csak azt mondom, hogy van, amiben hibázott és ezt nem kell elfelejtenünk, nem is menti fel. ettől még tőlem nyugodtan lehet min. elnök is egyszer, az őszödi beszédet én úgy értelmeztem, ahogy elhangzott, nem a szíjártó faszkalap szerkesztésében

@Chigavera: ugyanazt mondjuk: a protest hol ide, hol oda húz. épp ezért állítom, hogy a fidesznek ezt a réteget 700 mrd megszorítás után képtelenség lesz megszerezni.

abban meg sose hittem, amit a posztban írsz, hogy fideszes szavazók meggyőzése bajnai által. azok nem fideszesek, azok ex-mszp-sek, nagy különbség

egy II. kerületi arisztokrata pöcs sose fog bajnaira szavazni, nem is kell (éltem ott, fujfuj:D)

vakapad 2012.10.24. 20:11:08

@Névtelen Betelefonáló:

A "nagyságrendekkel" többes száma tévedés. Maradjunk az egy nagyságrendnél.

padlas 2012.10.24. 20:13:07

@Névtelen Betelefonáló: micsoda hiteles számok! Azért az erősen érdekelne, hogyha Orbán mögött valóban ennyivel több ember áll, akkor miért is kell átalakítani a választási rendszert úgy, hogy a Fidesz felé lejtsen a pálya? Mintha mégse bízna magában annyira a Fidesz...

Jól mondta Bajnai:
"Ez a kormány erősnek hirdeti magát, pedig csak erőszakos. De mi tudjuk: az erőszak a gyengék végső menedéke. Ez a kormány pedig gyenge. Nemcsak az a baj vele, hogy felrúg minden szabályt, hanem az, hogy még így is eredménytelen."

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 20:13:38

@Névtelen Betelefonáló: "Erre te jössz azzal, hogy azért nem voltak most fölényben, mert 2002-ben meg 2006-ban nem nyertek?" - nem. olvasd el újra, amit írtam

semmi jelentősége, kik és hányan vannak az utcán. két korábbi választáson is mindig a fidesz-tábor volt az utcán és mit ért vele? a balos nem tüntetős népség, az szavazós népség. tehát hiába tolod ide azokat a számokat, bármit is akarsz vele mondani, semmi jelentősége

ált. a vérfideszes szokta bemondani másnap a fórumokon hogy "mi többen voltunk". anno az rtl előtt még tiltakoztak is, mert szerintük nem a valós számot mondták be. no comment...

ha nem vagy fideszes, szólj

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.24. 20:15:15

@vakapad: (20 ezer / 400 ezer) * 100 = 5%

A millán a fidesznél lévő tömeg 5%-a vett részt. Ez nem egy nagyságrend.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 20:15:20

@Chigavera: ill még annyi hogy nagyon is vannak kialakult szavazóbázisok, csak a pártoknak ezek ált. kevesek önmagukban a győzelemhez. de azért 1-1 millió kisnyugdíjas/konzervatív van, azoknak bármit lehet mondani, nem olyan hülyék mint én, aki pl 2010-ben ezekre a lóarcúakra szavazott..

Foxtrotty 2012.10.24. 20:16:24

Aki egy percig is komolyan gondolta amit a Milla állított magáról - vagyis hogy ez egy civil, pártoktól független szervezet a polgári szabadságjogok védelmében - annak most jött el a pillanat, hogy hátat fordítson

Tegnap világos egyértelműséggel kiderült (és most jól besulykolják a gyengébbek kedvéért) hogy a Milla be lett kanalizálva a nagy cél érdekében egy közös csapatba, ami valamilyen véletlen folytán megegyezik azzal, amit a választók elküldtek a francba 2010-ben

Azon lehet majd még rugózni, hogy Gyurcsány és a DK helyet kaphat-e a koalícióban, vagy csak kívülről nyalja majd a lekvárosüveget, de ez abszolúte részletkérdés. Ahogy Gyurcsány megpuccslta Meggyesit, Bajnai pedig Gyurcsányt, ez is csak az egy táboron belüli csínytevés kategórijába tartozik

Újra itt a szoclib koalíció, amihez hozzácsapódhatnak a politikai élet ismert szereplői, aztán kezdődhet az új marakodás a koncon

Szép volt fiúk!

vakapad 2012.10.24. 20:16:52

@balage_81 reloaded:

Az öszödi beszéd egyszerű ráijesztés volt a frakcióra. Semmi más. És hozzá kell tenni, hogy sikeres (lásd a parlamenti szavazásokat akár a megszorítások, akár a kezdeti reformlépések esetében).

Egyébként kérném, hogy a II. kerületi arisztokrata pöcsöket ne tessék fujfujozni. Lesz ott olyan, aki Bajnaira szavaz.

Ad Dio 2012.10.24. 20:18:25

@vakapad: Márpedig... a legdurvább egyenleg kiigazítás ami valaha is volt felettünk.

vakapad 2012.10.24. 20:18:35

@Névtelen Betelefonáló:

A nagyságrend az eccerű matematika szabályai szerint tízszeres szorzót jelent. Két nagyságrend tehát százszoros, s.í.t., s.í.t.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.10.24. 20:19:22

@vakapad: Egyrészt igen, nagy volt a belpolitikai ellenszél vagy orkán.
Másrészt, Gyurcsány alkatilag túlmozgásos, amit úgy vezetett le, hogy egyszerre nagyon sok fronton akart változtatni. Ami viszont tévedés volt. 8 reformterv, amelyből egyet sem vittek végig, sokkal roszabb, mintha lett vona két megvalósult.

Attitűdöt viszont nyilván nem lehet cserélni. És ugyanez igaz Orbánra is: hazárdírozik, mert ez a default beállítása, motorja, ahogy tetszik. Ezt nem lehet eltávolítani, olyan mintha kivennéd a nyusziból az elemet, Valószínűleg ezért is van most remény Bajnai felé, mert az unalmasabb, higgadtabb, megbízhatóbb attitűdjének, úgymond a „normalitásnak” az értéke most felértékelődött a piacon az ámokfutó váteszek után.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.24. 20:20:48

@balage_81 reloaded:
"semmi jelentősége, kik és hányan vannak az utcán"
Ilyenkor semmi jelentősége, de amikor januárban az Opera előtt összegyűlt 30 ezer ember, akkor nagyon is fontos volt, hogy hányan voltak. Ez a savanyú a szőlő tipikus esete...

"semmi jelentősége, kik és hányan vannak az utcán. két korábbi választáson is mindig a fidesz-tábor volt az utcán és mit ért vele? a balos nem tüntetős népség, az szavazós népség. tehát hiába tolod ide azokat a számokat, bármit is akarsz vele mondani, semmi jelentősége"

Ha most az mszp-nek lenne 2/3-a, és a fidesznek 20%-a, akkor azt mondanám, hogy igazad van. De az eredmények kicsit mást mutatnak.

"két korábbi választáson is mindig a fidesz-tábor volt az utcán és mit ért vele?"
Európában szinte egyedülálló mértékű támogatást a választásokon?

padlas 2012.10.24. 20:21:27

@vakapad: jaja, én is pont ezt akartam írni @balage_81 reloaded: kommentjére, elég közelről ismerek nem is egyet, aki oda szavaz ahol Bajnai nevét látja.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.10.24. 20:22:03

@balage_81 reloaded: Well, a "fideszes szavazót" javítsd át gondolatban "Fideszre szavazóra" és máris ugyanott vagyunk :)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 20:26:38

@Névtelen Betelefonáló: figyelj: akárhogy nyomatod, ez NEKTEK fontos. és egyben sokat el is mond a komplexusaitokról

amúgy pedig csak a jelenlegi közvélemény-kutatásokat és a 2010-ben még érvényes parlamenti matematikát nézd meg, és mindjárt nem beszélsz itt semmiféle 2/3-ról

@padlas: @vakapad: pedig nem vitatható: I, II, XII többnyire jobbos polgármestereket választ, sajnos ez tény. nyilván én sem úgy gondolom, hogy ott mindenki ....

padlas 2012.10.24. 20:27:04

@Névtelen Betelefonáló: még mindig nem válaszoltál a kérdésre, ha Orbán mögött valóban ennyivel több ember áll, akkor miért is kell átalakítani a választási rendszert úgy, hogy a Fidesz felé lejtsen a pálya?

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.24. 20:27:09

@vakapad: "A nagyságrend az eccerű matematika szabályai szerint tízszeres szorzót jelent. Két nagyságrend tehát százszoros, s.í.t., s.í.t. "

Valóban. Az általános iskolában tényleg csak eddig a léptékig jutnak el. Ha ezen a szinten nézzük a dolgokat, akkor el kell ismernem, hogy igazad van.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.24. 20:30:05

@padlas: "még mindig nem válaszoltál a kérdésre, ha Orbán mögött valóban ennyivel több ember áll, akkor miért is kell átalakítani a választási rendszert úgy, hogy a Fidesz felé lejtsen a pálya? "

Nem tudom, hogy mi egy fórumot olvasunk-e. Valószínűleg nem.

Én a pezsma.blog.hu kommentjeit olvasom, nem tudom, hogy te melyiket. Itt nekem eddig nem tette fel senki ezt a kérdést, így nyilván nem is válaszoltam rá. Az rendben van, hogy a legjobb védekezés a támadás (főleg szorult helyzetben), de legközelebb ha kérhetlek egy kicsit körültekintőbben.

vakapad 2012.10.24. 20:31:19

@Chigavera:

Jó. Legyen Gyurcsány túlmozgásos (erről, persze, nem tudom mit jelent egy politikus megítélésében, mivel ezt fizikai mozgására szokták használni).

Egyébként én úgy emlékszem, hogy Gyurcsány a Parlamentben megszavaztatta az MSZP-vel a kezdeti reformlépéseket. Ezt (a kezdetit) azért nem tudta véghezvinni, mert az ország népének az AB hathatós segítségével és a mértékadó értelmiség gúnyos kacaja közepette le tetszett őtet szavazni. Mint a sicc. És mivel Orbán nyilvánosan(!) megígérte neki, hogy ha bármivel próbálkozik még, azt is leszavaztatja, tökmindegy, hogy hány reformterve volt.

ermi71 2012.10.24. 20:31:24

@balage_81 reloaded: Most ezt te komolyan írod , hogy Simonyi Andrást meg Bod Péter Ákosnak bármi esélye lenne? Őket várja a nép Bajnai helyett?:)Egy szál legény ő ott, és ha nem fog indulni a választásoknak is búcsútmondhatnak. Amúgy istenigazából nem értem miért nem alapít pártot, logikailag teljesen jó döntés lenne. Ha neki most tényleg az a célja csak, hogy szavazatokat szerezzen annak az oldalnak akkor is felvetődik a kérdés, hogy pontosan melyik pártnak? Az összesnek?

padlas 2012.10.24. 20:34:10

@Névtelen Betelefonáló: én tettem fel neked ezt a kérdést pár kommenttel feljebb, akkor se válaszoltál, most se. Még ha téged Habonyárpi személyesen is képeztetett ki, akkor se fogod tudni elhitetni velem, hogy nem emlékszem arra, mit kérdeztem pár perccel ezelőtt :)
De mivel megint kitértél, feltehetem harmadszorra is ha gondolod:
ha Orbán mögött valóban ennyivel több ember áll, akkor miért is kell átalakítani a választási rendszert úgy, hogy a Fidesz felé lejtsen a pálya?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 20:43:59

@ermi71: vajon miért teszel fel olyan kérdéseket, amikre én már világosan válaszoltam... hagyjuk.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.24. 20:48:50

@padlas: Valóban. Amikor végigfutottam a kommenteket még nem volt ott. Bocsánat.

Igen, ennek is olyan látszata van, hogy megpróbálkozunk valamivel, a másik bebizonyítja, hogy nem az nem igaz. Akkor előveszünk valami mást, azzal is felsülünk, akkor megint mást...

Nah, de akkor válaszolnák.
Ad1: Azt, hogy a törvényt a fidesz a saját képére írta, azt egyelőre a ballibek mondják

Ad2: Ezt semmilyen hivatalos ítélet/határozat nem támasztja alá. Az, hogy vizsgálják, az más kérdés. Ha van egy feljelentés, akkor azt nyilván kivizsgálják. De a döntő dolog, hogy a végén mit állapítanak meg.

Ad3: A választási törvény azt juttatja hatalomra, aki a legtöbb szavazatot kapja. Tudom, ez így nem demokratikus, mert az lenne az überfasza, ha a szavazatoktól függetlenül garantálná, hogy a baloldal nyerjen. De erre sajnos még várni kell egy kicsit, a magyarok még nem nőttek fel a demokráciához.

Ad4: A fidesz az ezt megelőző törvénnyel is tudott 2/3-ot szerezni. Ha kizárólag pártérdekek dominálnának, akkor nekik miért ne lenne jó a régi,

padlas 2012.10.24. 21:08:24

@Névtelen Betelefonáló: miféle feljelentésről, meg hivatalos ítéletről beszélsz? Kevered a szezont a fazonnal, ez nem egy per, hanem egy választási rendszer. Valóban vizsgálni kell, de azt nem bírók, hanem szakértők, elemzők teszik. Ők pedig többször rámutattak, hogy bizony a Fidesznek lejt a pálya. Bizony, még Török Gábor se volt annyira szemellenzős, hogy ezt ne vegye észre.
Szóval, ne térj ki a kérdés elől, ha valóban ekkora lenne a Fidesz túlereje, akkor mire fel a nagy görcsölés, miért kell átalakítani a választási rendszert úgy, hogy feléjük lejtsen a pálya?

Ad Dio 2012.10.24. 21:41:40

@padlas:

A rendszer nem a Fidesz, hanem az erős felé lejt. Hogy ki lesz akkor az "erős", azt még nem tudjuk.

padlas 2012.10.24. 21:49:49

@Ad Dio: a választókörzetek átrajzolása konkrétan a Fidesznek kedvezett. De abban igazad van, hogy a többi elem a legnagyobb párt felé lejt, az meg nem muszáj a Fidesz legyen, bár most épp az. Épp ezért propagálják Bajnaiék az ellenzéki összefogást, mert sok kis párttal nincs esély, csak egy nagy ellenzéki tömörüléssel.

komplikato 2012.10.24. 21:51:14

ON: Pokorni és Ángyán szerintem is jó ötlet lenne. Ráadásul a beszédben Ángyán el is hangzott ... talán még van egy-két jó arc a Fideszben, akit az orbanizálódás óta állandóan láncon tartanak és tele ezzel a hócipőjük.

OFF: Lenne pár kérdésem, mert én "ideológiailag képzetlen" vagyok.

1. A beszéd harmadánál elhangzott az, hogy a hatalomból ki kell zárni a szélsőségeket és a KOMMUNISTÁKAT! Akkor és ott a hatásszünetben megfagyott a levegő ...
Ezt most hogy kéne értelmeznem nekem? Vagy inkább nektek?

2. Miért van fura érzésem, hogy előtte és utána is mindenki Millás rendezvényről beszél, de amikor ott voltam, akkor olyan érzésem volt, hogy a Szolidaritás nagyon jelen van, meg rengeteg ember eljött a Gordon miatt, de a Milla kb. súlytalan volt? Szóval nem érzem Millás rendezvénynek, még ha ők szervezték sem. Sőt. Valahogy olyan volt, mint ha se a Szolidaritás, se Gordon nem annyira repesne értük.

3. Ezek után (megint) miért nyilatkozta Bajnai gordon, hogy neki nem biztos, hogy Miniszterelnöknek kéne lennie???

komplikato 2012.10.24. 21:54:59

@Névtelen Betelefonáló: "Milla: 20 ezer"
Erősen vitatnám, szerintem az átlag búlvársajtós 50.000 közelebb van a reális számokhoz. Eddig az összes Millás rendezvény szándékosan alá lett becsülve a T. rendőrség által. Tudod ez olyan mint a véletlenül ellenzéki tüntetések közelében elromló UTV kamerák. Előre megjósolható.

Minden esetre nem ez a szám számít, mert ezek vagy 80%-a nem a Milla miatt volt ott. Hanem az E'2014 mennyi embert fog EZ UTÁN maga mögé és maga közé állítani. Minden más még pont olyan süket duma, mint amikor elemzéseket írtak előre arról mit akar a Bajnai ...

Ad Dio 2012.10.24. 21:58:31

@padlas:

Az eddigi körzetek az MSZP akkori szájíze szerint lettek újraszabva. Mit értek el vele?

A mostani sem hatásosabb.

kov_vacs 2012.10.24. 22:20:13

Nálam az E2014 nyer, ha:

- semmi érdemi köze nem lesz az mszp-hez
- ha nem száll be a demagógiaversenybe (többpénztazembereknek, aggyákvisszaatizenharmadikhavinyugdíjat, olcsóbb üzemanyagot, alanyi jogú nyugdíjat a negyvenéves rendőrnek stb)
- látom, hogy MIT akar. Legalább határozottan megfogható körvonalakban. És ez a valami, amit akarjon, ha nálam jó akar lenni, az legyen kevesebb állami tulajdon, szemétszigorú következetes állami szabályozás, nagyon sok verseny, maximális átláthatóság, magántulajdon tisztelete.

SOHA TÖBBÉ nem vagyok hajlandó aláírni üres papírt. Hogy "váltsuk le, aztán majd meglátjátok, mit csinálunk". Pont ezzel égett be az ország már egyszer iszonyatosat, hogy egy irgalmatlanul gáz emútnyócév után úgy voltak sokan, hogy "mindegy mi lesz, csak ezek húzzanak el innen" - és ebből lett Orbán mostani "eredményessége". (Én nem rájuk szavaztam, de nagyon sokan megtették ebből a megfontolásból.)

Vannak nálam olyan pontok, amelyek biztosan azonnal kihúzzák az E2014-et a potenciális választási lehetőségek közül, éspedig:
- ökoizék
- kapitalizmusellenesség
- Gyurcsány
- régi, lejáratódott arcok bármelyik, azaz BÁRMELYIK pártból.

Végezetül:
engem most perpillanat NEM érdekel, hogy Bajnai mellett még kik lesznek az arcok. Lehetnek idegenek is - inkább legyenek idegenek, mint a rég lejárt és elhasznáódott emberek -, sokkal jobban érdekelnek a fenti pontok. Hogy körvonalazódjanak a fontos kérdések: mi igen, és mi nem.

Mert az, hogy ne legyen Orbán, az így nagyon kevés.

komplikato 2012.10.24. 22:51:44

@Névtelen Betelefonáló: " A választási törvény azt juttatja hatalomra, aki a legtöbb szavazatot kapja. "

Azért hülyeséget ne írjunk már, mivel a fentiekkel ellentétben az a nyerő aki tud kormányképes koalíciót alapítani és ezt egyszer megszívta a Fidesz, egyszer meg az MSZP is. Tehát hiába volt a több szavazat.

bádogos 2012.10.26. 10:18:03

@Hari Seldon 2: Tévedsz, ez önmagában nem lesz elég.

Amúgy Seres remekül megfogalmazta helyettem is:
hvg.hu/velemeny.publicisztika/20121025_rezsimvaltas_22es_csapdaja
süti beállítások módosítása