HTML

Pézsma

Az átlag-magyarnak eddig csupán a különböző fokozatú diktatórikus hatalomgyakorlás verzióiba volt alkalma belekóstolni. Idehaza a demokráciáról nincs és tulajdonképpen sosem volt személyes tapasztalat. A kitűzendő cél éppen ezért nem a demokrácia-kísérlet feladása, hanem éppen ellenkezőleg: az elkezdése kell hogy legyen. Ha mailt küldenél: pezsmablog@gmail.com

Bejegyzések

Pézsma a Facebookon

Utolsó kommentek

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:42) Dunai hekk
  • Éhesló: update: a politika olyan mélyen belenyúlt ebbe a bűncselekmény halmazba, hogy a vége ez a szégyen lett. Egy a zindex és a hekker cooprodukciójában előadott bűncselekményhalmaz odakerülhetett a 2006... (2017.08.22. 12:16) Vox populi
  • Pézsma: index.hu/belfold/2017/08/21/a_bkk_visszakozott_mar_nem_gyanusitjak_az_etikus_hekkert/ (2017.08.21. 22:30) Vox populi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:56) Vox populi
  • Éhesló: www.hirado.hu/2017/07/27/hol-a-hatar-az-etikus-hekkeles-es-a-buncselekmeny-elkovetese-kozott/ (2017.08.28. 10:49) Dunai hekk
  • Pézsma: Uraim, el tetszenek passzolgatni a probléma mellett. Nem az a kérdés, hogy Oroszország és az USA v... (2015.01.02. 23:29) Szófia-expressz
  • Pézsma: @ern0: Igen, azt hiszem, ezzel most túl nagyot mertek álmodni :) (2014.12.11. 19:41) A hatalom-teszt
  • peterirrrr: Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetn... (2014.02.17. 12:59) Most menjek vagy maradjak?!

Címkék

Lehetett volna más

2012.11.18. 18:23 Pézsma

Az, hogy mostani döntésével LMP nagyjából kivégezte magát, még nem feltétlenül jelent nagy veszteséget az ellenzéki összefogás számára. Az Együtt 2014 megúszta például, hogy az ökopárt saját belső feszültségeit hozzájuk importálja. És mivel még pozitív válasz esetén is valószínűleg az lett volna az LMP egyik feltétele, hogy ne Bajnai legyen a miniszterelnök-jelölt, így azt is elkerülték, hogy meddő vita folyjon arról, hogy az összefogás kidobja-e a nyerő lapot a paklijából.

„Álmomban két macska voltam és játszottam egymással”

cats-fighting.jpegValahogy végül megoldották. Azzal, hogy dacosan elutasították az együttműködés lehetőségét is a Bajnai-féle Együtt 2014-el, a párt aktív eutanáziát hajtott végre magán. Az eddigi tapasztalatok alapján mindez persze benne a volt a pakliban. és most, hogy a valóság fenyegető betüremkedését sikerült elhárítani, a párt visszatérhet kedves elfoglaltságához: a belső hatalmi harchoz. Hétvégi kongresszusán ugyanis az LMP semmi másról nem határozott, minthogy folytatja ugyanazt, ami eddig sem működött. A felkérés elutasítása mellett nem fogalmazott meg stratégiát, nem tett közzé alternatív javaslatot, nem jelentett be akciót, nem erősített meg irányvonalat és nem adott programot a zsarnok környezetbarát módon való elkergetéséhez. A kongresszus pusztán jóváhagyta a parlamenti küszöb alá vezető irányvonal folytatását.

Természetesen kínos lehet azzal szembesülni, hogy az Együtt felkérésével még pillanatnyi jelentőségüket is kölcsönbe kapták egy alig egyhónapos egyesülettől. Valóban nem lehet könnyű azzal szembesülni, hogy nem ők az ellenzék kovásza.

Az viszont már több mint bűn, inkább hiba, hogy erre a választóktól érkező egyértelmű jelzésre nem tudnak rugalmasan reagálni, hogy az adott helyzetből kihozzák pártjuk és az – elvileg – képviselt társadalom számára elérhető optimumot.

Lehetett volna más

Az LMP számára jó ideje elveszett az a momentum, amit az Együtt megragadott. De korántsem veszett el minden. Az ökopárt által fontosnak tartott értékek képviselete nem csupán egy mindent vivő váltópárt pozíciójából lehetséges. Az együttműködéssel éppen azokhoz juthattak volna el, akikhez eddig önerőből nem sikerült: a szavazókhoz.

Ehhez az kellene, hogy az LMP a politikában ne csak azt vegye észre, ami visszataszító: a korrupcióra, visszaélésre való lehetőséget, a balkáni úrhatnámság eszközét. Mert így csak a prűd viktoriánus Anglia rögeszméjéig jut, amelynek mindenről ugyanaz jutott eszébe: szex, punci, kuki. Akkoriban a prűd briteknél nem is volt hisztérikusabban átszexualizált társadalom.

Jávor Benedek megpróbált túllépni a magánügyként, lombikban tenyésztett pártéleten, nem jött össze.

broki.jpgPedig ha tényleg úgy tekintenének magukra, mint érdekek és társadalmi célok hatékony összehangolóira, a kölcsönösen előnyös megállapodások diplomatikus létrehozóira, mindenki számára élhető kompromisszumok megteremtőire, akkor éppenséggel meg is fordíthatnák a politika előjelét.

Az LMP lehetett volna például az Orbán leváltását ígérő összefogás hangja és képviselője a parlamentben. Ezt jelenleg senki más nem tudta volna megtenni, és ehhez végre nyomatékosító tömegbázist kaptak volna. Így mindjárt értelmet nyerne mondjuk az egyébként szólóban elbukó népszavazási aláírásgyűjtés, szimpatizánsok tömegei jelenhetnének meg a tiltakozó akciókon. Lehettek volna az összefogásban a közjogi és alkotmányossági kérdések, a korrupcióellenesség és a környezetvédelem képviselői.

Igen, ez is lehetne a politika: az együttműködés tudománya, a felelős cselekvés és meggyőző érvelés művészete. A saját szerep és súly okos felmérése, a célhoz vezető folyamatok aktív alakítása.

A bezárkózó szektásság azonban inkább a helyzet félreértését jelzi. Az LMP jelenleg semmi olyasmivel nem rendelkezik, amellyel pozitívabban tudna kijönni a felkérés elhárításával. A mumusként felhozott MSZP-vel való összefekvést éppen az együttműködésben való részvétellel tudta volna kivédeni. Ezzel a lépéssel újabb szavazókat azonban nem tud nyerni a párt, sőt, az eddig is sovány táborának az Együtt 2014 megjelenésével elkezdődött elvándorlása most valószínűleg folytatódni fog. A megváltozott választási szisztéma miatt a váltásban reménykedők feltehetően a legerősebb ellenzéki erőre voksolnak majd. És mivel a rendszer nagyon bünteti a harmadik-negyedik helyezett veszteseket, a külön indulás a párt parlamenti jelenlétét valószínűleg lenullázza.

Az elvhűség szép érv lenne, ha a pártnak lenne markáns, következetes, cselekvő politikája. Ilyet azonban a folyamatos hezitálások és belháborúk folyamán eddig sem tudtak előállítani. Az LMP vezérkarának önmarcangoló megosztottsága most még nyilvánvalóbbá vált. Sőt, jelenleg még az sem világos, hogy egyáltalán ki fogja képviselni a többségiként elfogadott álláspontot. Jávor Benedek helyben lemondott, Karácsony Gergely a Facebookon ábrándult ki, az elvileg győztes Schiffer András viszont kijelentette, hogy ő nem akar frakcióvezető lenni. Ergo a párt szavazók és érdemi vezetőség nélkül szeretne kormányváltó erő lenni.

Az LMP tengerszinten önerőből állította elő a súlytalanságot.

Szelaví

macs2.jpgAz LMP döntése azonban váratlanul azt az egységet is létrehozta, hogy az összefogás (erős túlzással persze), de tényleg teljesen „civil” lehet, ugyanis partnerei között így nem lesz parlamenti párt. A pártpolitika jelenlegi mértékű elutasítottsága mellett ez nem feltétlenül hátrány.

Támogatottsági szempontból sem veszít sokat az Együtt, hiszen támogatóinak egy része éppen az LMP-ről váltott, ez a mostani kongresszusi döntés pedig valószínűleg újabb átigazolókat jelent majd. Ha saját lépteit nem rontja el, az Együtt úgy nyalhatja le a támogatottságot a LMP-ről, mint gyertyáról a lángot a szél.

Ez az eset tehát leginkább némi presztízsveszteséggel jár az E14 számára. Az Együtt akkor teszi legokosabban, ha enyhe szomorúsággal és józan higgadtsággal fogadja a döntést, és csendben lelép az LMP-szavazóival. Nyugodtan tehetik, valóban nem rajtuk múlt, hogy az ökopárt nem akart hangsúlyos szerepet vállalni a formálódó együttműködésben.

Úgy tűnhet, hogy a helyzet nyertese eddig a Fidesz, mivel beválik a választójogi taktika: az ellenzék önmagát szalámizza le. A kép azonban inkább tisztult: a társadalmi elégedetlenség nyomására létrejön-e egy eddig nem létezett, új erő? Azaz lesz-e civil rendszerváltás?


Ha tetszett, kövesd a Pézsmát a Facebookon is!

 

167 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pezsma.blog.hu/api/trackback/id/tr704913213

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP és az E14-es foglalat 2012.11.19. 10:22:34

Schiffer András bebizonyította, hogy vannak még kemény legények a gáton. Akiket nem lehet egyszerűen besöpörni az újonnan formálódó Együtt 2014 ökobarátságtalan, könnyen szakadó nejlozsákjába. Akik dacolva az új választási rendszer kihívásaival és alac...

Trackback: LMP 2012.11.19. 08:54:30

Az LMP nemet mondott Bajnaiéknak

Trackback: Az LMP-szalámi 2012.11.18. 23:19:17

Az LMP kongresszusa a „Nem” mellett döntött, ami az Együtt 2014-hez való csatlakozást illeti....

Trackback: Az LMP jól döntött 2012.11.18. 20:16:33

Az LMP tegnap éjjeli kongresszusi döntése legfeljebb annyiban csalódás, hogy nem szavaztak még többen az Együtt 2014 elutasítására. Azt mondjuk előre tisztázzuk: sem az LMP, sem a 4K! nem azt döntötte el, hogy nem működik együtt a következő választá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.19. 08:43:44

@Szevasztok:
Szerintem nem érted.

Sok ember van aki soha a büdös életben nem szavaz többet az MSZP-re, az ország kirablása, utolsó helyre pakolása, határontúli honfitársaink megtagadása, .... után.

Nem az a kérdés hogy mit képviselnek, hanem ma leginkább minden formációnak leginkább azt hogy mit nem.

Bajnaiék az a formáció (MSZP-stől, Millástól) ami a "Nem Fidesz"-t.
Fidesz az a formáció, ami "Nem MSZP"-t,
és az LMP az ami "nem MSZP és nem Fidesz"-t.

Arbet 2012.11.19. 08:45:31

@Szevasztok: Egyértelműen?

Schiffer 1989-ben egyik tagja volt – Bajnai Gordonnal együtt – a Gyurcsány Ferenc által vezetett Új Nemzedék Mozgalomnak.

Ebből nekem nem az jön le, hogy egyértelműen Fidesz és Bajnai ellenes lenne.

Politikáról beszélünk. Itt Orbán mossa Bajnai pöcsét, Bajnai mossa Schifferét, Schiffer mossa Gyurcsányét stb stb... itt nincs politikai harc és nincsenek oldalak.

Nincs Választás 2014.

Velence19 2012.11.19. 08:52:04

@waldorfbalcon: végre valaki leírta az alapkérdést!!!

CyberChild 2012.11.19. 08:53:12

@Szevasztok: "Magamat baloldalinak tartom, és az LMP vezetésében nem tudok senkiről, aki igazán jobboldali lenne." (Schiffer A. tegnap esti nyilatkozata)

"Ebből hogyan lesz jobboldali szavazókat begyűjtő párt? Ehhez minimum egy "Fidesz 1993" fordulat kellene..."
Hogy ki mit mond magáról, Magyarországon nem igazán releváns. Jobboldalinak mondott Fidesz kommunista intézkedésekkel operál, magát baloldalinak mondó MSZP jobboldalon bevett gazdasági programpontokat mutogat. Vitya is megmondta: "Ne azt nézzék, amit mondok.."
De amire céloztam az az, hogy a magát baloldalinak tartó Schiffer Sólyom nagy híve volt, és például Sólyomról nehezen tudom most elképzelni, hogy lemenne kutyába, és Orbánra szavazna. Lehetnek pár ezren még ilyen erősebb gerincű vagy valamilyen konzekvens gondolkodással bíró jobberek, akiknek Bajnaitól elzárkózás elegendő hívó szó. Az öko- meg zöld jelzőktől függetlenül.

bgp 2012.11.19. 08:54:56

@felcsutisuttyo:
"A 2010 es 2/3 ot is az LMP nek köszönheti az Ország!!!!!!!Nem felejtettük el!!!!!!!"

Ez kicsit durva ferdítés. Ha nem lett volna LMP még a 4/5 is meglett volna.

Abban egyetértünk, hogy a mostani választási rendszerben az LMP külön úton inkább a fidesznek jó.

Velence19 2012.11.19. 08:56:57

@tede: 2018.-ban erre már nem lesz esély, OV bevezeti az elnöki rendszert, megszünteti az állami pártfinanszírozást. Pénz nélkül, bázis nélkül álmodozni persze lehet.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.19. 08:57:10

@bgp:

Az LMP 2010-es nyilatkozatait ismerve az lett volna a furcsa, akkor köphették volna magukat szemen, ha beállnak az MSZP mellé.

hirposta.hu/cikk/2150673/Nem_vagyok_sem_komcsi__sem_Orban_ugyvedje________mondja_Schiffer_Andras__a_Lehet_Mas_a_Politika_listavezet__je/

A jobboldali sajtóban Ön „komcsi gyerek" volt, baloldalon viszont „Orbán ügyvédje", hogy a többiről ne is beszéljünk.

- Onnantól kezdve, hogy már kilátszottunk a földből, azonnal megkaptuk a jelzős szerkezeteket. Az életrajzomból mindenki annak megfelelően mazsolázott, hogy milyen füleknek kedves összeesküvés-elméletet akart fabrikálni, és azzal a másik oldalt besározni. Nekik azt üzenem, hogy játsszák le egymás között ezeket a meccseket, és minket majd csak a végeredményről értesítsenek. Tudtuk, hogy ha összejönnek a kopogtatócédulák és az országos lista is, mindkét szekértábornak elemi legitimációs érdeke lesz minket a másik oldalra áttolni. Egyszerűen azért, mert megjelenésünkkel azt hitelesítjük a választók, a magyar társadalom előtt, hogy az eddigi bal-jobb felosztás és a politikai hidegháború tagadásával is létrejöhet életképes alternatíva.

Kivlov 2012.11.19. 08:59:48

Azzal végezte volna ki magát igazán, ha összeáll bajnaival. (mondjuk ez csak idő kérdése)
Onnantól kezdve a legnaivabb elempések se biztos, hogy elhiszik, hogy ez a cserkésztábor tényleg más mint szdsz2.0...

Bogyó 2 2012.11.19. 09:11:40

"nem adott programot a zsarnok környezetbarát módon való elkergetéséhez"
"Az LMP lehetett volna például az Orbán leváltását ígérő összefogás hangja és képviselője a parlamentben. "

Miért olyan nehéz megérteni, hogy nem mindenkinek és nem minden ellenzékinek se ez az elsődleges és mindent felülíró célja? Miért nem lehet felfogni, hogy van aki számára Bajnai semmivel sem jobb alternatíva? Miért baj, hogy az LMP-sek nem Bajnai és az MSZP-DK érdekei szerint szavaztak? Lehet, hogy rossz taktika, de az együttműködés se biztos , hogy jobb lett volna a számukra. Csak neked, aki Orbán leváltása után hátradőlnél, s hogy utána mi lenne az LMP-vel, nem érdekelne.
Őket meg hadd érdekelje már! Ők talán abban hisznek, hogy ha később is juthatnak kormányközelbe 2014-nél, az is jobb, mint segédkezni a csöbörből vödörbe akcióban.
Elhiszem, hogy te nem így látod, de nekik joguk van ezt gondolni Bajnairól.

barli 2012.11.19. 09:11:42

sose gondoltam még rá, hogy az LMP-re szavazok, de ha a fidesz nem generál egy látható gazdasági növekedést 2014-ig, tényleg csak az LMP marad az alternatíva.
Egy hülye is láthatja, hogy a "Nagy Ellenzéki Összefogás"-ba az utolsó pillanatban "beveszik" az MSZP-t és a DK-t, különben semmi értelme nem lenne az egész bandázásnak. Aki nem akarja vissza a 2006-ot, annak így legalább lesz egy alternatív választási lehetösége (a nácikat most kihagyom). Csak így tovább LMP!

barli 2012.11.19. 09:16:27

@barli: még annyit, ha az E14 kőbe vésné, hogy nem fog össze at MSZP-vel és a DK-val, még akár lehetne is alternatíva, akkor az LMP is hülye lenne, ha nem csatlakozna. Na de így?
Úgy még akár meg is lehetne az 50% (kormányozni), a szocikkal együtt meg a 2/3 (visszacsinálni).

preddy 2012.11.19. 09:22:36

A politika, mint Talleyrand óta tudjuk, a kompromisszumok művészete. Aki képtelen kompromisszumra az nem politikus, nem politikai párt!
Menjenek a játszótérre, ott a helyük...

preddy 2012.11.19. 09:23:57

@barli:
Ne és ha beveszik? Egy ország csak egységben erős, megosztva, mint látjuk, csak egy halk szellentés a világ gazdasági és politikai életében

Amatőr 2012.11.19. 09:31:40

@billy reed: ""Ti nem igazán értitek. A lényeg, hogy OVinak és bandájának el kell tűnnie! Ez az elsődleges és a legfontosabb cél az ország szempontjából.""

Nos, ez eléggé szánalmas perspektíva a szavazópolgárok számára! Van, akinek nincs mit zabálnia, nincs munkája, nincs hol laknia, milliók tengődnek a nyomorban és Neked a legfontosabb o.v. leváltása? Maaaargit, Nóóóórmális? Nem a gödörből való kimászás, netán a haza felvirágoztatása, hanem a hatalmon levők leváltása az elsődleges cél? Tipikus "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás.

Egyébként az mszp olyan, mint a pestises, aki érintkezik vele, az bele is döglik.

Az lmp átugrotta az első szakadékot, bár ezután célszerű lenne megszabadulnia a "dögvész" hordozóitól, amíg nem késő. Már ha nem akar az szdsz sorsára jutni, akik végre a helyükre kerültek. A süllyesztőbe.

O. v-t és bandáját sem utálom kevésbé, mint a levitézlett balos söpredéket és nem valószínű, hogy rájuk fogok szavazni, de a komcsikra - ma úgy hiszem - többé soha.

Szevasztok 2012.11.19. 09:35:20

@CyberChild: "Lehetnek pár ezren még ilyen erősebb gerincű vagy valamilyen konzekvens gondolkodással bíró jobberek, akiknek Bajnaitól elzárkózás elegendő hívó szó. "

Ebben hangsúlyozottan egyetértünk. DE a politika elsősorban pragmatikus műfaj és csak nagyon sokadsorban ideológiai. És szomorúan figyelve az MDF elsüllyedését évek óta várom egy NORMÁLIS jobboldali alakulat megjelenését.

De pusztán attól hogy az LMP LEHETNE egy ilyen, attól még nem lesz AZ. Legalábbis nem 2014-re...

Szevasztok 2012.11.19. 09:40:58

@Szevasztok: Egyébként meg a nagy elzárkózássl együtt is lehetne az ellenzéknek KÖZÖSEN támogatni egyéniben függetlenként indulókat. A következő választás úgy is az egyéni körzetekben fog eldőlni.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2012.11.19. 09:48:34

Szegény LMP, elveszítette az MSZP, Gyurcsány, és szélsőliberális szavazókat.

Maradt 7,8millió ember, - a fidesz 1milliója, a jobbik fél milliója.

Legalább a maradék, politikai emlékezettel rendelkező, nem agyhalott magyar állampolgárnak marad olyan választási alternatíva, ami után nem kell szemen köpnie saját magát.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2012.11.19. 09:54:23

Igen-igen, csakis egységben, összefogás, pina, fidesz, mszp.
A nácikkal is kötöttek kompromisszumot, aztán rájöttek, hogy egy szint alatt nincs kompromisszum. A rendszerváltást ellopó, társadalmi, gazdasági apátiát előidéző, jogállamiságot, demokráciát eláruló és leépítő mszp, fidesz, szdsz szökevényekkel nincs kompromisszum.
Lehetetlenné teszik a párbeszédet is valóban fontos dolgokról, hatalom, területszerzés, önzés, gőg, butaság, szolgalelkűség. Ezek a jellemzőik.

HA EZ A POLITIKA, akkor az LMP ne vegyen benne részt. Ha az a politika, hogy betagozódik valaki ebbe a sosem valami mellett, hanem valaki ellen szvazunk rendszerbe, akkor úgy nem lesz más a politika.

Éppen most más, reméljük kitartanak 2014-ig. Akkor 5 millió embernek kínálnak választási alternatívát. Többi agyhalott, degenerált, országot ide juttató mszp-fidesz-szdsz szavazó meg szavazgasson a saját populista, demagóg, semmihez nem értő szarjancsiaira.

barli 2012.11.19. 09:56:10

@preddy:
ha az lmp beállna az E14-be akkor nagy valószínüséggel nem lennének önálló képviselőjelöltjei, azaz nem lehetne országos listája, azaz az E14 listára kerülnének fel, annyian, amennyi helyet kapnának. Ezzel ugyan biztosan bekerülnének, de biztos nem pont annyian, amennyien támogatják öket.
Ha azonban külön indulnak és meglesz az 5%-uk (miért ne lenne meg), attól még részt vehetnek az alkotmányozásban, ha velük együtt lesz meg a kétharmad. Egyéniben meg úgysem rájuk fogják pazarolni az emberek a szavazataikat, tehát lényegében nem rontanak az E14 esélyein, mégis megmarad a függetlenségük. Szerintem jól csinálták.

CyberChild 2012.11.19. 09:57:32

@Szevasztok: "De pusztán attól hogy az LMP LEHETNE egy ilyen, attól még nem lesz AZ. Legalábbis nem 2014-re..."
Osztom a véleményed. A normális jobboldal (ahogy nevezted) meg várat magára a megjelenéssel (rosszmájúan: hallgat mint sz@r a fűben, pedig egyre inkább úgy látom, hogy nélkülük nem lehet Viktort elhajtani.

barli 2012.11.19. 09:59:28

@barli: szerintem tuti lesz 5% aki nem mszp nem fidesz, nem náci, mégis akar szavazni.
Akát MSZP/DK-val akár nélkülük, de hogy a francba fogják eldönteni, hogy ki kerüljön a listára (E14)?

preddy 2012.11.19. 10:24:53

@barli:

Igen-igen, de most egyfordulós választás lesz, előre kell dönteni! Az E14 viszont nem úgy néz ki mint a Fidesz, akinél előre lehet tudni, hogy a választási partner vagy bábszínházi figura lesz csak mint a KDNP, vagy megy a darálóba mint az MDF és a FKGP...
Sokan tiltakoztak, hogy Esztergomban a Jobbik is beállt a Fidesz elleni koalícióba, én azt mondom miért is ne? A szomszédom is miépes volt, most jobbikos, de azon kívül,hogy kissé bolondnak nézem nincs semmi bajom vele. Együtt kell élnünk egymással, ha pedig együtt élünk akkor miért háborúzzunk, miért nem élünk békében?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.19. 10:25:25

@CyberChild:
Amíg Bajnai az MSZP-vel Gyurcsányostul Kuczéstul jelenti az összefogást mégis mit vártál a jobboldaliaktól ?

Pusztán azt kéne megérteniük a ballibeknek, hogy vannak emberek sokan, akik jobban utálják az MSZP-t a Fidesztől.

Amíg ennek a megértése nem megy, addig hiába próbálkoznak összefogással amit bérreteges, diktatúrázás köntösbe csomagolnak, ahogy sszoktak.

barli 2012.11.19. 10:31:02

@preddy: egyéniben nem fog sok vizet zavarni az lmp, listán meg miért ne indulhatna önállóan? Nem lop ö senkitöl sem szavazatot, max annyi helye lesz, amennyien ténylegesen támogatják.

preddy 2012.11.19. 10:35:33

@barli:

Tőlem indulhat! Visszajelzés lesz a számukra, hogy milyen az út amelyen mennek...

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 10:51:16

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Nekem vannak ismerőseim, akik úgy gondolkodnak, nem ilyen fityisz agymosottak, mint te, hanem alapvetően liberális gazdaságpolitikában gondolkodnak, a Fidesz piacellenességét és demagógiáját mindennél jobban rühellik. Viszont a régi vonalas maszop mentalitást ugyanúgy rühellik, mint a Fideszt. Ja, és mellesleg az LMP álomvilágát sem szeretik. Nekik totál megfelelne Bajnai, ám azt szeretnék, ha Bajnai az MSZP nélkül indulna, mert az MSZP-re elvből nem szavaznak. Na de ez fordítva is igaz, az a réteg, amelyik az állam csöcsein szeret élni, ők meg nem Bajnai kompatibilisek, nekik ilyen Medgyesi féle figura kellene.

Szóval én helyből 3 csoportra osztom a demokratikusnak nevezett ellenzéket (azért nevezett, mert egyik ebből nem annyira demokratikus, de nyilván a Jobbikon kívül mondom a 3 csoportot) ideológiailag:

1. Demagóg őskomcsik.
2. Jobboldali liberálisok. Ide tartozik Bajnai, de valójában Gyurcsány is némileg, de ő már itt is persona non grata egyéb okokból, szóval ő itt sem játszik, meg sehol sem.
3. Elvakult, álmodozó bölcsészek. Elsősorban az LMP-re gondolok, de azért megjegyzem, hogy pl. Fodor Gábor is ez a kategória volt.

A Fidesztől a 2-es csoport áll legtávolabb, valójában a Fidesz az 1 és a 3 között van valahol.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.19. 10:57:13

@Zabaalint:
Én helyből kiröhögöm azokat, akik demokratikus ellenzéknek nevezik GYurcsányékat, MSZP-t.
Ez meglehetősen agymosott MSZP droidok sajátja.

Ismerős program ?
- Nem lesz boszorkányüldözés
- A „demokratikus koalíció kormánya” és a „jogállamiság helyreállítása”
- A sajtószabadság megteremtése
....

Nem ez nem 2014-es.. Ez 2002-es MSZP-s program:
Nincs új a nap alatt.
Az MSZP nem változik.

Ez lett belőle:
www.gondola.hu/cikkek/13230-_Mi_lesz_itt___-_gondola_osszeallitas.html

meg ez:
www.gondola.hu/cikkek/17596-_Mi_lesz_itt___-_A_masodik_szaz_nap.html

barli 2012.11.19. 10:57:21

@Zabaalint: zárja ki az Együtt a választási koalíció/közös lista/közös jelöltek lehetöségét az MSZPvel meg a DKval, máris nyernek egy csomó szavazatot. Amíg ezt nem mondják ki, addig csak trójai falovak maradnak.

vantaan 2012.11.19. 10:59:34

Évente kb. 200ezer magyar ember a lábával szavaz!
ELMEGY AZ ORSZÁGBÓL! ....s mi lenne itt most ha még létezne a vasfüggöny???
Orbán már valamelyik fára lenne felkötve!!!! Sajnos ezt a politikát "rákosista/orbánista" politikát támogatja az LMP! S miért????
Lehet ,hogy azért amiért Sólyom hallgat mint szar a fűben? Jattért? ...valami kis "zsé-ért"?

sanyix 2012.11.19. 11:01:48

akkor így úgy néz ki +1 az LMP-re (nem olyan mint szeretném, de a legjobb a választhatók között...)

Amatőr 2012.11.19. 11:07:02

@preddy: " "Mi az hogy komcsi?""

Az mszmp és az abból született mszp.

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 11:11:13

@barli:
De pont az a dilemma, hogy ha kizárják ezt, akkor meg a szociális demagógia híveit veszítik el, mint szavazókat, ők meg összesen többen vannak, mint a demokrata és a gazdaságpolitikában racionalitást akaró réteg. Ráadásul ha valaki meg akarja nyerni 2014-ben a választást, akkor mindkét rétegre szükség van, csak gáz, hogy a kettő nem kompatibilis egymással. A választási matematika miatt pedig mind olyan verzióban érdekeltek, hogy listán külön, egyéniben meg felosztva a körzeteket. Jó, persze meg lehetne szerezni nagyon jó esetben az MSZP nélkül is a többséget a parlamentben, különösen ha marad az egyéni körzetek túlsúlya, de 2/3-ot már nem, márpedig a bebetonozott narancsbürokrácia miatt legalább 2/3 kell a kormányzáshoz.

Egyébként ez az MSZP-n belül is folyton újra és újra előjövő probléma volt, lásd pl. Horn kormány, amely a szociális demagógia híveinek szavazataival tudott nyerni, de inkább nagyrészt a gazdasági racionalitást választotta, nem mint ha lett volna abban a helyzetben más választása, némely kérdésekben persze a szociális demagógia is maradt, lásd 65 év felettiek ingyen utazása, ami máig megkérdőjelezhetetlen joggá vált.
2002-ben Medgyesi szintén a szociális demagógiával nyert, ő viszont ennek megfelelően is cselekedett sajnos.

Amatőr 2012.11.19. 11:11:56

@Zabaalint: ""Szóval én helyből 3 csoportra osztom a demokratikusnak nevezett ellenzéket...""

Ühüm. És tessék mondani, a belgák hová álljanak?

CyberChild 2012.11.19. 11:13:26

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Amíg Bajnai az MSZP-vel Gyurcsányostul Kuczéstul jelenti az összefogást mégis mit vártál a jobboldaliaktól ?" Azoktól, akik Orbán fanok, semmit. Akik Jobbik hívők, semmit. Akik elégedetlenek Orbánnal, nyissák ki a szájukat, szervezzenek olyan jobboldali mozgalmat vagy pártot, amely mögé a Gyurcsány- meg MSZP-fóbiások felsorakozhatnak. Ennyi. Egyébként marad a csend és hullaszag. Háttérben meg Viktor vigyorog.

Amatőr 2012.11.19. 11:18:08

@CyberChild: Amíg a baloldal nem képes megszabadulni a levitézlett zombijaitól, addig nem várhat számottevő támogatást a szavazóktól.
Másodsorban pedig karakteres (és beszélni képes) vezetőt is kellene találni. A bajnai alkalmatlan nulla. Íróasztalpolitikus.

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 11:20:35

Mert egyébként megjegyzem, létszámban kb. így néznek ki a kategóriák a lakosságon belül, kezdve a legnagyobbal:

1. Szociális demagógia hívei. Lehetnek kb. 5 millióan, ők arra szavaznak aki többet ígér, vagy hitelesebben ígér, ez a csoport jól akar lakni, nem érdekli miből. Ők választották meg anno Medgyesit, de 2010-ben Orbánt is.

2. Fidesz droidok. Lehetnek kb. 1 millióan, bármi történjék, ők a Fideszre fognak szavazni.

3. Demokratikus értékek, jogbiztonság, gazdaságpolitikai racionalitás, ezeknek legalább egyike fontosabb számukra, mint azonnal jóllakni. Lehetnek kb. 500 ezren.

4. MSZP hívők, feltétlenül MSZP-re szavaznak, lehetnek kb. 300-400 ezren.

5. Elkötelezett szélsőjobbosok, legfeljebb 300 ezer.

Nyilván az 1-es csoport a 2-5 csoportok bármelyikével együtt szavaz adott helyzetben. De a lényeg, hogy Bajnaiék a 3-asra építenek, ezeket ha az 1-es el sem menne szavazni, a 2-es csoport leveri, az MSZP viszont az 1-es csoportot igyekszik most is megnyerni. Ja, és a 3-as csoport létszáma ráadásul folyamatosan csökken a kivándorlás miatt.

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 11:25:34

@Amatőr:
Az, hogy csoportosítom, nem azt jelenti, hogy egyformának tekintem az embereket, hanem csak annyit, hogy egy leegyszerűsített modellel dolgozok.

A lényeg, hogy van 3 olyan attitűd (+ 1 a Jobbik) az ellenzéki pártok szavazóinál, amelyek nem kompatibilisek egymással, erre még pluszként rájönnek személyi dolgok, lásd pl. Gyurcsányt ki szeretné. Szóval mondjuk a kisebb állam képe nem fér össze az erős szociális hálóval, meg a zöld politika sem a gazdaság fejlődésére épült világképpel. Vagy mondjuk Bajnaira sokan szavaznának, de ha oda áll mögé Gyurcsány vagy az MSZP, már jóval kevesebben. Viszont önmagában egyik ilyen csoport sem képes leváltani a Fideszt.

Betelgeuse-2 2012.11.19. 11:26:01

@tarzus: Nem vagy egyedül, ha rájuk szavazol. Rajtad kívül lesz még vagy 70-80ezer ember, akikkel egy focimeccsen meg lehet tölteni a Népstadiont, és jól is néz ki, de Orbán leváltásához 2,5 millió szavazó kell, így a 70-80ezer lmp-s szavazat annyit sem fog érni, mint a szavazólap, amelyre ikszelni fogtok.
Úgy elvész, mint egykoron Katika szüzessége a bál után.

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 11:26:53

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Ja, csak az LMP kb. annyira jobboldali, mint amennyire a Fidesz, vagy mint amennyire Gyurcsány baloldali...

Betelgeuse-2 2012.11.19. 11:28:58

@Amatőr: Ma már több a komcsi a Fideszben, mint az MSZP-ben, ez tény.
Mint ahogy tény az is, hogy Orbánék sokkal több rákosista-kommunista technikát alkalmaznak politikailag, mint nyugat-európai viselkedésmintát.

windex 2012.11.19. 11:29:13

@kamill77: "amiért ez a párt létrejött - nevében is mondja, ugye - azt elérni, hogy NE a személyesen már sokszor besározódott bármely oldal "profi" politikusai kápráztassanak minket a lózungokkal"

hahó, nyitott kaput döngetsz, tulképp ugyanezt, vagy ehhez közeli dolgot írtam :-)

windex 2012.11.19. 11:31:12

@folyamatábra: nna, kolléga úr, egyet beszélünk :-) és ezek most ezért szimpatikusak: mert nem az uralkodásra törnek, hanem megelégszenek a képviselettel, és kitartanak az eredeti elvek mellett

KG2000 2012.11.19. 11:33:20

@yotta: Én is így látom, de ehhez még nagyon sokat kellene dolgoznia az LMPnek. Én drukkolok Schifferéknek, de nagyon szkeptikus vagyok, hiszen irányvonala alig-alig győzött, és bármikor fordulhat a kocka. A legrosszabb forgatókönyv az lenne az LMPnek, ha az irányvonalak félévente változnának. Az tényleg lenullázná az LMPt.

Az LMP tényleg képes lenne a jobboldalról ill. a bizonytalanoktól szavazatokat nyernie, ha egy olyan programmal állnak elő, amely ezeknek a rétegeknek megfelel ÉS vezető személyiségei is meggyőzőek. Ahhoz viszont az MSZP-Bajnai-Gyurcsányista kádereinek menniük kell a pártból, ez a szörnyű valóság.

Vagiys az LMP továbbra is iszonyúan nehéz helyzetben van.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.19. 11:33:28

@Zabaalint:
Ez meglehetősen optimista becslés több szempontból is.

1. Akiket meg se említettél.
Az 45-50% nem azért nem szavaz, mert elégedetlen, és nem talál senkit, hanem azért mert leszarja az egészet.
Nem érdekli ki győz. Igaz van ebben apátia is bőven, de jóval több az érdektelenség faktor.
Mellesleg a 40-50% az kb EU-s átlag is nem szavazást tekintve.

Az általad említett 3. szavazóbázis egész egyszerűen nem létezik. Avagy ha úgy tetszik a 3. csoportod szétszedhető 3 csoportra:
a, Fideszes értelmiségiek (Bayer, Schmidt Mária, ..)
b, MSZP-s (SZDSZ-es) értelmiségiek (Ungváry Rudolf, Vásárhelyi Mária, ...)
c, és az örök elégedetlenkedőek (ezek leginkább látogatottságra hajtó publicisták, mint pl Tótha W.)

A többi stimmel:
MSZP droidok, Fidesz droidok, és populisták.

rockjano 2012.11.19. 11:34:34

@yotta: "Ezt nem hiszem, hiszen én is fideszesként írtam, amit. Bizony a fideszpártiak között is vannak sokan, akiknek ez, az vagy amaz nem tetszik és büntetni akarnak, de akárkit vagy a volt komcsikat soha többé nem hoznák helyzetbe.

Illetve gondolj bele abba is, ha végleg sikerülne túlesni a MSZMP/MSZP/SZDSZ múlton, akkor elérnénk ahhoz a nyugateurópai pártrendszerhez, mikoris a pártok szinte csak nüanszokban térnek el egymástól."

Én elhiszem hogy a te esetedben ez így van de a fidesz propaganda és ellenségképzés annyira erős hogy a csalódott fideszesek inkább nem mennek el szavazni (talán még regisztrálni sem), ez persze szintén rossz a fidesznek.
És sajnos a mostani (egyébként nagyon rossz) választási rendszerben LMP voks értéke gyakorlatilag nulla.
Ezt szándékosan találta ki így a fidesz nekik a kétpólusu politika az érdekük pláne ha ők az erősebbik pólus (egyébként még akkor is ha adott esetben gyengébbek hiszen egy új baloldali kormány után jöhetnek megint ők, a 2/3-al bebetonozott vazallusaik meg addig is a helyükön maradnak...)

És ha a dolgok addig változnak semmi nem akadályozza meg a fideszt hogy akár egy hónappal a választás elött alapjaiban újra módosítja a választási rendszert. A regisztráció után én ár mindent el tudok képzelni...

rockjano 2012.11.19. 11:35:52

@rockjano: "Illetve gondolj bele abba is, ha végleg sikerülne túlesni a MSZMP/MSZP/SZDSZ múlton, akkor elérnénk ahhoz a nyugateurópai pártrendszerhez, mikoris a pártok szinte csak nüanszokban térnek el egymástól.""

A másik baj hogy ehez a FIDESZ múlton is túl kéne esni és ennek még évtizedekig sincs esélye...

KG2000 2012.11.19. 11:36:22

@Zabaalint: Mert a 4-es pontban nem MSZPs droidok vannak, á, nem...Gondolom, magadat 3-asba sorolod...:)))))))))))))))))))))))), de droidnak biztosan nem tekinted magadat:))))))))))))))))

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 11:44:38

@KG2000:
A 4-es is ugyanolyan droid, mint a 2-es, szerintem a hívő kifejezés amúgy is ugyanaz a kategória politikában.

A 3-as viszont nagyon tág, mert azt írtam, legalább egy ilyen jellegű dolog fontosabb, mint a jól lakás. Ha nem egyből a fideszdroid szólt volna belőled, akkor abba is belegondolnál, hogy nem feltétlenül érdem ebbe a csoportba kerülni, mert aki éhes, annak igenis fontosabb a kolbász, mint a demokrácia, tehát ezen réteg ugyanúgy az 1-esbe sorolódna, amint megromlik az anyagi helyzete.

De a lényeg, amit ki akartam hozni ebből, hogy teljesen mások a vágyak, meg más a realitás, nyilván az LMP is, Bajnai is, az MSZP is szívesen nyerne egyedül, de nem fog tudni.

Amatőr 2012.11.19. 11:49:45

@Betelgeuse-2: "" Ma már több a komcsi a Fideszben, mint az MSZP-ben, ez tény.""

Ha Te mondod...
Én csak arra próbáltam célozni, hogy az mszp a fáradságot sem vette, hogy kilépjen az mszmp-ből. Kirúgta a vagyonból a türmert és azt a pár őskádáristát és kicserélte a névtáblát. Ennyi.
Szóval a szar az csak szar marad a más csomagolásban is.

Aztán, hogy a fideszben hányan komcsik? Jórészt mind. De azért a szarkupacok között is van méretbeli eltérés.

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 11:50:23

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Az általad említett 3. szavazóbázis egész egyszerűen nem létezik. Avagy ha úgy tetszik a 3. csoportod szétszedhető 3 csoportra:
a, Fideszes értelmiségiek (Bayer, Schmidt Mária, ..)
b, MSZP-s (SZDSZ-es) értelmiségiek (Ungváry Rudolf, Vásárhelyi Mária, ...)
c, és az örök elégedetlenkedőek (ezek leginkább látogatottságra hajtó publicisták, mint pl Tótha W.)"

Ez a 3-as csoport valóban szétszedhető, de nem így. Az a alcsoportod, látva a Fidesz kormányzását, különös tekintettel a gazdaságpolitikáját, határozottan a 3-asba tartozik, mert már csak azok tartanak ki a Fidesz mellett ebből a rétegből, akik vagy anyagilag érdekeltek, vagy droidok. Inkább az ex-Fideszes értelmiséget lehetne a 3-asba sorolni, lásd pl. Mellár László. Bayer még viccnek is rossz ide.

Amatőr 2012.11.19. 11:56:09

@Zabaalint: ""
A lényeg, hogy van 3 olyan attitűd (+ 1 a Jobbik) az ellenzéki pártok szavazóinál, amelyek nem kompatibilisek egymással,..."

Tudod, onnan, ahol Te ülsz, lehet, hogy úgy tűnik. Ám hidd el, hogy innen lentről kissé másként! Az a 3+1 "attitűd" a maroknyi kisebbség, mert a többség még azt a bizonyos ötödik "attitűdöt" várja. És ha nem találja, akkor marad az orbán. Meg hogy ezt is elq...tuk.

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 11:57:51

@rockjano:
Igazából a sokpólusú politika akkor lenne megvalósítható, ha 100%-ban listás választás lenne. Szerintem ez lenne jó, lehet mondani, hogy akkor nem kap szerepet, milyen a jelölt, na de az eddig sem kapott szerepet, teljesen noname vagy botrányos embereket is megszavaztak akkor, amikor adott párt volt országosan népszerű.

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 12:01:24

@Amatőr:
Mert hol ülök én fent?

A többségnek meg halvány lila gőze sincsen a politikáról, csak azt tudja harsogni, hogy "minden politikus bűnöző", amiben van némi igazság, de abban is van, hogy az átlag ember ha oda kerülne, ugyanúgy behívná a rokonságot a buliba.

Amatőr 2012.11.19. 12:08:56

@Zabaalint: ""A többségnek meg halvány lila gőze sincsen a politikáról,..."

Nos, épp erről beszélek; a Te 3+1 "attitűdöd" kb a semmi és a valami határán billeg és a mondandódat is csak ők értik. A többség nem csak hogy nem érti, de nem is olvassa a mi dialógusunkat. Ezért gondolom, hogy te is úgy vagy, mint a bolha, aki az elefánt hátán mondja, hogy dübörgünk!

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 12:14:09

@Amatőr:
Ja, csak ezeknek a többsége vagy otthon marad, vagy a jobban kommunikáló kampány meggyőzi, vagy a szociális demagógiára szavaz. Előbbi a Fidesz felé viszi őket, mert nekik lesz rá pénzük és megfelelő csatornájuk, hogy az üzeneteiket eljuttassák, utóbbi meg most az MSZP felé billenti a mérleget, mert ígérgetni fognak, bár ha hirtelen lesz rá pénz, 2014-ben még a Fidesz is osztogathat, bár ez nem valószínű. Ebben a játékban sajnos rajtuk kívül csak a Jobbiknak osztottak lapot.

yotta 2012.11.19. 12:16:19

@rockjano:
"de a fidesz propaganda és ellenségképzés annyira erős hogy a csalódott fideszesek inkább nem mennek el szavazni"

Engedd meg, hogy ezt én belülről egészen másképp lássam - ez a fidesz ellenes propaganda eklatáns példája! Nincs itt semmiféle ellenségképzés: mi fideszpártiak azért szavazunk rájuk, mert úgy gondoljuk, hogy azt csinálják, amit mi is akarunk. Ergo ha te azt mondod, hogy ez egy felülről jövő ellenségképzés miatt van így, akkor rossz nyomon jársz, mert a fideszt bizony mi - az alulról jövők - tarjuk a hatalomban. No, de ez most OFF itt, ezért csak annyit, hogy a fidesz szavazó zokszó nélkül szavaz más pártra, amely megvalósítja mindazt, amiért korábban a Fideszre szavazott és azon felül kijavítja azt, ami nem tetszett ebben a ciklusban!

Az pedig szintén agyrém számomra, amikor elkezdik mondogatni, hogy ilyen, meg olyan szavazat elvész!
Az isten szerelmére, ez a demokrácia lényege: a nép szavaz a kínálatra, aztán majd azután létrejönnek a szövetségek. Ami most megy itt az a demokrácia szégyene, az avval való visszaélés mintapéldája: nyílt szövetkezés a fennálló demokratikusan megszerzett hatalom megdöntésére. Tessék mondani, melyik ország alkotmánya engedi ezt meg?
Ergo, az LMP kezében a kétharmad kulcsa, ha távolt tudja/fogja tartani az MSZMP/MSZP/SZDSZ mutánsokat/ejtőernyősöket/reinkarnálódottakat.

yotta 2012.11.19. 12:29:55

@KG2000:
"Vagiys az LMP továbbra is iszonyúan nehéz helyzetben van."

Nem, szerintem nincs nehéz helyzetben, csupán egy felismerés szükséges és egy program valamint néhány kőbe vésett mondat a leendő szövetségekről.

Másfelől azért sincs nehéz helyzetben az LMP, mert ő igenis lehet más! A hatalomra kerülésének e másság miatt csak egy feltétele van: a jó program árán bezsebelt szavazatok. Nincs szüksége előzetes mutyikra, nincsenek még gazdasági politikai összefonódásaik, nem köti őket gúsba a haverok és a múlt... stb. stb...

Tehát én inkább azt mondom, az LMP soha nem látott könnyűszerrel, soha nem látott lehetőség előtt áll, a baj csak az, hogy ezt egyedül Schiffer kapisgálja, neki viszont sajnos van múltja...

Amatőr 2012.11.19. 12:51:39

@Zabaalint: ""Ja, csak ezeknek a többsége vagy otthon marad, vagy a jobban kommunikáló kampány meggyőzi,...""

Amekkorát Te tévedsz! A többség bizony a mónikasóból tájékozódik, vagy a budin elolvassa blikket, majd annak végeztével egyéb praktikus célra is felhasználja a lapot. Azután pedig elmegy szavazni. Te meg csodálkozol, hogy ismét nem nyert...

Rémbódess 2012.11.19. 12:53:36

@barli: Ebben a gondolatmenetben csak az a baj, hogy az E 2014 azért jött létre, hogy meglévő politkai erőket integráljon. Namármost ha mindenkitől elhatárolódik/kizár, akkor kit hoz össze együttműködésre?

barli 2012.11.19. 12:56:52

@Rémbódess: ha jól tudom azért jött létre, hogy egyesítse azokat, akik egy új Magyarország alapjait akarják lefektetni demokratikus, normális értékek mentén.
Namármost mit keresne ott a gyucsány meg a zemeszpé?
Ha meg nem zárnak ki senkit sem, akkor meg hívják be a náczykat is..

Amatőr 2012.11.19. 12:57:23

@yotta: Az lmp valószínű, hogy sohasem lesz meghatározó erő, sőt, váltópárt, de azért szükség van rá is és egyéb normális ellenzékre is. És nem azért, hogy a kormányt leváltsa, hanem hogy kínáljon alternatívát és kontrolláljon.

A demokratikusnak nevezett baloldal agyatlan vagdalkozása unszimpátiát vált ki a többségből.

Betelgeuse-2 2012.11.19. 13:27:51

@Amatőr: Engem totál nem érdekel, 1990-ben az MSZP meg Thürmer hogy volt, hogy nem volt.
Gondolj bele: Deák Ferenc, akit ma a haza bölcsének tartunk, összehozta 1867-ben a kiegyezést, alig 18 évvel a szabadságharc véres leverése és a kegyetlen bosszúállás után.
Úgy vélem, hogy ti, akik 22 év távolából megfellebbezhetetlen erkölcsi ítéletet mondtok egy párt mai arculata felett, azért, mert 22 évvel ezelőtt az elődeik mit tettek vagy mit nem tettek, nos ti, ha 1867-ben éltek, nagy valószínűséggel hazaárulónak tartottátok volna Deák Ferencet, és legszívesebben az első lámpavasra felkötöttétek volna. Igazam van?

Betelgeuse-2 2012.11.19. 13:31:51

@barli: 12:56-os bejegyzésedhez.
Nem zárnak ki senki demokratikus erőt. A hangsúly a demokratikuson van, amibe a Jobbik nem tartozik bele, de beletartozik egytől-egyig mindenki más, még akkor is, ha követtek el hibákat a kormányzásuk idején. Gyurcsány is, az MSZP is.
Sőt, beletartozik Varga Mihály is a Fideszből, és bárki más is a Fideszből, ha hajlandó kiállni a demokrácia mellett, az autokrácia ellenében. (Elvileg beletartozik, az más kérdés, hogy ezek a józanul gondolkodó fideszesek meg merik-e lépni. Valószínűleg nem.)

barli 2012.11.19. 13:33:48

@Betelgeuse-2: nem tudom, én máshogy emlékszem 2006-ra..

Betelgeuse-2 2012.11.19. 13:39:21

@yotta: 12:16-kor ezt írod:
"Ami most megy itt az a demokrácia szégyene, az avval való visszaélés mintapéldája: nyílt szövetkezés a fennálló demokratikusan megszerzett hatalom megdöntésére. Tessék mondani, melyik ország alkotmánya engedi ezt meg?"
Mindegyik ország alkotmánya megengedi. Mert akik le akarják váltani a Fideszt, teljes joggal, mit mondanak? Hogy majd 2014-ben, a választások során leváltjuk! Mi ebben a probléma? A demokrácia éppen erről szól!
Sokkal inkább erről, mint arról, amit a Fidesz művelt 2006-2009 között: zavargások keltése, csőcselék utcára hordása, Kossuth tér telehugyozása hónapokig, fideszes hordószónokokkal a pulpituson, valamint előrehozott választások követelése. Hát ez sokkal inkább volt a demokrácia megcsúfolása - a demokrácia fideszes leszarása pedig az elmúlt két évben fényesen bebizonyosodott. Sajnos.

Betelgeuse-2 2012.11.19. 13:44:06

@yotta: Idézet az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatból (praktikusan az USA alkotmánya):
"Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását. ... Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék."

waldorfbalcon 2012.11.19. 13:54:07

@Betelgeuse-2: + Aranybulla ellenállási záradék.

Betelgeuse-2 2012.11.19. 13:55:24

@barli: Nem tudom, mire gondolsz 2006-tal kapcsolatban. Talán a TV székház ostromára, és a TV büféjének forrdalmi szabadságharcos kirablására? Vagy a pesti kockakövek felszedésére, autók felgyújtására, kukák szétverésére, kirakatok betörésére? Vagy a Kossuth tér televizelésére? Vagy arra a tévévitára, ahol Orbánt a földbe döngölték?
Ezek ugyanis mind 2006-ban történtek.

Betelgeuse-2 2012.11.19. 13:56:07

@waldorfbalcon: Na ennek utánanézek, érdekel a téma. Kösz a tippet!

Betelgeuse-2 2012.11.19. 13:59:57

@yotta: @waldorfbalcon:
Aranybulla 31. czikkely 2. paragrafus:
"2 §. Hogyha pedig mi, vagy az utánunk következendő királyok közül valaki ezen mi szerzésünknek ellene járna valaha, ez a levél adjon szabad hatalmat mind a püspököknek, mind más jobbágyuraknak és országunkbeli nemeseknek mindnyájan és egyen-egyen, jelenvalóknak és jövendőbelieknek és az ő megmaradékoknak, hogy mind nekünk, mind az utánunk következendő királyoknak minden hűtelenség szégyenvallása nélkül ellentállhassanak és ellentmondhassanak mind örökké."

nandras01 2012.11.19. 14:08:22

@gerywood:
"Valószínűleg ugyanannyi embert nyertek, amennyit vesztettek, de az elvesztettekért nem kár, a megnyertek viszont csupa haszon."
vagyis, pontosan ott vannak, ahol eme lökött döntés előtt voltak.*
igazi, bölcs politikusokhoz illő döntés :)

*ha szerencséjük van, éppen be tudnak csúszni a parlamentbe- de még erre sincs esélyük, az új választási rendszer és szabályok miatt.
nem kár értük...

nandras01 2012.11.19. 14:11:51

off
pézsma!
nem igazán lényeges, de báncsa(!) a szemem a "briTTek"
a kép meg nagyon jó. különösen a háttérben felfedezhető méretes fasz- bár igaz, hogy nem jó ember mögött látszik.
schifferhez jobban illene :)
on

amúgy a poszt pontos...

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.11.19. 15:02:49

@nandras01: Ah, well, köszönöm, javítom!
Érthetetlen, miért oda tették a sajtótájkoztató asztalt. Simán elé tehették volna a táblát is, de valamiért nem. Megfejthetetlen.

Amatőr 2012.11.19. 15:02:51

@Betelgeuse-2: Csak a magam nevében beszélhetek. Szerintem Deák Ferenc az évszázad legtisztességesebben gondolkodó és cselekvő politikusa volt. A szabadságharcba belefáradt és a megtorlásban kivérzett népnek meghozta a kiegyezést. Kossuth, aki a számonkérés elől meglógott és kintről "osztotta az észt", csak fanyalgott a kiegyezésről. Ezért aztán az én véleményem Kossuthtal kapcsolatban nem túl hízelgő. Sőt. Mert amíg a Tizenhánháromakat kivégezték... akik ugye nem hülyék voltak, csak TISZTESSÉGESEK.

""azért, mert 22 évvel ezelőtt az elődeik mit tettek vagy mit nem tettek,...""

Nem az elődeik, hanem a mai párttársaik, tettestársaik. Tudtommal horn és kortársai ma is a párt tagjai. Nyilván, hisz ők einstandolták a vagyont és adták az ideológiát. És amíg egy is él és köztük van, addig az mszp csak komcsi utódpárt.

nandras01 2012.11.19. 15:05:44

@Pézsma: az lmp esetében nem ez az egyetlen talányos lépés :)

Betelgeuse-2 2012.11.19. 16:17:54

@Amatőr:
Horn Gyula már azt sem tudja szegény, fiú-e vagy lány, a többi tettestáérsa (akik az "átkosban" komoly pozícióban lehettek) ek is minimum 65 év felettiek: ergo már rég nem ők irányítják az MSZP-t, még ha hivatalosan párttagok is. Szóval ez már nem érv.
Mint ahogy ugye te sem gondolod naivan, hogy Deák 1867-es pártjában nem voltak olyanok, akik együttműködtek 18 évvel korábban, vagy 25 évvel korábban a Habsburgokkal?
De azért visszakérdezek: ha mondjuk egy darab 60 év feletti MSZP tag sem lenne, akkor már egész más szemmel néznél rájuk? Mert ha igen, akkor vedd úgy, hogy nincsenek. Van Mesterházy, van Szanyi, van Botka stb stb, a rednszervátláskor még 18-20 éves egyetemista fiúk voltak.

yotta 2012.11.19. 19:22:22

@Betelgeuse-2: Szerintem pedig egyetlen ország alkotmánya sem engedi meg a nyílt szövetkezést a fennálló rend megdöntésére! Azt viszont nyilván igen, hogy a pártok programot kínáljanak a népnek, megmutassák magukat és annak alapján a bemutatott programjaik és a szimpátia alapján egy voksolás alkalmával megmérettessenek és a többségi elv alapján hatalomba jussanak.
Az, ami most folyik, többek között azért antidemokratikus, mert mi fideszpártiak kirekesztődünk ezáltal a választás lehetőségéből, mert mi fideszpártiak undorodunk az ilyen típusú álösszefogósditól, a demokrácia nem az összefogásról, a panamáról és a mutyiról szól, hanem a többségi akarat beteljesüléséről! Tehát már megint azok szívják meg, akik betartják a szabályokat.

Azügyben pedig, hogy a Fidesz és mi fideszpártiak 2006-2009 mennyivel voltunk demokratikusabbak, vagy sem, nyugodtan nyithatsz vitát, csakhogy az, aki elfelejti az okot: hiteltelen. Mint ismeretes az őszödi hepeningen egy Gyurcsány nevű később miniszterelnök fószer azt állította tettestársai előtt, hogy az újkori demokráciák történetében egyedülállóan antidemokratikus módszerekkel szereztek hatalmat - ezért történt minden. És igen, abszolút demokratikus játékszabályok mentén az okokat figyelembe véve történtek akkor a megmozdulásaink.

yotta 2012.11.19. 19:32:04

@Betelgeuse-2: Csakhogy van némi probléma, egy aprócska icipici probléma: hogy tudnillik mi fideszpártiak ebben a kormányban bízunk, ezt a hatalmat akarjuk és egyelőre többen is vagyunk. Továbbá tudjuk, hogy minden olyan ellenoldali kijelentés, amely a zsarnoksággal, fasizmussal, a demokratikus intézmények leépítésével riogat, úgy hazugság, ahogy van. Meg kell nézni honnan ered ez a propaganda: a kommunista gyilkosok párjának volt tagjaitól. Évtizedekig állították a jóról, hogy gonosz(kapitalizmus), rosszról pedig, hogy jó (proletárdiktatúra). Kell ennél több?

Betelgeuse-2 2012.11.19. 19:38:54

@yotta: Komolyan, már ne is haragudj, úgy írsz, mintha Rákosi íródeákja lennél! Az ötvenes évek koncepciós pereiben használatos szófordulatokkal élsz: "nyílt szövetkezés a fennálló rend megdöntésére"... Brrrrr.
A pártok programjairól: mondd már meg nekem, légy oly kedves, milyen programot kínált a Fidesz a 2010-es választások előtt? Megmondom neked: semmilyet. Szóval az a szép idealista elved nem volt gilt 2010-ben.
Aztán: írod, hogy ti fideszpártiak kirekesztődtök. Kérlek hallgasd meg újra Bajnai Gordon 2012.10.23-i beszédét! Elhangzott, hogy mindenkit vár, párthovatartozástól függetlenül! Tehát téged is vár!
Amit a panamáról és a mutyiról írtál, azt igazán nem kellett volna, épp most, amikor Simicska Lajos és Nyerges Zsolt vezetik az országot, amikor sokezer hektár állami földet játszanak át fideszes műkörmösöknek, nádvágóknak, fideszes polgármestereknek ée pereputtyaiknak, amikor a KÖZGÉP nyeri meg a közbeszerzések 80%-át, amikor nem szakmai alapon választották meg a kórházigazgatókat, hanem leszavazva Szócska jelöltjeit, fideszes kádereket ültetnek a kórházak élére (ez éppen tegnapi hír), amikor hogy-hogynem Simicska MAHIR-os cége nyeri el az összes hirdetési felületet a kormánytól, amikor... meddig soroljam? Holnap estig?
Egyébként kíváncsi vagyok, te hogy teszel különbséget az összefogás és a többségi akarat között: összefogás pfuj, többségi akarat, az igen!
Akkor szerinted pfuj a Békemenet is, mert azt is megszervezik, buszokkal hordják fel az embereket vidékről, tehát összefognak, ami ugye pfuj dolog...
És kérlek, mondd már el, pontosan milyen antidemokratikus módszerrel szerezte meg a hatalmat Gyurcsány 2006-ban? Mert én nem ismerem ezt a módszert.
És úgy gondolod, hogy "abszolút demokratikus játékszabályok mentén" raboltátok ki a TV székház büféjét, és zabáltátok fel a Túró Rudikat...
Hát, érdekes egy gondolatmenet...

Betelgeuse-2 2012.11.19. 19:43:56

@yotta: Nem, nem kell ennél több. Mint ahogy ahhoz sem kell kommentár, hogy Lukasenka belorusz elnök, Európa utolsó diktátora (Viktor még nem az... egyelőre...) a keblére ölelt benneteket:
"Magyarország szocialista ország volt. Jó barátok voltunk régebben. Nagyon közeli volt a kapcsolatunk. Végül elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból és kijózanodtak."
A fehérorosz zsarnok a keblére ölel benneteket, zsarnokság ellen küzdőket, ugye?

Betelgeuse-2 2012.11.19. 19:50:27

@yotta: Nemsokára elérjük, hogy Hugo Chavez is testvérének fogja szólítani Orbán Viktort...
De majd Giró-Szász ezt is kimagyarázza...
:)

yotta 2012.11.19. 22:10:54

@Betelgeuse-2:
"Komolyan, már ne is haragudj, úgy írsz, mintha Rákosi íródeákja lennél!"
Érdekes, a gondolatot a 2010 után az addig hatályos és dicsőített Alkotmány 40/B.§(2) első sorából merítettem...s, nem az ötvenes évek koncepciós pereiből.

"mondd már meg nekem, légy oly kedves, milyen programot kínált a Fidesz a 2010-es választások előtt?"
Előbb döntsd el légyszíves, hogy a Fidesz kínált-e programot vagy sem, mert ha igen, akkor nem igaz az az állítás, hogy "nem ezt ígértük", ha pedig mégiscsak volt programunk, akkor pedig nem igaz az, hogy nem volt programunk! Nos?

"Kérlek hallgasd meg újra Bajnai Gordon 2012.10.23-i beszédét! Elhangzott, hogy mindenkit vár, párthovatartozástól függetlenül!"
A demokrácia elve szerint, mi nem kérünk Bajnai Gordonból. Ez ugye hallatlan a demokráciában... nahát...

"amikor Simicska Lajos és Nyerges Zsolt vezetik az országot,"
Nem ezek vezetik az országot!
"amikor sokezer hektár állami földet játszanak át fideszes műkörmösöknek"
Egy műkörmös volt, nem pedig több és az is földművelésből él már vagy tíz éve... (jól is néznénk ki, ha egy amúgy mérnök végzettségű, de a földművelésből élő valaki azért nem pályázhatna földbérletre, mert amúgy mérnök...)
"nádvágóknak,"
a nádvágó is ember és miért ne élhetne a földművelésből?
"fideszes polgármestereknek ée pereputtyaiknak"
Az, hogy valaki fideszes polgármester vagy annak a pereputtya, nem kizáró ok a pályázásra és arra sem, hogy nyerjen. Nem elvastam semmilyen alkotmányban sem, hogy a Fidesz kormány alatt kizárólag MSZP-s polgármester és annak pereputtya nyerhet a pályázatokon. Hát te?
"amikor a KÖZGÉP nyeri meg a közbeszerzések 80%-át"
Errre a 80%-ra jó lenne, ha izibe forrást kopiznál ide...
"amikor nem szakmai alapon választották meg a kórházigazgatókat, hanem leszavazva Szócska jelöltjeit, fideszes kádereket ültetnek a kórházak élére (ez éppen tegnapi hír)"
Aha, fideszes káder... csak így bemondásra mi? Már miért ne lehetne valaki szakmailag alkalmas egy korház vezetésére, annak dacára, hogy fidesz szavazó? Oszt, aki a fideszere szavaz, miért káder? Ki osztja ezeket a jelzőket? Csak egy Szilvássy rokon lehet kórházigazgató szakmai alapon?
"amikor hogy-hogynem Simicska MAHIR-os cége nyeri el az összes hirdetési felületet a kormánytól, amikor..."
Már megbocsáss, de ki nyerje el azokat? Tán csak nem az, aki napestig gyalázza ezt a kormányt?
"meddig soroljam? Holnap estig?"
Igen, engem nagyon érdekel az ilyen hazugság/csúsztatás/félremagyarázás áradat, mert az ilyenek billentenek vissza a fidesz kormányzásba vetett bizalmamba, ha elbizonytalanodom.

"kíváncsi vagyok, te hogy teszel különbséget az összefogás és a többségi akarat között: összefogás pfuj, többségi akarat, az igen!"
Ez most egy komoly kérdés? Hát úgy, hogy kinyitom a fülem, meghallgatom a mondatokat - mindegyiket, majd értelmezem azokat és döntök.

"Akkor szerinted pfuj a Békemenet is, mert azt is megszervezik, buszokkal hordják fel az embereket vidékről, tehát összefognak, ami ugye pfuj dolog..."
Érdekes logikai struktúrában dolgozik az agyad... mi köze az itt felhánytorgatott és összemosott dolgoknak, ahhoz, amit én állítok? A Békemenet azonos gondolkodású és azonos értékrenddel rendelkező emberek összejövetele, a Bajnai féle pedig különböző értékrendű, különböző gondolkodású emberek, kompromisszumok és mutyik árán összekovácsolt elegye a demokratikusan megválasztott hatalom megdöntésére.

"És kérlek, mondd már el, pontosan milyen antidemokratikus módszerrel szerezte meg a hatalmat Gyurcsány 2006-ban? Mert én nem ismerem ezt a módszert."
Akkor idézem:"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk… Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit! Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?..."
Vö. az akkor hatályos Alkotmány 2.§(3)-al. Már amennyiben a hazudozás, félrevezetés, becsapás az erőszak egyik formája...

"És úgy gondolod, hogy "abszolút demokratikus játékszabályok mentén" raboltátok ki a TV székház büféjét, és zabáltátok fel a Túró Rudikat..."
A bűn, a bűncselekmény minden demokrácia része. És a bűnözők, deviánsok és szélsőségesek is.

Betelgeuse-2 2012.11.19. 23:35:51

@yotta: Alkotmány 40./B 2§: "40/B. § (1)

(2) A Magyar Honvédséget az alkotmányos rend megdöntésére, vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos erőszakos cselekmények esetén, az Alkotmány rendelkezéseinek megfelelően kihirdetett szükségállapot idején lehet felhasználni, akkor, ha a rendőrség alkalmazása nem elegendő."

Hát itt sehol sem olvasom a "nyílt szövetkezést a fennálló rend megdöntésére" kitételt... Itt ez vagyon leírva: "az alkotmányos rend megdöntésére ... irányuló fegyveres cselekmények". Mondd már el légy szíves, 2006.10.23-án egy tank és egy ágyú elkötése Budapest utcáin fegyveres cselekménynek minősül szerinted?
Vagy szerinted Bajnai beszéde 2010.10.23-án fegyveres cselekménynek minősült szerinted?

Betelgeuse-2 2012.11.19. 23:38:08

@yotta: 2010 helyett 2012.10.23-át akartam írni természetesen.
Ja, és a honvédségről van szó a 2.§-ban, arról is csak szükségállapot idején, és akkor is csak akkor, ha a rendőrség alkalmazása nem elegendő.
Szóval miről is beszélünk?

Betelgeuse-2 2012.11.20. 00:14:56

@yotta:
PROGRAM: A Fidesz nem kínált semmilyen konkrét programot 2010-ben, csak lózungokat sorolt fel a kis füzetecskéjében. Például azt, hogy megvédik a nyugdíjpénztárakat. Nagyon jól megvédték, látjuk... Elloptak 3 millió embertől 3000 milliárdot.

BAJNAI: lehet nem kérni Bajnaiból, ez nem hallatlan, de ezzel nem tagadtad azt a tényt, hogy ő pártszimpátiától függetlenül vár mindenkit.

KI VEZETI AZ ORSZÁGOT: te is tudod, hogy valójában Simicska. Persze őt az k.rvára nem érdekli, ki lesz mondjuk a kórházigazgató, vagy hogyan veri szét a Fidesz a felsőoktatást, ezekbe nem szól bele, de azt tudom, hogy pár hónapja bement Orbánhoz egy ügyben, és Orbán dolgozószobájában úgy ordított Orbánnal, hogy az ajtó előtt ülő titkárnő inkább kiment a folyosóra, mintsem hallgassa Simicska ordítozását. Szerinted ki engedheti meg magának Mo-n, hogy ordítozzon Orbánnal? Csak az, aki fölötte áll.

ÁLLAMI FÖLDEK ÁTJÁTSZÁSA: a fideszes Ángyán József, aki államtitkár volt, nyilván tökkelütött hülye, mert ugyanis ő tárta fel azokat a visszásságokat, amikhez bizony ő nem adta a nevét, mert benne még maradt tisztesség.... Persze, a műkörmös meg a nádvágó is élhet a földművelésből, persze: nincs ugyan traktora, ekéje, semmilyen szerszáma, de miért is ne élhetne a földből, igazad van. És biztos a kajászói gazdák, akik beszántották a nádvágó által elnyert földet, amiből ők nem kaptak egy négyzetméternyit sem, nos ezek a kajászói gazdák biztosan a kommunista libás Bajnai meg a libsibolsi szadeszmaszop titkos ügynökei, akik III/III-as ügynökök voltak gondolom... Ne tett magad nevetségessé, hogy véded a védhetetlent.

KÖZGÉP: OK, utánanézek. De én egy olyan cégnél dolgozom, ahol havonta visszük táskában a pénzt a CÉGnek, szóval tudom, mit beszélek. Az utóbbi időben már ügyelnek arra, hogy ne direktben a CÉG nyerjen, hanem áttételeken keresztül.

KÓRHÁZIGAZGATÓ: nagyon muris, ahogy a fideszes Szócska államtitkár által és a szakmai zsüri által támogatott jelölttel szemben véded a végül kinevezett kórházigazgatót, akit sem a szakmai zsüri, sem maga az államtitkár nem támogatott... De szerinted ez is tök rendben van.

MAHIR: nagyon is jellemző a visszakérdezésed: ki nyerje el a hirdetési felületeket? Csakis kormánypárti nyerhet, olyan nem, aki nem kormánypárti. Ez a demokrácia? Csak az nyerhet, aki kormánypárti?

CSÚSZTATÁSÁRADAT: az is csúsztatás, hogy a választási törvényhez a záróvita után nyújt be Papcsák egy 227 pontból álló módosítást? Hogy ne lehessen erről már vitázni? Aztán még ezt a módosítót is egy héten belül további 100 helyen módosítják? Ez csúsztatás? Nem, ezek tények.
Csúsztatás az, hogy mindent egyéni képviselői indítványként nyújt be a Fidesz, hogy ne kelljen a szakmai szervezetekkel egyeztetni?
Csúsztatás az, hogy a csodálatos, kőbe vésett Alaptörvényüket csak ők már négyszer módosították egy év alatt?
Nem sorolom, mert soraidból olyan vakhit árad, hogy te még komolyan annak is tapsolnál, ha Orbán valamilyen nemzeti színű pántlikával átkötött maszlaggal elvenné a lakásodat/házadat.

Ahogy Madách írja: "Megmondja, végy ebből és félj amattól, óv és vezet, mint gyapjas állatot; hogy eszmélj? szükséged nem is lehet."

BÉKEMENET: azonos gondolkodású stb stb? Hát akkor Széles Gábor miért ment neki egy, a MH-ban közzétett nyilvános levélben a Békemenet másik szervezőjének, aki azt hazudta ország-világ előtt, hogy Széles valahol a trópusokon üdül?

Egyébként mi a baj a különböző gondolkodású emberekkel? Komolyan, ti olyanok vagytok, mint az inkvizíció korában a keresztény egyház. Csak az az egyedüli üdvözítő, amit ti gondoltok, amit Orbán böfög. Egyébként akik csatlakoznak az Együtt 2014-hez, azok is azonos gondolkodásúak, mert egyben biztosak: ennek az erkölcstelen, arrogáns, dölyfös, cinikus és arcátlan hatalomnak mennie kell.

GYURCSÁNY, 2006: Idézem azt, amire az Alkotmányban hivatkozol: "2.§(3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni". Nem tudom, miről beszélsz.

BŰN, BŰNCSELEKMÉNY A DEMOKRÁCIA RÉSZE: ne haragudj, ez kapitális butaság. Ne keverd össze a demokrácia alapelveit azzal a minket körülvevő világgal, amiben élünk.

MacPhisto 2012.11.20. 01:24:31

@kamill77: Akinek nincs képviselete, az csináljon magának pártot. Amiről te beszélsz, az a populizmus, ahol nem elvek mentén politizálok, hanem hogy mit szeretne hallani a választó.

Amatőr 2012.11.20. 08:28:04

@Betelgeuse-2: ""Horn Gyula már azt sem tudja szegény, fiú-e vagy lány, a többi tettestáérsa (akik az "átkosban" komoly pozícióban lehettek) ek is minimum 65 év felettiek: ergo már rég nem ők irányítják az MSZP-t, még ha hivatalosan párttagok is. Szóval ez már nem érv.""

Neked lehet, hogy nem érv.Lelked rajta. De szerintem a mai fiatal garnitúra abba a pártba lépett be, amit a mai öreg komcsik gründoltak és irányítottak. A folytonosság örök. Egyébként NE hivatkozz a 65 évre! A melós akkor még húzza az igát, a politikusok meg még nyolcvan körül is élnek - sajnos - és teszik tönkre a világot.
A bűnösöket Izrael a haláluk előtt egy nappal sem hagyja békén és holtuk pillanatáig üldözi őket. HELYESEN TESZIK! TEGYÜK MI IS! HULLJON A FÉRGESE!

""Mint ahogy ugye te sem gondolod naivan, hogy Deák 1867-es pártjában nem voltak olyanok, akik együttműködtek 18 évvel korábban, vagy 25 évvel korábban a Habsburgokkal?""

Igen, azokat a magyarokat nevezték labancoknak.
A politikus köpönyege úgy forog, mint a propeller. Napjainkban is. De ehhez kell a pofán a rinocéroszbőr. Mellesleg az "istenadta nép" könnyen és gyorsan felejt. De azért nem mindent!

""De azért visszakérdezek: ha mondjuk egy darab 60 év feletti MSZP tag sem lenne, akkor már egész más szemmel néznél rájuk? Mert ha igen, akkor vedd úgy, hogy nincsenek.""

Nem, nem néznék rájuk más szemmel. Mesterháziék deklaráltan vállalják a pártközösséget a régi garnitúrával - mi mást tehetnének? Hát, lenne néhány ötletem... - tehát ugyanaz a komcsi bagázs.

"""Van Mesterházy, van Szanyi, van Botka stb stb, a rednszervátláskor még 18-20 éves egyetemista fiúk voltak. ""

És? Megnézték, hogy mibe léptek? Kikkel vállalnak közösséget még ma is? Vagy akkor kötelező volt?
Azonos ideológia mellett batyuztak össze.
És azt ma már igen kevesen kajálják, hogy "csak azért léptem be, hogy belülről bomlasszak"!

Betelgeuse-2 2012.11.20. 08:43:58

@Amatőr: Mondd, melyik a jobb?
Belépni egy új pártba, amit MSZP-nek hívnak, és aztán szépen leépíteni a régi komcsikat, vagy gründolni egy új pártot (Fidesz), és aztán szépen a keblére ölelni bennük a régi komcsikat: Kövért, aki egy MSZMP háttérintézményben dolgozott, és most kompenzál ezerrel, aztán Pozsgay Imrét, a volt NÉPFRONT atyaúristent, aztán Szűrös Mátyást, és még sorolhatnám.
Melyik a jobb? Kikkel vállal ma eszemi közösséget a Fidesz? Egy Pozsgayval? Egy Szűrössel?
Mondd, melyik a jobb?

Betelgeuse-2 2012.11.20. 08:47:36

@Amatőr: No, ezt csak azért írtam neked, hogy Dunát lehet ma már rekeszteni az úgymond megfellebbezhetetlen erkölcsi ítéletekkel, és nem lehet így szemlélni a világot, mert akkor bizony a "csuhások! térdre! imára!" Fideszt is el kell ítélned, a Jobbikot is el kell ítélned, szóval mindenkit egytől-egyig el kell ítélned az olümposzi magasságokban lévő erkölcsi ítélőszékedről.
Amúgy szerintem még mindig jobb fokozatosan megjavulni (fiatal MSZP vezetők), mint fokozatosan elromlani (Fidesz főnökök).

Amatőr 2012.11.20. 08:58:08

@Betelgeuse-2:"" Mondd, melyik a jobb?""

INKÁBB TALÁN MELYIK ROSSZABB? Egyébként ez már nem az én gondom, mert nem vagyok érintett. Én csak megvetem őket.

Te meg keresgesd csak a mentségüket.

Betelgeuse-2 2012.11.20. 09:05:48

@Amatőr: Nézd, én nem keresem egyik mentségét sem, mert az én ítélőszékem nincs erkölcsileg olümposzi magasságokban. Pusztán arról van szó, hogy pragmatikus politikai-gazdasági kérdésekben nem érdemes elővenni 22 évvel ezelőtti dolgokat és erkölcsi ítéleteket mondani, mert Magyarországon ezen az alapon mindenki sáros, aki a politika fősodorában van.

Amatőr 2012.11.20. 09:10:01

@Betelgeuse-2: ""Fideszt is el kell ítélned, a Jobbikot is el kell ítélned, szóval mindenkit egytől-egyig el kell ítélned az olümposzi magasságokban lévő erkölcsi ítélőszékedről.""

Tudod, az mondják, hogy akinek vaj van a fején, az ne menjen a napra! És én is ezt vallom, innen az árnyékból. Mert nekem is itt a helyem. De aki kimegy a napra, az vállalja a következményeit. Clintont egy szaxiért hurcolták meg! Jaj, de szép ország! Ha az elmúlt két évtized magyar politikai elitje csak ebben lenne érintett, akkor ma már ide ácsingózna a világ Svájc helyett.
Vagy Te úgy érted, hogy az a világ rendje, hogy vannak egyenlők és vannak egyenlőbbek?

""Amúgy szerintem még mindig jobb fokozatosan megjavulni (fiatal MSZP vezetők), mint fokozatosan elromlani (Fidesz főnökök).""

Szerinted. Bocs,de belém nem szorult elegendő a keresztényi megbocsájtásból. Nem méricskélek, meghagyom Neked.

Betelgeuse-2 2012.11.20. 09:16:32

@Amatőr: Gondolom, akkor nem is fogsz regisztrálni, és nem is fogsz elmenni szavazni 2014-ben.
Mert a te erkölcsi alapoddal úgy látom, hogy nincs kire szavaznod.

Amatőr 2012.11.20. 09:18:23

@Betelgeuse-2: ""...mert Magyarországon ezen az alapon mindenki sáros, aki a politika fősodorában van. """

Aki sáros, tehát meg van jelölve, az takarodjon a közéletből és ha lehet, végezze a sitten. Már ha létezik Magyarországon igazságszolgáltatás. De ez csak álom, mert túl sok olyan van, mint Te. Akinek rövid az emlékezete és/vagy mindent elfogad úgy, ahogy kapja.
Nem szabad mindent lenyelni, mert a politikus az az állatfaj, amely semmiből sem tanul, de mindent felejt. A mohósága pedig kielégíthetetlen. Minden téren.

Amatőr 2012.11.20. 09:29:37

@Betelgeuse-2: El fogok menni regisztrálni is és szavazni is. De - többek között - a regisztráció miatt NEM fogok a fideszre szavazni. A komcsik már régen diszkvalifikálták magukat nálam, és kászereseket sem fogom támogatni. Levitézlett (bukott) politikusok újjászületésére nem vagyok kíváncsi.

Remélem, hogy lesz valami új, nem penészes vállalkozás, ami reménnyel kecsegtet. Pl fogadókész vagyok némi populizmusra. Ugyanis a plebszhez tartozom.

Betelgeuse-2 2012.11.20. 10:18:04

@Amatőr: Nem irigyellek, nehéz lehet ilyen erkölcsi magaslattal élni.
De tiszteletben tartom a véleményedet.
Már csak egy kérdésem van: mi a csuda az a "kászeres"? Még sosem hallottam ezt a kifejezést.

Amatőr 2012.11.20. 11:08:14

@Betelgeuse-2: Kászeres- kábszeres-kábítószeres

lemaradt egy betű, korommal jár; diszgráfia
süti beállítások módosítása